چند نوع صرافی ارز دیجیتال داریم؟
انواع صرافی ارز دیجیتال، پلتفرمهای آنلاینی هستند که در آن کاربران ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین، اتریوم و تتر را خرید و فروش میکنند. دو نوع اصلی صرافی ارز دیجیتال داریم؛ متمرکز و غیرمتمرکز. صرافیهای متمرکز مانند بازارهای سنتی و بهعنوان واسطههای مورد اعتماد، با مدیریت وجوه کاربران، مدیریت و معاملات را تسهیل میکنند. اما، صرافیهای غیرمتمرکز بستری برای انجام معاملات همتا به همتا هستند. هنگام انتخاب صرافی باید عواملی مانند شهرت، ویژگیهای امنیتی، کارمزدها و رضایت کاربران را در نظر بگیرید.
انواع صرافی ارز دیجیتال
صرافیهای ارز دیجیتال، بهعنوان پل بین سیستمهای مالی سنتی و اکوسیستم ارز دیجیتال جدید عمل میکنند. در طول سالها انواع گوناگونی از صرافیهای ارز دیجیتال ظهور کردهاند که هرکدام نیازها و ترجیحات مختلف کاربران را برآورده میسازند. در ادامه مطلب، انواع صرافی ارز دیجیتال و مزایا و معایب هرکدام را بررسی میکنیم.
صرافی های متمرکز ارز دیجیتال (CEX)
صرافیهای متمرکز، پلتفرمهایی هستند که توسط یک مقام یا شرکت مرکزی اداره میشوند. این صرافیها بهعنوان واسطه بین خریداران و فروشندگان، مدیریت دفتر سفارشها و نگهداری وجوه کاربران عمل میکنند. کاربران باید در یک صرافی ارز دیجیتال متمرکز حساب کاربری به وجود آورند و مراحل احراز هویت را پشت سر بگذارند. سپس، حساب خود در صرافی را با ارزهای فیات یا دیجیتال شارژ میکنند و معاملات را از طریق رابط صرافی انجام میدهند.
مزایا
- رابط کاربرپسند: CEXها معمولا رابطهای بصری و کاربردی دارند که شروع معامله را برای افراد مبتدی و باتجربه آسان میکند.
- نقدینگی بالا: به دلیل محبوبیت و تعداد کاربران زیاد، CEXها اغلب حجم معاملات بالایی دارند و نقدینگی کافی را فراهم میآورند.
- ویژگیهای معاملاتی پیشرفته: بسیاری از CEXها گزینههای معاملاتی پیشرفتهای مانند معاملات اسپات، مارجین، آتی و انواع مختلف سفارش را ارائه میدهند.
- پشتیبانی مشتریان: CEX ها معمولا خدمات پشتیبانی از مشتریان ۲۴ ساعته دارند و مشکلات پیشآمده برای کاربران را رفع و رجوع میکنند.
معایب
- خطرات امنیتی: صرافیهای متمرکز به دلیل داراییهای زیادی که در اختیار دارند، هدف اصلی هک ارز دیجیتال قرار میگیرند.
- عدم حفظ حریم خصوصی: کاربران باید مراحل احراز هویت یا قوانین KYC (مشتری خود را بشناسید) را پشت سر بگذارند که شامل بهاشتراکگذاری اطلاعات شخصی است.
- کیف پول حضانتی: کاربران صرافیهای متمرکز، کنترلی بر روی کلیدهای خصوصی خود ندارند، به این معنی که باید به کیف پول ارز دیجیتال صرافی برای نگهداری وجوه خود اعتماد کنند.
از مهمترین و معتبرترین انواع صرافی ارز دیجیتال متمرکز در سطح جهان باید به بایننس (Binance)، کوین بیس (Coinbase) و کراکن (Kraken) اشاره کرد.
صرافی های غیرمتمرکز ارز دیجیتال (DEX)
صرافیهای غیرمتمرکز، بدون نظارت یک مرجع مرکزی، معاملات همتابههمتا را مستقیما بر روی شبکه بلاک چین تسهیل میکنند. بهطوری که کاربران کنترل کلیدهای خصوصی و داراییهای خود را در طول فرآیند معاملاتی حفظ خواهند کرد.
مزایا
- امنیت بالا: از آنجایی که DEX ها وجوه کاربران را نگه نمیدارند، خطر هکهای بزرگ در آنها به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
- حفظ حریم خصوصی: DEXها نیازی به احراز هویت ندارند و اصل ناشناس ماندن کاربران در آنها حفظ میشود.
- کنترل: کاربران، کنترل کلیدهای خصوصی خود را بر عهده دارند که خطر از دست دادن وجوه به دلیل ورشکستگی یا سو مدیریت صرافی را کاهش میدهد.
معایب
- نقدینگی کمتر: DEX ها اغلب با مشکلات نقدینگی در مقایسه با همتایان متمرکز خود دست و پنجه نرم میکنند.
- پیچیدگی: رابطهای کاربری DEXها کمتر بصری و شهودی است که چالشهایی را برای مبتدیان ایجاد خواهد کرد.
- ویژگیهای محدود: DEXها، ممکن است گزینههای معاملاتی پیشرفتهای مانند معامله اهرم دار یا معاملات آتی را ارائه ندهند.
از مهمترین و معتبرترین انواع صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز در سطح دنیا میتوان یونی سواپ (Unswap) سوشی سواپ (Sushiswap) و پنکیک سواپ (PancakeSwap) را نام برد.
صرافی های ترکیبی یا هیبریدی ارز دیجیتال (HEX)
هدف صرافیهای ترکیبی یا هیبریدی ارز دیجیتال، در هم آمیختن مزایای صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز است. بهطوری که هم امنیت و حریم خصوصی DEXها را ارائه کنند و هم نقدینگی و تجربه کاربری بهتر CEXها را داشته باشند.
مزایا
- رویکرد متوازن: کاربران میتوانند از نقدینگی بالا و ویژگیهای پیشرفته CEX لذت ببرند و در عین حال کنترل بر وجوه خود را حفظ کنند.
- امنیت بهبودیافته: با عدم نگهداری وجوه کاربران، صرافیهای ترکیبی خطر هکهای بزرگ را کاهش میدهند.
- تجربه کاربری بهتر: این صرافیها اغلب رابطهای کاربرپسندتری نسبت به DEXها برای خرید ارز دیجیتال دارند.
معایب
- پیادهسازی پیچیده: توسعه و حفظ عملکرد یک صرافی ارز دیجیتال ترکیبی یا هیبریدی از نظر فنی بسیار چالشبرانگیز است.
- عدم قطعیت نظارتی: چشم انداز نظارتی این صرافیها میتواند پیچیده باشد، زیرا هیبریدیها جنبههای هر دو مدل متمرکز و غیرمتمرکز را با هم ترکیب میکنند.
از مهمترین و معتبرترین انواع صرافی ارز دیجیتال ترکیبی یا هیبریدی در سطح جهان میتوان به نش صرافی (Nash Exchange)، کورکس (Qurrex) و زنگو (Zengo) اشاره کرد. در ادامه مطلب، به صرافیهای ترکیبی یا هیبریدی ارز دیجیتال اشاره نخواهیم کرد. چرا که نوع اصیلی نیستند و فقط ویژگیهای دو نوع اصلی صرافیهای کریپتو را ترکیب میکنند.
امنیت در انواع صرافی ارز دیجیتال
صرافیهای متمرکز (CEX) و صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) ملاحظات امنیتی منحصربهفرد و رویکردهای متمایزی نسبت به امنیت معاملات دارند.
۱. صرافی های متمرکز
خطر امنیتی اولیه مرتبط با CEXها پتانسیل حملات هکری است. از آنجایی که این پلتفرمها اغلب مقادیر زیادی ارزهای دیجیتال را در کیف پولهای متمرکز و آنلاین خود نگهداری میکنند، به اهداف جذابی برای مجرمان سایبری تبدیل میشوند. حملات هکری معروف به صرافیهای Mt. Gox و Bitfinex آسیبپذیری CEXها را برجسته میکند.
علاوهبر این، کاربران باید به اقدامات امنیتی و شیوههای مدیریتی صرافی اعتماد کنند. با این حال، بسیاری از CEXها دارای پروتکلهای امنیتی قوی ازجمله احراز هویت چندعاملی، ذخیرهسازی سرد برای اکثر سرمایهها و ممیزیهای امنیتی منظم هستند.
۲. صرافی های غیرمتمرکز
انواع صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز بهطور قابل توجهی خطر هکهای بزرگ را کاهش میدهند، زیرا هیچ هلدینگ متمرکزی در آنها وجود ندارد. ضمنا، معاملات در DEX ها از طریق قراردادهای هوشمند شفاف و قابل حسابرسی انجام میشوند. بنابراین، امنیت یک DEX بهشدت وابسته به یکپارچگی و استحکام قراردادهای هوشمند آن است.
اگر قراردادهای هوشمند دارای کدنویسی ضعیف یا حسابرسی نشده باشند، احتمالا مورد سو استفاده قرار میگیرند. امری که منجر به از دست رفتن سرمایهها میشود. علاوهبر این، کاربران باید از کلیدهای خصوصی خود محافظت کنند. بنابراین، از دست دادن آنها به معنای از دست دادن دسترسی دائمی به وجوه خواهد بود.
کنترل و مالکیت در انواع صرافی ارز دیجیتال
صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز، مدلهای متضادی از کنترل و مالکیت ارزهای دیجیتال را ارائه میدهند.
۱. صرافی های متمرکز
کاربران صرافیهای متمرکز، باید ارزهای دیجیتال خود را به کیف پول صرافی بسپارند. بنابراین، کنترل و مالکیت موقت داراییهای خود را به پلتفرم واگذار میکنند. این مدل راحتی بالایی دارد، زیرا امنیت، تطبیق سفارشها و فراهم کردن امکان انجام معاملات سریع برعهده صرافی خواهد بود.
با این حال، کاربران صرافیهای متمرکز مشمول سیاستهای صرافی، اقدامات امنیتی و آسیبپذیریهای احتمالی آن هستند. در صورت هک، سو مدیریت یا مداخله نظارتی، کاربران ممکن است دسترسی موقت یا حتی دائمی به وجوه خود را از دست بدهند. علاوهبر این، CEX ها اغلب به اطلاعات شخصی افراد برای احراز هویت و فعالسازی حساب کاربری نیاز دارند که امکان ناشناس ماندن و حفظ حریم خصوصی را تحتالشعاع قرار میدهد.
۲. صرافی های غیرمتمرکز
در مدل صرافیهای غیرمتمرکز، معاملهگران کنترل و مالکیت کامل داراییهای خود را در طول فرآیند معاملاتی حفظ میکنند. کاربران، نیازی به انتقال وجوه خود به حساب شخص ثالث ندارند که بهطور قابل توجهی ریسک دسترسی طرفهای دیگر به وجوه فرد را کاهش میدهد.
علاوهبر این، انواع صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز اغلب حریم خصوصی بیشتری را تامین میکنند، زیرا معمولا به اطلاعات شخصی گسترده برای معاملات نیاز ندارند. با این حال، کاربران مسئول مدیریت کلیدهای خصوصی و تضمین امنیت کیف پول خود هستند. در عین حال، هیچ مرجع مرکزی برای حل اختلافات، کمک به بازیابی کلیدها یا وجوه گم شده وجود ندارد.
حریم خصوصی و ناشناس بودن در انواع صرافی ارز دیجیتال
مسائل حریم خصوصی و ناشناس بودن، از جمله عوامل کلیدی هستند که صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز را از یکدیگر متمایز میکنند.
۱. صرافی های متمرکز
صرافیهای متمرکز از کاربران خود میخواهند تا رویههای احراز هویت (KYC) و قوانین مبارزه با پولشویی (AML) را رعایت کنند. این فرآیند شامل ارائه اطلاعات شخصی مانند نام، آدرس و مدارک شناسایی برای مطابقت با الزامات قانونی است.
درنتیجه، معامله در CEX ها حریم خصوصی و ناشناس بودن محدودی را ارائه میدهد. زیرا، دادههای کاربران جمعآوری، ذخیره و بهطور بالقوه با مقامات به اشتراک گذاشته میشود. هدف این اقدامات، جلوگیری از تقلب و فعالیتهای غیرقانونی است. اما، ناشناس بودن کاربران را به خطر میاندازد و اطلاعات شخصی را در معرض نقض احتمالی دادهها و سوءاستفاده هکرها قرار میدهد.
۲. صرافی های غیرمتمرکز
انواع صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز یا DEX ها با امکانپذیر کردن معاملات مستقیم از کیف پول شخصی و بدون نیاز به واسطه یا رویههای احراز هویت، حریم خصوصی و ناشناس بودن کاربران را در اولویت قرار میدهند. کاربران، در اکثر DEXها به نیازی به احراز هویت با اطلاعات شخصی ندارند و این امر امکان معاملات ناشناس را فراهم میکند.
با این حال، درجه ناشناس بودن افراد به DEX خاص و بلاک چین زیربنایی آن بستگی دارد. بنابراین، اگرچه تراکنشها با نام مستعار انجام میشوند، اما کاربران باید بدانند که تراکنشهای بلاک چین برای عموم قابلدسترسی هستند. همچنین، با تجزیه و تحلیلهای پیچیده قابل ردیابی خواهند بود.
در حوزه تجارت ارزهای دیجیتال، تجربه کاربری (UX) بین صرافیهای متمرکز (CEX) و صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) بر اساس چندین عامل کلیدی بهطور قابلتوجهی متفاوت است.
تجربه کاربری در انواع صرافی ارز دیجیتال
تجربه کاربران در انواع صرافی ارز دیجیتال از تفاوتهای آشکاری با یکدیگر برخوردار است.
۱. صرافی های متمرکز
صرافیهای متمرکز تجربهای آشنا و کاربرپسند شبیه به سیستمعاملهای مالی سنتی را ارائه میدهند. آنها معمولا دارای رابطهای بصری، پشتیبانی قوی از مشتریان و عملکردهای معاملاتی جامع هستند. کاربران میتوانند بهراحتی در معاملات جفت ارزهای مختلف شرکت کنند، سفارشهای بازار را ثبت نمایند و به ابزارهای معاملاتی پیشرفته مانند معاملات مارجین و سفارشهای حد ضرر دسترسی داشته باشند.
CEXها، اغلب نقدینگی بالاتری دارند و اجرای سریع معاملات را تضمین میکنند. علاوهبر این، فرآیندهای سواپ فیات به کریپتو معمولا در CEX ها روانتر است که ورود آسانتر به بازار ارزهای دیجیتال را در پی دارد. با این حال، اتکا به زیرساختهای متمرکز میتواند به خرابیهای گاهبهگاه در معاملات شلوغ منجر شود.
۲. صرافی های غیرمتمرکز
صرافیهای غیرمتمرکز تمرکززدایی و کنترل کاربران را در اولویت قرار میدهند و الگوی UX متفاوتی دارند. آنها ترید مستقیم همتا به همتا را از کیف پول کاربران بدون نیاز به نگهداری وجوه امکانپذیر میکنند. رابط کاربری در DEXها بسیار متفاوت است، از رابطهای ساده و مناسب برای معاملات اولیه تا پلتفرمهای پیچیدهتر که پذیرای معاملهگران باتجربه خواهد بود.
DEXها به دلیل ماهیت غیرمتمرکز و اتکا به قراردادهای هوشمند، اغلب فاقد برخی از ویژگیهای معاملاتی پیشرفته هستند. نقدینگی DEXها در پروتکلهای مختلف تقسیم میشود و بر سرعت اجرای معاملات و عمق بازار تاثیر میگذارد.
کدام یک از انواع صرافی ارز دیجیتال را انتخاب کنیم؟
انتخاب بین انواع صرافی ارز دیجیتال به عوامل مختلفی بستگی دارد و باید با نیازها و ترجیحات خاص شما همسو باشد. این کار، به اولویتهای شما در مورد امنیت، حریم خصوصی، تجربه کاربری، انطباق با مقررات و نیازهای معاملاتی بستگی دارد. بسیاری از کاربران ترکیبی از هر دو نوع صرافیها را بر اساس استراتژیهای خاص و تحمل ریسک خود انتخاب میکنند.
با این حال، دایره انتخاب برای کاربران ایرانی محدودتر است. چرا که امکان دسترسی به اکثریت قریب به اتفاق انواع صرافی خارجی را ندارند. بنابراین، باید یک پلتفرم داخلی قوی و معتبر را برای معاملات ارز دیجیتال خود انتخاب کنند. صرافی تبدیل، بهعنوان معتبرترین و محبوبترین صرافی داخلی ارزهای دیجیتال انتخابی عالی برای شما بهشمار میرود. در ادامه، به مهمترین دلایل انتخاب صرافی تبدیل اشاره میکنیم.
۱. خرید آسان
صرافی تبدیل، تنها پلتفرم داخلی معرفیکننده ویژگی خرید آسان (EasySwap) است که دروازه یکپارچه شما برای مبادلات فوری ارزهای دیجیتال محسوب میشود. با خرید آسان بدون زحمت میتوانید بیش از ۳۸۰ ارز دیجیتال را مستقیما یا با یک واسطه به ریال و بالعکس مبادله کنید. ضمنا، این کار را بدون کارمزد و با نرخهای رقابتی انجام خواهید داد.
خرید آسان، بهطور ایمن و از طریق پروتکلهای سریع اجرا میشود تا داراییهای شما در طول فرآیند تحت نوسان قرار نگیرد. برای خرید آسان از تبدیل فقط باید در وبسایت صرافی ثبت نام و احراز هویت کنید و ارز مورد نظر خود را برگزینید. با این کار، مبادله ارز صورت میگیرد و مستقیما به کیف پول اختصاصی شما واریز میشود.
۲. ربات معامله گر
انتخاب بین انواع صرافی ارز دیجیتال باید با توجه به ویژگیهای معاملاتی پیشرفته آنها مانند ربات معاملهگر صورت گیرد. ربات معامله گر صرافی تبدیل از الگوریتمهای مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده میکند تا معاملات ارزهای دیجیتال را بادقت، سرعت و بهطور خودکار به جای شما انجام دهد. رباتهای تبدیل روندهای بازار را بهصورت ۲۴ساعته تحلیل میکنند و معاملات را بر اساس استراتژیهای پیشفرض یا قابل تنظیم و متناسب با مشخصات مدیریت ریسک و اهداف شما انجام میدهند.
ربات تبدیل میتواند نقاط ورود و خروج بهینه را تضمین کند. ضمنا سود بالقوه شما را به حداکثر برساند و در عین حال زیانها را به حداقل کاهش دهد. پس همین امروز به آینده معاملات ارزهای دیجیتال بپیوندید و اجازه دهید تا رباتهای دوستداشتنی ما برای شما سود کسب کنند!
۳. ساختار کارمزد
ساختار کارمزد شفاف، منصفانه و رقابتی صرافی تبدیل مطمئنا تجربه معاملاتی شما را دوباره بازتعریف میکند. از معاملات مقرونبهصرفه با کارمزدهای معاملاتی کم در هر تراکنش (شروع از ۰.۳۵ درصد) در طیف گستردهای از ارزهای دیجیتال لذت ببرید. ضمنا، از کارمزد واریز و برداشت صفر (فقط کارمزد بانکها و هزینه گس شبکه) بهرهمند شوید.
در صرافی تبدیل هیچ کارمزد پنهانی وجود ندارد و آنچه میبینید، همان چیزی است که پرداخت میکنید. تعهد ما به شفافیت به این معنی است که میتوانید با اطمینان خاطر معامله کنید و بدانید که بالاترین سود احتمالی را از سرمایهگذاریهای خود بهدست میآورید.
۴. بازار معاملاتی
انواع صرافی ارز دیجیتال مشهور و معتبر با کیفیت بازار معاملاتی خود شناخته میشوند. صرافی تبدیل دروازه شما برای ورود به یک بازار معاملاتی پویا و متنوع برای ترید ارزهای دیجیتال بهشمار میرود. مجموعهای جامع از جفت ارزهای معاملاتی با ارزهای اصلی و توکنهای نوظهور که همگی در دسترس شما هستند.
در بازار معاملاتی تبدیل از دادههای بازار بلادرنگ، ابزارهای نموداری پیشرفته و اجرای بدون وقفه سفارشها بهرهمند میشوید. موتور معاملاتی قوی و رابط کاربری بصری ما از معاملهگران تازهکار و باتجربه به یک اندازی پشتیبانی میکند. پس اگر به دنبال خرید یا فروش ارز دیجیتال باشید، بازار معاملاتی تبدیل یک تجربه امن و کارآمد را به شما ارائه میدهد.
۵. آکادمی تبدیل
هیچ مسیری را بدون آموزش کافی نمیتوان تا قله ادامه داد. آکادمی تبدیل جایی است که در آن به تمام دانش مورد نیاز برای یک تریدر موفق مجهز خواهید شد. آموزشهای متنی، تصویری و صوتی تماما بهصورت رایگان در اختیار شما هستند. پس حتما به این مجموعه بزرگ آموزشی ارز دیجیتال سر بزنید و خودتان را به دانش و اخبار روز کریپتو مجهز کنید.
جمع بندی
انواع صرافی ارز دیجیتال، اجزای ضروری اکوسیستم رمز ارزها هستند که گزینههای متنوعی برای پاسخگویی به ترجیحات و نیازهای گوناگون کاربران دارند. صرافیهای متمرکز نقدینگی بالا و ویژگیهای پیشرفتهتری دارند. صرافیهای غیرمتمرکز امنیت و کنترل کاربران را در اولویت قرار میدهند، اما از نقدینگی کم و رابط کاربری پیچیده رنج میبرند. صرافیهای هیبریدی، به دنبال ترکیبی از بهترینها هستند، اما مشکلات فنی بیشتری دارند. در حال حاضر، بهترین انتخاب برای کاربران ایرانی، استفاده از خدمات صرافی ارز دیجیتال متمرکز است.
منابع
دیدگاهها