معامله تعهدی چیست؟ همه چیز در مورد مارجین

تنوع بالای روشهای معاملهگری در بازار ارزهای دیجیتال باعث شده تا هر کسی بنا به هر میزان ریسکپذیری و شرایطی که دارد، یکی از این روشها را برگزیند. یکی از رایجترین و جذابترین روشهای معامله در این بازار نیز انجام معامله تعهدی یا Margin Trading است. این روش معاملاتی هر چند خیلی پیچیده نیست، اما برای افراد تازهکار و کسانی که هنوز شناختی نسبت به آن ندارند، ممکن است چالشبرانگیز باشد. جدا از تمام ریسکهایی که این روش معامله با خود به همراه دارد، باید نحوه پیادهسازی آن را در حساب معاملاتی خود بدانید تا خطای انسانی در انجام مراحل آن به صفر برسد و شما تنها ریسک نوسانات بازار ارز دیجیتال را در معاملات خود شاهد باشید؛ از این رو در این مقاله سعی داریم تا به صورت مرحلهبهمرحله و همراه با تصویر آموزش معامله تعهدی یا معاملات مارجین را با شما دنبال کنیم. با ما همراه باشید.
معامله تعهدی یا مارجین در ارز دیجیتال چیست؟
معاملات خرید و فروش تعهدی که در این مقاله به دنبال آموزش آن هستیم، نوعی از معاملات در بازار است که در آن شما با استفاده از اهرم میتوانید برای خرید و فروش رمز ارزها اقدام کنید. در این روش که لازمه آن استفاده از اهرم معاملاتی است، شما چند برابر دارایی خود را از یک صرافی یا تامین کنندگان نقدینگی قرض میگیرید و معامله خود را انجام میدهید. با توجه به اینکه امکان ورود به معاملاتی با حجم بسیار بالاتر از دارایی اولیه شما در آن وجود دارد، در نتیجه میزان سود و ضرر ناشی از آن نیز به همین نسبت افزایش پیدا خواهد کرد.
معاملات مارجین در بازار ارز دیجیتال دقیقا همان معاملات اسپات (Spot) است با این تفاوت که در این سبک از معاملات شما میتوانید از اهرم استفاده کنید و مقدار اضافی پول اصلی خود نسبت به اهرم را از صرافی قرض میگیرید. در نهایت بعد از اتمام معاملات نیز میبایست مقدار وام قرض گرفتهشده را به همراه سود آن به صرافی باز گردانید.
یک مثال ساده
برای اینکه معاملات خرید و فروش تعهدی یا معاملات مارجین را بهتر درک کنید، نیاز به یک مثال بسیار ساده داریم. فرض کنید که شما در حساب کاربری خود 1000 تتر دارید و هدف معاملاتی شما نیز خرید بیت کوین است. تحلیل شما از شرایط بیت کوین این است که قیمت آن در چند روز آتی با رشد 20 درصدی همراه خواهد بود. در این شرایط اگر 1000 تتر را برای خرید بیت کوین در نظر بگیرید و قیمت 20 درصد افزایش پیدا کند، 200 تتر سود حاصل از این معامله برای شما خواهد بود. البته مقدار کمی را هم برای کارمزدها در نظر بگیرید که ما برای سادهسازی مثال از آن صرفنظر کردیم.
حالا فرض کنید که شما این معامله را با استفاده از معامله تعهدی انجام دهید. در معاملات مارجین شما حق استفاده از اهرم را دارید. اهرم معاملاتی برای این دست از پوزیشنها در صرافیهای مختلف متفاوت است و معمولا 1 تا 20 برابر دارایی است. فرض کنید که شما میخواهید همان معامله بالا را با اهرم 5 برابری انجام دهید. در واقع شما میتوانید وارد معامله خرید بیت کوین با حجم 5000 تتری شوید. البته شما 4000 تتر برای این منظور کم دارید که این مقدار را صرافی به شما به عنوان قرض یا وام اعطا میکند. سود صرافی از این وام، در نهایت در قالب Interest (بهره) از شما دریافت خواهد شد.
اگر در این معامله قیمت بیت کوین با همان رشد 20 درصدی همراه شود سود حاصل از این معامله برای شما 1000 تتر خواهد شد که البته مقداری از آن را باید به عنوان بهرهی وام به صرافی پرداخت کنید. به همین راحتی با استفاده از معاملات مارجین شما توانستید از یک معامله و با همان دارایی 1000 تتری سود 5 برابری به دست آورید.
البته این فقط یک طرف سکه است. در آن روی سکه اگر شما ضرر هم کنید، 5 برابر ضرر معمولی در یک معامله 1000 تتری ضرر خواهید کرد. در واقع اگر قیمت بیت کوین در یک روند نزولی قرار گرفته و افت کند، شما با 20 درصد افت قیمت در معامله عادی 200 تتر از دارایی خود را از دست میدهید، اما در معاملات مارجین تمام 1000 تتر را از دست خواهید داد.
مارجین کال (Margin Call) در معامله تعهدی
یکی از اصطلاحات بسیار مهمی که همراه با آموزش معامله تعهدی یا معاملات مارجین باید به آن اشاره کنیم، مارجین کال است. این اصطلاح در تمام بازارهای مالی و برای این دست از معاملات رایج است. حتی در بازار آتی سکه داخل ایران نیز از آن استفاده میشود. مارجین کال در واقع هشداری برای رسیدن حجم دارایی شما در معاملات مارجین به حجم نهایی در نظر گرفته شده توسط صرافی برای خارج شدن از معامله است.
همان مثال بالا را دوباره در ذهن بیاورید. فرض کنید که شما برای یک معامله 5000 تتری روی خرید بیت کوین 4000 تتر قرض گرفته و 1000 تتر دارایی اصلی شما است. در این حالت اگر بیت کوین روند نزولی بگیرد، معامله شما وارد زیان خواهد شد. اما تا کجا این زیان ادامه خواهد داشت؟ صرافی به هیچ وجه از اصل وام و سود آن کوتاه نمیآید. بنابراین شما آن 4000 تتر و سود وام را نمیتوانید ضرر کنید. با این حساب یک حدی به عنوان حداکثر میزان ضرر توسط صرافی تعیین و به عنوان مارجین کال مشخص میشود.
فرض کنید که در یک صرافی این مقدار 15 درصد است. در صورتی که ضرر شما به حدی برسد که تنها 15 درصد از دارایی اصلی یعنی 15 درصد از 1000 تتر باقی بماند، شما مارجین کال خواهید شد. در این وضعیت برای ادامه دادن معامله یا باید حساب معاملاتی خود را دوباره شارژ کنید و یا اینکه خود صرافی در همان قیمت معامله شما را میبندد و وام قرضدادهشده و سود آن را از شما اخذ میکند.
تفاوت معامله تعهدی با بازار اسپات
از نظر ماهیت این دو نوع معامله در بازار ارز دیجیتال تفاوتی ندارند و هر دو در یک بازار انجام میپذیرند. حتی حجم معاملات مارجین نیز در حجم معاملات ارزهای دیجیتال لحاظ میشود و کاربران این دست از معاملات را نیز به عنوان حجم نهایی در هر روز معاملاتی مشاهده مینمایند. تنها تفاوت میان این دو در امکان دریافت قرض از صرافی و البته معامله با اهرم در آن است. همچنین به دلیل تعهدی بودن، امکان ورود مستقیم به معاملات فروش (Short) نیز در آن وجود دارد.
در واقع در بازار اسپات شما تنها از افزایش قیمتها میتوانید به سود برسید و خبری از اهرم نیست؛ در معاملات مارجین هم میتوانید از افزایش قیمتها و هم از کاهش قیمتها سود کنید و معاملات نیز با اهرم خواهد بود.
تفاوت معامله تعهدی با فیوچرز
فیوچرز نوع دیگری از معاملات در بازار ارز دیجیتال است که در آن شما در بازاری کاملا مجزا نسبت به بازار اسپات معامله میکنید. حتی نمودارهای این سبک از معاملات نیز با بازار اسپات متفاوت است و ممکن است در لحظاتی به دلیل حجم بالای عرضه و تقاضا قیمتها در آن با بازار اسپات تفاوت داشته باشد. در معاملات فیوچرز شما به اهرم معاملاتی دسترسی دارید و البته میتوانید در جهت فروش هم معامله کنید؛ اما خبری از وام از صرافی نخواهد بود و با همان دارایی در دسترس خود معامله میکنید. در واقع میتوانیم معاملات مارجین را به نوعی شبیهسازیشدهی معاملات فیوچرز در بازار اسپات تعریف کنیم.
چگونه میتوانیم معامله تعهدی را انجام دهیم؟
برای انجام معاملات مارجین در بازار ارز دیجیتال باید از خدمات صرافیهای معتبر و شناختهشده خارجی استفاده کنید. صرافیهایی مانند بایننس و کوکوین این خدمات را به کاربران خود ارائه مینمایند. در صرافی کوکوین میتوانید با اهرم 1 تا 5 برای انجام معاملات مارجین اقدام نمایید.
آموزش معاملات مارجین در صرافی کوکوین
برای اینکه آموزش معامله تعهدی یا معاملات مارجین را برای شما به صورت کاربردی و عملیاتی کامل کنیم، در این بخش سعی داریم تا نحوه استفاده از این معاملات در صرافی کوکوین را به شما آموزش دهیم. با استفاده از مراحلی که در ادامه مرور خواهیم کرد، شما میتوانید بدون دغدغه معاملات مارجین را در این صرافی انجام دهید.
وارد حساب کاربری خود شوید
آموزش معاملات مارجین در صرافی کوکوین را در اولین قدم با ورود به حساب کاربری در این صرافی آغاز میکنیم. برای این منظور ابتدا باید وارد سایت این صرافی شوید. در نوار ابزار بالای سایت در سمت راست روی گزینه Login کلیک کنید تا به مراحل اولیه ورود به حساب کاربری یعنی وارد کردن آدرس ایمیل و پسورد بروید. در این بخش با طی کردن مراحل ورود به حساب کاربری از جمله وارد کردن رمز ورود دو مرحلهای میتوانید وارد حساب کاربری خود در این صرافی شوید.
وارد بخش معاملات مارجین شوید
برای ورود به معاملات مارجین در حساب صرافی کوکوین از نوار ابزار بالای سایت و از پنجره Trade باید گزینه Margin Trading را انتخاب کنید. با کلیک روی آن به معاملات مارجین در حساب صرافی کوکوین وارد خواهید شد.
معاملات مارجین را در حساب خود فعال کنید
در قدم بعدی آموزش معاملات مارجین در صرافی کوکوین نوبت به فعال کردن حساب کاربری میشود. بعد از ورود به معاملات مارجین در پایین صفحه پیامی برای شما صادر خواهد شد که معاملات مارجین حساب شما فعال نیست و با کلیک روی گزینه Enable میتوانید این معاملات را در حساب خود فعال کنید.
نقشه راه معاملات مارجین در صرافی کوکوین
در معاملات مارجین در صرافی کوکوین میتوانید نقشه راه این معاملات را مشاهده کنید. در تصویر زیر مشاهده میکنید که خود صرافی مسیر انجام معاملات مارجین را برای شما مشخص کرده است. در ادامه این مسیر را با هم مرور خواهیم کرد.
انتقال دارایی
با توجه به اینکه از قبل از معاملات مارجین در صرافی کوکوین استفاده نکردهاید، احتمالا در این بخش از حساب کاربری خود هیچ توکنی ندارید. دقت کنید که در حساب صرافی کوکوین برای هر نوع معاملاتی یک حساب جداگانه وجود دارد و حساب معاملات مارجین با حساب معاملات فیوچرز و اسپات متفاوت است. برای Margin Trading در این صرافی حتما باید پول خود را به حساب مارجین انتقال دهید.
برای این منظور در تصور زیر همان طور که میبینید از شما خواسته شده که برای معامله در معاملات مارجین توکنهای خود را واریز کنید. تنها کافی است روی گزینه Transfer کلیک کنید تا از هر کدام از حسابهای معاملاتی خود توکنهای موردنظر را به حساب مارجین انتقال دهید.
بعد از کلیک روی گزینه Transfer پنجره زیر برای شما باز خواهد شد.
برای انتقال دارایی به حساب معاملاتی مارجین در پنجره بالا باید موارد زیر را پر کنید:
1- در این قسمت حسابی که باید از آن دارایی به حساب مارجین خود انتقال دهید را انتخاب نمایید. اگر در Trading Account پول دارید از آن و یا هر بخش دیگری. با کلیک روی آن میتوانید حساب مبدا موردنظر را انتخاب نمایید.
2- در بخش دوم مقصد انتقال دارایی باید مشخص باشد که همان حساب مارجین از ابتدا روی ان فعال است.
3- در قدم سوم باید توکنی که به دنبال انتقال آن به حساب مارجین هستید را انتخاب نمایید. به صورت پیشفرض در این قسمت تتر قرار گرفته که شما میتوانید با کلیک روی آن هر توکن دیگری که امکان معامله در حساب مارجین وجود دارد را انتخاب نمایید.
4- در بخش 4 باید حجم توکن موردنظر را وارد کنید.
5- در نهایت با کلیک روی Confirm انتقال دارایی به حساب مارجین خود را به اتمام برسانید.
Isolated یا Cross؟
آموزش معاملات مارجین در صرافی کوکوین را با انتخاب نوع معاملات ادامه میدهیم. همان طور که در بالا اشاره کردیم، برای انجام معاملات مارجین میتوانید هم از معاملات Isolated و هم از معاملات Cross استفاده کنید. در مستطیل مشخصشده در پنجره زیر میتوانید بین این دو نوع معامله خود را مشخص نمایید.
جفت ارز معاملاتی خود را انتخاب کنید
در قدم بعدی باید جفت ارز معاملاتی خود را انتخاب کنید. انتخاب جفت ارز معاملاتی قبل از ورود به مرحله بعدی از این جهت اهمیت دارد که به صورت مستقیم برای قرض گرفتن دارایی به همین جفت ارز هدایت خواهید شد. برای انتخاب جفت ارز موردنظر خود در قسمت مشخصشده در تصویر زیر کلیک کرده و جفت ارز موردنظر را تایپ کنید.
عملیات قرض گرفتن را انجام دهید
آموزش معاملات مارجین صرافی کوکوین را با آموزش نحوه قرض گرفتن ادامه میدهیم. برای قرض گرفتن در این مرحله باید روی گزینه Borrow که در تصویر زیر مشخصشده کلیک کنید.
با کلیک روی این گزینه پنجره زیر برای شما باز خواهد شد. دقت کنید که ما از قبل جفت ارز BTC/USDT یعنی بیت کوین به تتر را انتخاب کرده بودیم و از این رو پنجره به شکل زیر برای ما باز شد. اگر جفت ارز دیگری را انتخاب کرده باشید، توکنهای نمایش داده شده به صورت پیشفرض در این پنجره متفاوت خواهند بود.
برای نهایی کردن عملیات وام گیری از کوکوین میتوانید طبق مراحل زیر انجام دهید:
1- دقت کنید که گزینه Borrow روشن باشد.
2- در قسمت دو میبایست توکنی که به دنبال قرض گرفتن آن هستید را مشخص نمایید. در جفت ارز بیت کوین به تتر اگر به دنبال ورود به معامله خرید یا Long هستید باید تتر قرض بگیرید و در صورتی که تمایل به ورود به معامله فروش یا Short دارید، باید بیت کوین قرض بگیرید. در هر جفت ارز دیگری هم به همین ترتیب باید عمل کنید. قرض گرفتن ارز اول برای معاملات فروش و قرض گرفتن ارز دوم برای معاملات خرید.
3- مقدار توکن موردنظر برای قرض را مشخص کنید. این قسمت به صورت خودکار بعد از انتخاب ارز در مرحله قبلی تعیین خواهد شد و شما تنها میبایست حجم موردنظر را وارد کنید.
4- برای پر کردن حجم موردنظر برای قرض، میتوانید آن را به صورت درصدی نیز مشخص کنید. با کلیک روی هر کدام از گزینهها میتوانید درصدی از نهایت امکان دریافت وام با توجه به دارایی که به حساب مارجین انتقال دادهاید را تعیین و آن را وام بگیرید.
5- در نهایت با کیلک روی Confirm این مرحله را به پایان برسانید.
معامله کنید
نوبت به حساسترین بخش از آموزش معاملات مارجین در صرافی کوکوین یعنی معامله میرسد. در این مرحله با توجه به تحلیلی که از پیش دارید، باید برای معامله خرید یا فروش اقدام نمایید. در گوشه راست و پایین صفحه معامله خود با تصویر زیر روبرو هستید که برای معامله باید آن را پر کنید.
1- در قسمت 1 نوع معامله مارجین شما مشخص است. اگر از قبل معامله Cross را انتخاب کرده باشید، در این پنجره معامله Cross برای شما روشن است و اگر روی Isolated کلیک کنید، در این بخش میتوانید معامله Isolated انجام دهید.
2- در قدم دوم باید نوع پوزیشن خود را مشخص کنید.
Limit: برای معاملات شرطی است. مطابق همان چیزی که تشریح خواهیم کرد. در معامله Limit شما قیمت و حجم موردنظر برای معامله را مشخص میکنید و صرافی به صورت خودکار بعد از رسیدن به قیمت موردنظر شما، معامله را انجام میدهد.
Market: در معامله مارکت دیگر نیازی به مشخص کردن قیمت معامله نیست و صرافی در بهترین قیمت ممکن و در لحظه معامله شما را باز خواهد کرد و تنها کافی است حجم معامله را مشخص نمایید.
Stop Limit: یکی از انواع معاملات شرطی است که در آن شما هم قیمت ورود به معامله و هم قیمت هدف را تعیین میکنید. در واقع به صرافی میگویید که اگر قیمت در جفت ارز موردنظر به قیمت هدف رسید یا نزدیک شد، معامله شما را در قیمت مشخصشده باز کند.
Stop Market: نوع دیگری از معامله شرطی است که در آن شما با تعیین یک قیمت هدف به صرافی میگویید که اگر قیمت به آن نزدیک شد، بلافاصله معامله شما را در قیمت بازار باز کند.
3- قیمت موردنظر برای معامله را مشخص کنید.
4- حجم معامله را مشخص کنید.
5- میتوانید حجم معامله را به صورت درصدی از داراییهای خود در حساب مارجین و با توجه به قرضی که از صرافی دریافت کردهاید مشخص نمایید.
6- در مرحله 6 نیز باید با کلیک بر روی گزینه Buy معامله را نهایی کنید.
اگر به دنبال انجام معامله فروش هستید دقیقا همین مراحل را باید در پنجره کناری و در قسمت فروش وارد نمایید.
پرداخت کارمزد با KCS
در زمان معامله در معاملات مارجین میتوانید کارمزد معاملات خود را با توکن بومی صرافی کوکوین یعنی KCS پرداخت کنید. برای این منظور در بالای پنجره معامله و در مستطیل مشخصشده در تصویر زیر باید تیک پرداخت با KCS را بزیند. برای این منظور البته باید در حساب کاربری خود توکن KCS داشته باشید. انتخاب این روش پرداخت کارمزد برای شما تخفیفهایی را نیز به دنبال خواهد داشت.
بازپرداخت وام
در آخرین مرحله از آموزش معاملات مارجین در صرافی کوکوین باید نحوه بازپرداخت وام را به شما توضیح دهیم. این مرحله بعد از اتمام معامله و رسیدن به سود در معامله موردنظر یا هر نتیجه دیگری انجام میشود. برای این مرحله در پنجره مشخصشده در تصویر زیر روی گزینه Repay Transfer کلیک نمایید.
با کلیک روی این گزینه پنجره زیر که مشابه با همان پنجره دریافت وام است، برای شما باز خواهد شد.
برای بازپرداخت وام خود به ترتیب زیر عمل کنید:
1- دقت کنید که گزینه Repay روشن باشد.
2- توکنی که قرار است آن را پرداخت کنید را مشخص نمایید. دقت کنید که صرافی کوکوین دقیقا همان توکنی که وام گرفتهاید را از شما درخواست خواهد کرد و امکان باز پرداخت وام با توکن دیگری وجود ندارد. بنابراین در این قسمت باید همان توکنی را انتخاب کنید که در زمان دریافت وام آن را مشخص کرده بودید.
3- برای بازپرداخت وامهای دریافتی دو روش در این قسمت برای شما تعیین شده است.
Time Priority در این روش بازپرداخت وامهای شما بر اساس زمان دریافت آنها انجام خواهد پذیرفت.
Rate Priority در این روش نیز وامهایی که نرخ بهره بالاتری دارند، در اولویت باز پرداخت قرار میگیرد.
4- مقدار بازپرداخت را مشخص نمایید. با کلیک بر روی گزینه All میتوانید تمام وام دریافتی خود را تسویه نمایید.
5- با کلیک روی Confirm کار تمام است.
جمعبندی
در این مقاله از آکادمی تبدیل سعی کردیم تا به صورت کامل و جامع شما را با معاملات تعهدی یا مارجین آشنا کنیم. با تمام ریسکها و خطراتی که این روش معاملاتی دارد، بسیاری از کاربران به دنبال استفاده از این سبک معامله در بازار ارز دیجیتال هستند. امیدواریم تلاشهای ما برای معرفی این روش معامله در بازار ارز دیجیتال حداقل با افزایش دانش و آگاهی، ریسک استفاده از این روش را برای شما به حداقل برساند. بهترینها را برای شما معاملهگران ارز دیجیتال آرزومندیم.