چکیده

مفهوم سرمایه‌گذاری با زمان گره خورده است. سرمایه‌گذاران موفق ضمن انتخاب دارایی‌های ارزشمند از نظر بنیادی در گذر زمان منتظر دستیابی به نتیجه ایده‌آل می‌مانند. یکی از ویژگی‌های کلیدی مدیریت سرمایه در بلند مدت، فرصت کسب سود مرکب است. به‌عبارت دیگر در گذر زمان، نه‌تنها سرمایه اولیه شما افزایش پیدا می‌کند؛ بلکه سود به‌دست آمده نیز به‌صورت تصاعدی رشد می‌یابد. اگر شما هم به‌تازگی قدم در دنیای سرمایه‌گذاری گذاشته‌اید، باید با مفهوم سود مرکب (Compound Interest) آشنایی پیدا کنید. مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

سود مرکب چیست؟

فرض کنید مبلغ 100 میلیون تومان را برای دوره زمانی یک سال سرمایه‌گذاری کرده‌اید. این در حالی است که وعده سود سالانه 10 درصدی هم به‌شما داده شده است. بنابراین بعد از گذشت یک سال، شما صاحب 110 میلیون تومان خواهید بود. اگر به اصل و سود سرمایه خود دست نزنید و تمام مبلغ 110 میلیون را برای یک سال دیگر هم سرمایه‌گذاری کنید، در پایان سال دوم مبلغ 121 میلیون تومان خواهید بود.

این در حالی است که اگر سود سرمایه‌گذاری تنها به سرمایه اولیه (100 میلیون تومان) تعلق می‌گرفت، در پایان سال دوم، مبلغ 120 میلیون تومان در اختیار شما بود. اختلاف یک میلیون تومانی که مشاهده می‌کنید، ناشی از سود مرکب (Compound Interest) در سرمایه‌گذاری است.

بنابراین در یک تعریف ساده، سود مرکب اشاره به سودی دارد که علاوه بر اصل سرمایه بر سودهای قبلی در سرمایه‌گذاری اضافه می‌شود. این مفهوم ساده، نقش کلیدی در رشد تصاعدی دارایی افراد در سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت دارد و به‌نوعی منجر به انباشت سرمایه می‌شود.

ثبت نام با موفقیت انجام شد

عکس خبرنامه
چکیده دنیای کریپتو در یک ایمیل

با عضویت در خبرنامه تبدیل از جدیدترین مقالات آموزشی و تاثیرگذارترین اتفاقات ارزهای دیجیتال در یک ایمیل مطلع شوید.

فرمول محاسبه سود مرکب

برای محاسبه سود مرکب در هر سرمایه‌گذاری می‌توانید از رابطه ریاضی زیر استفاده کنید:

با استفاده از فرمول فوق می‌توانید مبلغ نهایی حاصل از سرمایه‌گذاری در یک دوره زمانی مشخص را محاسبه کنید. هر یک از کاراکترهای موجود در فرمول فوق نیز به شرح زیر هستند:

  • F: مبلغ نهایی
  • P: سرمایه اولیه
  • r: نرخ بهره یا درصد سود
  • n: تعداد دفعات اعمال نرخ بهره در هر دوره
  • t: تعداد دوره زمانی سرمایه‌گذاری

سود مرکب چیست و چگونه محاسبه می شود

مثالی از محاسبه سود مرکب در سپرده بانکی

اجازه دهید با یک مثال ساده، فرمول ریاضی سود مرکب را بررسی کنیم. برای این منظور یک سرمایه‌گذاری معمولی در بانک را در نظر بگیرید. فرض کنید شما مبلغ 100 میلیون تومان را در بانک سپرده‌گذاری می‌کنید. بانک هم پرداخت سود سالانه 20 درصد را برای سپرده شما تضمین می‌کند.

بنابراین در این مثال، P برابر با 100 میلیون و r هم برابر با 0.2 است. با توجه به اینکه سود سپرده به‌صورت سالانه محاسبه می‌شود، بنابراین n نیز برابر 1 است. دقت کنید که اگر سود به‌صورت ماهانه محاسبه می‌شد، n برابر 12 می‌شد. بر این اساس، مبلغ سرمایه شما به‌ازای هر سال را می‌توان به‌صورت زیر محاسبه کرد:

  • سال اول (t=1)

F = 120.000.000

  • سال دوم (t=2)

F = 144.000.000

  • سال سوم (t=3)

F = 172.800.000

  • سال چهارم (t=4)

F =  207.360.000

مقایسه سود مرکب و ساده در سرمایه‌گذاری بلند مدت

برای درک تفاوت سود مرکب و ساده در مدیریت سرمایه هم بد نیست که یک مثال را با هم بررسی کنیم. منظور از سود ساده این است که محاسبه سود در پایان هر دوره زمانی تنها روی سرمایه اولیه صورت می‌گیرد. نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید آن است که تفاوت بین سود مرکب و ساده در طولانی مدت خیلی بهتر آشکار می‌شود.

فرض کنید مبلغ 6 هزار دلار را برای خرید ارز دیجیتال از طریق یک صندوق سرمایه‌گذاری اختصاص داده‌اید. این صندوق نیز سود سالانه 7 درصد را برای شما تضمین می‌کند. نمودار زیر سود حاصل از این سرمایه‌گذاری را در دوره زمانی 40 ساله با محاسبه سود مرکب و ساده نشان می‌دهد.

سود مرکب چیست و چگونه محاسبه می شود

خط افقی آبی رنگ، سرمایه اولیه را نشان می‌دهد. خط مورب سبز رنگ نشان دهنده سود ساده است. خط منحنی سبز رنگ نیز سود حاصل از سرمایه‌گذاری با محاسبه سود مرکب را نشان می‌دهد. نکته جالب توجه این است که با محاسبه سود ساده، بعد از 40 سال شما حدود 17 هزار دلار سود به دست خواهید آورد. در حالی که با مد نظر قرار دادن سود مرکب، این عدد به حدود 90 هزار دلار می‌رسد.

مزایا و معایب سود مرکب در مدیریت سرمایه

سود مرکب یکی از پایه‌های کلیدی خلق ثروت در سرمایه‌گذاری بلند مدت است. بسیاری از صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی مختلف روی این مفهوم مهم برای درآمدزایی و مدیریت سرمایه حساب ویژه‌ای باز می‌کنند. با توجه به مثال‌هایی که ذکر کردیم، روشن است در صورت موفقیت آمیز بودن سرمایه‌گذاری، سود مرکب بازدهی قابل توجهی برای شما به ارمغان خواهد آورد.

یکی از نکاتی که همواره تهدیدی برای سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت به‌حساب می‌آید، موضوعات اقتصادی از قبیل تورم است. سود مرکب تا حدی می‌تواند آثار منفی تورم در ارزش سرمایه شما را کاهش دهد.

در کنار نقش تاثیرگذار سود مرکب در کسب درآمد، نباید از روی دیگر سکه نیز غافل شوید. به‌مرور زمان وقتی انباشت سرمایه اتفاق می‌افتد، در نتیجه اهمیت مدیریت ریسک و سرمایه نیز پررنگ می‌شود؛ چراکه در چنین شرایطی اگر به‌هر دلیل سرمایه‌گذاری شما نتیجه عکس دهد، متحمل ضرر و زیان سنگین‌تری خواهید شد.

به‌همین دلیل ما در صرافی ارز دیجیتال تبدیل به‌همه سرمایه‌گذاران توصیه می‌کنیم که پس از خرید ارز دیجیتال، سفارش حد ضرر خود را نیز ثبت کنند. این کار کمک می‌کند تا در بازار متلاطم ارزهای دیجیتال، سرمایه خود را در برابر نوسانات ناگهانی مصون نگه‌دارند.

سود مرکب چیست و چگونه محاسبه می شود

اهمیت تهیه ژورنال معاملاتی برای بهره‌مندی حداکثری از سود مرکب

یکی از اقدامات مهمی که هر معامله‌گر برای دستیابی به موفقیت پایدار در بازارهای مالی باید در دستور کار قرار دهد، ارزیابی دائمی عملکرد خود است. برای این منظور شما نیاز به تهیه یک ژورنال معاملاتی دارید. سایت‌ها و پلتفرم‌هایی هستند که در ازای خرید اشتراک، ژورنال معاملاتی در اختیار شما قرار می‌دهند.

با ثبت نام در صرافی تبدیل به‌صورت رایگان می‌توانید ژورنال معاملاتی خود را مشاهده کنید. بلافاصله بعد از بستن هر پوزیشن معاملاتی، اطلاعات آن در تاریخچه سفارشات در بخش پنل کاربری صرافی تبدیل ثبت و ذخیره می‌شود. شما می‌توانید برای همیشه به این اطلاعات دسترسی داشته باشید.

بررسی قیمت ورود و خروج، میزان سود و زیان و مواردی از این دست در ژورنال معاملاتی کمک می‌کند تا تصمیم‌های اشتباه خود را شناسایی و در صدد اصلاح آن‌ها بربیابید. موضوعی که در مدیریت ریسک و بهره‌برداری حداکثری از سود مرکب در سرمایه‌گذاری نقش بسزایی دارد.

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که سود مرکب چیست و چگونه می‌توان آن را محاسبه کرد. هولدرهای ارز دیجیتال بیش از سایرین با این مفهوم کلیدی سروکار دارند. اگر شما هم جز کسانی هستید که به‌سرمایه‌گذاری بلند مدت در بازار رمزارزها باور دارید، می‌توانید از مزایای سود مرکب بهره‌مند شوید. صرافی تبدیل، امکان خرید آسان ارز دیجیتال بدون نیاز به پرداخت کارمزد را برای شما عزیزان فراهم کرده است. تنوع بالای ارزهای دیجیتال در فهرست معاملات صرافی تبدیل، دست شما را برای انتخاب سبد سرمایه گذاری ارز دیجیتال ایده‌آل باز می‌گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید