بلاک چین سولانا چیست و چطور کار میکند؟
یکی از شبکههای بلاک چین لایه یک که با شروع سال ۲۰۲۳ در فضای رسانهای بازار کریپتوکارنسی همواره در سرخط خبرها حضور داشته، سولانا است. جالب است بدانید که در یک سال منتهی به ژوئن ۲۰۲۴ (تیر ماه ۱۴۰۳) قیمت ارز دیجیتال سولانا حدود ۶۷۵ درصد افزایش یافته است. در جمع ۱۰ ارز دیجیتال برتر بازار کریپتو، هیچ رمزارزی بهاندازه سولانا رشد قیمت را طی ۱۲ ماه اخیر تجربه نکرده است. ویژگیهای مثبت فراوان بلاکچین سولانا در رسیدن به این جایگاه نقش بسزایی داشته است. اگر مایل هستید که با بلاک چین سولانا بیشتر آشنا شوید، حتما این مطلب را تا پایان دنبال کنید.
بلاک چین سولانا چیست؟
سولانا (Solana) شبکه بلاک چین لایه یک است که با هدف پذیرش گسترده و حل مشکلات مقیاس پذیری شبکههای دیگری مانند اتریوم راهاندازی شده است. در سالهای اخیر، قابلیتهای شبکه سولانا یکی پس از دیگری ظهور پیدا کردند. بهطوریکه امروز کارمزد تراکنشهای سولانا در مقایسه با اتریوم و بیت کوین بسیار ناچیز است. این قابلیت با حفظ ویژگیهای کلیدی مانند امنیت بلاکچین محقق شد. ضمن اینکه سولانا با حضور حدود ۱۵۰۰ نود بهعنوان یک شبکه متن باز غیرمتمرکز شناخته میشود.
بلاکچین سولانا مانند اتریوم در زمینه میزبانی از قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز فعالیت میکند. هر تراکنش در شبکه سولانا بهطور میانگین ظرف ۴۰۰ میلی ثانیه پردازش میشود. بههمین دلیل کارایی شبکه سولانا در وضعیت مطلوب قرار میگیرد. بر اساس اعلام سایت رسمی سولانا، این شبکه در ژوئن ۲۰۲۴ حدود ۲۵۴۰ تراکنش را در هر ثانیه پردازش میکند. این در حالی است که سولانا هدفگذاری خود را توان پردازش ۱ میلیون تراکنش در ثانیه قرار داده است.
بنیانگذار بلاک چین سولانا کیست؟
شبکه سولانا در سال ۲۰۱۷ توسط فردی بهنام آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) پایهگذاری شد. یاکوونکو یکی از اعضای قدیمی تیم توسعه دهنده اتریوم بود که خیلی زود راه خود را جدا کرد و شبکهای جدید با قابلیتهای بهمراتب بیشتر را ایجاد کرد. راج گوکال، تایلر ینگ و استیو مرکو نیز در راهاندازی شبکه سولانا در کنار آناتولی بودند.
وایت پیپر بلاک چین سولانا
شما میتوانید وایت پیپر بلاکچین سولانا را از طریق این لینک دانلود و مطالعه کنید. این سند حاوی ۳۲ صفحه است. در بخشهای مختلف وایت پیپر سولانا درباره موضوعات گوناگون مانند معماری شبکه، الگوریتم اجماع اثبات تاریخ و نحوه انتخاب و فعالیت ولیدیتورها بحث شده است. جالب است بدانید که توسعه دهندگان سولانا در بخش مقدمه این سند ادعا کردهاند که با استفاده از ظرفیت سخت افزارهای امروزی میتوان تا ۷۱۰ هزار تراکنش را در ثانیه پردازش کرد.
بلاک چین سولانا چطور کار میکند؟
شبکه بلاک چین سولانا از الگوریتم اجماع اثبات تاریخ (Proof of History) برای اعتبارسنجی و تایید تراکنشها استفاده میکند. الگوریتم اجماع اثبات تاریخ (PoH) نخستین بار در سال ۲۰۱۸ معرفی شد. ایده مرکزی این الگوریتم اجماع، اهمیت دادن به توالی و ترتیب رویدادها در یک شبکه است. توسعه دهندگان سولانا بر این باور بودند که ثبت رویدادهای یک شبکه غیرمتمرکز بهصورت متوالی و با حفظ ترتیب زمانی به اندازه خود آن رویدادها در حفظ یکپارچگی شبکه ضروری است.
اجرای این ایده در شبکه سولانا با استفاده از یک تابع رمزنگاری بهنام “تابع تاخیر قابل تایید (VDF)” صورت گرفت. این تابع برای هر یک بلوکهای شبکه بلاکچین، مهر زمانی اختصاصی تولید میکند. طراحی این تابع بهگونهای است که دستکاری مهرهای زمانی برای مهاجمان بسیار دشوار است. وقتی مهر زمانی توسط VDF در یک بلوک ثبت میشود، اطلاعات موجود در آن بلوک تایید شده و غیر قابل تغییر خواهند بود.
تابع VDF بهصورت مکرر در خروجیهای هش قبلی مربوط به بلوکهای شبکه سولانا اعمال میشود. این موضوع منجر به ایجاد یک زنجیره به هم پیوسته از هش میشود. در نتیجه تعداد عملیات هش در هر مرحله نشاندهنده زمان سپری شده خواهد بود. بهطوریکه یک سیر زمانبندی شده از تراکنشها به دست میآید. هر تراکنش جدید به آخرین هش در زنجیره سولانا اضافه میشود. ارجاع تراکنش به زنجیره هش ثابت میکند که تراکنش در یک زمان مشخص انجام گرفته است.
بعد از اضافه شدن بلوک به شبکه، آن بلوک نهایی شده تلقی میشود. این موضوع نقش بسزایی در افزایش سرعت پردازش تراکنشهای شبکه سولانا دارد. در شبکههای دیگر مانند بیت کوین و اتریوم، بلوکهای ایجاد شده تنها پس از تایید تعداد مشخصی گره نهایی میشوند.
بلاک چین سولانا در یک نگاه
در جدول زیر میتوانید مجموعهای از آمار و ارقام مربوط به شبکه بلاکچین سولانا را مشاهده کنید. دقت داشته باشید که دادههای موجود در این جدول مربوط به تیر ماه سال ۱۴۰۳ هستند.
نام شبکه بلاک چین | سولانا (Solana) |
نماد معاملاتی ارز دیجیتال | SOL |
بنیانگذار | آناتولی یاکوونکو |
سال تاسیس | ۲۰۱۷ |
میانگین کارمزد تراکنشهای سولانا | ۰.۰۰۰۶۴ سولانا |
توان پردازش تراکنش | ۲۵۳۷ تراکنش در ثانیه |
تعداد نودهای بلاکچین | ۱۴۹۹ |
مدت زمان تایید هر تراکنش | ۴۰۰ میلی ثانیه |
تعداد برنامههای غیرمتمرکز | ۲۹۳ |
تعداد آدرسهای دارای ارز دیجیتال سولانا | بیش از ۹ میلیون |
ارزش بازار سولانا | ۶۱ میلیارد دلار |
ارز دیجیتال سولانا چیست؟
ارز دیجیتال سولانا با نماد معاملاتی SOL، رمزارز اختصاصی شبکه بلاک چین Solana است. کارمزد تراکنشهای بلاکچین سولانا با این رمزارز پرداخت میشود. همچنین هزینه ایجاد برنامه غیرمتمرکز و قرارداد هوشمند در این شبکه هم با رمزارز SOL پرداخت میشود.
ولیدیتورهای شبکه نیز باید برای مشارکت در اعتبارسنجی تراکنشها و تامین امنیت بلاکچین باید ارز دیجیتال سولانا را سپردهگذاری کنند. پاداش استیکینگ ولیدیتورها هم در قالب همین ارز دیجیتال تخصیص پیدا میکند.
محدودیت عرضه برای ارز دیجیتال سولانا تعیین نشده است. در حال حاضر عرضه این رمزارز از مرز ۴۶۲ میلیون کوین عبور کرده است. همچنین سولانا با مارکت کپ بیش از ۶۱ میلیارد دلار در ژوئن ۲۰۲۴ رتبه پنجم در بازار کریپتوکارنسی را در اختیار دارد.
لیست کیف پولهای سازگار با بلاک چین سولانا
در سایت رسمی سولانا، فهرست کیف پولهای سازگار با این بلاکچین درج شده است. شما میتوانید با مراجعه به این لینک، تمام کیف پولهای سولانا را مشاهده کنید. در همین راستا، برخی از بهترین و معروفترین ولتهای ارز دیجیتال سولانا عبارتاند از:
- تراست ولت (Trust Wallet)
- سولفیر (Solfare)
- جم ولت (Gem Wallet)
- نئون ولت (Neon Wallet)
- لجر (Ledger)
مقایسه بلاک چین سولانا با اتریوم
بد نیست در این قسمت کمی به مقایسه بلاک چین سولانا با اتریوم بپردازیم. اگر اهل دنبال کردن اخبار باشید، حتما میدانید که در فضای رسانهای بازار کریپتوکارنسی، سولانا بهعنوان “قاتل اتریوم” شناخته میشود. هر دو شبکه کاربرد تقریبا مشترک دارند و در زمینه میزبانی از قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز فعالیت میکنند.
اولین و مهمترین تفاوت این دو شبکه در الگوریتم اجماع آنها است. اتریوم از الگوریتم اثبات سهام (PoS) استفاده میکند. همانطور که اشاره کردیم، الگوریتم اجماع سولانا، اثبات تاریخ است که با الهام از اثبات سهام طراحی شده است.
زبان برنامهنویسی قراردادهای هوشمند اتریوم، سالیدیتی (Solidity) است. در حالی که برای توسعه قراردادهای هوشمند سولانا از زبان برنامهنویسی راست (Rust) استفاده میشود.
از نظر عملکرد هم میتوان تفاوتهای قابل توجهی را بین سولانا و اتریوم مشاهده کرد. توان پردازش و مقیاسپذیری سولانا نسبت به اتریوم بسیار بیشتر است. همین موضوع باعث شده تا کارمزد تراکنشهای اتریوم در مقایسه با گس اتریوم خیلی کمتر باشد. بد نیست که بدانید که زمان تشکیل هر بلوک شبکه سولانا حدود ۲.۳۴ ثانیه است. این عدد برای شبکه اتریوم چیزی در حدود ۱۳ ثانیه است. از طرفی دیگر، در هر ثانیه چیزی بین ۱۵ تا ۴۵ تراکنش در اتریوم پردازش میشود. این عدد در سولانا بهمراتب بیشتر است.
آینده بلاک چین سولانا
قضاوت درباره آینده بلاک چین سولانا مانند سایر شبکههای بلاکچین اصلا کار سادهای نیست. نگاهی به مسیر طی شده سولانا از سال ۲۰۱۷ تاکنون نشان میدهد که این شبکه موفق شده جایگاه خود را تا حد زیادی در بازار تثبیت کند. پیشرفتهای سولانا از نظر فنی هم در جذب توسعه دهندگان بازار کریپتوکارنسی متبلور شده است. آخرین آمارها نشان میدهد که بیش از ۶۰۰ میم کوین در شبکه سولانا ایجاد شده و این شبکه تبدیل به هاب میم کوینهای بازار کریپتوکارنسی شده است.
حجم تراکنشهای روزانه سولانا در ماههای اخیر برای اولین بار از رقیت اصلی یعنی اتریوم پیشی گرفت. امروز شرایط برای این بلاکچین بهگونهای است که میتوان سولانا را رقیب جدی برای اتریوم توصیف کرد.
البته نباید سولانا را بدون در نظر گرفتن پیشرفتهای اتریوم تحلیل کرد. برخی معتقدند که پیشرفتهای فنی اتریوم در آینده نزدیک میتواند توان پردازش این شبکه را تا حد زیادی افزایش دهد. بههمین دلیل مزیت اصلی سولانا در رقابت با اتریوم از موضوعیت خواهد افتاد. هر چند که عدهای دیگر، چنین اتفاقی را عملی نمیدانند.
رویهمرفته بهنظر میرسد که در مقام سرمایهگذاری بلند مدت، ارز دیجیتال سولانا یکی از مطمئنترین گزینههای موجود در بازار ارز دیجیتال بعد از بیت کوین و اتریوم است. بنابراین اگر بهدنبال خرید ارز دیجیتال با هدف سرمایهگذاری هستید، حتما سولانا را با دقت بررسی کنید.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که بلاک چین سولانا چیست و چرا در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. اگر با خواندن این مطلب تصمیم خود را برای خرید سولانا گرفتهاید، صرافی ارز دیجیتال تبدیل بهترین گزینه پیش روی شماست. شما میتوانید سولانا را با کارمزد ناچیز در قالب معاملات فروشگاهی و بازار معاملاتی صرافی تبدیل خریداری کنید.
دیدگاهها