Skip to content
اخبار

تاریخچه بیت کوین از ابتدای اختراع آن تا سال ۲۰۲۴

در
خواندن در ۳ دقیقه

چکیده

بیت کوین، اولین و مهم‌ترین ارز دیجیتال بازار کریپتوکارنسی است. ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) وایت پیپر بیت کوین را در روز ۳۱ اکتبر سال ۲۰۰۸ رونمایی کرد. به‌فاصله چند ماه، در روز ۳ ژانویه سال ۲۰۰۹ بود که ناکاموتو اولین بلوک شبکه بیت کوین را با موفقیت استخراج کرد.

با گذشت ۱۵ سال از رونمایی بیت کوین، این ارز دیجیتال روزهای پر فراز و نشیب بسیار زیادی را تجربه کرده است. چه بسیار افرادی که با خرید بیت کوین به رویاهایشان نزدیک شدند و چه بسیار کسانی که با سرمایه‌گذاری در این رمزارز، دارایی خود را از دست دادند. در این مطلب قصد داریم سوار بر ماشین زمان، نیم نگاهی به مهم‌ترین رویدادهای تاریخچه بیت کوین از زاویه‌های مختلف بیندازیم. اگر شما هم عضوی از جامعه بزرگ علاقه‌مندان به بیت کوین هستید یا حتی از آن متنفرید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

پیدا و پنهان هویت واقعی بنیان‌گذار بیت کوین

ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) نام مستعار خالق ناشناس بیت کوین است. تا زمان نگارش این مطلب هیچ‌کس موفق به فاش کردن هویت واقعی ناکاموتو نشده است. حتی این امکان وجود دارد که به‌جای یک فرد، یک شرکت یا مجموعه‌ای از افراد، شبکه بیت کوین را راه‌اندازی کرده باشند.

در هر صورت بد نیست بدانید که ناکاموتو حدود ۱.۱ میلیون بیت کوین در اختیار دارد. این تعداد بیت کوین را از استخراج ۲۲ هزار بلوک در همان روزهای ابتدایی آغاز به کار بلاک چین به دست آورده است. بنابراین ناکاموتو را باید به‌عنوان بزرگ‌ترین هولدر بیت کوین در جهان معرفی کنیم. این موضوع و بسیاری دلایل دیگر باعث شده تا همواره پیدا کردن ساتوشی واقعی یکی از دغدغه‌های فعالان بازار رمزارزها باشد.

تا به امروز افراد متعددی به عنوان ساتوشی ناکاموتو معرفی شده‌اند. برخی خود چنین ادعایی را مطرح کردند و بعضی دیگر نیز از سوی رسانه‌ها به‌عنوان ساتوشی معرفی شدند. در نهایت باید بدانید که دلیل متقن برای اثبات هویت واقعی ناکاموتو تا به امروز به‌دست نیامده است. برخی از مهم‌ترین کسانی که تا به امروز هویت ناکاموتو را یدک کشیده‌اند، عبارت‌اند از:

  • نیک سابو (Nick Szabo)
  • هال فینی (Hal Finney)
  • دوریان ناکاموتو (Dorian Nakamoto)
  • کریگ رایت (Craig Wright)
  • آدام بک (Adam Back)
  • وی دای (Wei Dai)
  • شینیچی موچیزوکی (Shinichi Mochizuki)

 

 

بررسی تاریخچه قیمت بیت کوین از ابتدا تا سال ۲۰۲۴

بررسی تاریخچه بیت کوین بدون نگاه به تغییرات قیمت چشمگیر این ارز دیجیتال ممکن نیست. بدون تردید آنچه باعث شده بیت کوین در جایگاه فعلی قرار داشته باشد، افزایش قیمت بسیار زیاد آن ظرف ۱۵ سال است. هیچ دارایی دیگری را نمی‌توان یافت که در ۱۵ سال گذشته از نظر میزان افزایش قیمت به گرد پای بیت کوین برسد.

عملا می‌توان گفت در روز ۳ ژانویه ۲۰۰۹ قیمت بیت کوین صفر بود. نقطه آغاز معاملات این رمزارز نیز در فضای دارک وب بود. اولین کشف قیمت‌های آن در سال ۲۰۰۹ در محدوده ۰.۰۹ دلار صورت گرفت. برای مدت یک سال این رمزارز زیر ۰.۱ دلار معامله می‌شد. نخستین جهش بیت کوین در اکتبر ۲۰۱۰ رخ داد که قیمت آن به یکباره تا ۰.۲ دلار افزایش یافت. این ارز دیجیتال سال ۲۰۱۰ را با قیمت ۰.۳ دلار به پایان رساند.

اولین بار در سال ۲۰۱۱ بود که BTC از مرز ۱ دلار عبور کرد. در یک جهش قابل توجه قیمت بیت کوین تا ژوئن این سال به نزدیک ۳۰ دلار رسید؛ اما سال ۲۰۱۱ را با قیمت ۵ دلار به پایان رساند. در سال ۲۰۱۲ شاهد ثبات قیمت بیت کوین بودیم. اما این اوضاع، تداعی کننده آرامش قبل از طوفان بود. چرا که بیت کوین تا نوامبر ۲۰۱۳ به محدوده ۱۰۰۰ دلار رسید. در نهایت هم این سال را با ۷۳۲ دلار تمام کرد.

سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ نیز از نظر قیمت برای بیت کوین با نوسان خاصی همراه نبود. در سال ۲۰۱۶ نیز با افزایش قیمت محدود به سطح ۹۰۰ دلار رسید. سال ۲۰۱۷ به مثابه سکوی پرتاب برای بیت کوین بود. چرا که قیمت آن تا ماه دسامبر به ۱۹۱۸۸ دلار رسید. در این سال بود که بسیاری از شرکت‌ها، دولت‌ها و سرمایه‌گذاران بزرگ نسبت به وقایع بازار رمزارزها حساس شدند.

تاریخچه قیمت بیت کوین

اولین زمستان کریپتو برای بیت کوین در سال ۲۰۱۸ از راه رسید. قیمت این رمزارز در پایان سال ۲۰۱۸ تنها ۱۰۰۰ دلار بود که موجی از ناامیدی و ترس را در بازار به راه انداخت. در سال ۲۰۱۹ بخشی از افت قیمت بیت کوین جبران شد و این رمزارز تا ۶۶۰۰ دلار پیش رفت.

سال ۲۰۲۰ برای جهان با تحولات منحصربه‌فرد همراه بود؛ چرا که همه چیز تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفت. رکود اقتصادی موجب شد بسیاری از افراد بیت کوین را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند. موج سرمایه عظیمی که وارد بازار رمزارزها شد، قیمت بیت کوین را تا ۴۰ هزار دلار افزایش داد.

در سال ۲۰۲۱ روند صعودی ادامه داشت و تا آوریل بیت کوین به ۶۰ هزار دلار رسید. یکی از بزرگ‌ترین ریزش‌های قیمت بیت کوین ظرف ۳ ماه در تابستان ۲۰۲۱ رخ داد و قیمت به کانال ۳۰ هزار دلار بازگشت؛ اما این عقب نشینی، مقدمه ثبت رکورد تاریخی ۶۹ هزار دلار در نوامبر ۲۰۲۱ بود.

بعد از این اتفاق، دومین و سنگین‌ترین زمستان بیت کوین از راه رسید. روند نزولی باعث شد بیت کوین سال ۲۰۲۲ را زیر ۲۰ هزار دلار تمام کند. این روند در ابتدای سال ۲۰۲۳ تا محدوده ۱۶۵۰۰ دلار ادامه داشت. نهایتا رالی صعودی دیگری آغاز شد و به‌این ترتیب سال ۲۰۲۳ در محدوده ۴۲ هزار دلار به پایان رسید.

در سال ۲۰۲۴ نیز تحت تاثیر رویداد تایید ETF بیت کوین در آمریکا، قیمت این رمزارز رشد قابل توجهی را تجربه کند. بالاترین قیمت بیت کوین تا به امروز در ۱۴ مارس ۲۰۲۴ در محدود ۷۳۷۵۰ دلار به ثبت رسیده است. با یک محاسبه سرانگشتی متوجه خواهید شد که بیت کوین ظرف ۱۵ سال اخیر حدود ۱۳۰ میلیون درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.

 

 

نگاهی به رویدادهای هاوینگ بیت کوین

بدون مهم‌ترین رویداد در تاریخچه بیت کوین، هاوینگ (Halving) است. بر اساس این رویداد، پاداش استخراج هر بلوک در شبکه بیت کوین نصف می‌شود. این رویداد به‌صورت خودکار در ازای تشکیل هر ۲۱۰ هزار بلوک یکبار رخ می‌دهد و تا زمان استخراج کامل همه ۲۱ میلیون BTC ادامه خواهد داشت.

تا به امروز ۴ بار رویداد هاوینگ بیت کوین رخ داده است که زمان دقیق آن‌ها را در اینجا مشاهده می‌کنید:

  • ۲۸ نوامبر ۲۰۱۲: کاهش پاداش استخراج از ۵۰ به ۲۵ بیت کوین
  • ۹ جولای ۲۰۱۶: کاهش پاداش استخراج از ۲۵ به ۱۲.۵ بیت کوین
  • ۱۱ می ۲۰۲۰: کاهش پاداش استخراج از ۱۲.۵ به ۶.۲۵ بیت کوین
  • ۱۹ آوریل ۲۰۲۴: کاهش استخراج از ۶.۲۵ به ۳.۱۲۵ بیت کوین

رویداد هاوینگ از چند جنبه مختلف قابل تحلیل است. اولین موضوع در رابطه با ماینرهاست. بعد از هر بار هاوینگ، نصف شدن پاداش باعث می‌شود که ادامه استخراج برای برخی از ماینرها مقرون‌به‌صرفه نباشد. در نتیجه به مرور زمان تنها ماینرهایی در شبکه باقی خواهند ماند که به‌صورت منظم سخت افزار خود را به‌روزرسانی کرده و ارتقا می‌دهند.

موضوع مهم دیگر کاهش عرضه بیت کوین در بازار پس از هر بار هاوینگ است. موضوعی که با توجه به افزایش دائمی تقاضا برای خرید این ارز دیجیتال در بلند مدت، محرک جدی برای رشد قیمت BTC است. بسیاری از تحلیل‌گران نیز معتقدند بهترین زمان برای خرید بیت کوین، بعد از هاوینگ است. تجربه هم نشان می‌دهد که در فاصله یک سال پس از هاوینگ، قیمت BTC جهش قابل توجهی را تجربه می‌کند.

چکیده دنیای کریپتو در سکه‌نامه تبدیل
چکیده دنیای کریپتو در سکه‌نامه تبدیل معاملات شما با مطالعه ماهنامه اختصاصی تبدیل، سکه می‌شود.
دانلود رایگان سکه‌نامه

بررسی مهم‌ترین رویدادهای بلاک چین بیت کوین

در این بخش از بررسی تاریخچه بیت کوین، قصد داریم نیم نگاهی به چند رویداد مهم و تاثیرگذار بیندازیم.

آپدیت بیت کوین سگویت

سگویت (SegWit) مخفف عبارت Segregated Witness است. این مفهوم اشاره به تغییر در قالب تراکنش‌های بیت کوین دارد که در قالب یک آپدیت صورت گرفت. هدف از این به‌روزرسانی، ارتقای پروتکل بیت کوین، تقویت مقیاس‌پذیری شبکه و کاهش زمان تایید تراکنش‌های بیت کوین بود.

این اتفاق از طریق افزایش ظرفیت ثبت تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین رخ داد. آپدیت سگویت در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت. بسیاری از گره‌های فعال در شبکه نیز از آن استقبال کردند. ضمن اینکه هنوز امکان ثبت تراکنش به شیوه سابق نیز وجود دارد.

روز پیتزا بیت کوین

روز پیتزا

طرفداران بیت کوین، هر سال روز ۲۲ می را به‌عنوان روز پیتزا جشن می‌گیرند. این روز به‌عنوان نمادی از کاربردپذیر شدن بیت کوین در زندگی روزمره شناخته می‌شود. داستان از این قرار است که در روز ۲۲ می سال ۲۰۱۰، فردی به‌نام لازانو هانیچ در ازای خرید ۲ پیتزا، ۱۰ هزار بیت کوین پرداخت کرد. در آن زمان قیمت این تعداد بیت کوین برابر ۴۱ دلار بود. جالب است بدانید که قیمت دو پیتزای سفارش داده شده لازانو تنها ۲۵ دلار بود.

هاردفورک‌های شبکه بیت کوین

در تاریخچه بیت کوین، هاردفورک‌های زیادی رخ داده‌اند. نقطه مشترک بین تمام پروژه‌های جدا شده از بیت کوین، تلاش برای ارتقای مقیاس‌پذیری این شبکه بوده است. هر چند تجربه نشان داده که پروژه‌های هارد فورک بیت کوین، هیچ یک در مقایسه با ارز دیجیتال BTC توفیق چندانی نداشته‌اند. برخی از مهم‌ترین هاردفورک‌های Bitcoin عبارت‌اند از:

  • بیت کوین کش (۱ آگوست ۲۰۱۷)
  • بیت کوین اس وی (۱۵ نوامبر ۲۰۱۸)
  • بیت کوین گلد (۲۴ اکتبر ۲۰۱۷)

تایید ETFهای بیت کوین در آمریکا

تایید ETF اسپات بیت کوین در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴ در آمریکا، برگ زرینی در تاریخچه بیت کوین است. اتفاقی که سرمایه‌های سازمانی را بیش از هر زمان دیگری به سمت این ارز دیجیتال کشاند. در سال‌های آینده بیشتر با تاثیر این اتفاق مهم روبه‌رو خواهیم شد.

به زبان ساده، این رویداد را می‌توان تایید رسمی برای بیت کوین از سوی بزرگ‌ترین قدرت اقتصادی دنیا یعنی آمریکا دانست. البته جرقه ابتدایی این داستا در اکتبر ۲۰۲۱ زده شد. زمانی که اولین صندوق ETF فیوچرز بیت کوین در آمریکا تایید شد. پس از ۳ سال کش و قوس‌های فراوان نهایتا نوبت به ETF اسپات این رمزارز رسید که از سوی کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا تایید شد.

نگاهی به تاریخچه صنعت ماینینگ بیت کوین

قدمت ماینینگ نیز مشابه تاریخچه بیت کوین به ۳ ژانویه ۲۰۰۹ باز می‌گردد. در روزهای نخست امکان استخراج بیت کوین با رایانه‌های مجهز به CPUهای معمولی نیز امکان پذیر بود. با گذشت مدت کوتاهی ماینرها به‌سراغ GPU رفتند که توان پردازشی بالاتری دارد. خیلی زود بساط استخراج بیت کوین در منزل و با رایانه‌های معمولی برچیده شد.

نخستین دستگاه ماینر بیت کوین یا ایسیک در سال ۲۰۱۳ رونمایی شد. دستگاه‌های ایسیک به‌صورت تخصصی برای استخراج ارز دیجیتال طراحی می‌شوند. نسل‌های ابتدایی ایسیک، توان محاسباتی محدود داشتند؛ اما در سال‌های اخیر شاهد عرضه محصولات جدید با توان پردازش بالا و مصرف انرژی پایین هستیم. از نظر تاریخی مزارع استخراج بیت کوین باید هر ۵ سال یکبار دستگاه‌های ماینر خود را ارتقا دهند تا بتوانند به رقابت با سایرین بپردازند.

بزرگ‌ترین شرکت‌های ماینر بیت کوین در سال ۲۰۲۴ عبارت‌اند از:

  • ماراتن دیجیتال: ارزش بازار ۵.۲ میلیارد دلار
  • کلین اسپارک: ارزش بازار ۴.۳۳ میلیارد دلار
  • فونیکس گروپ: ارزش بازار ۳.۶۳ میلیارد دلار
  • ریوت بلاک چین: ارزش بازار ۳.۰۲ میلیارد دلار
  • سایفر ماینینگ: ارزش بازار ۱.۳۳ میلیارد دلار

ارزیابی سابقه امنیت شبکه بیت کوین

یکی از موضوعات کلیدی در تاریخچه بیت کوین، مسئله امنیت بلاک چین آن بوده است. همواره این سوال که “آیا بیت کوین قابل هک شدن است یا خیر؟” در بین فعالان بازار وجود دارد. تمام داده‌های تراکنش‌های بیت کوین در یک دفتر کل توزیع شده ثبت می‌شوند. مجموعه نودهای فعال در شبکه یک نسخه کامل از اطلاعات را در اختیار دارند. معماری شبکه به‌گونه‌ای است که هر کس نمی‌تواند به‌تنهایی برای تغییر در شبکه یا ثبت اطلاعات غیرواقعی تصمیم‌گیری کند.

امنیت شبکه بیت کوین

تنها راه عملی برای به دست گرفتن کنترل شبکه بیت کوین، تصاحب بیش از ۵۰ درصد هش ریت کل بلاک چین است. چیزی که از آن تحت عنوان حمله ۵۱ درصد یاد می‌شود. با توجه به تعداد ماینرهای بیت کوین و هش ریت بالای این شبکه، امکان عملی هک کردن این شبکه وجود ندارد.

البته این موضوع در زمان حاضر صدق می‌کند و مشخص نیست که در آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. به‌خصوص اینکه کاهش درآمد ماینرها پس از هر بار هاوینگ، نگرانی‌های زیادی را برای امنیت شبکه در بلند مدت ایجاد کرده است. چیزی که با قطعیت می‌توان اشاره کرد آن است که تا به امروز هیچ سابقه منفی از نظر امنیت در شبکه بیت کوین مشاهده نشده است.

آیا بیت کوین نقشه راه دارد؟

شبکه بلاک چین بیت کوین، برخلاف بسیاری دیگر از پروژه‌های بازار رمزارزها، نقشه راه اختصاصی ندارد. همه چیز در ارتباط با این شبکه پیرامون وایت پیپر BTC می‌گردد. البته به معنی آن نیست که افرادی در زمینه توسعه شبکه بیت کوین فعالیت نمی‌کنند. نمونه این موضوع را می‌توان در خصوص آپدیت سگویت بیت کوین مشاهده کرد که منجر به افزایش فضای ذخیره سازی بلوک‌های این شبکه شد. در حال حاضر هم توسعه مقیاس پذیری و ظرفیت گنجایش بلوک‌های شبکه بیت کوین، دغدغه اصلی توسعه دهندگان این شبکه است.

 

 

معرفی بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران بیت کوین

تا چند سال قبل، تنها افراد حقیقی بودند که برای سرمایه‌گذاری در بیت کوین دست به جیب می‌شدند. همان‌طور که اشاره کردیم، با شروع سال ۲۰۱۷ بود که فصل جدیدی در دفتر تاریخچه بیت کوین رقم خورد. به‌این ترتیب بسیاری از شرکت‌ها و افراد حقوقی نیز برای خرید این رمزارز دست به کار شدند. چندین صرافی ارز دیجیتال در این سال راه‌اندازی شدند که تبدیل به بزرگ‌ترین پلتفرم‌های معامله رمزارزها در سال ۲۰۲۴ شده‌اند.

دولت‌ها نیز به مرور زمان به صف استفاده کنندگان بیت کوین پیوستند. حتی برخی از دولت‌ها مانند السالوادور، بیت کوین را در سال ۲۰۲۱ به عنوان ارز قانونی معرفی کردند. به علاوه، برخی از کشورهای تحت تحریم نیز از این رمزارز برای دور زدن تحریم‌ها در مبادلات خارجی استفاده می‌کنند.

اگر کنجکاو هستید که با بزرگ‌ترین هولدرهای BTC آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «چه کسی بیشترین بیت کوین را دارد؟» از آکادمی صرافی تبدیل را مطالعه کنید.

کلام پایانی

در این مقاله نگاهی گذرا به تاریخچه بیت کوین داشتیم. ۱۵ سال گذشته برای بیت کوین آبستن حوادث بسیار زیاده بوده است. هر چه که هست، امروز بیت کوین خود را به عنوان یک گزینه مطمئن برای سرمایه‌گذاری به‌منظور در امان ماندن از تورم و مشکلات اقتصادی در کشورهای مختلف معرفی کرده است. در یک کلام، بسیاری این رمزارز را طلای دیجیتال می‌دانند. به‌نظر می‌رسد که در سال‌های پیش رو اتفاقات ریز و درشت بسیار زیادی برای سنگین‌تر کردن کتاب بیت کوین در راه خواهند بود.

اگر شما هم علاقه‌مند به خرید ارز دیجیتال بیت کوین هستید، صرافی تبدیل بهترین گزینه پیش روی شماست. شما می‌توانید در این صرافی بیت کوین را با کمترین کارمزد و بدون محدودیت در حجم معاملات خرید و فروش کنید. صرافی تبدیل با پشتیبانی ۲۴ ساعته از کاربران، همراه آن‌ها در مسیر موفقیت در بازار رمزارزهاست.اگر هنوز بلد نیستید که چگونه باید بیت کوین بخرید می‌توانید با خواندن مقاله راهنمای تبدیل به راحتی در حساب تبدیل خود بیت کوین بخرید.

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;

جهت دریافت آخرین اخبار و مقالات به خبرنامه بپیوندید.

عکس مجله خبرنامه