هدف از برنامه بلندپروازانه سولانا حل معضل سهگانه بلاک چین است. بااینحال، این شبکه هنوز از اشکالات مختلفی مانند آسیبپذیری در برابر متمرکز شدن رنج میبرد.
سولانا بر روی تراکنشهای سریع و توان عملیاتی بالا متمرکز شده است تا مشتریان را به پذیرش انبوه ارزهای دیجیتال و بلاک چین تشویق کند. این شبکه از چندین نوآوری برای بهبود سرعت شبکه استفاده میکند، ازجمله اثبات تاریخچه ( PoH) و تراکنشهای موازی. کاربران میتوانند کارمزد تراکنشهای خود را بپردازند و با استفاده از SOL، توکن بومی شبکه، با قراردادهای هوشمند تعامل داشته باشند. در ادامه این مقاله به بررسی کامل و جامع شبکه سولانا و ارز دیجیتال SOL میپردازیم، پس با ما همراه باشید.
مقدمه
سولانا به دنبال حل معضل سهگانه بلاک چین است، مفهومی که توسط ویتالیک بوترین، خالق اتریوم ابداع است. این معضل سهگانه سه چالش اصلی را که توسعهدهندگان در ساخت بلاک چینها با آن مواجه هستند، توصیف میکند: غیرمتمرکزسازی، امنیت و مقیاسپذیری.
پلتفرم بلاکچینی سولانا مکانیزم اجماع ترکیبی را پیادهسازی کرده است که عدم تمرکز شبکه را با هدف به حداکثر رساندن سرعت به خطر میاندازد. ترکیب نوآورانه PoS و PoH سولانا را به یک پروژه منحصر به فرد در صنعت بلاک چین تبدیل میکند.
بهطور کلی، بلاکچینها بسته به تعداد تراکنشهایی که در ثانیه میتوانند پردازش کنند، مقیاسپذیری بیشتری دارند. بااینحال، در بلاک چینهای غیرمتمرکز، اختلاف زمانی و توان عملیاتی بالاتر سرعت آنها را کاهش میدهد، به این معنی که گرههای بیشتری که تراکنشها و برچسبهای زمانی ( Timestamp ) را تأیید میکنند، زمان بیشتری را میطلبند.
بهطور خلاصه، سولانا این مشکل را با انتخاب یک گره لیدر ( Leader Node ) بر اساس مکانیسم PoS که پیامها را بین گرهها مرتب میکند، حل میکند. بنابراین، سولانا با کاهش بار کاری شبکه که منجر به افزایش توان عملیاتی ( حتی بدون مرجع زمانی مرکزی و دقیق ) میشود، از این سازوکار بهره میبرد.
همچنین سولانا با هش کردن خروجی یک تراکنش و استفاده از آن به عنوان ورودی تراکنش بعدی، زنجیرهای از تراکنشها را ایجاد میکند. این تاریخچه تراکنش همان نام مکانیسم اصلی اجماع سولاناست: اثبات تاریخچه یا PoH.
سولانا( SOL) چیست؟
سولانا (( Solana یک پروژه متنباز بسیار کاربردی است که یک بلاک چین لایه 1 جدید، بدون مجوز ( Permissionless ) و پرسرعت را پیادهسازی میکند.
سولانا در سال 2017 توسط آناتولی یاکوونکو ( Anatoly Yakovenko)، یکی از مدیران سابق شرکت کوالکام ایجاد شد، سولانا از یک مکانیزم اجماع ترکیبی و خلاقانه استفاده میکند که الگوریتم اثبات تاریخچه ( PoH ) را با نسخهای از اثبات سهام (PoS )، ترکیب میکند. به همین دلیل، شبکه سولانا از نظر تئوری میتواند بیش از 710000 تراکنش در ثانیه (TPS ) را بدون نیاز به هیچ راه کار اضافی پردازش کند.
معماری بلاک چین نسل سوم سولانا برای تسهیل قراردادهای هوشمند و ایجاد برنامههای غیرمتمرکز (DApp ) طراحی شده است. این پروژه از مجموعهای از پلتفرمهای مالی غیرمتمرکز ( DeFi) و همچنین بازارهای توکن NFT پشتیبانی میکند.
تاریخچه پیدایش سولانا (SOL)
بلاک چین سولانا در طول رونق عرضه اولیه سکه (ICO ) در سال 2017 راهاندازی شد. شبکه آزمایشی داخلی این پروژه در سال 2018 منتشر شد و به دنبال آن چندین فاز آزمایشی به راهاندازی رسمی شبکه اصلی در سال 2020 منتهی شد.
هدف از خلق سولانا (SOL)
هدف سولانا افزایش توان عملیاتی شبکه بلاک چین فراتر از آنچه سایر بلاک چینهای محبوب ارائه میدهند و در عین حال کاهش هزینههای تراکنش است.
ارزش توکن SOL چگونه تعیین میشود؟
ارز دیجیتال SOL نقش کلیدی در حفظ و راهاندازی اکوسیستم سولانا ایفا میکند. سولانا بخشی از SOLهای جدید تولیدشده در شبکه را به همراه کارمزد تراکنشها به اعتبارسنجها (Validators) و نمایندگان (Delegators) پاداش میدهد.
با داشتن توکنهای SOL، کاربران میتوانند به یک سری پروژههایی که بر روی شبکه Solana ساخته شدهاند نیز دسترسی داشته باشند.
مشابه اتریوم، سولانا برنامهنویسان را قادر میسازد تا قراردادهای هوشمند سفارشی را اجرا کرده و برنامههای غیرمتمرکز ( dapp ) را برای ارائه محصولات و خدمات دیجیتالی طراحی کنند. به عنوان مثال میتوان به سروم ( Serum )، یک صرافی غیرمتمرکز به سبک دفترچه سفارش، و ریدیوم ( ( Raydium، یک بازارساز خودکار ( AMM) اشاره کرد که نقدینگی اکوسیستم سولانا را تأمین میکند.
قابلیتها و مزایای سولانا ( SOL )
در ادامه به مزایای بلاک چین سولانا و برتریهای آن میپردازیم:
مقاومت بالا در برابر سانسور
در اصطلاح بلاک چین، سانسور به بازداری از فعالیت شبکه از طریق ممانعت از پیوستن گرههای خاص به شبکه و تایید تراکنشها اشاره دارد.
سانسور از اضافه کردن بلاکهای جدید به بلاک چین توسط کاربران جلوگیری میکند. سولانا از طریق گرههای اعتبارسنج چرخشی خود سانسور بلاک چین را مهار میکند. برای هر اعتبارسنج، الگوریتمهای هوشمند حداقل تعداد گرههایی که برای سانسور شبکه مورد نیاز است، را محاسبه میکنند.
سرعت بالای تراکنشها
بسیاری از بلاکچینهای معروف مانند بیت کوین و اتریوم دارای سرعت تراکنش کندی هستند. اما سولانا با زمان بلاک بسیار کوتاه خود میتواند تراکنشها را با سرعت فوقالعاده سریعی انجام دهد. این امر آن را به اندازه ویزا و مسترکارت کارآمد میکند. همچنین میتوان از آن برای اجرای فوری اپلیکیشنها استفاده کرد.
مقیاس پذیری بالا
سولانا برخلاف بسیاری از شبکههای بلاک چین نسل اول و دوم، میتواند حجم ترافیک بالای شبکه را مدیریت کند. Solana همچنین میتواند برای برنامههای کاربردی سطح سازمانی استفاده شود و در عین حال تجربه کاربری رضایت بخشی را ارائه دهد.
گفتنی است، این مقیاس پذیری بالا کارمزدهای تراکنش سولانا را نیز پایین نگه میدارد (اغلب زیر 1 سنت).
قابلیت همکاری
سولانا دارای یک معماری لایهای است که آن را برای مدیریت و ترید داراییهای دیجیتال، مانند رمزارزها، NFT و ...، با سایر برنامهها و بلاک چینها سازگار میکند.
بنیانگذاران توکن سولانا چه کسانی هستند؟
سولانا برای اولین بار توسط آناتولی یاکوونکو در سال 2017 مفهومسازی شد که به دنبال شبکهای غیرمتمرکز از گرهها بود که بتواند با عملکرد یک گره تنها مطابقت داشته باشد.
بلاک چین سولانا توسط Solana Labs به عنوان مشارکتکننده اصلی هدایت میشود و توسط بنیاد سولانا (Solana Foundation)، یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در سوئیس، که به رشد کامیونیتی سولانا و تامین بودجه اختصاص داده شده، پشتیبانی میشود.
یاکوونکو و تیمش در سال 2018 به عنوان بخشی از Solana Labs شروع به دریافت بودجه کردند. این تیم بیش از 20 میلیون دلار سرمایه در سال 2019 جمعآوری کرد. پس از راهاندازی شبکه اصلی آن در مارس 2020، سولانا 1.76 میلیون دلار دیگر سرمایه طی فروش عمومی توکن خود جمعآوری کرد.
امنیت توکن سولانا چگونه است؟
جز اصلی پروتکل سولانا اثبات تاریخچه ( POH ) است، دنبالهای از محاسبات که یک سابقه دیجیتالی را ارائه میدهد که تأیید میکند در هر نقطه از زمان چه اتفاقی در شبکه رخ داده است.
PoH با استفاده از الگوریتم تاب آور خطای بیزانس ( BFT )، یک نسخه بهینه از پروتکل تاب آور خطای بیزانس عملی ( pBFT ) به PoS متکی است. سولانا از الگوریتم مذکور برای دستیابی به اجماع استفاده میکند. Tower BFT شبکه را ایمن و در حال اجرا نگه میدارد و به عنوان یک ابزار اضافی برای اعتبارسنجی تراکنشها عمل میکند.
سولانا از یک الگوریتم هش امن 256 بیتی (SHA-256 ) استفاده میکند، مجموعهای از توابع رمزنگاری اختصاصی که یک خروجی 256 بیتی تولید میکند. شبکه بهصورت دورهای از هشهای SHA-256 نمونهبرداری میکند و دادههای آنی را بر اساس هشهای موجود در واحدهای پردازش مرکزی ارائه میکند.
اعتبارسنجهای سولانا میتوانند از این توالی هش برای ثبت بخش خاصی از دادهها که قبل از تولید یک هش خاص ایجاد شده بود، استفاده کنند. برچسب زمانی ( Timestamp ) تراکنشها پس از درج این بخش خاص از داده ایجاد میشود. برای دستیابی به ظرفیت تراکنش بالا TPS و زمان بلاک تعیین شده، همه گرهها در شبکه باید برای پیگیری رخدادها ساعتهای رمزنگاری داشته باشند.
توکن SOL چیست؟
SOL ارز بومی شبکه سولانا است که برای پرداخت کارمزد تراکنشها و سپردهگذاری (استیکینگ) استفاده میشود. همچنین این توکن به دارندگان خود این حق را میدهد که به پیشنهادات بهروزرسانی شبکه رأی دهند.
SOL توکن کاربردی بلاک چین سولانا است که شبکه آن را به عنوان بخشی از مدل ضد تورمی خود میسوزاند. کاربران برای پرداخت کارمزد تراکنش هنگام انجام نقل و انتقالات یا تعامل با قراردادهای هوشمند به SOL نیاز دارند. دارندگان SOL همچنین میتوانند به اعتبارسنج شبکه تبدیل شوند. مانند اتریوم، سولانا به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا قراردادهای هوشمند بسازند و پروژههایی بر روی این بلاک چین ایجاد کنند.
SOL از پروتکل SPL استفاده میکند. SPL استاندارد توکن بلاک چین سولانا است، مشابه ERC-20 در اتریوم. توکن SOL دو مورد استفاده اصلی دارد:
- پرداخت کارمزد تراکنشهایی که هنگام استفاده از شبکه یا قراردادهای هوشمند انجام میشود.
- قرار دادن توکنها به عنوان بخشی از مکانیسم اجماع PoS.
قابل به ذکر است، برنامههای غیرمتمرکزی ( DApps) که بر روی پلتفرم سولانا ساخته میشوند، موارد استفاده جدیدی را برای SOL و سایر توکنهای ساختهشده با استفاده از استاندارد SPL ایجاد میکنند.
چند توکن سولانا (SOL ) در گردش وجود دارد؟
بنیاد سولانا اعلام کرده است که در مجموع 489 میلیون توکن SOL منتشر خواهد شد که در حال حاضر حدود 260 میلیون از این تعداد وارد بازار شده است.
توزیع توکن SOL به شرح زیر است: 16.23٪ برای فروش اولیه، 12.92٪ برای تامین بودجه، 12.79٪ برای اعضای تیم و 10.46٪ برای بنیاد سولانا. توکنهای باقیمانده برای فروش عمومی و خصوصی منتشر شدهاند و یا قرار است به بازار عرضه شوند.
خرید ارز دیجیتال سولانا
ارز دیجیتال SOL را میتوان در اکثر صرافیها خریداری کرد. یکی از گزینههای اصلی بایننس است، زیرا در حال حاضر (اسفند 1402) بیشترین حجم معاملات SOL/USDT (41 میلیون دلار) را دارد. گزینههای دیگر برای خرید و فروش سولانا عبارتاند از FTX، بیلاکسی ((Bilaxy و هیوبی (Huobi). البته ذکر این نکته ضروری است که سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال مانند هر فرصت سرمایهگذاری دیگری با ریسک همراه است.
فروش ارز دیجیتال سولانا
شما میتوانید ارز دیجیتال سولانا را در اکثر صرافیهای متمرکز مانند بایننس، کوکوین، بای بیت و همچنین صرافی ایرانی تبدیل بفروشید.
نحوه خرید توکن سولانا از صرافی تبدیل
شما میتوانید ارز دیجیتال سولانا را از طریق صرافی تبدیل خرید کنید. پس از طی مراحل ثبت نام و انجام احراز هویت در تبدیل ابتدا باید مبلغ مورد نظرتان را به حساب کاربری خودتان در صرافی واریز کنید. سپس میتوانید از این طریق ارز دیجیتال سولانا را بهصورت تومان یا حتی با استفاده از ارز تتر خریداری کنید.
کارمزد خرید و فروش سولانا
برای اینکه میانگین کارمزد خرید و فروش سولانا را به دست بیاورید، لازم است به صرافی که قصد خرید یا فروش در آن را دارید مراجعه کنید؛ چراکه ممکن است در برخی صرافیها دریافت کارمزد از کاربران با توجه به امتیازات ویژه در نظر گرفته شود. کارمزد خرید و فروش سولانا در صرافی تبدیل برای بازارهای تتری و تومانی متفاوت است و میتوانید نرخهای بهروز را از بخش کارمزد تبدیل مشاهده کنید.
انواع کیف پول سولانا ( SOL )
شما میتوانید توکن SOL را علاوه بر کیف پولهای سختافزاری در والتMathWallet, Atomic Wallet Phantom Wallet, Exodus و...ذخیرهسازی کنید.
آیا خرید سولانا بدون احراز هویت ممکن است؟
چنانچه در ایران ساکن هستید، باید برای خرید و فروش ارز دیجیتال SOL ازطریق صرافیهای ایرانی اقدام کنید. اولین شرط ورود به این صرافیها نیز ثبتنام و احراز هویت است.
آینده سولانا
اول از همه، اگرچه بلاک چین سولانا میتواند با پروژههای بلاک چین پیشرفته رقابت کند، اما همچنان در بحث تمرکز شبکه آسیبپذیر است، چراکه تعداد اعتبارسنجها در این شبکه بلاک چینی پایین است. ضمن اینکه هر فردی میتواند به اعتبارسنج شبکه سولانا تبدیل شود، با این حال، انجام این کار همچنان سخت است و به توان محاسباتی زیادی احتیاج دارد.
با وجود این مسائل، سولانا هنوز یکی از بزرگترین اکوسیستمها در صنعت کریپتو به شمار میرود و به نظر میرسد در مسیر رشد درستی قرار دارد.
همچنین، بنیاد سولانا در کنفرانس Breakpoint 2022 تعدادی از پروژههایی که در ماهها و سالهای آینده اجرا میشوند را برجسته کرد، ازجمله:
جامپ کریپتو ( Jump Crypto )در حال توسعه یک نرمافزار متن باز جدید برای سولانا است، ازجمله یک کلاینت اعتبارسنج جدید که میتواند 1.2 میلیون تراکنش در ثانیه ( TPS ) را در یک محیط آزمایشی پردازش کند، امری که توان عملیاتی سولانا را بیش از پیش افزایش میدهد.
انتظار میرود دستگاههای ساگا ( Saga ) در سال 2023 در دسترس عموم قرار گیرند. ضمن اینکه Solana Mobile یک فروشگاه دی اپ به نام Solana DApp را در ژانویه 2023 راهاندازی خواهد کرد.
همچنین تعدادی آپدیت نیز برای بهبود عملکرد شبکه پیادهسازی شده است، ازجمله آپدیت QUIC، آپدیت خدمات مبتنی بر سپرده stake-weighted quality of service )) و بازارهای کارمزد fee markets ) ).
منابع: