چند سالی است که بسیاری از صرافیهای معتبر خارجی، توکن اختصاصی خود را راهاندازی کردهاند. صرافیها اهداف مختلفی را از راهاندازی رمزارز بومی دنبال میکنند؛ اما در مجموع باید بگوییم که این توکنها در خدمت توسعه اکوسیستم صرافیها از طریق فعالیتهای بازاریابی قرار میگیرند و در نهایت منجر به افزایش درآمدزایی صرافیها میشوند. بد نیست بدانید که تاکنون بیش از ۸۰ صرافی متمرکز و غیرمتمرکز خارجی، ارز دیجیتال اختصاصی راهاندازی کردهاند.
کاربرد توکن های اکوسیستم صرافی
توکن صرافی ممکن است کاربردهای مختلفی داشته باشد. اصلیترین کاربرد توکن های صرافی، بهرهمندی از تخفیف در پرداخت کارمزد معاملات است. بعضی از صرافیها در ازای استفاده مستقیم از توکنها برای پرداخت کارمزد، تخفیف قائل میشوند. این در حالی است که بعضا ممکن است در ازای خرید و نگهداری ارز دیجیتال بومی صرافی در حساب کاربری از تخفیف بهرهمند شوید.
از طرفی دیگر، ممکن است صرافی امکان خرید و فروش بسیاری از جفت ارزهای معاملاتی خود را بر اساس توکن بومی خود ارائه کند. در بسیاری از صرافی های غیرمتمرکز، توکن بومی در استخر نقدینگی برای تامین نقدینگی مورد نیاز بازارساز خودکار استفاده میشود.
بعضی از صرافیها ضمن استیکینگ ارز دیجیتال بومی خود، پاداش بهکاربران ارائه میکنند. همچنین جوایز ویژه و منحصربهفردی مانند شرکت در رویدادهای اختصاصی برای این دسته از کاربران در نظر میگیرند.
مهمترین توکن های اکوسیستم صرافی
در زمان نگارش این مطلب (تیر ماه ۱۴۰۳)، در مجموع ۷ ارز دیجیتال از توکن های اکوسیستم صرافی در جمع ۱۰۰ رمزارز برتر از نظر مارکت کپ یا ارزش بازار قرار دارند. ارزش بازار توکنهای صرافی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار است و حجم معاملات توکنهای این گروه بالغ بر ۲ میلیارد دلار در روز است.
مزایا و معایب توکن های اکوسیستم صرافی
مزیت اصلی استفاده از توکن های صرافی برای کاربران، بهرهمندی از تخفیف در پرداخت کارمزد معاملات است. این موضوع بهویژه برای آن دسته از تریدرهایی که معاملات پرشماری را انجام میدهند، اهمیت دارد. از طرفی دیگر، سرمایهگذاری در توکن های صرافی، امکان کسب سود در صورت افزایش قیمت را هم بهارمغان میآورد.
در مقابل باید به معایب توکن های صرافی ها هم توجه داشته باشید. این دسته از توکنها ماهیت کاملا وابسته به صرافی دارند. بهنوعی میتوان ادعا کرد که ویژگی غیرمتمرکز بودن درباره آنها صدق نمیکند. معمولا وقتی صرافی دچار مشکل میشود، توکن بومی آن هم با ریزش سنگین روبهرو میشود. نمونه این موضوع را میتوان در ارز دیجیتال اف تی ایکس (FTT) بهعنوان توکن بومی صرافی ورشکسته FTX اشاره کرد که در سال ۲۰۲۲ ریزش قیمت را تجربه کرد.
پیشبینی آینده توکن های اکوسیستم صرافی
توکن های صرافی ارز دیجیتال کاملا وابسته به شرایط بازار کریپتوکارنسی هستند. بهعبارت دیگر، هر زمان حجم معاملات بازار افزایش پیدا میکند، بدیهی است که تقاضا برای این توکنها نیز بالا میرود. بههمین دلیل توکن های صرافی در مسیر صعودی قرار میگیرند. برعکس هرگاه بازار روند نزولی در پیشمیگیرد، باید منتظر رکود در این دسته از ارزهای دیجیتال هم باشید.
نتیجهگیری
بیش از ۸۰ توکن اختصاصی صرافی متمرکز و غیرمتمرکز در بازار ارز دیجیتال وجود دارد. این دسته از توکنها علیرغم مارکت کپ قابل توجه، سهم بالایی در معاملات بازار کریپتوکارنسی ندارند. پیشبینی میشود که در آینده صرافیهای بیشتری نسبت به عرضه توکن اختصاصی خود برای پیشبرد برنامههای بازاریابیشان اقدام کنند.