Skip to content
نیترولیگ

صرافی غیر متمرکز (DEX یا دکس) چیست؟ هرچیزی که باید از صرافی متمرکز و غیرمتمرکز بدانید

مبتدی

صرافی غیرمتمرکز DEX
در
خواندن در ۲۱ دقیقه

صدای آکادمی

بدون احراز هویت معامله کنید! این چکیده صوتی را بشنوید تا با صرافی‌های غیر متمرکز آشنا شوید.

امروزه صرافی‌ها نقش بسیار مهمی در بازار ارزهای دیجیتال دارند. اگر کسی تجربه یا اطلاعات اندکی در حوزه ارزهای دیجیتال داشته باشد، پیش خود تصور می‌کنند که صرافی‌ها اغلب به صورت متمرکز فعالیت دارند. در صورتی که ارزهای دیجیتال فعالیت خود را به صورت غیرمتمرکز انجام می‌دهند. خب به نظر شما چه ارتباطی بین این ارزها و صرافی‌ها وجود دارد؟ آنها چگونه نقش‌ها و عملکردهای یکدیگر را تکمیل می‌کنند؟

برای پاسخ به این سوال‌ها باید ابتدا با مفاهیم و نقش‌های صرافی غیرمتمرکز و متمرکز آشنا شویم. هرکدام از این صرافی‌ها سبک و شیوه‌ی خاصی برای فعالیت داشته و سرمایه‌گذاران زیادی برای انجام معاملات ارزی خود از آنها استفاده کرده‌اند. بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که فقط صرافی‌های غیرمتمرکز برای معاملات ارزی مناسب‌اند. برای قبول یا رد این عقیده قصد داریم مفهوم و عملکرد صرافی غیرمتمرکز را بررسی کنیم. در ادامه این مقاله به بررسی  ویژگی‌های صرافی‌های دکس و معرفی انواع صرافی DEX می‌پردازیم و شما را با نحوه کار این صرافی‌ها آشنا می‌کنیم. در نهایت نیز صرافی‌های غیرمتمرکزی که برای ایرانیان سودمند خواهند بود را معرفی خواهیم کرد برای آشنایی با دنیای پیچیده صرافی‌های دکس با ما همراه باشید.

صرافی غیرمتمرکز چیست؟

عمده‌ترین فعالیت صرافی‌ها، ایجاد بستر مناسب برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. درواقع اصلی‌ترین قابلیت و مزیت صرافی تبدیل ایجاد یک فضای مناسب برای کاربران است که بتوانند معاملات ارزی خود را در نهایت امنیت انجام دهند. همانطور که می‌دانید ارزهای دیجیتال فعالیت خود را به صورت غیرمتمرکز انجام می‌دهند. به زبان ساده‌تر هیچ نهاد یا سازمان خاصی بر فعالیت ارزهای دیجیتال تسلط ندارد. این دقیقا همان اتفاقی است که درمورد نحوه فعالیت صرافی‌های غیرمتمرکز رخ می‌دهد. درواقع کاربرانی که برای انجام معاملات خود از صرافی‌های غیرمتمرکز استفاده کنند، می‌توانند تمام خرید و فروش‌های ارزی خود را بدون نظارت هیچ نهاد یا سازمان خاصی به ثبت برسانند.

این صرافی‌ها که با نامDecentralized Exchange  و علامت اختصاری DEX شناخته شده‌اند، به کاربران خود این اجازه را می‌دهند که بدون محدودیت و بدون نیاز به انجام فرایند احراز هویت، با اشخاص دیگر ارتباط برقرار کرده و ارزهای مختلف را خرید و فروش کنند. درواقع یکی از مثبت‌ترین ویژگی‌های این صرافی‌ها، کارکرد بسیار ساده و عملکرد خوب آن است.

بدون قرعه‌کشی تا سقف ۱۰ هزار میلیارد بیبی دوج هدیه بگیرید!
بدون قرعه‌کشی تا سقف ۱۰ هزار میلیارد بیبی دوج هدیه بگیرید! با شرکت در جشنواره نیترولیگ، میلیاردها بیبی دوج و یک BMW X3 بدون قرعه‌کشی برنده شوید.
شروع

 نحوه کار صرافی های غیر متمرکز (DEX)  چگونه است؟

شاید مهمترین تفاوت صرافی های غیر متمرکز با صرافی‌های متمرکز یا CEXها در نوع معاملات باشد. در صرافی‌های متمرکز شما می‌توانید ارز دیجیتال را در برابر ارز فیات یا سنتی معامله کنید؛ اما در صرافی‌های غیرمتمرکز این امکان وجود ندارد و شما تنها می‌توانید ارزهای دیجیتال را با یکدیگر معاوضه کنید.

در یک صرافی ارز دیجیتال متمرکز شما می‌توانید ارز دیجیتال را در برابر ارز سنتی معامله کنید یا ارزهای دیجیتال را به یکدیگر تبدیل کنید. از سوی دیگر در صرافی‌های متمرکز شما به امکانات دیگری مانند مارجین یا تعیین حد سود و ضرر دسترسی دارید و تمام تراکنش‌هایی که در صرافی انجام می‌دهید از سوی صرافی و به واسطه اوردر بوک یا سفارش‌های موجود در صرافی انجام می‌شوند. اما روند کار در صرافی دکس کاملا متفاوت است. در DEXها مجموعه‌ای از قراردادهای هوشمند مدیریت صرافی را بر عهده دارند و قیمت ارزهای دیجیتال را با استفاده از استخر نقدینگی تامین می‌کنند. سرمایه‌گذارانی که از این صرافی‌ها استفاده می‌کنند دارایی خود را در این استخرها سرمایه‌گذاری می‌کنند و در ازای آن سود دریافت می‌کنند. به این ترتیب سرمایه‌گذار بابت سرمایه‌گذاری خود به سود می‌رسد و در عین حال نقدینگی لازم برای انجام معاملات صرافی غیر متمرکز تامین می‌شود.

شاید مهمترین مزیت صرافی‌های غیرمتمرکز بر صرافی‌های متمرکز استفاده از تکنولوژی بلاک چین برای ذخیره‌سازی اطلاعات باشد که آنها را در برابر مداخله اشخاص ثالث ایمن می‌کند. معمولاً چنین صرافی‌هایی دو نوع کارمزد برای کاربران در نظر می‌گیرند اولین کارمزد مربوط به شبکه انتقال ارز دیجیتال و دومین کارمزد مربوط به انجام معامله در صرافی است.

باتوجه‌به گسترش ایده راه‌اندازی صرافی‌های غیرمتمرکز اکنون انواع متفاوتی از این صرافی‌ها در بازار وجود دارند که هر یک به شیوه متفاوتی مدیریت معاملات را انجام می‌دهند. در ادامه این مقاله به معرفی انواع صرافی‌های غیرمتمرکز خواهیم پرداخت.

ویژگی‌های صرافی غیرمتمرکز

ویژگی‌های صرافی غیرمتمرکز

همانطور که گفته شد صرافی‌ها نقش بزرگی در انجام معاملات ارزی دارند. اما هرکدام از این صرافی‌ها، چه متمرکز و چه غیرمتمرکز، باید ارائه‌دهنده قابلیت‌ها و مزیت‌های مناسب و کاربردی باشند. دقیقا همان اتفاقی که درمورد صرافی غیرمتمرکز رخ داد. این نوع از صرافی ارائه‌دهنده قابلیت‌های کاربردی و موردنیاز برای کاربران است. در قسمت زیر به معرفی برخی از این ویژگی‌های کاربردی اشاره خواهیم کرد:

عدم کنترل دارایی

بارزترین ویژگی صرافی‌های غیرمتمرکز عدم کنترل دارایی کاربران است. همانطور که گفته شد صرافی‌های متمرکز به صورت کلی نظارت و کنترل خاصی بر معاملات و دارایی کاربران دارند، اما صرافی غیرمتمرکز هیچگونه کنترل و تسلطی بر دارایی سرمایه‌گذاران نداشته و به آنها این امکان را می‌دهد که سرمایه خود را به صورت شخصی و بدون انتشار هیچ اطلاعات شخصی حفظ و نگه‌داری کند.

امنیت بالا

امنیت بالا در صرافی‌های متمرکز یکی دیگر از ویژگی‌های بسیار کاربردی این نوع از صرافی است. درواقع صرافی‌های غیرمتمرکز به سبب سیستم‌های امنیتی و اجزای درونی بسیار قوی که دارند، به هیچ هکر یا سیستم غیرمجازی اجازه دسترسی نمی‌دهند.

عدم نیاز به احراز هویت

یکی از رایج‌ترین موضوعاتی که کاربران در سال‌های اخیر با آن درگیر بودند، انجام فرایند احراز هویت بود. اما این مشکل در صرافی غیرمتمرکز به سادگی حل شد. سیستم و ساختار درونی این صرافی‌ها به صورتی است که کاربران برای خرید و فروش ارز تنها به یک کیف پول نیاز دارند، علاوه بر آن می‌توانند کیف پول خود را تنها با اطلاعات شخصی که در ابتدای ورود به صرافی ثبت کرده‌اند دریافت کنند. نکته لازم به ذکر این است که تمام این اطلاعات به صورت کاملا محرمانه ذخیره شده و برای هیچکس قابل‌دسترسی نیست.

قابلیت متن باز

درمورد قابلیت متن باز چه می‌دانید؟ این ویژگی یکی از طلایی‌ترین مزیت‌های است که در صرافی‌های غیرمتمرکز وجود دارد. به زبان ساده‌تر کاربران با استفاده از این قابلیت می‌توانند تمام کدهای صرافی ارز دیجیتال و قراردادهای هوشمند را به صورت دقیق و شفاف مشاهده کنند. این امر باعث می‌شود که کاربران به صرافی مورد نظر اعتماد کرده و دید واضحی از معاملات خود و چگونگی ثبت آنها داشته باشند.

عدم محدودیت در معامله

عدم محدودیت در معاملات صرافی‌های غیرمتمرکز یکی دیگر از مزیت‌های بسیار خوب این صرافی است. در بسیاری از صرافی‌های متمرکز برای کاربران سقف معاملات وجود دارد، و بیشتر از حد مجاز قادر به انجام معاملات نیستند، اما صرافی‌های غیرمتمرکز هیچ محدودیتی برای معاملات خود درنظر نداشته و کاربران می‌توانند هر میزان از معامله را به ثبت برسانند.

انواع صرافی های غیر متمرکز چیست؟

در این بخش به معرفی ۳ نمونه از انواع صرافی دکس می‌پردازیم.

بازار سازهای خودکار (AMM)

این دسته از صرافی‌ها از الگوریتم‌ها برای تامین نقدینگی استفاده می‌کنند. تریدرها برخلاف نمونه بعدی که در آن تریدرها با استفاده از اوردر بوک مستقیم با دیگر افراد وارد معامله می‌شوند استفاده از الگوریتم‌های موجود در صرافی معامله می‌کنند.

بازارسازها ابزارهایی هستند که مسئول تامین نقدینگی در صرافی هستند. آنها با استفاده از سرمایه خود و با هدف کسب سود وارد معامله می‌شوند. درآمد آنها از اسپرد یا همان تفاوت میان بالاترین قیمت خرید و پایین‌ترین قیمت فروش تامین می‌شود. در یک کلام باید گفت که بازارسازهای خودکار در واقع یک استخر نقدینگی هستند که به صورت خودکار قیمت ارز دیجیتال را باتوجه‌به میزان نقدینگی موجود در استخر تعیین می‌کنند.

بازار اوردر بوک (Order Book) 

صرافی‌های غیرمتمرکزی که بر پایه سیستم اوردر بوک فعالیت می‌کنند به تریدرها اجازه می‌دهند که با دسترسی به یک شبکه توزیع شده از نودها ارز دیجیتال خرید و فروش کنند. احتمال هک‌شدن این دسته از صرافی‌ها بسیار پایین است چرا که نودهای بسیاری شبکه را حفظ و نگهداری می‌کنند.

در واقع تمام کاربرانی که برای خرید و فروش ارز دیجیتال از این صرافی‌ها استفاده می‌کنند سفارش‌های خود را در یک فهرست یا یک اردر بوک ثبت می‌کنند به‌این‌ترتیب نقدینگی لازم برای انجام معاملات در صرافی تامین می‌شود. در این صرافی‌ها برخلاف صرافی‌های AMM قیمت‌ها از سوی کاربران و با ایجاد سفارش در اوردر بوک تعیین می‌شود.

بازار تجمیع کننده نقدینگی (DEX Aggregators)

تفاوت صرافی های غیر متمرکز و متمرکز در میزان نقدینگی است. نقدینگی صرافی‌های غیرمتمرکز از صرافی‌های متمرکز کمتر است. در راستای حل این مشکل صرافی‌های تجمیع‌کننده نقدینگی یا DEX Aggregators روی کار آمدند. تریدرهایی که از این صرافی‌ها استفاده می‌کنند می‌توانند از داشبورد معاملاتی خود به استخرهای معاملاتی متفاوت دسترسی داشته باشند. این سرویس به کاربران اجازه می‌دهد با استفاده از تبادل مستقیم و غیرمستقیم توکن احتمال افشای اطلاعات را به حداقل برسانند. این مدل از صرافی‌ها به کاربران اجازه می‌دهند قیمت‌های بهتری را برای معاملات خود پیدا کنند.

در واقع جالب است بدانید که این مدل از صرافی دکس عملکردی مشابه با گوگل دارند و به کاربر اجازه می‌دهند با جستجوی نام ارز به لیستی از گزینه‌ها و سفارش‌های موجود دست پیدا کنند در نهایت کاربر می‌تواند گزینه موردنظر را از میان نتایج انتخاب کند.

 

صرافی های غیر متمرکز برای ایرانی ها چیست؟

اکنون که با ایده کلی صرافی‌های غیرمتمرکز آشنا شده‌اید بهتر است با چند نمونه از این صرافی‌ها که برای ایرانی‌ها مناسب هستند نیز آشنا شوید:

یونی سواپ (Uniswap)

یونی سواپ یکی از شناخته‌شده‌ترین صرافی‌های دکس در جهان است که روی بلاک‌چین اتریوم راه‌اندازی شده است. این صرافی کاملاً غیرمتمرکز است و هیچ شخص یا سازمانی مالکیت آن را در اختیار ندارد. یونی سواپ از مدل ALP یا Automated Liquidity Protocol استفاده می‌کند.

صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ

این صرافی DEX کاملاً اپن سورس طراحی شده است؛ یعنی هر کسی می‌تواند کدهای آن را کپی کرده و صرافی غیرمتمرکز خود را ایجاد کند. کاربران می‌توانند توکن‌های جدید را به صرافی اضافه کنند.

صرافی یونی سواپ از ۲ قرارداد هوشمند استفاده می‌کند: یک قرارداد مربوط به صرافی و یک قرارداد با عنوان فکتوری وجود دارد. قرارداد فکتوری (Factory)  زمانی به کار گرفته می‌شود که قرار باشد توکن جدیدی به پلتفرم استفاده شود و قرارداد اکسچنج یا صرافی نیز زمانی استفاده می‌شود که معامله‌ای در کار باشد.

این صرافی با استفاده از پروتکل ALP مشکل نقدینگی را برطرف کرده است. این سیستم انگیزه کافی را در سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند تا در صرافی نقش تامین کننده نقدینگی یا LP را به عهده بگیرند. برای هر توکن استخر جداگانه‌ای در نظر گرفته شده است و میزان نقدینگی موجود در آن استخر قیمت آن ارز را مشخص می‌کند به‌این‌ترتیب خریدار و فروشنده نیازی به وجود طرف مقابل برای تکمیل معامله ندارند و می‌توانند با قیمتی که از استخر تعیین می‌شود بلافاصله معاملات را انجام دهند.

 پنکیک سواپ (Pancakeswap)

صرافی دکس پنکیک سواپ روی شبکه بایننس راه‌اندازی شد و محصولات معاملاتی متنوعی را در اختیار کاربران قرار داد. این پلتفرم نیز به صورت اپن سورس طراحی شده است و یک تیم ناشناس به عنوان Chefs یا سرآشپزها در Kitchen یا آشپزخانه صرافی مشغول به کار هستند و مشکلات موجود در کدنویسی صرافی را رفع‌ورجوع می‌کنند.

صرافی غیرمتمرکز پنکیک سواپ

این صرافی فضای منحصر به فردی برای سواپ توکن‌ها است و به کاربران اجازه می‌دهد با سرمایه‌گذاری در فارم‌ها سود دریافت کنند. از سوی دیگر کاربران می‌توانند با استیک کردن توکن Cake نیز درآمد منفعل داشته باشند.

از سوی دیگر صرافی کاربران را از راه‌اندازی توکن‌های جدید مطلع می‌کند. می‌توان این صرافی DEX را به نوعی پل ارتباطی میان اتریوم و توکن صرافی پنکیک سواپ به شمار آورد. از سوی دیگر این صرافی یک بازار شناخته شده برای خرید و فروش NFT نیز است.

سوشی سواپ (SushiSwap)

صرافی سوشی سواپ از نوع AAM است و به‌شدت بین کاربران ارز دیجیتال محبوب شده است. این صرافی DEX با استفاده از قراردادهای هوشمند برای جفت‌ارزهای موجود بازارسازی می‌کند.

صرافی غیرمتمرکز سوشی سواپ

سوشی سواپ در سال ۲۰۲۰ و در نتیجه فورکی که در یونی‌سواپ انجام شد به وجود آمد. شروع کار این صرافی هم‌زمان بود با انفجار توکن‌های دیفای در بازار ارز دیجیتال. در این صرافی برای هر جفت ارز یک استخر نقدینگی ایجاد می‌شود تا تریدرهای دیفای بتوانند با تامین نقدینگی به سود برسند. کارمزد انجام تراکنش‌ها در این پلتفرم ۰.۳ درصد است و کسانی که با توکن سوشی کارمزد شبکه را پرداخت کنند بخشی از کارمزد را پاداش می‌گیرند.

 اوکی ایکس دکس ( OKX DeX)

صرافی OKX

اوکی ایکس دکس یک صرافی غیرمتمرکز است که هم‌زمان با انفجار پروژه‌های دیفای در سال ۲۰۲۰ فعالیت خود را شروع کرد و توجه بسیاری را به خود جلب کرد. جالب است بدانید که صرافی‌های غیرمتمرکز نقش بسیار مهمی در تامین نقدینگی فضای دیفای دارند. صرافی okx نیز با هدف گسترش و توسعه دیفای روی کار آمد و توانست با ارائه خدمات ارزنده کاربران را راضی نگه دارد. این صرافی برای انجام معاملات از یک مکانیزم شبیه به مناقصه استفاده می‌کند. به‌این‌ترتیب برای هر جفت ارزی که در شبکه بلاک چین ذخیره می‌شود تنها یک قیمت ثبت می‌شود.

 بایننس دکس (Binance DEX)

صرافی بایننس دکس یک صرافی DEX اپن‌سورس است که به صورت غیرمتمرکز بر روی شبکه بایننس راه‌اندازی شد. این صرافی بر پایه پروتکل P2P یا همتا به همتا عمل می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد به صورت مستقیم با یکدیگر وارد معامله شوند. بلاک چین قدرتمند این صرافی امکان پردازش سریع تراکنش‌ها را میسر کرده است.

صرافی غیرمتمرکز بایننس دکس

تفاوت عمده این صرافی با صرافی‌های متمرکز در شیوه اجرای سفارش‌هاست. در صرافی بایننس دکس تمام سفارش‌ها به محض اضافه‌شدن به بلاک پردازش می‌شوند و به اجرا گذاشته می‌شوند. اگر سفارشی ظرف ۷۲ ساعت پردازش نشود به صورت خودکار لغو می‌شود. کاربرانی که از این صرافی استفاده می‌کنند کنترل و مدیریت کلید شخصی خود را بر عهده دارند می‌توانند در کسری از ثانیه تراکنش‌های موردنظر خود را انجام دهند.

ریسک‌ها و معایب صرافی غیرمتمرکز

ریسک صرافی غیر متمرکز

همانطور که می‌دانید تمام بخش‌ها و ارگان‌های که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت دارند، دارای برخی مزایا و معایب و حتی ریسک‌های بزرگ و کوچک هستند. برای مثال، یکی از ریسک‌های که در صرافی‌های غیرمتمرکز وجود دارد عدم جبران اشتباه یا برگشت‌پذیری آن است. به عبارت دیگر، هنگامی که یک کاربر معامله ارزی خود را سهوا و به صورت نادرست ثبت کند، هیچ راه برگشتی برای او وجود ندارد. به همین سبب ممکن است در بسیاری از خرید و فروش‌های سنگین و هنگفت، بسیاری از دارایی سرمایه‌گذاران به اشتباه در معاملات دیگری صرف شود.

یکی دیگر از معایب و ریسک‌های که در این بازار وجود دارد این است که صرافی‌های غیرمتمرکز از ارزهای محدودی پشتیبانی می‌کنند. اگر کاربری قصد فعالیت از طریق صرافی‌های غیرمتمرکز را داشت، باید از بین معدود ارزهای موجود خرید خود را ثبت می‌کرد. این امر گاهی باعث شده که سودهای چندان چشم‌گیری برای کاربران ایجاد نشود.

یکی از معایب این صرافی‌های غیرمتمرکز، کارمزد اندک و سرعت پایین آن بود. شاید با خود تصور کنید که کارمزد اندک یکی از مزایای صرافی غیرمترکز است، بله، اما این مزیت نتایج چندان خوشایندی ندارد. هنگامی که کارمزد صرافی‌های غیرمتمرکز اندک باشد، سرمایه‌گذاران زیادی قصد استفاده از آن را دارند، به همین سبب میزان معاملات ارزی همزمان آن بسیار بالا خواهد بود. همین امر باعث می‌شود که سرعت سیستم شبکه کاهش یافته و معاملات ارزی طی مدت بیشتری به ثبت برسند.

مشکل دیگر صرافی غیرمتمرکز محدودیت ابزار ترید است. درواقع این صرافی‌ها چندان ابزار مختلفی برای ترید به کاربران ارائه نمی‌دهند. به همین سبب سرمایه‌گذاران مجبورند که از ابزارهای محدودی استفاده کنند.

صرافی متمرکز چیست؟

مفهوم و عملکرد صرافی متمرکز دقیقا نقطه مقابل صرافی غیرمتمرکز است. درواقع همانطور که از نام این نوع صرافی پیداست، به صورت متمرکز و دقیق بر روی معاملات و خرید و فروش‌ ارزهای دیجیتال نظارت دارد. سیستم و ساختار این صرافی به صورتی است که حد و مرز و چهارچوب‌ بیشتری برای کاربران خود در نظر دارد. علاوه بر آن بر تمام اطلاعات ارسال شده و خرید و فروش‌های انجام‌شده هم نظارت دارد.

البته نکته قابل‌توجهی که درمورد ارزهای دیجیتال و صرافی‌های متمرکز وجود دارد دقیقا همین است. همانطور که می‌دانید ارزهای دیجیتال فعالیت خود را به صورت غیرمتمرکز انجام می‌دهند. بدین معنا که هیچ نهاد یا سازمان خاصی بر آن نظارت ندارد. به همین سبب معامله چنین ارزهای در صرافی‌های متمرکز کمی دشوار است.

تفاوت صرافی غیرمتمرکز و متمرکز

تفاوت صرافی غیر متمرکز و متمرکز

صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز از لحاظ زیادی با یکدیگر تفاوت دارند. هرچند که ماهیت اصلی هردوی آنها مبادله ارزهای مختلف و افزایش سود سرمایه‌گذاران است، اما روند کار آنها در جزئیات تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارد. برای مثال اولین تفاوت این دو صرافی در میزان کارمزد آنها است. میزان کارمزد صرافی‌های غیرمتمرکز بسیار اندک بوده و از میزان ارزهای معامله قابل کسر است. اما در مقابل میزان کارمزد صرافی متمرکز بیشتر بوده و باید پس از معامله به صرافی پرداخت شود.

 

صرافی های متمرکز صرافی غیرمتمرکز
توسط یک قدرت مرکزی مدیریت می‌شود. توسط دپ‌ها و به صورت خودکار یا با استفاده از قراردادهای هوشمند و بدون دخالت افراد واسطه مدیریت می‌شود.
سیستم مدیریتی دسترسی به ارزها را کنترل می‌کند. شرکت‌کنندگان دسترسی به ارزهای دیجیتال را کنترل می‌کنند.
دارای مجوز و منطبق بر قوانین وضع شده از سوی مقامات قانون‌گذار بدون مجوز و بدون مداخله مقالات دولتی
احراز هویت الزامی است و اسناد هویتی فرد باید تایید شود. کاربران می‌توانند ناشناس و بدون احراز هویت به فعالیت ادامه دهند.
نقدینگی بالا که از سوی صرافی متمرکز و تامین‌کنندگان نقدینگی تامین می‌شود. تا امروز نقدینگی بازارهای غیرمتمرکز کمتر بوده است و این نقدینگی از سوی کاربران صرافی تامین می‌شود.
ارزهای کمتر اما گزینه‌های معاملاتی بیشتر مانند امکان معامله در بازار اسپات و تعهدی ارزهای بسیار بیشتر اما گزینه‌های معاملاتی کمتر
رابط کاربری دوستانه بدون پیچیدگی برای تازه واردها پیچیده‌تر و همراه با ریسک

 

یکی دیگر از جنبه‌های تفاوتی این دو صرافی در نحوه عملکرد آنها است. عملکرد صرافی غیرمتمرکز به صورتی است که هیچ نظارتی بر معاملات ارزی نداشته و فقط امنیت معاملات را تامین می‌کند. اما صرافی‌های متمرکز به صورت مستقیم بر نحوه معامله و خرید و فروش ارزهای دیجیتال تسلط دارد. علاوه بر آن، صرافی‌های متمرکز چهارچوب‌های امنیتی بیشتری برای ورود سرمایه‌گذاران در نظر گرفته است. در صورتی که صرافی غیرمتمرکز تنها با استفاده از برخی اطلاعات شخصی و بدون احراز هویت، اجازه خرید و فروش ارزهای دیجیتال را به کاربران خود می‌دهد.

آیا انجام معاملات فیوچرز در DEX امکان پذیر است؟

در یک کلام باید گفت بله بسیاری از صرافی‌های غیرمتمرکز قابلیت معاملات فیوچرز را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. شما باید با درنظرگرفتن تعداد کاربران و حجم معاملات یک صرافی بهترین صرافی دکس را برای انجام معاملات فیوچرز انتخاب کنید. صرافی Dydx یکی از قدیمی‌ترین صرافی‌های غیرمتمرکز در بازار ارز دیجیتال است که با بیش از ۴۶۰ میلیارد دلار حجم معاملات از محبوب‌ترین صرافی‌ها در زمینه معامله فیوچرز است.

چرا باید از صرافی ها کمک بگیریم؟

چرا باید از صرافی ها کمک بگیریم

بازار ارزهای دیجیتال مانند یک دهکده بسیار وسیع جهانی است که پر از هیاهو و هیجان است. درواقع اگر کسی تجربه چندانی در خرید و فروش ارزهای دیجیتال نداشته باشد، گاهی دچار ضررها و مشکلات مختلفی می‌شود. به همین سبب ورود و انجام معاملات مختلف در این بازار نیازمند حضور یک راهنما است. صرافی‌های دیجیتال مانند همان راهنما عمل می‌کنند. این صرافی‌ها ارائه‌دهنده بهترین پلتفرم‌ها و ارزهای دیجیتال بوده و سرمایه‌گذاران نوپا را در حوزه خرید ارزهای دیجیتال راهنمایی می‌کنند.

البته نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که امروزه بیشترین میزان معاملات ارزهای دیجیتال به صورت متمرکز و توسط همین صرافی‌های متمرکز انجام می‌شود. صرافی‌های متمرکز در مقایسه با غیرمتمرکز از میزان نقدشوندگی بیشتری برخوردار‌ند، به همین سبب بیشتر در معرض آسیب و تقلب قرار دارند. هرچند که این صرافی‌ها تمام موارد امنیتی را رعایت کرده و کاربران خود را ملزم به انجام احراز هویت می‌کنند، اما به صورت کلی در مقایسه با صرافی‌های غیرمتمرکز آسیب‌پذیر‌تر هستند.

به همین سبب بازار ارزهای دیجیتال نیازمند صرافی‌ است که مقاومت بیشتری در برابر خطراتی مانند هک و مواردی از این دست داشته باشد. صرافی‌های غیرمتمرکز با اینکه میزان نقدشوندگی و سرعت کمتری دارند، اما مقاومت بیشتری در برابر آسیب‌های مختلف دارند.

سخن پایانی

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، صرافی‌ها بخش مهمی از بازار ارزهای دیجیتال هستند. به همین سبب ارتقای آنها نقش عظیمی در بهبود روند بازار ارزهای دیجیتال دارد. با ارائه قابلیت‌های جدید در صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز و افزایش آگاهی و شناخت کاربران نسبت به این صرافی‌ها، انتظار می‌رود که در آینده نقش و ظرفیت صرافی‌ها بیشتر شود.

بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که صرافی‌ها می‌توانند حجم وسیعی از معاملات ارزی را بدون هیچ حد و مرزی به ثبت رسانده و رونق بیشتری را برای کاربران و بازار ارزهای دیجیتال به ارمغان بیاورند. اگر بخواهیم صادقانه به نقش صرافی‌ها در بازار ارزهای دیجیتال نگاه کنیم، باید بگوییم که حجم وسیعی از مسئولیت معاملات ارزی بر دوش صرافی ‌ها است. به همین سبب قابل‌اطمینان‌ترین شیوه برای دسترسی به ارزهای دیجیتال، مراجعه به انواع صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز است.

در این مقاله شما را با نحوه کار صرافی‌های غیرمتمرکز، تفاوت صرافی متمرکز و غیرمتمرکز، ویژگی‌های آنها و انواع صرافی‌های دکس آشنا کردیم.  شماری از صرافی‌های غیرمتمرکز برای ایرانیان نیز سودمند خواهند بود که آنها را نیز معرفی کردیم شما در این صرافی‌ها به دامنه متنوعی از خدمات از جمله معاملات فیوچرز دسترسی خواهید داشت.

منابع

Arbismart.com

Coinmarketcap.com

Chain.link

دیدگاه‌ها (5)

  1. سلام وقت بخیر بند یه مقدار ارزwcnازصرافی پنککسواپ خرید کردم برایه اولین بار ولی الان نمیشه معامله کردوفروخت ارور میده علتش چی میتونه باشه اگه اطلاع دارین یه کمکی بکنید ممنون

  2. سلام امکان بلوکه شدن دارایی در صراففی های غیر متمرکز از جمله یونی سواپ ، پنکیک سواپ ، DYDX وجود دارد ؟
    و اینکه چون غیر متمرکز هست نیاز به VPN ایپی ثابت نیست چون ایپی جایی ثبت نمیشه ؟

    1. سلام دوست عزیز به‌طور کلی دارایی‌ها مستقیماً در کیف‌پول شخصی کاربر ذخیره می‌شوند و این صرافی‌ها به کیف‌پول شما دسترسی ندارند. بنابراین، امکان بلوکه شدن نیست.

      در مورد استفاده از VPN یا IP ثابت، چون صرافی‌های غیرمتمرکز به‌طور مستقیم با کیف‌پول‌های شخصی (مثل MetaMask) ارتباط دارند و ثبت اطلاعات کاربر توسط خود صرافی انجام نمی‌شود، معمولاً نیازی به IP ثابت یا VPN برای دسترسی ندارید. با این حال، بعضی از کشورها و پلتفرم‌ها ممکن است به دلایل حقوقی، دسترسی ها را محدود کنند، بنابراین ممکن است برای دور زدن این محدودیت‌ها از VPN استفاده شود. در کل، به دلیل غیرمتمرکز بودن این پلتفرم‌ها، هویت کاربر و IP او معمولاً ذخیره یا ثبت نمی‌شود.

  3. عالی بود دخترم . به زبان ساده و گویا مطالب را بیان کردید . تشکر موفق باشی

;