بلاک چین فانتوم چیست و چگونه کار می کند؟
پیشرفته
بلاک چین فانتوم، یک شبکه لایه ۱ است که از برنامههای غیرمتمرکز (dApps)، قراردادهای هوشمند و پرداختهای همتا به همتا پشتیبانی میکند. این شبکه سازگار با EVM، دارای سرعت پردازش چشمگیر در حدود ۱۰.۰۰۰ تراکنش در ثانیه با زمان تولید بلوک ۱ تا ۲ ثانیه است. فانتوم نهایی شدن سریع تراکنشها را با الگوریتم اجماع لاچسیس، زیربنای DAG و اعتبارسنجی بدون رهبر تضمین میکند. هدف Fantom، ارائه پلتفرمی امن و کارآمد برای برنامههای غیرمتمرکز و تراکنشهای مالی سریع و ارزان است.
بلاک چین فانتوم چیست؟
بلاک چین فانتوم (Fantom) پلتفرم قرارداد هوشمند غیرمتمرکز، بدون مجوز و منبعباز است که برای ساخت برنامههای رمزنگاری طراحی شد. برخلاف سیستمهای بلاک چین سنتی، Fantom بر اساس فناوری نمودار غیرچرخهای جهتدار (DAG) کار میکند. در این بخش، به نکته کلیدی در مورد Fantom بهشرح زیر اشاره شده است:
- بلاک چین لایه ۱ که با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است.
- بهعنوان یک شبکه بلاک چین لایه ۱ از برنامههای غیرمتمرکز، قراردادهای هوشمند و راهحلهای پرداخت همتابههمتا پشتیبانی میکند.
- سرعت تراکنش قابل توجهی دارد و حدود ۱۰.۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) را پردازش میکند. زمان تولید هر بلوک جدید آن نیز ۱ تا ۲ ثانیه است.
- هزینه گس شبکه برای تراکنشهای در زمانهای ترافیک معمولی بهطور متوسط ۰.۰۶ دلار است.
- در سال ۲۰۱۸ با هدف ایجاد بستری امن و کارآمد برای برنامههای غیرمتمرکز و تراکنشهای مالی تاسیس شد.
- پروژههای قابل توجه در اکوسیستم آن عبارت از Tarot Finance، PaintSwap، Beethoven X، SpookySwap و Geist Finance هستند.
- از الگوریتم اجماع Lachesis، یک نسخه مبتنی بر DAG، بدون رهبر، مقیاسپذیر و ناهمزمان از الگوریتم اجماع تحمل خطای بیزانس (DBFT) استفاده میکند.
- الگوریتم Lachesis به لطف تغییراتی که فرآیند آن را سادهتر کرده است، امکان نهاییشدن فوری تراکنشها را فراهم میکند.
بلاک چین فانتوم چگونه کار می کند؟
شبکه Fantom بر اساس چهار اصل اساسی زیر ساخته شده است و کار میکند:
- مدولار بودن: معماری مدولار Fantom آن را بسیار قابل تنظیم میکند. به عنوان مثال، کاربران بهراحتی میتوانند برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم (dApps) را به شبکه اصلی Fantom منتقل کنند. این کار توسط شبکه Opera انجام میشود، یک بلاک چین منبع باز که توسط خود Fantom برای تامین انرژی و سوخت شبکه توسعه داده شده است.
- مقیاس پذیری: برنامههای ساخته شده بر روی Fantom مستقل از یکدیگر هستند، به این معنی که عملکرد و پایداری یک برنامه تحت تاثیر ترافیک بالا در شبکه مادر قرار نمیگیرد.
- منبع باز: هرکسی میتواند یک گره را در شبکه فانتوم اجرا کند و کد منبع پروتکل Fantom که در Github به اشتراک گذاشته شده است را به دلخواه خود درآورد.
- امنیت: Fantom با مکانیسم اجماع لاچسیس ایمن میشود. تیم Fantom میگوید این روش اجماع سریعتر، ایمنتر و مقیاس پذیرتر از سیستمهای اجماع کلاسیک و ناکاموتو است.
مکانیسم اجماع لاچسیس در بلاک چین فانتوم چیست؟
بلاک چین فانتوم بسیاری از ویژگیهای مشترک سایر شبکههای ارزهای دیجیتال مانند قراردادهای هوشمند، استقرار dAppها و تسویه تراکنشها را ارائه میکند. با این حال، مکانیسم اجماع Lachesis آن در حل کردن مشکلات مقیاس پذیری در بلاک چین کاملا منحصربهفرد است. سه ویژگی اصلی مکانیسم اجماع لاچسیس بهشرح زیر است:
- نهایی شدن فوری تراکنشها: هنگام ارسال ارز دیجیتال FTM به شخص دیگری لازم نیست منتظر تایید بلاک چین بمانید. زیرا، تسویه تراکنشها بهطور قابل توجهی سریعتر از اکثر بلاک چینها صورت میگیرد.
- بدون رهبر: برخلاف پروتکلهای اثبات سهام (PoS) سنتی که اغلب اعتبارسنجهای رهبر برای پردازش تراکنشها دارند، مکانیسم لاچسیس بدون رهبر است. بدون رهبر بودن امنیت شبکه را بهبود میبخشد، زیرا سرنوشت شبکه به گروهی از افراد منتخب وابسته نیست که میتوانند مرتکب اشتباه شوند، اقدامات خودخواهانه انجام دهند یا تحت تاثیر مهاجمان قرار گیرند.
- تحمل خطای بیزانسی ناهمزمان (aBFT): گرهها میتوانند به اجماع صادقانه برسند، حتی اگر برخی بدخواهانه عمل کنند. آن هم صرف نظر از اینکه چه تعداد این کار را انجام میدهند. به دلیل ویژگی ناهمزمانی (Asynchrony) همه گرهها مجبور نیستند بهطور همزمان به توافق برسند. امری که سرعت پردازش تراکنشها و تولید بلاک را به طرز چشمگیری افزایش میدهد.
تحمل گسل ناهمزمان بیزانس (aBFT) چیست؟
الگوریتم aBFT در بلاک چین فانتوم تحمل خطای بیزانسی (BFT) را بهبود میبخشد که بر اساس مسئله ژنرالهای بیزانسی است. در این مثال، چندین ژنرال برای سازماندهی یک حمله هماهنگ به یک شهر تلاش میکنند. اما، آنها در نقاط مختلف قرار دارند و ارتباط مستقیم بین آنها غیرممکن است.
بنابراین، ژنرالها از طریق کانالهای ناامن با هم ارتباط برقرار میکنند که منجر به ایجاد مشکلات اعتماد بین آنها میشود. زیرا، پیامها میتوانند رهگیری شوند یا خود ژنرالها میتوانند رفتار غیر صادقانه داشته باشند. این مثال، مشکلی را که شبکههای غیرمتمرکز با آن روبرو هستند، توصیف میکند؛ چگونه میتوان شرکتکنندگان را با اطلاعات نامتقارن به توافق بر سر یک نتیجه واداشت؟
تحمل گسل بیزانس (BFT) یک راهحل ارائه میدهد. این مکانیسم، به گرهها اجازه میدهد تا در مورد زمان و ترتیب تراکنشها بدون نیاز به اعتماد به یکدیگر توافق کنند. امری که به شرکتکنندگان اجازه میدهد تا به اجماع منصفانه برسند، حتی اگر یک سوم از گرهها به طور مخرب عمل کنند. در تحمل گسل ناهمزمان بیزانس (Abft) حتی اگر بیش از یک سوم گرهها به طور مخرب عمل کنند، میتوان به اجماعی منصفانه دست یافت.
ویژگی DAG در بلاک چین فانتوم چیست؟
حروف اختصاری DAG مخفف عبارت Directed Acyclic Graph به معنای نمودار غیر چرخهای جهتدار است. این ویژگی، نقش مهمی در اکوسیستم رمزنگاری بلاک چین فانتوم دارد. DAG، یک پلتفرم قرارداد هوشمند نوآورانه برای سرویسهای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) است.
برخلاف بلاک چینهای سنتی که از زنجیره بلوکها استفاده میکنند، شبکه فانتوم شامل رئوس و لبهها است. بنابراین، تراکنشها با رئوس روی هم چیده شده نشان داده میشوند و به جای زنجیره خطی ساختاری شبیه به نمودار ایجاد میکنند.
سیستم مبتنی بر DAG فانتوم کاملا خودکفا است، به این معنی که ازدحام در یک ناحیه از شبکه بر مناطق دیگر آن تاثیر مخرب نمیگذارد. به لطف مقیاسپذیری بالای Fantom، میتوان برنامههای شخصی شده را با توکنها و قوانین حاکمیتی خاص خود بر روی آن ساخت. این رویکرد منحصربهفرد برای حل مشکلات سهگانه بلاک چین، یعنی ایجاد تعادل بین امنیت، عدم تمرکز و مقیاسپذیری محسوب میشود.
بهطور خلاصه، Fantom از فناوری DAG برای ارائه یک راهحل کارآمد و مقیاس پذیر برای برنامههای غیرمتمرکز استفاده میکند. بهطوری که به انتخابی جذاب برای توسعهدهندگان در فضای رمزنگاری تبدیل شده است.
بلاک چین فانتوم چه ویژگی های تمایز بخشی دارد؟
بیایید به ویژگیهای منحصربهفردی بپردازیم که بلاک چین فانتوم را از سایر رقبای سرسخت خود مانند پالیگان (MATIC) متمایز میکند.
۱. مقیاس پذیری و سرعت
- شبکه دارای سرعت تراکنش چشمگیر در حدود ۱۰.۰۰۰ تراکنش در ثانیه (TPS) با زمان تولید بلوک ۱ تا ۲ ثانیه است.
- فانتوم با توان عملیاتی بالای خود برای موارد استفاده در دنیای واقعی، بهویژه کاربردهای نیازمند به پردازش سریع تراکنشها مناسب است.
۲. مکانیسم اجماع لاچسیس (Lachesis)
- مکانیسم اجماع اختصاصی فانتوم که لاچسیس (Lachesis) نامیده میشود، زیربنای امنیت و مقیاسپذیری آن است.
- مکانیسم لاچسیس نسخه ناهمزمان با الگوریتم تحمل خطای بیزانس (aBFT) است. بنابراین، حتی اگر یک سوم گرهها مخرب باشند، شبکه همچنان میتواند بلاکها را بهدرستی تایید و تولید کند.
- جنبه «ناهمزمان» بودن به گرهها اجازه میدهد تا اطلاعات را در زمانهای مختلف پردازش کنند و انتقال دهند. بنابراین، قابلیت اطمینان بلاک چین را در سناریوهای عملی بالاتر میبرند.
- مکانیسم Lachesis چندین لایه بلاک چین را قادر میسازد تا در بالای فانتوم ساخته شوند. امری که انعطافپذیری و توسعهپذیری شبکه را تقویت میکند.
۳. سازگاری با محیط زیست و اتریوم
- Fantom بهعنوان شبکه بلاک چین لایه ۱ و سازگار با EVM از برنامههای غیرمتمرکز، قراردادهای هوشمند و پرداختهای همتا به همتا پشتیبانی میکند.
- بهعنوان یک بلاک چین لایه ۱، Fantom امکان مهاجرت آسان برنامهها و داراییها به اتریوم را تسهیل کرده است.
- شبکه Fantom بر روی پایداری و مصرف کم انرژی تمرکز دارد که آن را با محیطزیست سازگارتر خواهد کرد.
- شبکه اصلی آن فانتوم یک محیط سازگار با EVM را برای توسعهدهندگان و کاربران فراهم میآورد.
۴. کاربران، توسعه دهندگان و پروژه ها
- اکوسیستم پرجنبوجوش فانتوم سازندگان، مبتکران و کاربران زیادی را به خود جذب کرده است.
- برنامه تشویقی توزیع ۳۷۰ میلیون ارز دیجیتال FTM که در اوت ۲۰۲۳ اعلام شد، افزایش علاقه به این پلتفرم را در پی داشت.
- آندره کرونژ (Andre Cronje)، بنیانگذار مشهور یرن فایننس (Yearn Finance) بهطور فعال در توسعه پلتفرم Fantom شرکت دارد. مثلا راهاندازی پروژههایی مانند بازار ان اف تی آرتیون (NFT Artion) در فانتوم از اقدامات آندره کرونژ است.
- اشتیاق کاربران کریپتو و پروژههای متنوع به منحصربهفرد بودن Fantom کمک میکند.
بهطور خلاصه، Fantom مقیاسپذیری، سرعت، مکانیسم اجماع جدید و سازگاری با اتریوم را ارائه میدهد. بنابراین، به انتخابی قانعکننده و متمایز برای توسعهدهندگان و کاربرانی تبدیل شده است که به دنبال یک بلاک چین کارآمد و ایمن هستند.
بلاک چین فانتوم را چه کسی ساخته است؟
دکتر آن بیونگ ایک (Ahn Byung Ik)، دانشمند کامپیوتر اهل کره جنوبی و مشاور او متیو هور (Matthew Hur) مغزهای متفکر پشت بلاک چین فانتوم هستند. این دو شبکه، فانتوم را بهعنوان راهی برای حل مشکلات مقیاسپذیری شبکههای بلاک چین نسل دوم مانند اتریوم در نظر گرفتند.
فانتوم بهطور رسمی در سال ۲۰۱۸ تاسیس شد و بنیاد فانتوم در دو دور سرمایهگذاری توانست ۴۰ میلیون دلار جمعآوری کند. شبکه آزمایشی یا تست نت فانتوم در دسامبر ۲۰۱۸ راهاندازی شد. این پروژه، از آن زمان تاکنون بودجه بیشتری از شرکتهای سرمایهگذاری پیشرو در بلاک چین دریافت کرده است. از جمله این شرکتها و پول پرداختی آنها میتوان موارد زیر را نام برد.
- ۳۵ میلیون دلار از شرکت آلامدا ریسرچ (Alameda Research)
- ۱۵ میلیون دلار از شرکت هایپرچین کپیتال (HyperChain Capital)
- ۲۰ میلیون پوند از شرکت بلک تاور کپیتال (BlockTower Capital)
شبکه اصلی یا مین نت Fantom در دسامبر ۲۰۱۹ با مجموع ۳.۱۷۵ میلیارد ارز دیجیتال FTM راهاندازی شد. تخصیص توکن و توکنومیکس فانتوم بهشرح زیر بود:
- ۴۰ درصد به سرمایهگذاران فروش دولتی و خصوصی
- ۱۵ درصد به مشاوران پروژه
- ۱۰ درصد به تیم موسس پروژه
- ۳.۶ درصد به صندوق ذخیره استراتژیک پروژه
- ۳۱.۴ درصد برای پاداش استیکینگ
ارز دیجیتال فانتوم چه کاربردهایی دارد؟
فانتوم (FTM)، توکن بومی بلاک چین Fantom است. این ارز، جنبههای مالی اصلی پروژه و تا حد زیادی اکوسیستم فانتوم را بهعنوان یک کل تقویت میکند. ارز دیجیتال FTM کاربردهای مختلف زیر را در شبکه فانتوم ارائه میدهد:
- استیکینگ: فانتوم بر اساس مدل اثبات سهام عمل میکند، به این معنی که شبکه به کاربرانی متکی است تا ارز FTM خود را برای اعتبارسنجی شبکه سپردهگذاری کنند. مالکان میتوانند توکنهای خود را از این طریق برای کسب پاداشهای پرداخت شده با ارز FTM به اشتراک بگذارند.
- حاکمیت: ماهیت غیرمتمرکز Fantom به این معنی است که داشتن و استیکینگ توکنهای FTM به دارندگان اجازه میدهد تا در مورد تصمیمات حیاتی در مورد آینده پلتفرم رای دهند.
- معامله و پرداخت: کاربران میتوانند ارز دیجیتال FTM را سریعتر و مقرون به صرفهتر از سایر شبکههای بلاک چین و از طریق صرافی ارز دیجیتال خرید و فروش کنند.
- کارمزد: توکنهای FTM را میتوان برای پوشش هزینههای گس شبکه برای پردازش تراکنش توکنها و استقرار قراردادهای هوشمند در بلاک چین فانتوم استفاده کرد.
به لطف پیشرفت بلاک چین فانتوم، ارز FTM شاهد افزایش حجم معاملات روزانه بوده است. بنابراین، میتوان به آن به چشم یک دارایی مناسب برای متنوع کردن سبد سرمایه گذاری ارز دیجیتال نگریست.
استیکینگ در بلاک چین فانتوم چگونه است؟
استیک ارز دیجیتال FTM در شبکه Fantom راهی برای مشارکت فعال کاربران در تامین امنیت شبکه و کسب پاداش است. شبکه Fantom از مکانیسم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده میکند. بنابراین، گرههای اعتبارسنجی مسئولیت پردازش و تایید تراکنشها و ایجاد بلوکهای جدید را برعهده دارند. اعتبارسنجها بر اساس سهم FTM و شهرت خود انتخاب میشوند.
روش استیکینگ
کاربران میتوانند با خرید ارز دیجیتال FTM و استیکینگ آن به یک گره اعتبارسنج تبدیل شوند یا سهم خود را به اعتبارسنجهای موجود واگذار و در سود آنها شراکت کنند. آن دسته از کاربرانی که میخواهند به اعتبارسنج تبدیل شوند باید یک گره راهاندازی کنند. سپس ارز FTM خود را به اشتراک گذاشته و در اعتبارسنجی بلوکها شرکت نمایید.
اگر هم تفویض اختیار را برگزینند، FTM آنها برای مدت معین در کیف پول قفل میشود. با این کار به اعتبارسنج اجازه داده میشود تا با استفاده از سهام کاربران به اعتبارسنجی و کسب پاداش بپردازد. سپس، سود حاصل شده بر اساس سهم مشارکتکنندگان اعتبارسنجی بین آنها تقسیم خواهد شد. این پاداش با ارز دیجیتال FTM پرداخت میشود.
نرخ سود سالانه
نرخ سود سالانه (APR) بر اساس فعالیت شبکه فانتوم، پلتفرم استیکینگ، تعداد روزهای قفل شدن دارایی و تعداد سهامداران هر اعتبارسنج متفاوت است. اعتبارسنجها در صورت رفتار مخرب یا ناتوانی در تایید صحیح تراکنشها با خطر از دست دادن بخشی از سهام خود روبرو هستند.
روش انتخاب اعتبارسنجها
بلاک چین فانتوم، اعتبارسنجهای شبکه را بر اساس عملکرد، زمان کار و شهرت آنها انتخاب میکند. عواملی مانند نرخ کمیسیون، شیوههای امنیتی و مشارکت کاربران در گره اعتبارسنج هم در نظر گرفته میشود. نمایندگان فانتوم میتوانند اعتبارسنجها را در هر زمان تغییر دهند.
کیف پول های مورد نظر
در حال حاضر از کیف پول ارز دیجیتال فانتوم اپرا (Fantom Opera)، متامسک (MetaMask) یا مای اتر والت (MyEtherWallet) برای به اشتراک گذاشتن و مدیریت FTM استفاده میشود. برای واگذاری ارز فانتوم خود به اعتبارسنجها یا تبدیل شده به گره اعتبارسنج باید به بخش استیکینگ Fantom دسترسی داشته باشید. به یاد داشته باشید که استیکینگ مستلزم خطراتی است و آگاه بودن و انتخاب عاقلانه ضروری خواهد بود.
آیا بلاک چین فانتوم سرمایه گذاری خوبی است؟
بلاک چین فانتوم، یک فرصت سرمایهگذاری جذاب را در اختیار کاربران قرار میدهد. اما، مانند هر سرمایهگذاری دیگری، ریسک و پتانسیل را بهصورت توامان در بر میگیرد. سرعت تراکنش و پلتفرم قرارداد هوشمند فانتوم، آن را به یک رقیب خوب در کریپتو تبدیل کرده است. فناوری DAG زیربنایی آن نیز امکان انتشار سریعتر تراکنشها را فراهم میسازد و از تایید متوالی بلوکها جلوگیری میکند. مقیاسپذیری و امنیت Fantom آن را بهخوبی در فضای DeFi قرار میدهد.
قیمت خرید فانتوم از زمان بالاترین اوج آن کاهش داشته است و هنوز هم در مقایسه با برخی از رقبا ارزش بازار کوچکتری دارد. البته همین امر فضایی را برای رشد آن باقی میگذارد. همچنین مکانیسم استیکینگ فانتوم سپردهگذاری در شبکه را تشویق میکند و امنیت شبکه را افزایش میدهد. زیرا، سپردهگذاران پاداشهایی کسب میکنند و قدرت حاکمیتی به دست میآورند که بر توسعه پروژه تاثیر مثبت میگذارد.
اگرچه فانتوم از نظر ارزش و سودمندی با اتریوم و بیت کوین قابل قیاس نیست، اما مقیاسپذیری، موقعیت بازار و ویژگیهای نوآورانه Fantom آن را به گزینهای جذاب برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است. با این حال، همیشه تحقیقات کاملی انجام دهید و مدیریت ریسک را قبل از سرمایهگذاری در نظر بگیرید.
جمع بندی
بهطور خلاصه، بلاک چین فانتوم با ارائه یک پلتفرم پرسرعت و ایمن برای برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند، به چالشهای مقیاسپذیری رسیدگی میکند. همچنین تراکنشهایی فوری، امن و ارزان دارد که آن را به یک امکان پرداخت بینالمللی تبدیل کرده است. بنابراین، ارز دیجیتال FTM بهعنوان توکن بومی شبکه، یک آینده روشن و امیدوارکنندهای را به معاملهگران و سرمایهگذاران کریپتو نوید میدهد.
منابع
دیدگاهها