آیا می‌دانید استیبل‌کوین چیست؟ تاکنون در سبدچینی خود از استیبل‌کوین‌ها نیز استفاده کرده‌اید؟ آیا با مزایا و معایب استیبل‌کوین‌ها آشنا هستید؟ با کاربردها و محدودیت‌های این‌گونه ارزها آشنا هستید؟ در این مقاله قصد داریم شما را با دنیای استیبل‌کوین‌ها آشنا کنیم. لطفاً تا پایان ما را همراهی کنید.

ارز دیجیتال پایدار یا استیبل‌کوین چیست؟

استیبل‌کوین، ارز دیجیتال پایدار یا ارز دیجیتال باثبات یکی از انواع ارزهای دیجیتال است که ارزش آن به دارایی‌های فیات به‌ویژه دلار امریکا بستگی دارد. استیبل‌کوین‌ها در پِی افزایش بی‌ثباتی بازار جهانی و جنگ‌های تجاری در سال 2019 به وجود آمدند. طراحی استیبل‌کوین‌ها باعث ایجاد یک فضای باثبات در بازار رمز ارزهای دیجیتال شده است.

در اصل هدف استیبل‌کوین‌ها، به حداقل رساندن نوسانات بازار می‌باشد. این هدف با ثابت ماندنِ ارزش آن در برابر ارزش انواع دارایی‌های سنتی مانند پول فیات، ترکیبی از ارزها یا کالاهای ارزشمندی همچون طلا است.

استیبل‌کوین، خانه‌ای امن برای سرمایه‌گذاران

همان‌طور که از نام استیبل‌کوین مشخص است، این ارز یک ارز باثبات است. به معنای دیگر قیمت این ارز، ثابت و همواره برابر یک دلار است. البته طلا و پول‌های رایج دیگر نیز به‌عنوان فیات وجود دارند که قیمت هر یک کوین برابر مقداری از این‌ها است. ثبات قیمت این‌گونه ارزها موجب شده است تا امروز استیبل‌کوین‌های محبوب و پرطرفدار را ازنظر میزان قدرت نقدشوندگی تقریباً هم‌سطح با پول نقد در نظر بگیریم.

بازار رمز ارزهای دیجیتال، گاهی دچار نوسانات شدید قیمت می‌شود. همین موضوع سبب شده است تا برخی شرکت‌ها و بسیاری از افرادی که به این بازار علاقه دارند، نتوانند در این عرصه فعالیت کنند. بااینکه ارزش بازار کریپتوکارنسی به بالای 2 تریلیون دلار رسیده است اما هنوز هم فعالیت و سرمایه‌گذاری در این صنعت، معایب و ریسک‌های زیادی را به دنبال دارد.

درنتیجه استیبل‌کوین‌ها به‌عنوان خانه‌ای امن برای تریدرها و هولدرها شناخته شده است. به نظر شما چرا فعالیت در حوزه‌ی استیبل‌کوین را به‌عنوان یک خانه‌ی امن در نظر می‌گیریم؟ اجازه دهید با یک مثال مفهوم این جمله را بیشتر توضیح دهیم.

فرض کنید به‌عنوان کاربر بازار، پس از خرید ارز به سود کلانی رسیده‌اید. قطعاً احساس پیروزی و خوشحالی می‌کنید. ازقضا بازار و ارزی که خریده‌اید، ناگهان روند نزولی در پیش می‌گیرد. اگر دارایی شما جزء ارزهای باثبات باشد، می‌توانید با تبدیل آن ارزها به فیات، از تندبادِ روند نزولی و ضرر عبور کنید.

همچنین قادر خواهید بود تا پس از کاهش قیمت ارزهای دیجیتال متمرکز و ثبات نسبی بازار نسبت به خریدِ مجددِ ارزها درازای استیبل‌کوین‌های ذخیره‌ی خود استفاده نمایید.

انواع استیبل‌کوین

به‌طورکلی استیبل‌کوین‌ها به 2 دسته شامل استیبل‌کوین متمرکز و استیبل‌کوین غیرمتمرکز تقسیم می‌شوند که هرکدام نیز دارای انواع مختلفی هستند. انواع ارزهای پایدار به شرح زیر است:

استیبل‌کوین‌های متمرکز

این نوع از ارزهای باثبات به دو گروه تقسیم می‌شوند:

  • استیبل‌کوین دارای پشتوانه فیات
  • استیبل‌کوین با پشتوانه کالا

این نوع استیبل‌کوین‌ها از طریق نهادی متمرکز کنترل و عرضه می‌شوند. در اصل نهاد مذکور باید یک نوع از دارایی یا کالایی را به‌منظور وثیقه از پیش تعیین کند، سپس آن را در صندوقی امن و مخصوص به این فرآیند، به شکل بلوکه درآورد.

برای این نوع استیبل‌کوین، بهترین مثال تتر (USDT) است که به‌واسطه‌ی دلار امریکا معامله می‌شود. به‌عبارت‌دیگر قیمت این نوع ارز باثبات، برابر با یک دلار امریکا است و درنتیجه‌ی تغییرات قیمت دلار، بهای ارز متمرکز نیز افزایش یا کاهش میابد. از مثال‌های دیگر استیبل‌کوین متمرکز می‌توان به استیبل‌کوین با پشتوانه‌ی طلا و رمز ارز پترو (Petro) با پشتوانه‌ی نفت اشاره کرد.

عدم همبستگی بین رمز ارز و دارایی تعیین‌شده به‌عنوان وثیقه، مزیت استیبل‌کوین متمرکز است. همچنین ارزهای فیات ارزش نسبتاً یکسانی دارند و در اکثر کشورها تغییر چندانی در بهای آن‌ها مشاهده نمی‌شود. تنها مشکل این نوع از ارزهای دیجیتال، نیاز به وجود نهادی متمرکز به‌عنوان شخص ثالث است.

استیبل‌کوین غیرمتمرکز

استیبل‌کوین غیرمتمرکز به آن دسته از ارزها اطلاق می‌شود که مدیریت و کنترل آن بر عهده‌ی هیچ شخص، نهاد یا شرکتی نیست. آیا فکر می‌کنید که هیچ پشتوانه‌ای برای این نوع ارزها وجود ندارد؟ اگر جواب شما مثبت می‌باشد، باید بگوییم که این فکر کاملاً اشتباه است. در حقیقت استیبل‌کوین‌های غیرمتمرکز از طریق ارزهای غیرمتمرکز دیگری پشتیبانی می‌شوند. جالب نیست؟ در ادامه توضیح بیشتری خواهیم داد.

فناوری بلاکچین به‌گونه‌ای طراحی شده است که تثبیت‌کننده‌ی قیمت استیبل‌کوین‌های غیرمتمرکز می‌باشد. در اصل کنترل این نوع ارزهای باثبات با استفاده از قراردادهای هوشمند صورت می‌پذیرد. مثلاً، ارز دیجیتال دای (DAI) را در نظر بگیرید. این ارز به‌عنوان اولین ارز دیجیتال باثبات غیرمتمرکز، هیچ‌گونه پشتوانه‌ی فیزیکی ازجمله ارز فیات و کالا ندارد.

معرفی برترین استیبل‌کوین‌های بازار

تا اینجا با استیبل‌کوین و انواع آن آشنا شدیم. آیا با معرفی چند استیبل‌کوین محبوب موافق هستید؟ با ما همراه باشید.

  1. دلار تتر (USDT)، ارزش بازار تتر برابر است با 66 میلیارد دلار؛
  2. یو اس دی (USD)، ارزش بازار یو اس دی برابر است با 54 میلیارد دلار؛
  3. ترو یو اس دی (TUSD)، ارزش بازار ترو یو اس دی برابر است با 1.2 میلیارد دلار؛
  4. دلار بایننس (BUSD)، ارزش بازار دلار بایننس برابر است با 18 میلیارد دلار؛
  5. دای (DAI)، ارزش بازار دای برابر است با 6.5 میلیارد دلار؛
  6. دلار پکس (USDP)، ارزش بازار دلار پکس برابر است با 843 میلیون دلار.

مزایای استیبل‌کوین‌ها

  • استفاده از استیبل‌کوین‌ها در معاملات بزرگ و جهانی
  • هزینه‌های کم
  • تراکنش‌های امن
  • تا حدودی یا کاملاً ناشناس
  • پایداری و ثبات
  • داشتن پشتوانه‌ی دارایی‌هایی همچون طلا، انواع پول مثل دلار و چیزهای ارزشمند دیگر
  • استفاده از فیات به‌جای ارزهای دیجیتال

معایب استیبل‌کوین‌ها

  • نیاز به شخص ثالث (مؤسسات خاص و نهادهای مرتبط)
  • وابستگی به بازار کریپتو
  • نیاز به اعتماد نهادها
  • فرآیندهای مرتبط با فیات
  • بازده سرمایه‌گذاری کمتر؛ معامله‌گران و سرمایه‌گذاران معمولاً خواهان بازدهی بالاتری هستند و ممکن است برای سود مالی به ابزارهای دیگری متوسل شوند.
  • نابودی سرمایه‌ی موجود در استیبل‌کوین‌ها در صورت از بین رفتن بازار کریپتو

کاربرد استیبل‌کوین‌ها در بازار

این ارزها از ارزهای شناخته‌شده در بازار کریپتو هستند. ممکن است بسیاری از شما به‌عنوان کاربرانِ بازار از این نوع ارزها در سبدچینی خود استفاده کنید. بااین‌حال آیا به‌طور تخصصی با کاربردهای این ارز آشنا هستید؟ در این بخش می‌خواهیم درباره کاربردهای استیبل‌کوین‌ها بیشتر صحبت کنیم.

حواله‌های مقرون‌به‌صرفه و بسیار سریع

ارسال حواله به خارج از کشور با ارزهای باثبات بسیار ساده‌تر و سریع‌تر انجام می‌شود. ارزش این ارزها با پول فیات برابری می‌کند، بنابراین بسیاری از افراد، متقاضی استفاده از استیبل‌کوین‌ها هستند. با استفاده از استیبل‌کوین‌ها می‌توان پرداخت‌های برون‌مرزی را بدون نیاز مداوم به تبدیل ارزهای دیجیتال به یکدیگر و بدون پرداخت مبالغ قابل‌توجه به‌عنوان کارمزد انجام داد.

بسیاری از استارتاپ‌ها و شرکت‌ها نیز با بهره‌گیری از این کاربرد استیبل‌کوین‌ها، خریدوفروش‌های بین‌المللی بهتر و امن‌تری را تجربه می‌کنند. همچنین استیبل‌کوین‌ها پول افراد مهاجر و خانواده‌هایشان را راحت‌تر و سریع‌تر از راه‌های دیگر انتقال می‌دهند.

پرداخت‌های همتا به همتا (P2P) و ساده‌سازی مکرر

همان‌طور که می‌دانید، تکنولوژی روز دنیا، هرلحظه در حال پیشرفت است. تصور کنید که تمام خدمات سنتی مالی مانند بانکداری، خدمات بیمه، پرداخت حقوق و اقساط و فعالیت‌های مالی دیگر، تماماً به‌صورت خودکار و بدون حضور واسطه‌ها صورت خواهد گرفت.

بنابراین فعالیت‌های اقتصادی و مالی از طریق قراردادهای هوشمند و پرداخت‌های همتا به همتا به سرانجام خواهند رسید. درنتیجه اهمیت استیبل‌کوین‌ها پررنگ‌تر می‌شود زیرا وجود این‌گونه ارزها، کارها را آسان‌تر خواهد کرد.

امکان استفاده‌ی روزانه از استیبل‌کوین‌ها

یکی از ویژگی‌های ارزهای باثبات، امکان استفاده‌ی روزانه از آن‌ها است. درواقع می‌توانید از ارزهای فیاتِ رایج و شناخته‌شده در معاملات خود بهره ببرید. تصور کنید به‌صورت حضوری برای خرید به فروشگاهی مراجعه می‌کنید، با استفاده از ارزهای وابسته به فیات قادر خواهید بود تنها با چند کلیک روی صفحه موبایل خود، هزینه‌هایتان را پرداخت کنید.

این همان چیزی است که کاربران صنعت کریپتو خواستار آن هستند. آن‌ها در آینده‌ای نه‌چندان دور به این آرزوی خود دست خواهند یافت.

بالا رفتن میزان امنیت در برابر سقوط ارز ملی

ازآنجایی‌که این ارزها پایدار هستند، لازم نیست در هنگام سرمایه‌گذاری نگران سقوط ارزها باشید؛ چرا؟ چون در هنگام ریزش شدید ارزش پول ملی کشورها، قادر به تبدیل ارز ملی به ارز دیجیتال باثبات هستید. بنابراین می‌توانید، ارزش دارایی خود را حفظ کنید. با توجه به نوسانات ارزهای دیجیتال، توصیه می‌شود برای ثبات دارایی‌تان استیبل‌کوین‌ها را در سبدچینی ارزهای دیجیتال خود قرار دهید.

بهبود عملکرد صرافی‌های ارز دیجیتال

متأسفانه به دلیل سختگیری‌های اعمال‌شده که از سوی دولت‌ها در کشورهای مختلف، تعداد کمی از کارگزاری‌ها، از ارزهای با پشتوانه‌ی فیات پشتیبانی می‌کنند. استفاده از استیبل‌کوین‌ها به صرافی‌ها این امکان را می‌دهد تا این مشکل را حل کنند. این امر با استفاده از ارزهای کریپتو و فیات صورت می‌پذیرد.

با تثبیت بازار، استیبل‌کوین‌ها می‌توانند ماهیت کلی مبادلات ارزهای دیجیتال را بی‌خطر و بدون توجه به مقررات غیرضروری بهبود بخشند. درنتیجه کار معامله‌گران و سرمایه‌گذاران به‌ویژه تازه‌واردها راحت‌تر از قبل خواهد شد.

خطرات و محدودیت‌های استیبل‌کوین‌ها در بازار

بااینکه ارزهای باثبات کاربردهای ویژه‌ای دارند اما خطرات و محدودیت‌هایی نیز دارند. در ادامه ما را همراهی کنید تا با این محدودیت‌ها آشنا شوید.

متمرکز بودن استیبل‌کوین‌ها در میان ارزهای غیرمتمرکز

استیبل‌کوین‌ها ماهیتی متمرکز دارند که برخلاف ماهیت اولیه‌ی بلاکچین است. به‌عبارت‌دیگر دنیای ارزهای دیجیتال، دنیایی غیرمتمرکز است. این بدان معنا است که هیچ نهاد یا سازمانی از ارزهای دیجیتال پشتیبانی نمی‌کنند. بااین‌وجود ارزهای فیات از طریق نهادهای متمرکز، ابتدا کنترل سپس روانه‌ی بازار می‌شوند. درنتیجه، تنها راهِ موجود، اعتماد به این نهادها است.

عدم اعتماد

از محدودیت‌ها و مشکلات دیگر این ارزها، می‌توان به عدم اعتماد اشخاص اشاره کرد. ازآنجایی‌که این ارزها دارای ماهیت متمرکز هستند، مردم نمی‌توانند به‌طور کامل به سیستم یا نهاد مرتبط با استیبل‌کوین‌ها اعتماد کنند.

ناپایداری و نقدشوندگی اندک استیبل‌کوین‌ها

یکی از مسائل و مشکلات در خصوص این‌گونه رمزها مربوط به نقدشوندگی دیرهنگام و ناپایداری آن‌ها است. استیبل‌کوین‌های دارای پشتوانه‌ی کالایی یا رمزنگاری ممکن است به دلیل سقوط قیمت‌ها ناپایدار شوند. هنوز مشخص نیست که اگر ارزش دارایی‌ها در دنیای واقعی کاهش یابد، پشتیبانی این ارزها چگونه صورت می‌پذیرد.

برخی از خریدوفروش‌ها و تبدیل‌های ارزهای باثبات با مشکلاتی از قبیل اتلاف وقت مواجه می‌شوند. مثلاً اگر قصد نقد کردن ارزی با پشتوانه‌ی طلا را دارید، لازم است از چند هفته تا چند ماه صبر کنید که این تبدیل انجام شود. از سوی دیگر اگر از ارزهای باثباتی که وثیقه دار هستند استفاده می‌کنید، باید برای نقد کردن آن به کشوری که وثیقه در آن قرار دارد، سفر کنید. این کار هم زمان‌بر و هم پرهزینه است.

قوانین سخت

اکثر کوین‌ها مقررات مشابهی با پول فیات دارند، اما به دلیل نحوه‌ی استفاده و افراد متقاضی، می‌توانند کمی دردسرساز شوند. ارزهای استیبل‌کوین به‌عنوان ابزاری سودمند شناخته شده‌اند، بااین‌وجود قانون‌گذاران دولتی به دلیل ظرفیت‌ها و برتری برخی از ارزها و توکن‌ها نگران ارزش فیات ملی خود هستند.

آیا استیبل‌کوین‌ها برای بررسی و معامله ارزشمند هستند؟

اگر اطلاعات زیادی درباره فناوری بلاکچین ندارید و نمی‌دانید با تغییرات در شرایط بازار چه کاری انجام دهید، شاید بهتر باشد که دارایی‌های دیجیتال خود را به‌عنوان استیبل‌کوین نگاه دارید، زیرا اغلب ارزهای دیجیتال کاملاً بی‌ثبات هستند. نوسانات ارزهای رمزنگاری‌شده گاهی آن‌قدر زیاد است که اگر به‌درستی معامله نکنید، ممکن است متحمل ضررهای بسیاری شوید.

علاوه بر این، ارزهای دیجیتال می‌توانند وارد یک دوره رکود یا نزول شوند که در آن ارزش تمام کوین‌های بازار کریپتو به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. در این دوره‌ها می‌توانید تا حد زیادی با تبدیل دارایی‌های دیجیتال خود به استیبل‌کوین از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.

درعین‌حال، اگر مدت زیادی است که به‌عنوان معامله‌گر در بازار فعالیت می‌کنید، ممکن است استیبل‌کوین اصلاً برای شما مناسب نباشد. دلیل این امر نیز این است که معامله‌گران نوسانات روزانه‌ی ارزهای دیجیتال، آربیتراژ، نمودارها و بسیاری از داده‌های جانبی دیگر را دنبال می‌کنند تا از افزایش یا کاهش قیمت ارزهای دیجیتال کسب درآمد کنند. ازاین‌رو، معامله‌گران حرفه‌ای معمولاً سراغ استیبل‌کوین‌ها نمی‌روند.

سخن پایانی

امروز درباره‌ی استیبل‌کوین‌ها صحبت کردیم و به سؤالاتی همچون استیبل‌کوین چیست؟ ارزهای باثبات به چه صورت وجود دارند؟ محدودیت‌ها و کاربردهای ارزهای باثبات به چه صورت هستند؟ پاسخ دادیم. فراموش نکنید که با وجود محدودیت‌های این ارزها، نباید از تجربه معاملات آن‌ها غافل شوید.

توصیه‌ی اکثر تریدرهای موفق، استفاده از استیبل‌کوین‌های غیرمتمرکز است. در حال حاضر یکی از بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری، پرداختن به استیبل‌کوین‌ها است. اما چه کسی می‌داند، با رشد و تکامل بازار کریپتو و تغییراتی که در این بازار رخ می‌دهد، ممکن است در آینده شاهد بررسی خطرات و محدودیت‌های بیشتر و جدی‌تری درباره‌ی ارزهای پایدار باشیم.

امیدواریم از مطالب ذکرشده در مسیر پیشرفت خود استفاده نمایید. از این‌که تا پایان با ما همراه بودید، کمال تشکر را داریم.

منابع

cryptonews.net

101blockchains.com

flexiple.com

 

دیدگاهتان را بنویسید