Skip to content

کاربرد بلاک چین در ارز دیجیتال چیست؟

پیشرفته

در
خواندن در ۱۵ دقیقه

فناوری بلاک چین ارز دیجیتال، ستون فقرات جهان کریپتو است؛ یک دفتر کل غیرمتمرکز که برای ثبت تراکنش‌های ایمن و شفاف کار می‌کند. بلاک چین، نیاز به واسطه‌هایی مانند بانک‌ها را از بین می‌برد و مبادلات همتابه‌همتا، سریع و مقرون‌به‌صرفه را امکان‌پذیر می‌سازد. این فناوری، با استفاده از «رمزنگاری» یکپارچگی و تغییرناپذیری داده‌های تراکنش‌ها را تضمین می‌کند. با این حال، پتانسیل بلاک چین فراتر از امور مالی است و نوآوری، امنیت و شفافیت را برای صنایع گوناگون نیز به ارمغان می‌آورد.

بلاک چین چیست؟

بلاک چین، یک دفتر کل دیجیتال غیرقابل‌تغییر است که انجام تراکنش‌های ایمن را در یک شبکه همتابه‌همتا یا صرافی ارز دیجیتال امکان‌پذیر می‌کند. ثبت، ذخیره‌سازی و تایید داده‌ها در این فناوری، با استفاده از تکنیک‌های غیرمتمرکز صورت می‌گیرد تا نیاز به نظارت توسط نهادهای ثالث مانند بانک‌ها یا دولت‌ها از بین برود.

هر تراکنش، در قالب یک بلوک در بلاک چین ثبت و ذخیره می‌شود. هر بلوک، با رمزگذاری مورد حفاظت قرار می‌گیرد و به بلوک قبلی اتصال پیدا می‌کند. ازاین‌رو، «Blockchain» یا زنجیره بلوک‌ها نامیده شده است. بلاک چین، یک ترتیب زمانی مبتنی بر کد دارد. به این معنا که بدون اجماع کل شبکه، داده‌های ذخیره‌شده در یک بلاک چین قابل حذف یا اصلاح نیستند. شبکه، متشکل از رایانه‌هایی به هم پیوسته در سرتاسر جهان است که تبادل داده‌ها را بدون نیاز به اعتماد و با شفافیت کامل تسهیل می‌کنند.

جدا از انتقال ارزهای دیجیتال از یک کیف پول به کیف پول دیگر، فناوری نوظهور بلاک چین از پتانسیل کاربردی گسترده‌ای برخوردار است. این کاربردها، از بانکداری بدون تقلب و مدیریت زنجیره تامین در یک کارخانه تا حفاظت از سوابق پزشکی بیماران در یک بیمارستان گسترش پیدا کرده‌اند.

بدون قرعه‌کشی تا سقف ۱۰ هزار میلیارد بیبی دوج هدیه بگیرید!
بدون قرعه‌کشی تا سقف ۱۰ هزار میلیارد بیبی دوج هدیه بگیرید! با شرکت در جشنواره نیترولیگ، میلیاردها بیبی دوج و یک BMW X3 بدون قرعه‌کشی برنده شوید.
شروع

چرا بلاک چین مهم است؟

بلاک چین ارز دیجیتال، یک فناوری تحول‌آفرین است. زیرا امنیت، عدم تقلب و شفافیت را به روشی مقیاس‌پذیر عملی می‌کند. فناوری بلاک چین، به واسطه ارتباط خود با ارزهای دیجیتال مخصوصا بیت کوین ان اف تی ها شهرت یافته است. اما، می‌تواند به‌عنوان راه‌حلی مدیریتی برای انواع صنایع جهانی مطرح شود.

امروزه، می‌توانید فناوری بلاک چین را در زنجیره تامین مواد اولیه مورد نیاز یک کارخانه بیابید. همچنین، مراقبت از داده‌های درمانی یک بیمارستان را به آن محول کنید. حتی ساخت و اجرای بازی‌های ویدیویی و نحوه مدیریت داده‌ها و مالکیت اموال را در مقیاس بزرگ تغییر دهید.

بلاک چین چگونه کار می کند؟

برای پاسخ به این پرسش، باید نگاهی به مهم‌ترین اجزا و پروتکل‌های موجود در یک شبکه بلاک چین داشته باشیم.

۱. بلوک‌ها

بیایید با بلوک‌ها شروع کنیم. هر بلوک، حاوی داده‌های ذخیره شده و همچنین کد الفبایی منحصربه‌فرد خود است که هش نامیده می‌شود. این کدهای رمزنگاری‌شده را می‌توان به‌عنوان اثر انگشت دیجیتال در نظر گرفت. آن‌ها، نقش اصلی را در پیوند دادن بلوک‌ها به یکدیگر ایفا می‌کنند. زیرا، بلوک‌های جدید از کد هش بلوک قبلی تولید می‌شوند.

بنابراین، یک توالی زمانی و همچنین عدم امکان دستکاری در بین بلوک‌ها وجود دارد. به‌طوری که، هرگونه دستکاری در این کدها یک رشته تاثیرات دامنه‌دار ایجاد می‌کند که عملکردی مشابه با «اثر پروانه‌ای» دارد. بنابراین، تشخیص و رد بلوک‌های نامناسب برای شرکت‌کنندگان در شبکه بلاک چین ارز دیجیتال آسان خواهد بود.

۲. عدم تمرکز

یکی دیگر از ویژگی‌های کلیدی عملکرد درونی بلاک چین، عدم تمرکز است. به جای یک موجودیت متمرکز، کنترل بلاک چین‌ها در یک شبکه همتابه‌همتا و متشکل از کامپیوترها یا گره‌های به هم پیوسته توزیع می‌شود.

این گره‌ها، در ارتباط دائمی با یکدیگر هستند و دفتر کل دیجیتال را به‌روز نگه می‌دارند. بنابراین، هنگامی که یک تراکنش بین دو همتا انجام می‌شود، همه گره‌ها با استفاده از مکانیسم‌های اجماع شبکه (اثبات کار یا اثبات سهام) در اعتبارسنجی تراکنش شرکت می‌کنند.

۳. مکانیسم اجماع

مکانیسم‌های اجماع شبکه، درواقع نوعی پروتکل داخلی هستند که همه گره‌های شبکه را در توافق نگه می‌دارند. هیچ بلوکی را نمی‌توان به بلاک چین اضافه کرد تا زمانی که توسط یکی از گره‌ها تایید شود و به اجماع برسد.

خوشبختانه، مرحله اجماع با ظهور قرارداد هوشمند (Smart Contract) تسریع شده است. قراردادهای هوشمند یا برنامه‌های خوداجرا، در یک بلاک چین کدگذاری می‌شوند و فرآیند تایید داده‌‌ها را به‌صورت خودکار ارائه می‌دهند.

۴. تغییرناپذیری

یک خرید ارز دیجیتال یا تراکنش ثبت شده در بلاک چین را باید دائمی در نظر گرفت. چرا که بلاک چین‌ها عملیات یک‌طرفه‌ای دارند که برگشت‌پذیری در آن‌ها امکان‌پذیر نیست. این تغییرناپذیری، بخشی از ایجاد شفافیت در سراسر شبکه به‌شمار می‌رود که یک رکورد یا تاریخچه قابل‌اعتماد از تمام فعالیت‌های روی بلاک چین ایجاد می‌کند.

۵. عدم مالکیت واحد

هیچ کامپیوتر یا سازمانی به‌تنهایی مالک کل بلاک چین نیست. زیرا، بلاک چین ارز دیجیتال یک دفتر کل توزیع شده است که توسط گره‌های متصل به شبکه نگهداری می‌شود. این گره‌ها، می‌توانند هر وسیله الکترونیکی باشند که کپی‌هایی از بلاک چین را در خود نگه می‌دارند.

هر گره، دارای کپی منصحربه‌فرد از بلاک چین است. بنابراین، شبکه باید از نظر الگوریتمی برای تایید هر بلوک تازه ثبت شده به اجماع برسد. این فرآیند، تضمین می‌کند که به‌روزرسانی بلاک چین کاملا قابل اعتماد و تایید شده است.

۶. شفافیت

شفافیت بلاک چین، اجازه می‌دهد تا هر اقدامی در دفتر کل به‌راحتی توسط همه اعضا بررسی و مشاهده شود. این کار، امنیت ذاتی شبکه را فراهم می‌کند. به هر شرکت‌کننده شبکه، یک شماره شناسایی الفبایی منحصربه‌فرد اختصاص داده می‌شود تا تراکنش‌های خود را با آن ثبت کند.

ترکیبی از اطلاعات همگانی و یک سیستم کنترل و تعادل، به بلاک چین یاری می‌رساند تا با حفظ یکپارچگی خود، اعتماد را در بین کاربران تقویت کند. اساسا، بلاک چین‌ها اعتماد کاربران را از طریق فناوری به‌دست می‌آورند.

کاربرد بلاک چین در ارزهای دیجیتال

بلاک چین، به‌عنوان پایه اصلی ارزهای دیجیتال، چارچوبی امن و غیرمتمرکز برای پردازش تراکنش‌ها ارائه می‌دهد. کاربرد بلاک چین در ارزهای دیجیتال در موارد زیر خلاصه می‌شود.

۱. دفتر تراکنش

فناوری بلاک چین، شیوه ثبت و تایید تراکنش‌ها در حوزه ارزهای دیجیتال را تعیین می‌کند. یکی از کاربردهای کلیدی بلاک چین در ارزهای دیجیتال، قابلیت آن برای ایجاد یک رکورد تراکنش ایمن و شفاف است. این سیستم غیرمتمرکز، همه تراکنش‌ها را به شیوه‌ای بدون دستکاری ثبت و در سطح بالایی از امنیت و اعتماد نگهداری می‌کند.

۲. قراردادهای هوشمند

قراردادهای هوشمند، پروتکل‌هایی خوداجرا هستند که با شرایط از پیش تعیین‌شده در بلاک چین کدگذاری می‌شوند. آن‌ها خطای انسانی را کاهش می‌دهند. تمرکززدایی را تسهیل می‌کنند و با حذف نیاز به واسطه‌های شخص ثالث، محیطی بدون نیاز به اعتماد به وجود می‌آورند.

۳. رمزنگاری

دیگر کاربرد بلاک چین در ارزهای دیجیتال، رمزگذاری است. رمزگذاری، تضمین می‌کند که هر تراکنش به‌طور ایمن ثبت و تایید می‌شود. همچنین، به کاربران این امکان را می‌دهد تا ناشناس باقی بمانند. علاوه‌بر این، رمزگذاری به حفظ یکپارچگی کل شبکه کمک می‌کند. بنابراین، همه داده‌ها به‌گونه‌ای رمزگذاری و ذخیره می‌شوند که کنترل یا دستکاری آن‌ها برای هر فرد و نهادی تقریبا غیرممکن است.

۴. توکنیزه کردن

توکنیزه کردن با استفاده از فناوری بلاک چین به معنای دیجیتال‌سازی دارایی‌های فیزیکی مانند املاک، سهام یا حتی امتیازات هواداری یک باشگاه است. این توکن‌ها را می‌توان به‌صورت ایمن در یک شبکه بلاک چین معامله، مبادله و ذخیره کرد. توکن‌سازی، همچنین مالکیت جزئی دارایی‌ها را امکان‌پذیر می‌کند. یعنی به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا بخش‌های کوچک‌تری از دارایی‌های با ارزش بالا را خریداری کنند.

۵. استیبل کوین‌ها

یکی از کاربردهای کلیدی بلاک چین ارز دیجیتال را باید ایجاد استیبل کوین‌ها دانست. استیبل کوین، درواقع ارز دیجیتالی است که به یک دارایی باثبات مانند ارز فیات یا کالای سرمایه‌ای متصل می‌شود. بنابراین، نوسانات قیمت خود را به حداقل ممکن می‌رساند.

۶. NFT ها

ایجاد مالکیت و معاملات توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT)، توسط بلاک چین امکان‌پذیر می‌شود. برخلاف عکس‌برداری‌های ساده از صفحه، NFTها با فناوری بلاک چین رمزگذاری می‌شوند و سابقه مالکیت آن را حفظ می‌کنند. قراردادهای هوشمند بر خرید NFT، واگذاری مجدد مالکیت و تحویل حق امتیاز NFT به هنرمندان در حین جابه‌جایی قطعات بین کیف پول‌ها نظارت دارند.

سایر کاربردهای بلاک چین ارز دیجیتال

فناوری بلاک چین از زمان آغاز به کار اصلی خود در کنار بیت کوین، به‌طور قابل‌توجهی تکامل یافته است. به‌طوری که امروزه بسیار فراتر از امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) رفته است و در صنایع گوناگون کاربرد دارد.

۱. بانکداری

تجارت ارز، پرداخت وام و مدیریت تراکنش‌ها در بانکداری توسط بلاک چین ساده‌تر می‌شود. زیرا، یک سیستم تک‌لایه و غیرقابل دستکاری دارد که برای ردیابی تمام تراکنش‌های انجام شده توسط کاربران مناسب است.

این تغییر‌ناپذیری، از تقلب در بانکداری محافظت می‌کند. زمان تسویه‌حساب را تسریع می‌بخشد و یک مانیتورینگ داخلی برای فعالیت‌های پولشویی است. علاوه‌بر این، بانک‌ها از تراکنش‌های برون‌مرزی سریع‌تر، کاهش کارمزدها و رمزگذاری داده‌ها با امنیت بالا سود خواهند برد.

۲. امنیت سایبری

دفتر کل غیرمتمرکز و ضددستکاری بلاک چین از طریق کدگذاری رمزنگاری و مکانیسم‌های اجماع، دفاعی قوی در برابر سرقت، کلاهبرداری و دسترسی غیرمجاز است. این فناوری، در استراتژی‌های امنیت سایبری و پدافند غیرعامل برای محافظت از دارایی‌ها، حفاظت از سوابق بیماران، تقویت دستگاه‌های اینترنت اشیا و حتی حفاظت از داده‌های نظامی و دفاعی کاربرد دارد.

۳. مراقبت های بهداشتی

بلاک چین ارز دیجیتال، می‌تواند به‌طور ایمن داده‌های بیماران را در پرونده‌های پزشکی رمزگذاری کند. قراردادهای هوشمند فرآیندهایی مانند پردازش ادعاهای بیمه و نظارت بر پایبندی به داروها را خودکار می‌سازد. بنابراین، کارایی بیمارستان را افزایش می‌دهد و بار مسائل اداری را کاهش خواهد داد.

بلاک چین همچنین به اشتراک‌گذاری امن داده‌های پزشکی را در بین پزشکان، بیماران و محققان را ممکن می‌سازد. به‌طوری که در حال حاضر توسط استارتاپ‌های توالی‌یابی ژنوم برای تسهیل تحقیقات ژنتیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۴. لجستیک

بلاک چین به‌عنوان یک ابزار ردیابی لجستیک، جابه‌جایی کالا از طریق زنجیره تامین را سرعت می‌بخشد. سیستم شفاف این فناوری، امکان مشاهده بی‌درنگ محموله‌ها را از زمان تولید تا تحویل فراهم می‌سازد. این بینش به جمع‌آوری داده‌ها، بهینه‌سازی مسیرها، حذف واسطه‌های غیرضروری و دفاع در برابر حملات سایبری کمک خواهد کرد.

مزایای بلاک چین ارز دیجیتال

فناوری بلاک چین ارز دیجیتال، به دلیل داشتن پروتکل رمزنگاری امن و دائمی چندین مزیت را به همراه دارد.

۱. امنیت پیشرفته

رمزنگاری و الگوریتم هش، تضمین می‌کند که فقط کاربران مجاز به اطلاعات خاص شبکه دسترسی داشته باشند. بنابراین، داده‌های ذخیره‌شده در بلاک چین به‌صورت ضددستکاری باقی می‌مانند. مکانیسم‌های اجماع مانند اثبات کار یا اثبات سهام نیز با الزام شرکت‌کنندگان شبکه به توافق بر سر اعتبار تراکنش، قبل از اضافه شدن آن به بلاک چین، به تقویت امنیت شبکه می‌پردازند.

علاوه‌بر این، ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین به این معنی است که داده‌ها در چندین گره ذخیره می‌شوند. به‌طوری که خطر وجود یک نقطه شکست و حملات هکری کاهش می‌یابد.

۲. دقت بالا

بلاک چین‌ها، یک دفتر کل کاملا شفاف و تک‌منبعی از حقیقت هستند که در آن تراکنش‌ها با توالی زمانی و بدون تغییر ثبت می‌شوند. این امر، به‌طور قابل توجهی احتمال خطا یا اختلاف را در مقایسه با پایگاه‌های داده متمرکز یا ثبت دستی سوابق کاهش می‌دهد.

۳. افزایش کارایی

فناوری بلاک چین با حذف نیاز به واسطه، کاهش تنگناها و ساده‌سازی عملیات به افزایش کارایی شبکه می‌پردازد. این کار، با امکان ارتباط بین گره‌ها و کاهش خطاها رخ می‌دهد. درنتیجه، از هزینه‌های تراکنش کاسته می‌شود و زمان پردازش آن‌ها سرعت می‌یابد.

چالش های بلاک چین ارز دیجیتال

فناوری بلاک چین ارز دیجیتال، علیرغم مزایای متعدد خود با چالش‌هایی نیز مواجه است.

۱. محدودیت معاملات

با افزایش محبوبیت شبکه‌های بلاک چین، آن‌ها در پردازش سریع و مقرون‌به‌صرفه تراکنش‌ها با تنگناهایی مواجه شده‌اند. این محدودیت، مانع پذیرش گسترده توسط برنامه‌های مالی اصلی بازار است. زیرا، شبکه‌ها با حجم عملیاتی بالا دست و پنجه نرم می‌کنند که گهگاه منجر به ازدحام و افزایش هزینه‌های تراکنش می‌شود.

۲. مصرف انرژی

قدرت محاسباتی مورد نیاز برای عملکردهایی مانند مکانیسم اجماع اثبات کار بیت کوین، به مقادیر زیادی برق نیاز دارد. امری که نگرانی‌هایی را در مورد اثرات مخرب زیست‌محیطی و هزینه‌های عملیاتی بالا ایجاد کرده است. البته، مکانیسم‌های اجماع جایگزین مانند اثبات سهام، برای کاهش مصرف انرژی و در عین حال حفظ امنیت و تمرکززدایی در حال ارتقا هستند.

۳. مسائل مقیاس‌پذیری

هر گره در شبکه بلاک چین، یک کپی از کل زنجیره داده‌ها را ذخیره می‌کند. این امر، به قدرت محاسباتی قابل‌توجهی نیاز دارد که نتیجه آن ایجاد شبکه‌های کند و شلوغ، به‌ویژه در دوره‌های پرترافیک است. مسائل مقیاس پذیری از محدودیت در اندازه بلوک، زمان پردازش بلوک و مکانیسم‌های اجماع منابع فشرده ناشی می‌شود. راه‌حل‌هایی مانند مقیاس‌بندی لایه ۲، شاردینگ و الگوریتم‌های اجماع جایگزین برای رسیدگی به این چالش‌ها در حال توسعه هستند.

۴. نگرانی های نظارتی

دولت‌ها و رگولاتورها، هنوز درگیر نحوه انطباق قوانین موجود برای مواجه با تمرکززدایی بلاک چین هستند. در حالی که، برخی از دولت‌ها به‌طور فعال از پذیرش بلاک چین حمایت می‌کنند، برخی دیگر رویکرد محتاطانه‌تری دارند. این عدم قطعیت قانونی و نظارتی مداوم، درواقع مانع از جذابیت بیشتر بازار بلاک چین و ارزهای دیجیتال شده است و توسعه فنی آن را نیز کندتر می‌سازد.

امن ترین بلاک چین ارز دیجیتال برای معاملات

ایمن‌ترین بلاک چین‌ها برای تراکنش، معمولا آن‌هایی هستند که مکانیسم‌های رمزگذاری قوی برای محافظت از داده‌های کاربر و اطلاعات مالی آن‌ها دارند. یکی از این بلاک چین‌ها، بیت کوین است که امن‌ترین و مطمئن‌ترین گزینه برای تراکنش‌های ارزهای دیجیتال به حساب می‌آید.

ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین و الگوریتم‌های رمزگذاری قوی آن، دستکاری سیستم و سرقت وجوه را برای هکرها دشوار و حتی ناممکن می‌کند. علاوه‌بر این، مکانیسم اجماع اثبات کار بیت کوین تضمین می‌کند که تراکنش‌ها به شیوه‌ای ایمن و کارآمد اعتبارسنجی و به بلاک چین اضافه شوند.

یکی دیگر از بلاک چین‌های بسیار امن برای تراکنش‌های ارزهای دیجیتال، اتریوم است. امنیت بلاک چین اتریوم، توسط قراردادهای هوشمند تامین می‌شود. تراکنش‌های شفاف، ایمن و غیرقابل‌برگشت با اتریوم، خطر تقلب و دسترسی غیرمجاز را کاهش می‌دهد. فناوری نوآورانه اتریوم و پشتیبانی قوی کاربران، آن را به پلتفرمی قابل‌اعتماد برای انجام تراکنش‌های ارزهای دیجیتال تبدیل کرده است.

به‌طور کلی، بیت کوین و اتریوم امن‌ترین بلاک چین‌ها برای تراکنش‌های ارزهای دیجیتال هستند. شما عزیزان می‌توانید بیت کوین، اتریوم و ارزهای متعدد موجود در شبکه اتریوم را در صرافی تبدیل معامله کنید.

جمع بندی

کاربرد بلاک چین ارز دیجیتال بازی را تغییر می‌دهد. نوآوری را بالا می‌برد و راه را برای آینده مالی امن‌تر، شفاف‌تر و کارآمدتر هموار می‌سازد. همان‌طور که فناوری بلاک چین به تکامل خود ادامه می‌دهد، این پتانسیل را دارد که نه‌تنها فرصت‌های جدیدی را در بخش مالی باز کند و نحوه انجام تراکنش‌های دیجیتالی را تغییر دهد. بلکه، با متحول‌سازی صنایع دیگر، شفافیت و کارایی آن‌ها را نیز تا حد زیادی افزایش دهد.

سوالات متداول

  1. بلاک چین چگونه امنیت ارزهای دیجیتال را تضمین می کند؟

بلاک چین با استفاده از روش‌های غیرمتمرکز و رمزنگاری پیشرفته، امنیت ارزهای دیجیتال را تضمین می‌کند و کاربران را از تقلب و دستکاری باز می‌دارد.

  1. استفاده از بلاک چین در تراکنش های مالی چه مزایایی دارد؟

استفاده از بلاک چین در تراکنش‌های مالی، باعث کاهش هزینه‌ها، افزایش سرعت تراکنش‌ها و حذف واسطه‌ها می‌شود. همچنین، شفافیت و اعتماد را در تراکنش‌ها افزایش می‌دهد.

  1. بلاک چین چگونه می‌تواند به افراد بدون دسترسی به بانک‌ها کمک کند؟

بلاک چین با فراهم کردن دسترسی به خدمات مالی غیرمتمرکز و امن، برای افراد این امکان را فراهم می‌کند تا تراکنش‌های مالی را بدون نیاز به خدمات بانکی متمرکز انجام دهند.

منابع

  1.   www.investopedia.com
  2.   builtin.com
  3.   www.coursera.org

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;