ترون (Tron) یکی از شبکههای بلاک چین در بازار کریپتوکارنسی است. این بلاکچین بین بسیاری از فعالان بازار بهدلیل عرضه بخش عمده استیبل کوین تتر (USDT) شناخته شده است. ناگفته نماند که بیشترین حجم تراکنشهای تتر در بازار کریپتو نیز مبتنی بر شبکه انتقال ترون (TRC-20) صورت میگیرد. البته باید توجه داشته باشید که توکنهای دیگری نیز در اکوسیستم ترون وجود دارند که هر یک ماموریت اهداف خاصی را دنبال میکنند.
معرفی توکن های اکوسیستم ترون
گاهی اوقات برخی از شبکههای بلاکچین روی حوزه خاصی تمرکز میکنند. بهعنوان مثال میتوان بهشبکه سولانا اشاره کرد که در حال حاضر بزرگترین میزبان میم کوین ها است. در مقابل بعضی دیگر از شبکهها نیز هستند که طور خاص روی یک حوزه مشخص متمرکز نمیشوند. بلکه تنوع ارزهای دیجیتال ایجاد شده در بستر آنها نسبتا زیاد است. ترون در شمار این دسته از بلاکچینها قرار دارد.
تعداد توکنهای ایجاد شده در بستر ترون زیاد نیست. رویهمرفته تا جولای سال ۲۰۲۴، چیزی در حدود ۳۰ توکن شناخته شده در بستر ترون ایجاد شده است. توکنهایی که در حوزههای مختلف مانند استیبل کوین، ذخیره سازی داده، لیکویید استیکینگ، ان اف تی و ... دستهبندی میشوند. توکن های اکوسیستم ترون عمدتا با استاندارد TRC-20 راهاندازی میشوند.
مهمترین توکن های اکوسیستم ترون
در زمان نگارش این مطلب (مرداد ۱۴۰۳)، در مجموع ۳ ارز دیجیتال از توکن های اکوسیستم ترون در جمع ۱۰۰ رمزارز برتر از نظر مارکت کپ یا ارزش بازار قرار دارند. این سه ارز دیجیتال نیز بهعنوان مهمترین توکن های اکوسیستم ترون شناخته میشوند که عبارتاند از:
1. ترون (TRX)
ارز دیجیتال ترون با نماد معاملاتی TRX، رمزارز بومی بلاکچین ترون است. TRX یک رمزارز کاربردی برای اکوسیستم ترون به شمار میرود. بهطوریکه کارمزد تراکنشها در این شبکه در قالب TRX پرداخت میشوند. علاوه بر آن، ولیدیتورها برای مشارکت در اعتبارسنجی باید ارز دیجیتال ترون را در شبکه استیک کنند. ارز دیجیتال ترون در سالهای اخیر همواره در شمار ۱۵ رمزارز برتر بازار کریپتوکارنسی بوده است.
2. تتر (USDT)
تتر بزرگترین استیبل کوین بازار کریپتوکارنسی است. مارکت کپ این رمزارز در نیمه سال ۲۰۲۴ از مرز ۱۱۳ میلیارد دلار عبور کرده است. جالب است بدانید که حدود ۶۰.۸ میلیارد توکن تتر در بستر شبکه ترون راهاندازی شده است. به همین دلیل، ترون روزانه حجم قابل توجهی از تراکنشهای تتر را میزبانی میکند.
3. بیت تورنت (BTT)
بیت تورنت (BitTorrent) یک پلتفرم غیرمتمرکز در زمینه اشتراکگذاری همتا به همتای فایلها و دادههای اینترنتی است. امکان ذخیرهسازی دادهها در بستر این پروتکل وجود دارد. بیت تورنت در دسامبر سال ۲۰۲۱ آغاز بهکار کرد و از ارز دیجیتال BTT برای پرداخت کارمزد خدمات آن استفاده میشود.
مزایا و معایب توکن های اکوسیستم ترون
یکی از دلایل محبوبیت شبکه ترون، سرعت بالای پردازش تراکنشها و بهتبع آن کارمزد پایین است. جاستین سان (Justin Sun) بنیانگذار شبکه ترون مدعی است که این بلاکچین قادر به پردازش ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه است. رکورد TPS ترون تا به امروز حدود ۲۴۰ تراکنش در ثانیه است. این در حالی است که شبکه اتریوم چیزی در حدود ۳۰ تا ۴۰ تراکنش را در بهترین شرایط خود در هر ثانیه پردازش میکند.
البته ناگفته نماند که ترون در مقایسه با شبکههای دیگری مانند سولانا از نظر مقیاس پذیری، سرعت پردازش تراکنشها و نرخ کارمزد عملکرد ضعیفتری دارد. تا بهامروز ترون با مشکل امنیتی جدی که منجر بهاختلال عملکرد آن شود، مواجه نشده است. همچنین ترون بلاکچین لایه یک سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) است.
نحوه عملکرد توکن های اکوسیستم ترون
شبکه ترون از الگوریتم اجماع اثبات سهام توزیع شده (DPoS) برای تایید و اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. در این مدل اجماع، همه کاربران با سهامگذاری ترون در فرآیند اعتبارسنجی تراکنشها مشارکت نمیکنند. بلکه این افراد در قالب رایگیری چند نفر را از بین داوطلبان فعالیت بهعنوان ولیدیتور انتخاب میکنند. ولیدیتورها هم موظف هستند بخشی از پاداش خود را بین کسانی که بهآن رای دادهاند، توزیع کنند.
پیشبینی آینده توکن های اکوسیستم ترون
مزیت نسبی اصلی شبکه ترون در مقایسه با سایر بلاکچینها در حال حاضر، میزبانی تراکنشهای استیبل کوین تتر است. جاستین سان، ضمن درک این موضوع بهتازگی خبر از برنامه ترون برای عرضه یک استیبل کوین اختصاصی در آینده داده است. استیبل کوین اختصاصی شبکه ترون، امکان تراکنش بدون کارمزد گس را فراهم خواهد کرد. موضوعی که در صورت تحقق میتواند سرنوشت استیبل کوینها و اکوسیستم ترون را دگرگون کند. سان پیشبینی کرده که تا سال ۲۰۲۵ از این پروژه رونمایی شود.
نتیجهگیری
ارز دیجیتال ترون در جمع ۱۵ رمزارز برتر بازار کریپتوکارنسی از نظر مارکت کپ قرار دارد. اکوسیستم ترون میزبان توکنهای پرشماری نیست. در عین حال، بیشترین تراکنشهای استیبل کوینها در بازار کریپتوکارنسی از طریق ترون انجام میشوند. در کنار رمزارزهایی که نام بردیم، توکنهای ایپ ان اف تی و جاست هم از محبوبیت نسبتا بالایی برخوردار هستند.