الگوی مثلث چیست؟ الگوی مثلث در چارت ارزهای دیجیتال چگونه است؟
متوسط
چکیده
الگوی مثلث یکی از ابزارهای تحلیلی ارز دیجیتال است که برای پیشبینی روند آینده رمزارزها کاربرد دارد. در یک طبقهبندی کلی، انواع الگوی کلاسیک تحلیل تکنیکال را میتوان به ۲ دسته ادامه دهنده و بازگشتی تقسیم کرد. الگوی مثلث در شمار الگوهای قیمت ادامه دهنده قرار دارد. بهاینمعنی که روند نمودار قیمت، قبل و بعد از شکلگیری این الگوی تحلیل تکنیکال، مشابه است. در این مطلب، قصد داریم بهبحث و بررسی در خصوص استراتژیهای معاملاتی با الگوی مثلث در بازار ارز دیجیتال بپردازیم.
الگوی مثلث چیست؟
الگوی مثلث (Triangle Pattern) معمولا یک الگوی قیمت ادامه دهنده است. بهعبارت دیگر، اگر قبل از شکلگیری این الگو، نمودار روند صعودی داشته باشد، بعد از کامل شدن الگو هم بهروند صعودی خود ادامه خواهد داد. این موضوع برای روند نزولی هم صدق میکند. البته در موارد معدودی نیز این امکان وجود دارد که نقش الگوی بازگشتی را ایفا کند.
معمولا الگوی مثلث جایی در میانه روند حاکم بر نمودار قیمت قابل مشاهده است. بهعبارت دیگر، وقتی نمودار قیمت، روند صعودی یا نزولی خاصی را تجربه نمیکند، نباید منتظر شکلگیری الگوی مثلث باشید. ضمن اینکه تجربه نشان میدهد در تایم فریمهای مختلف امکان ایجاد این الگوی تحلیل تکنیکال وجود دارد. معمولا قبل از شکلگیری الگوی مثلث، تغییر قیمت قابل توجه در نمودار رخ میدهد.
نمودار قیمت در محدوده شکلگیری الگوی مثلث، حالت نوسانی پیدا میکند. در این حالت از متصل کردن نقاط سقف بهیکدیگر یک خط شکل میگیرد. همین اتفاق با متصل کردن نقاط کف رخ میدهد. این دو خط نسبت به یکدیگر همگرا هستند. به این دلیل که در ابتدای الگوی مثلث معمولا کندلهای قیمت بزرگی را شاهد هستیم. هر چه بهسمت راست حرکت میکنیم، اندازه کندلها کوچکتر میشود.
محل تقاطع این دو خط با یکدیگر رأس مثلث را بهوجود میآورد. نمودار معمولا قبل از رسیدن به رأس مثلث یکی از خطوط بالا یا پایین را شکسته و از آن خارج میشود. یک الگوی مثلث ایدهآل معمولا با یک کندل بزرگ شکسته میشود. هر چه بدنه این کندل بزرگتر باشد، اعتبار الگو نیز بالاتر میرود. سپس روند قبل از شکلگیری الگوی مثلث را ادامه میدهد.
الگوی مثلث از چه بخشهایی تشکیل میشود؟
هر یک از الگوهای قیمت در تحلیل تکنیکال معمولا از یک ساختار مشخص تشکیل میشوند. با شناخت این ساختار میتوانید بهراحتی آنها را روی نمودار تشخیص دهید. الگوی مثلث نیز از این قاعده مستثنا نیست. هر یک از انواع الگوهای مثلث از دو جزء اصلی تشکیل میشوند. این دو جزء در واقع خطوط روندی هستند که نقش حمایت یا مقاومت را روی نمودار ایفا میکنند.
نکته مهم این است که برای رسم هر یک از این خطوط روند در الگوی مثلث نیاز به دو نقطه وجود دارد. دقت داشته باشید که ویژگی اصلی خطوط روند در الگوی کلاسیک مثلث، همگرایی آنهاست که در یک نقطه راس اتفاق میافتد. با در نظر گرفتن این نکات میتوانید الگوهای مثلث را در شرایط مختلف روی نمودار شناسایی کنید.
انواع الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال
بر اساس نحوه شکلگیری الگوی مثلث در نمودار قیمت، این الگوی کلاسیک به ۳ دسته تقسیم میشود:
۱. الگوی مثلث صعودی (Ascending Triangle Pattern)
الگوی مثلث صعودی همانطور که از نام آن مشخص است در میانه رالی صعودی روی نموداری قیمت شکل میگیرد. اگر در یک روند صعودی شرایطی پیش بیاید که قدرت خریدار به فروشنده کاهش پیدا کند، در این صورت، ممکن است نمودار وارد فاز نوسانی شود.
تصویر زیر نمایی از الگوی مثلث صعودی است. همانطور که مشاهده میکنید، خط روند بالایی حالت افقی دارد یا شیب مثبت کمی را ثبت میکند. همچنین خط روند پایینی با شیب کمتر از روند صعودی قبل از الگو حالت صعودی دارد.
شیب کم خط روند بالایی نشاندهنده شکلگیری نوعی خط مقاومت در الگوی مثلث صعودی است. همچنین شیب مثبت خط روند پایین هم نشان میدهد که بهمرور زمان، باز هم قدرت خریدار نسبت به فروشنده افزایش پیدا میکند. بهاینترتیب همه چیز برای تکرار رالی صعودی قبل از الگوی مثلث هموار میشود.
۲. الگوی مثلث نزولی (Descending Triangle Pattern)
الگوی مثلث نزولی همانطور که از نام آن مشخص است در میانه روند نزولی روی نموداری قیمت شکل میگیرد. اگر در یک روند نزولی شرایطی پیش بیاید که قدرت خریدار به فروشنده افزایش پیدا کند، در این صورت، ممکن است نمودار وارد فاز نوسانی شود.
تصویر زیر نمایی از الگوی مثلث نزولی است. همانطور که مشاهده میکنید، خط روند پایین حالت افقی دارد یا شیب منفی کمی را ثبت میکند. همچنین خط روند بالایی با شیب کمتر از روند نزولی قبل از الگو حالت نزولی دارد.
شیب کم خط روند پایین نشاندهنده شکلگیری نوعی خط حمایت در الگوی مثلث نزولی است. همچنین شیب منفی خط روند بالایی هم نشان میدهد که بهمرور زمان، باز هم قدرت خریدار نسبت به فروشنده کاهش پیدا میکند. بهاینترتیب همه چیز برای تکرار روند نزولی قبل از الگوی مثلث هموار میشود.
۳. الگوی مثلث متقارن (Symmetrical Triangle Pattern)
الگوی مثلث متقارن هم در روند نزولی و هم در روند صعودی ظاهر میشود. ویژگی اصلی این الگو، همگرایی همزمان هر دو خط روند بهسمت نقطه راس است. تجربه نشان میدهد که در مدت زمان شکلگیری الگوی مثلث متقارن، نوسان قیمت خیلی بیشتر از ۲ الگوی قبلی است. در نهایت قبل از رسیدن نمودار به محل تقاطع این دو، خط روند پایینی یا بالایی را شکسته و روند قبلی را ادامه میدهد.
چگونه الگوی مثلث را تشخیص دهیم؟
شرط استفاده از الگوی مثلث در معاملهگری ارز دیجیتال آن است که این الگوی کلاسیک را در زمان مناسب شناسایی کنید. گام نخست در تشخیص الگوی مثلث صعودی، شناسایی خط مقاومت است. همچنین برای الگوی مثلث نزولی نیز باید بهدنبال خط حمایت در نمودار باشید.
یکی از نشانههای کلیدی در الگوی مثلث آن است که هر چه از ابتدای آن بهسمت نقطه راس حرکت کنید، طول بدنه کندلها کوچکتر میشود. معمولا قبل از رسیدن نمودار به نقطه راس الگو، نمودار از محدوده الگوی مثلث خارج میشود. افزایش حجم معاملات یک نشانه جدی از احتمال شکست خطوط روند الگوی مثلث است.
تجربه نشان میدهد که معمولا یک کندل با بدنه کشیده خط روند در این الگو را میشکند. بهعبارت دیگر، تغییرات قیمت زیادی هنگام شکست این الگو رقم میخورد. الگوی مثلث وقتی تایید میشود که بعد از شکسته شدن، قیمت بسته شدن کندل بیرون الگو باشد. معمولا خروج نمودار از محدوده این الگو در ناحیه دو سوم پایانی مثلث اتفاق میافتد.
استراتژی معامله با الگوی مثلث
خرید ارز دیجیتال با استفاده از الگوی مثلث چگونه انجام میشود؟ بعد از آشنایی با این الگوی کلاسیک، باید به سوال مهم مطرح شده پاسخ دهیم. در یک بازار دو طرفه مانند ارز دیجیتال میتوانید از الگوی مثلث برای باز کردن پوزیشنهای معاملاتی خرید (لانگ) و فروش (شورت) استفاده کنید.
ابتدا لازم است از شکلگیری الگوی مثلث در نمودار قیمت مطمئن شوید. نشانههایی که بالاتر در خصوص این الگوی کلاسیک ذکر کردیم را برای این منظور باید دنبال کنید.
در مواجهه با الگوی صعودی باید بهسراغ پوزیشن لانگ یا خرید بروید. در این حالت نقطه ورود را باید جایی بالاتر از خط مقاومت در نظر بگیرید. بهاینترتیب در صورت پولبک زدن نمودار به خط روند، متضرر نمیشوید. علاوه بر آن حد ضرر معامله را میتوانید در محل خط راس الگوی مثلث تعریف کنید.
راههای مختلفی برای تعیین حد سود وجود دارد. اگر قصد دارید حد سود با ریسک پایین انتخاب کنید، ابتدا طول بدنه اولین کندل قیمت درون الگو را اندازه بگیرید. عدد بهدست آمده را به نقطه ورود اضافه کنید تا حد سود بهدست بیاید. برای تعیین حد سود با ریسک بیشتر میتوانید مقدار رالی صعودی قبل از ورود به الگوی مثلث را مبنای تعیین نقطه خروج در نظر بگیرید.
همچنین در مواجهه با الگوی نزولی باید بهسراغ پوزیشن شورت یا فروش بروید. در این حالت نقطه ورود را باید جایی پایینتر از خط حمایت در نظر بگیرید. علاوه بر آن حد ضرر معامله را میتوانید در محل خط راس الگوی مثلث تعریف کنید. برای تعیین حد سود هم مانند آنچه بالاتر اشاره کردیم، دو راه با ریسک متفاوت پیش روی شماست.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که الگوی مثلث چیست و استراتژی معاملاتی رایج با این الگوی کلاسیک را مرور کردیم. شما بهعنوان یک تریدر حرفهای نباید تنها به یک ابزار تحلیل تکنیکال بسنده کنید. حتما از سایر ابزارهای پرکاربرد مانند اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال در کنار الگوهای کلاسیک بهره بگیرید تا سیگنالهای خرید و فروش با اعتبار بیشتری را برای معاملات خود بهدست بیاورید.
دیدگاهها