چکیده

هاوینگ بیت کوین،‌رویدادی است که تقریباً هر چهار سال یک‌بار روی می‌دهد و طی آن پاداش استخراج بیت‌ کوین به نصف کاهش می‌یابد. هاوینگ می‌تواند منجر به عدم تعادل در عرضه و تقاضای بازار شود و قیمت رمزارزها را به سمت بالا سوق دهد. ماینینگ هدف اصلی شبکه بلاک‌چین و مکانیسم اجماع است. پاداش بیت کوین محصول فرعی فرایند ماینینگ است. انتظار می‌رود هاوینگ بعدی در آوریل یا می ۲۰۲۴ رخ دهد که طی آن پاداش بلاک به ۳٫۱۲۵ BTC کاهش می‌یابد. این سیستم پاداش تا حدود سال ۲۱۴۰ (زمانی که به سقف پیشنهادی ۲۱ میلیون BTC برسد) ادامه خواهد داشت و پس از آن به اتمام می‌رسد. در آن مرحله، ماینرها برای پردازش تراکنش‌ها، هزینه‌هایی دریافت می‌کنند که کاربران شبکه آن را پرداخت خواهند کرد.

بیت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که به طور مستقل و بدون هیچ قدرت مرکزی، دولت یا مؤسسه مالی مانند بانک‌های مرکزی، عمل می‌کند. این شبکه از رمزنگاری همتا به همتا (P2P) برای فعال‌کردن تراکنش‌های ایمن استفاده می‌کند. تمام تراکنش‌های بیت‌کوین در یک دفترکل عمومی به نام بلاک‌چین ثبت می‌شوند که یکپارچگی بیت کوین را تضمین می‌کند و از دو بار خرج‌کردن یک کوین جلوگیری می‌کند.

یکی از مهم‌ترین رویدادها در حوزه بلاک‌چین هاوینگ بیت کوین است که طی آن پاداش استخراج این ارز دیجیتال به نصف کاهش می‌یابد. از سال ۲۰۲۳، به ذی‌نفعان شبکه که تراکنش‌ها را تأیید می‌کنند، به‌ازای هر بلاک استخراج شده، ۶٫۲۵ بیت کوین (BTC) پاداش تعلق می‌گیرد.

انتظار می‌رود هاوینگ بعدی در آوریل یا می ۲۰۲۴ رخ دهد که طی آن پاداش بلاک به ۳٫۱۲۵ BTC کاهش می‌یابد. با گذشت زمان و نزدیک‌شدن پاداش بلوک به صفر، تأثیر هاوینگ نیز کاهش می‌یابد.

هاوینگ بیت کوین

مبانی بنیادی شبکه بیت کوین

برای اینکه هاوینگ بیت کوین را توضیح  دهیم، ابتدا باید نحوه عملکرد شبکه بیت کوین را درک کنیم.

فناوری زیربنایی بیت کوین، بلاک‌چین، از شبکه‌ای از رایانه‌ها (به نام گره‌ها) تشکیل شده است که نرم‌افزار بیت کوین را اجرا می‌کنند و شامل تاریخچه‌ای جزئی یا کامل از تراکنش‌های انجام شده در شبکه است. هر گره کامل) یک گره حاوی تاریخچه کامل تراکنش‌های بیت کوین) مسئول تأیید یا رد یک تراکنش در شبکه بیت کوین است. برای انجام این کار، گره یک سری بررسی‌ها را برای اطمینان از معتبر بودن تراکنش انجام می‌دهد. برای مثال، اطمینان حاصل می‌کند که تراکنش دارای پارامترهای اعتبارسنجی صحیح است و از طول موردنیاز تجاوز نمی‌کند.

هر تراکنش به صورت جداگانه تأیید می‌شود و  پس از تأیید تمام تراکنش‌های موجود در یک بلوک، تراکنش به بلاک‌چین موجود اضافه می‌شود و به گره‌های دیگر مخابره می‌شود.

افزودن رایانه‌ها (گره‌های) بیشتر به بلاک‌چین، ثبات و امنیت آن را افزایش می‌دهد. تخمین زده می‌شود که تا ۱ آوریل ۲۰۲۳، ۱۷۳۰۹ گره کد بیت کوین را اجرا می‌کنند.

اگرچه هر کسی می‌تواند به عنوان یک گره در شبکه بیت کوین مشارکت کند، اما تا زمانی که فضای ذخیره کافی برای دانلود کل بلاک‌چین و تاریخچه تراکنش‌های آن نداشته باشند، ماینر شبکه محسوب نمی‌شوند.

مبانی بنیادی استخراج بیت کوین

استخراج بیت کوین فرایندی است که در آن افراد از رایانه یا سخت‌افزار ماینینگ برای مشارکت در شبکه بلاک‌چین بیت کوین به عنوان پردازشگر و اعتبارسنج تراکنش استفاده می‌کنند. بیت کوین از سیستمی به نام اثبات کار (PoW) استفاده می‌کند. به آن اثبات کار یا گواهی کار می‌گویند؛ زیرا حل معمای رمزگذاری شده (هش) زمان و انرژی می‌خواهد.

هنگامی که یک بلوک با تراکنش‌ها پر می‌شود، بسته می‌شود و به صف استخراج ارسال می‌شود. پس از آن، ماینرهای بیت کوین برای یافتن نزدیک‌ترین عدد به هش با یکدیگر رقابت می‌کنند. هش یک عدد هگزادسیمال است که حاوی تمام اطلاعات رمزگذاری شده بلوک قبلی است.

ماینینگ مشروعیت تراکنش‌های موجود در یک بلوک  را تأیید می‌کند و امکان اضافه‌شدن بلوک جدید به شبکه را فراهم می‌کند. سپس گره‌ها تراکنش‌ها را تأیید اعتبار می‌کنند. این فرایند زنجیره‌ای از بلوک‌های حاوی اطلاعات (تراکنش) را ایجاد می‌کند که تحت نام بلاک‌چین شناخته می‌شود.

ماینینگ هدف اصلی شبکه بلاک‌چین و مکانیسم اجماع است. پاداش بیت کوین محصول فرعی فرایند ماینینگ است که به عنوان انگیزه‌ای برای مشارکت در ایمن‌سازی بلاک‌چین عمل می‌کند.

بعد از هاوینگ بیت کوین چه خواهد شد؟

پس از استخراج ۲۱۰۰۰۰ بلاک توسط شبکه (تقریباً هر چهار سال یکبار) پاداش بلاکی که به ماینرهای بیت کوین برای پردازش تراکنش‌ها فرستاده می‌شود به نصف کاهش می‌یابد. این رویداد  هاوینگ نامیده می‌شود؛ زیرا نرخ انتشار بیت کوین‌های جدید را به نصف کاهش می‌دهد؛ بنابراین هاوینگ به عنوان راهی برای کاهش عرضه عمل می‌کند که از لحاظ نظری در افزایش تقاضا تأثیرگذار است.

این سیستم پاداش تا حدود سال ۲۱۴۰ (زمانی که به سقف پیشنهادی ۲۱ میلیون BTC برسد) ادامه خواهد داشت. در آن مرحله، ماینرها برای پردازش تراکنش‌ها، هزینه‌هایی دریافت می‌کنند که کاربران شبکه آن را پرداخت خواهند کرد. این کارمزدها تضمین می‌کند که ماینرها همچنان برای مشارکت و حفظ شبکه انگیزه دارند.

رویداد هاوینگ بسیار مهم است؛ زیرا نرخ انتشار بیت کوین‌های جدید را کاهش می‌دهد. در سال ۲۰۰۹، پاداش هر بلوک ۵۰ بیت کوین بود. تا آوریل ۲۰۲۳، حدود ۱۹٫۳ میلیون بیت کوین در گردش بود که تنها حدود ۱٫۶۸ میلیون بیت کوین باقی مانده بود تا از طریق پاداش استخراج منتشر شود.

هاوینگ بیت کوین چه زمانی اتفاق افتاد؟

تاثیر هاوینگ بر قیمت بیت کوین

تا آوریل ۲۰۲۳ سه هاوینگ اتفاق افتاده است:

  • ۲۸ نوامبر ۲۰۱۲ به ۲۵ بیت کوین رسید
  • ۹ جولای ۲۰۱۶، به ۱۲٫۵ بیت کوین
  • ۱۱ مه ۲۰۲۰، به ۶٫۲۵ بیت کوین

چرا هاوینگ کمتر از هر ۴ سال اتفاق می‌افتد؟

الگوریتم استخراج بیت کوین با هدف یافتن بلوک‌های جدید هر ۱۰ دقیقه یک بار تنظیم شده است.

تکمیل برخی از بلوک‌ها بیش از ۱۰ دقیقه طول می‌کشد. برخی از بلوک‌ها نیز کمتر از ۱۰ دقیقه زمان می‌برد. به‌عنوان‌مثال، اگر بلاک‌ها به طور متوالی هر ۹٫۶۶ دقیقه استخراج شوند، حدود ۱۴۰۹ روز طول می‌کشد تا ۲۱۰۰۰۰ بلوک موردنیاز استخراج شود (چهار سال معادل ۱۴۶۱ روز است، از جمله یک روز برای یک سال کبیسه).

هاوینگ چه تأثیری بر بازار ارز دیجیتال دارد؟

رویداد هاوینگ، با کاهش نرخ عرضه بیت کوین‌های جدید و کمیاب کردن آن، تأثیر قابل‌توجهی بر بازار ارزهای دیجیتال دارد. این امر می‌تواند منجر به عدم تعادل در عرضه و تقاضای بازار شود و قیمت رمزارزها را به سمت بالا سوق دهد. هاوینگ همچنین به عنوان یک نقطه عطف کلیدی در اکوسیستم کریپتو عمل می‌کند و بر احساسات بازار و روند بلندمدت قیمت تأثیر می‌گذارند.

نمودار هاوینگ‌ های گذشته بیت کوین

پیش‌بینی تأثیر دقیق هاوینگ بعدی بیت کوین بر بازار ارزهای دیجیتال چالش‌برانگیز است. بااین‌حال، بر اساس هاوینگ‌های قبلی، می‌توان انتظار افزایش تقاضا برای بیت کوین را داشت که نتیجه آن افزایش قیمت دیگر رمزارزهای بازار در مراحل بعدی است. بااین‌حال، ممکن است قیمت بیت کوین به اندازه هاوینگ‌های قبلی افزایش پیدا نکند، زیرا بازار به بلوغ رسیده است و ممکن است تأثیر هاوینگ کمتر باشد.

جمع‌بندی

هاوینگ بیت کوین نرخ انتشار بیت کوین‌های جدید را به نصف کاهش می‌دهد. انتظار می‌رود که سیستم پاداش تا سال ۲۱۴۰ ادامه داشته باشد، زمانی که شبکه به سقف پیشنهادی ۲۱ میلیون بیت کوین می‌رسد.

در سال ۲۰۰۹، پاداش بلوک ۵۰ بیت کوین بود. پس از هاوینگ اول، به  ۲۵ رسید و در هاوینگ بعدی به ۱۲٫۵ بیت کوین کاهش یافت و سپس در ۱۱ می ۲۰۲۰ به ۶٫۲۵ بیت کوین در هر بلوک رسید.

هاوینگ بیت کوین پیامدهای مهمی برای شبکه آن دارد. رویداد هاوینگ ممکن است منجر به تغییر جایگاه ماینرها و رتبه‌ آنها شود. ضمن اینکه ماینرهای انفرادی و بازیگران کوچک ممکن است از اکوسیستم ماینینگ خارج ‌شوند یا توسط بازیکنان بزرگ‌تر تصاحب ‌شوند.

منابع:

investopedia.com

cointelegraph.com

 

دیدگاهتان را بنویسید