چکیده

عوامل روانی بسیاری بر روند بازار ارز دیجیتال تأثیر می‌گذارند. معامله‌گران تازه‌کار استراتژی ثابتی برای خود ندارند و از روند‌ها پیروی می‌کنند. معامله‌گران باید با عوامل روانی آشنا شوند که بر تصمیم‌گیری‌هایشان اثر می‌گذارد. احساسات معامله‌گران تأثیر بسیاری در این تصمیم‌گیری‌ها دارد. شناخت و کنترل احساسات فردی و بازار، معامله‌گران را در تصمیم‌گیری‌های منطقی یاری می‌کند. در سال‌های اخیر با رشد بازارهای اقتصادی ابزارها، اندیکاتورها و شاخص‌های بسیاری پدید آمدند تا به معامله‌گران در شناخت احساسات بازار کمک کنند. این ابزارها نقاطی را برای معامله‌گران مشخص می‌کنند که در آن‌ها احساسات منفی یا مثبت به اوج خود رسیده است و هر لحظه امکان تغییر روند بازار به سمت دیگر وجود دارد.

روانشناسی بازار به معنای تحلیل احساسات و رفتارهای معامله‌گران ارز دیجیتال است. ارزش هر توکن با تحلیل‌های بنیادی مشخص می‌شود، اما این تنها دلیل رشد یا نزول قیمت ارز دیجیتال نیست. بسیاری از معامله‌گران با توجه احساساتی که از اخبار شنیده شده دریافت می‌کنند، تصمیم‌های خود را می‌گیرند. احساسات بسیاری در طول مدت معامله‌گری یا سرمایه‌گذاری وجود دارد که معامله‌گران با آن‌ها برخورد خواهند داشت.

فرایندهای فکری و تصمیمات معاملاتی بعدی هر معامله‌گر مبنی روانشناسی بازار است. اساساً رفتارهای گروهی در بازار رفتار معامله‌گران مستقل را مشخص می‌کند. برای شناخت این رفتار‌ها معامله‌گران به تحلیل‌های تکنیکال روی می‌آورند تا احساسات بازار را به دست بگیرند. بسیاری از معامله‌گران برای پیداکردن بهترین زمان ورود به بازار از تحلیل‌های فاندامنتال در کنار تکنیکال استفاده می‌کنند.

در این مقاله به بررسی احساسات کاربران در حین معامله‌گری و سرمایه‌گذاری می‌پردازیم. درک این احساسات چگونه می‌تواند به بهبود روند معاملات معامله‌گران کمک کند و این احساسات چه‌قدر باعث رشد و نزول قیمت می‌شوند؟

روانشناسی بازار

احساسات مختلف در وضعیت ثابت بازار

همه معامله‌گران یکسان فکر نمی‌کنند. این اصل اجازه می‌دهد که بازار وجود داشته باشد و حرکت کند. بسیاری از معامله‌گران باتوجه‌به داده‌های مشابه نقطه‌ای را برای خرید ارز دیجیتال انتخاب می‌کنند و بسیاری دیگر همان نقطه را منطقه فروش خود می‌دانند. فعالان بازار هرکدام انگیزه و بازه زمانی خاص خود را دارند.

اما اینکه دو معامله‌گر در برابر یکدیگر قرار می‌گیرند، به این معنا نیست که لزوماً با یکدیگر تعارض منافع دارند. درواقع ممکن است هر دو مکمل یکدیگر باشند و در جهت اهداف مختلف به یکدیگر کمک کنند. برای مثال، ممکن است فروشنده، معامله‌گری روزانه باشد که با سودی کوتاه‌مدت از بازار خارج می‌شود و خریدار سرمایه‌گذاری باشد که نگاه بلند‌مدتی به ارز دیجیتال دارد.

وقتی وارد بازار می‌شوید، باید روانشناسی فردی شما یک‌قدم از روانشناسی بازار جلوتر باشد؛ یعنی بتوانید در نوسانات ناگهانی ارز دیجیتال احساسات خود را کنترل کنید و تصمیم منطقی بگیرید. اکثر معامله‌گران از رفتارهای گروهی پیروی می‌کنند و استراتژی مشخصی در معاملات خود ندارند. این موضوع باعث می‌شود درگیر احساسات کاذب شوند و سرمایه خود را از دست بدهند.

ثبت نام با موفقیت انجام شد

عکس خبرنامه
چکیده دنیای کریپتو در یک ایمیل

با عضویت در خبرنامه تبدیل از جدیدترین مقالات آموزشی و تاثیرگذارترین اتفاقات ارزهای دیجیتال در یک ایمیل مطلع شوید.

احساسات درگیر در معاملات

معاملات ارز دیجیتال از روندهای خاصی پیروی نمی‌کنند. چراکه قانون‌های خاصی در پیش روی آن‌ها وجود ندارد. بسیاری از این ارزهای دیجیتال با اخبار بالا و پایین می‌شوند. برای مثال توییت‌های ایلان ماسک در مورد دوج‌کوین، شیبا و بیت کوین بارها این ارزهای دیجیتال را با تغییرات قیمتی بسیار زیادی مواجه کرده است.

کاربران عادی همواره درگیر اخبار هستند و از این اخبار احساسات مختلفی برداشت می‌شود که تأثیر مستقیم روی بازار و قیمت ارزهای دیجیتال دارد. در ادامه با برخی از این احساسات آشنا می‌شویم.

چرخه احساسات در بازارهای مالی

شک و تردید

عموم کسانی که برای اولین‌بار پا به بازار ارز دیجیتال می‌گذارند، شک و تردیدهای بسیاری دارند. این شک و تردیدها به شکل‌های مختلف در نگاه معامله‌گران به بازار دیده می‌شود. بسیاری از معامله‌گران تازه‌کار مدام قیمت‌ها را چک می‌کنند، روند‌ها را دنبال می‌کنند، سیگنال‌ ارزهای دیجیتال را در کانال‌های تلگرامی بررسی می‌کنند تا نقطه ورود خود را پیدا کنند.

هیجان

وقتی بازار روند صعودی به خود می‌گیرد، معامله‌گران احساس می‌کنند که نقطه مناسب برای ورود به بازار را پیدا کرده‌اند و بخشی از سرمایة خود را وارد ارز دیجیتال می‌کنند.

طمع

هنگامی‌که روند صعودی ادامه پیدا کرد، معامله‌گران سرمایه بیشتری را به ارز دیجیتال خود تزریق می‌کنند. احساس فومو (ترس ازدست‌دادن) در این مرحله شدت بیشتری پیدا می‌کند و گاهی معامله‌گران تمام سرمایه خود را وارد بازار می‌کنند تا از روند صعودی جا نمانند. ترس از دادن سود در این مرحله چشم معامله‌گران را به روی ترس از دادن سرمایه می‌بندد.

استرس

طمع کاربران تازه‌وارد که به بالاترین حد خود می‌رسد، معامله‌گران قدیمی سرمایه‌های خود را از بازار خارج می‌کنند و بازار روند نزولی به خود می‌گیرد. تازه‌کاران نمی‌دانند در این مرحله چه اتفاقی می‌افتد. ازدست‌دادن بخشی از سود خود را روند طبیعی معاملات می‌دانند و اقدامی برای فروش انجام نمی‌دهند.

انکار

انکار مرحله‌ای از معاملات است که کاربر تمام سود قبلی خود را از دست داده است و وارد منطقه ضرر می‌شود، اما بازهم نمی‌خواهد اقدامی برای فروش ارز دیجیتال خود کند. قیمت ارز دیجیتال مرتب پایین می‌آید و معامله‌گر استراتژی خاصی در برابر این کاهش قیمت ندارد.

ترس تا وحشت

ضرر معامله هر لحظه در حال افزایش است. معامله‌گر ترس و وحشت بسیاری را تجربه می‌کند. در این مرحله بخشی از سرمایه خود را می‌فروشد، اما همچنان به بازگشت روند امیدوار است.

تسلیم

بیشترین میزان فروش تازه‌کاران در این مرحله اتفاق می‌افتد. بازار را سراسر وحشت گرفته است، بسیاری از معامله‌گران بازار را خالی کرده‌اند و اندک کاسه‌های صبر نیز در این مرحله لبریز می‌شود. معامله‌گران حرفه‌ای در این مرحله مجدد به بازار برمی‌‌گردند و روند بازار را تغییر می‌دهند.

چگونگی درک احساسات

روانشناسی بازار

در سال‌های اخیر کارشناسان بازار روش‌های مختلفی را برای بررسی احساسات معامله‌‌‌گران انتخاب کرده‌اند. بسیاری از این رو‌ش‌ها منجر به ساخت اندیکاتورها و شاخص‌های مختلفی شده است. احساسات غالب بر بازار با این اندیکاتورها و شاخص‌ها قابل‌اندازه‌گیری است که در ادامه با برخی از آن‌ها آشنا خواهیم شد.

شاخص ترس و طمع

شاخص ترس و طمع نموداری از صفر تا صد است که میزان احساسات و تمایل سرمایه‌گذاران به خرید یا فروش در بازار را به‌طورکلی اندازه‌گیری می‌کند. شاخص ترس و طمع به‌صورت روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه محاسبه و منتشر می‌شوند.

این شاخص از صفر تا ۵۰ میزان ترس و وحشت در بازار را نشان می‌دهد، این اعداد عموماً‌ نشانگر این هستند که بی‌اعتمادی در بازار وجود دارد و عموم بازار تمایلی به خرید ندارند. شاخص که از ۵۰ می‌گذرد، خوش‌بینی وارد بازار می‌شود و سرمایه‌گذاران کم‌کم به بازار وارد می‌شوند.

میانگین متحرک

معامله‌گران معمولاً از میانگین متحرک ۵۰ روزه و ۲۰۰ روزه استفاده می‌کنند تا احساسات حاکم بر بازار را بررسی کنند.

هنگامی‌که خط روند میانگین ۵۰ روزه میانگین ۲۰۰ روزه را به سمت بالا می‌شکند، «صلیب طلایی» شکل می‌گیرد که نشان از تغییر روند به سمت بالا است. در مقابل، وقتی خط روند میانگین ۵۰ روزه میانگین ۲۰۰ روزه را به سمت پایین می‌شکند، «صلیب مرگ» شکل می‌گیرد که خبر از سقوط بازار می‌دهد.

اندیکاتور RSI

اندیکاتور RSI قدرت حرکت و روند در بازار را نشان می‌دهد. این اندیکاتور مانند شاخص ترس و طمع نموداری ۰ تا ۱۰۰ دارد. معامله‌گران می‌توانند با استفاده از نمودارهای RSI وضعیت اشباع خرید و فروش در بازار را مشاهده کنند.

دو سطح کلیدی در نمودار RSI اعداد ۳۰ و ۷۰ هستند. هرگاه نمودار از ۷۰ بالاتر رود، خریدها در بازارها بر اساس احساسات صورت می‌گیرد و ارز دیجیتال به منطقه اشباع خرید رسیده است. در مقابل نیز، هرگاه نمودار به زیر ۳۰ بیاید فروش‌های احساسی شدت گرفته است و ارز دیجیتال به منطقه اشباع فروش می‌رسد.

سخن پایانی

معامله‌گران زیادی سودهای سرسام‌آور بازار ارز دیجیتال را می‌بینند و علاقه‌مند می‌شوند که در بخشی از این سودها شریک باشند، اما سرمایه‌گذاری‌های احساسی تنها سرمایه‌ها را در نوسانات بازار می‌سوزاند. احساسات مختلفی در طول مدت حضور در بازار معامله‌گران را درگیر خود می‌کند. معامله‌گران باید این احساسات را به‌خوبی بشناسند و تأثیر هرکدام را بر روند بازار بررسی کنند.

نوسانات ناگهانی بخش بزرگی از بازار ارز دیجیتال را به خود اختصاص می‌دهد. معامله‌گرانی از این بازار سودهای خوبی در بلندمدت به دست می‌آورند که استراتژی مشخصی در بازار دارند، احساسات خود را کنترل می‌کنند و تصمیمات منطقی و هوشمندانه می‌گیرند.

منابع:

financemagnates.com

investopedia.com

blog.investyadnya.in

alternative.me

coinstats.app

investopedia.com

arbismart.com

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید