Skip to content
کمپین نیترولیگ

چگونه بلاک چین امنیت اطلاعات را تضمین می کند؟

متوسط

در
خواندن در ۸ دقیقه

در دنیای به هم پیوسته کنونی، صنایع گوناگون برای عملیات امن خود به‌شدت وابسته داده‌های دیجیتال هستند. بخش‌هایی مانند امور مالی، مراقبت‌های بهداشتی و مدیریت زنجیره تامین بر حفظ و گردش امن اطلاعات تکیه دارند و یکپارچگی و امنیت داده‌ها را در اولویت قرار می‌دهند. اما، پایگاه‌های داده متمرکز و مرسوم با آسیب‌پذیری‌هایی مانند هک و دسترسی غیرمجاز مواجه می‌شوند. شناخت نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین می‌تواند سازمان‌ها را به سمت استفاده از آن سوق دهد.

بلاک چین چیست؟

بلاک چین یک فناوری دفتر کل غیرمتمرکز و توزیع‌شده است که امکان ثبت تراکنش‌ها، داده‌ها و اطلاعات را در شبکه‌ای از رایانه‌های پراکنده فراهم می‌کند. این برخلاف پایگاه‌های داده متمرکز است که در آن داده‌ها در یک مکان واحد و کنترل‌شده توسط یک مرجع مرکزی ذخیره می‌شود.

بلاک چین داده‌ها را در سراسر شبکه توزیع می‌کند تا زنجیره‌ای از بلوک‌های به هم پیوسته ایجاد شود. هرکدام از بلوک‌ها، شامل مجموعه‌ای از تراکنش‌ها یا اطلاعات ثبت‌شده است. هر بلوک با استفاده از تکنیک‌های رمزنگاری به بلوک قبلی متصل می‌شود و زنجیره‌ای از بلوک‌ها را تشکیل می‌دهد. این زنجیره بلوک‌ها، توسط شرکت‌کنندگان در شبکه حفظ و تایید می‌شوند تا شفافیت، امنیت و یکپارچگی داده‌ها تضمین گردد.

بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران
بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران با شرکت در این رویداد و دعوت از دوستان خود می‌توانید بدون قرعه‌کشی BMW X3 برنده شوید.
شرکت در رویداد

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین چگونه است؟

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین، از طریق سازوکارهای الگوریتم اجماع به دست می‌آید. این سازوکارها، درواقع پروتکل‌هایی هستند که برای تایید و اعتبارسنجی تراکنش‌ها قبل از اضافه شدن به بلاک چین استفاده می‌شوند. دو دسته اصلی مکانیسم‌های اجماع، عبارت از اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) هستند که اطلاعات ثبت‌شده در بلاک چین از طریق آن‌ها به امنیت دست می‌یابد.

۱. اثبات کار (PoW)

اثبات کار (PoW) الگوریتم اجماع اصلی در بلاک چین است که در بیت کوین، لایت کوین، دوج کوین و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. شرکت‌کنندگان در یک شبکه اثبات کار که به‌عنوان ماینرها شناخته می‌شوند، برای حل پازل‌های پیچیده ریاضی اعتبارسنجی تراکنش‌ها و ایجاد بلوک‌های جدید با یکدیگر رقابت می‌کنند. اولین ماینری که پازل را حل کند، حق اضافه کردن بلوک جدید را به دست می‌آورد و برای تلاش‌های خود پاداش می‌گیرد.

این مکانیسم، هزینه بالا برای نصب دستگاه استخراج ارز دیجیتال دارد. این امر تضمین می‌کند که اکثریت توان محاسباتی شبکه صادقانه است. ضمنا، تغییر داده‌ها در بلوک‌های قبلی برای عوامل مخرب بسیار دشوار است. زیرا تغییر داده‌ها در یک بلوک مستلزم محاسبه مجدد تمام بلوک‌های بعدی آن است که از نظر محاسباتی و عملیاتی غیرممکن خواهد بود. در ضمن، فعالیت هر ماینر در شبکه تحت نظارت سایر ماینرها قرار دارد که مانع دستکاری اطلاعات است.

۲. اثبات سهام (PoS)

اثبات سهام (PoS) یک مکانیسم اجماع جایگزین در نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین است که به قدرت محاسباتی عظیم نیاز ندارد. در الگوریتم اثبات سهام، اعتبارسنج‌ها به جای ماینرها حرف اول و آخر را می‌زنند. آن‌ها برای ایجاد بلوک‌های جدید بر اساس تعداد ارزهایی انتخاب می‌شوند که به‌عنوان وثیقه در شبکه قفل یا استیکینگ می‌کنند.

اعتبارسنج‌ها در یک بلاک چین اثبات سهام (PoS) تشویق می‌شوند که صادقانه عمل کنند. زیرا در غیر این صورت، دارایی‌های خود را در معرض خطر قرار می‌دهند. مانند PoW، تغییر بلوک‌های گذشته به دلیل اتکا به هش تراکنش و اثر تجمعی و طولی بلاک چین بسیار دشوار و حتی ناممکن می‌شود.

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین با هش رمزنگاری

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین و تغییرناپذیری اطلاعات در آن را مانند یک خال‌کوبی در نظر بگیرید که پس از جوهرکاری دیگر راه برگشتی وجود ندارد. از نظر بلاک چین، وقتی داده‌ها در یک بلوک ثبت و به زنجیره اضافه می‌شوند، برای همیشه در آن وجود خواهند داشت.

این ماهیت تغییرناپذیر بلاک چین، باعث می‌شود تا داده‌ها ضددستکاری باشند و هیچ‌گونه پاک‌کن یا تغییرات غیرمجازی را نتوان روی آن‌ها اعمال کرد. این ماندگاری اطلاعات بسیار مهم است، به‌خصوص زمانی که نیاز به یک سابقه تاریخی قابل‌اعتماد و غیرقابل تغییر وجود داشته باشد.

اکنون، بیایید در مورد هش رمزنگاری صحبت کنیم. آن را به‌عنوان یک مخلوط‌کن جادویی تصور کنید که هر نوع داده‌ای را به یک اسموتی منحصر به فرد و با اندازه ثابت تبدیل می‌کند. این مخلوط‌کن یا تابع هش به مانند یک سرآشپز ریاضی‌دان است، زیرا هر بار که مواد یکسانی را به آن بدهید، از همان دستور پیروی می‌کند و همان اسموتی را به شکل کاملا یکسان درست خواهد کرد.

اجزای کلیدی یک تابع هش خوب

اجزای کلیدی یک تابع هش خوب به‌شرح زیر است:

  1.   قطعی بودن: ورودی یکسان همیشه با هش یکسان همراه است. همان‌طور که مواد اولیه یکسان به اسموتی یکسان منجر می‌شود.
  2.   محاسبه سریع: هش سریع عمل می‌کند تا شبکه بلاک چین به‌خوبی اجرا شود. همان‌طور که مخلوط‌کن بلافاصله اسموتی شما را آماده می‌کند.
  3.   مقاومت پیش تصویر: کشف داده‌های اصلی از هش آن به اندازه بیرون کشیدن مواد اولیه از اسموتی دشوار و تقریبا غیرممکن است.
  4.   مقاومت در برابر برخورد: همان‌طور که وجود دو نفر با اثر انگشت مشابه بسیار بعید است، دو مجموعه داده متفاوت با یک هش نیز ایجاد نمی‌شود.

بنابراین، تغییرناپذیری و هش رمزنگاری دست به دست هم می‌دهند تا نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین محقق شود. درواقع هیچ‌کس با سوابق و حفظ یکپارچگی دفتر کل دیجیتالی نمی‌تواند آن را دستکاری کند. این امر، به‌مانند داشتن یک نگهبان دیجیتال فساد ناپذیر است که همواره و در هر لحظه مراقب یکپارچگی داده‌ها باشد.

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین با تمرکززدایی داده‌ها

ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین، امنیت آن را بیش از پیش افزایش می‌دهد. سیستم‌های متمرکز سنتی، مستعد ابتلا به نقاطی از شکست هستند که آن‌ها را در برابر حملات سایبری و خرابی‌های سیستم آسیب‌پذیر می‌کند. در مقابل، یک شبکه بلاک چین بر روی چندین گره پراکنده در سراسر جهان ثبت و ضبط می‌شود. به‌طوری که هر گره یک کپی از کل بلاک چین را ذخیره می‌کند.

بنابراین، در صورت حملهمخرب مانند هک ارز دیجیتال یا اختلال در کار یک گره، شبکه همچنان می‌تواند یکپارچه عمل کند. زیرا، اکثر گره‌ها حاوی نسخه دقیق و بدون تغییر از بلاک چین هستند. این ساختار غیرمتمرکز، زحمت و هزینه زیاد مهاجمان را سبب می‌شود و نمی‌توانند نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین به خطر بیندازند. زیرا، آن‌ها باید کنترل بخش قابل‌توجهی از شبکه را به دست آورند که یک سناریوی بسیار غیرمحتمل است.

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین عمومی

بلاک چین‌های عمومی مانند بیت کوین و اتریوم، شبکه‌هایی اپن سورس و بدون مجوز هستند. به‌طوری که هرکسی می‌تواند به آن‌ها بپیوندد و در تایید تراکنش‌ها شرکت کند. پایگاه کد بلاک چین‌های عمومی مانند بیت کوین و اتریوم کاملا منبع باز است. این امر، بدان معنی است که در دسترس عموم قرار دارد و اشکالات، آسیب‌پذیری‌ها و سایر مسائل آن به‌طور مداوم توسط جامعه توسعه‌دهندگان و کد نویسان بررسی می‌شود.

با استفاده از تخصص جمعی جوامع منبع باز، امنیت، ویژگی‌ها و کارایی این بلاک چین‌ها به‌طور مداوم بررسی و بهبود می‌یابد. در همان زمان، هکرها و نهادهای مخرب نیز به‌طور مداوم کد را بررسی می‌کنند و در پی آسیب‌پذیری‌ها برای سو استفاده هستند.

چه کسی مسئول نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین عمومی است؟

بنیان‌گذاران یک بلاک چین عمومی، مسئول امنیت کد اولیه آن هستند و اغلب پیشرفت شبکه را از طریق مشارکت فعال اطلاع می‌دهند. اما مسئولیت کلی برای نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین عمومی مانند اتریوم بین همه شرکت‌کنندگان در شبکه در سرتاسر جهان توزیع می‌شود. این امر، شامل اعتبارسنج‌ها و اپراتورهای گره است که شبکه را حفظ می‌کنند و صدها هزار توسعه‌دهنده که کد آن را می‌نویسند.

کاربران همچنین با رعایت امنیت خود به امنیت کلی شبکه کمک می‌کنند. از آن‌جایی که بلاک چین عمومی سیستمی غیرمتمرکز است، هیچ نهاد واحدی نمی‌تواند مسئولیت امنیت آن را به‌عهده بگیرد و آن را در برابر انواع مختلف حملات مقاوم سازد.

نگهداری و توسعه بلاک چین های عمومی

بلاک چین‌های عمومی، اغلب دارای سازمان‌های مرتبطی مانند بنیاد اتریوم هستند که کار خود را به پیشرفت، توسعه و مشارکت اجتماعی اختصاص داده‌اند. حتی بیت کوین که توسط نهاد یا فرد ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شده است، یک تیم اختصاصی از نگهبانان دارند که مسئول به‌روزرسانی و بهبود مداوم نرم‌افزار Bitcoin Core هستند.

مانند هر نرم‌افزاری، Bitcoin Core هم برای رفع اشکالات و سازگاری با شرایط جدید نیاز به نگهداری و به‌روزرسانی منظم دارد. البته هرگونه تغییر پیشنهادی در شبکه اصلی همچنان باید با اجماع پذیرفته شود. در بیت کوین، این امر به‌عنوان یک پیشنهاد بهبود بیت کوین یا BIP شناخته می‌شود. هرکسی و نه فقط نگهبانان می‌تواند یک BIP پیشنهاد دهد و آن را به رای بگذارد.

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین خصوصی

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین خصوصی انحصاری‌تر و با دسترسی محدودتر است که آن را متمرکزتر می‌کند. این کنترل متمرکز به‌طور بالقوه مقاومت شبکه را در برابر برخی تهدیدات خارجی کاهش می‌دهد. زیرا، ایمن‌سازی یک بلاک چین خصوصی تنها برعهده نهاد عامل آن است. ضمنا، ماهیت متمرکز این بلاک چین‌ها به این معنی است که فقط یک نقطه شکست وجود دارد. امری که اجرای اقدامات امنیتی قوی را برای موسسه مربوطه ضروری می‌کند.

بلاک چین‌های خصوصی ممکن است از رویکرد غیرمتمرکز و امنیت بلاک چین‌های عمومی بهره چندانی نبرند. اما به دلیل کار محاسباتی کمتر مورد نیاز برای الگوریتم‌های اجماع، عموما سریع‌تر و کارآمدتر هستند. با این حال، از آن‌جایی که نهاد اعطا کننده مجوز دسترسی به بلاک چین خصوصی، اختیار کل شبکه را دارد. خطر بسته شدن یا دستکاری شبکه در تئوری بالاتر است. این خطر امنیتی، معمولا در بلاک چین‌های عمومی یافت نمی‌شود.

آیا بلاک چین در برابر تهدیدات امنیتی غیر قابل نفوذ است؟

این تصور که فناوری بلاک چین در برابر تهدیدات امنیتی مصونیت کامل دارد، تا حدودی گمراه‌کننده است. اما چندین ویژگی ساختاری منحصربه‌فرد دارد که نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین را تقویت می‌کند.

۱. رمزنگاری

هر تراکنش در بلاک چین با اصول رمزنگاری ایمن می‌شود تا یکپارچگی داده‌ها و احراز هویت افراد مجاز تضمین شود. زیرساخت بلاک چین به کاربران یک کلید عمومی (PKI) برای دریافت اطلاعات و یک کلید خصوصی برای محافظت از آن‌ها ارائه می‌دهد.

۲. عدم تمرکز

به جای یک سرور یا مرجع متمرکز، بلاک چین‌ها شبکه‌ای از رایانه‌های سراسری عمل می‌کنند. این ماهیت توزیع‌شده به این معنی است که حتی اگر یک گره یا گروهی از گره‌ها در معرض خطر قرار گیرند، کل سیستم تا حد زیادی بی‌تاثیر باقی می‌ماند.

۳. اجماع

الگوریتم‌های اثبات کار (PoW) و اثبات سهام (PoS) تضمین می‌کنند که تمام گره‌های شبکه در مورد اعتبار یک تراکنش توافق دارند. الگوریتم‌های اجماع PoW یا PoS کار را از نظر محاسباتی برای یک مهاجم هکری غیرقابل اجرا می‌سازد. زیرا، مهاجم برای کنترل اکثر گره‌ها که به‌عنوان حمله Sybil شناخته می‌شود، کار بسیار سختی در پیش دارد.

۴. تغییر ناپذیری

هنگامی که یک بلوک به بلاک چین اضافه می‌شود، محتوای آن تغییرناپذیر خواهد شد. به این معنی که نمی‌توان آن را تغییر داد یا حذف کرد. این ویژگی تضمین می‌کند که سوابق تراکنش‌ها همیشه دست‌نخورده باقی بماند.

۵. شفافیت

از آنجایی که بسیاری از بلاک چین‌ها دفتر کل عمومی هستند، هر تغییر یا تراکنش می‌تواند توسط هرکسی مشاهده شود. این امر، موجب شده است تا هرگونه فعالیت مخرب در شبکه به‌راحتی قابل شناسایی باشد.

در حالی که این ویژگی‌های تعیین‌کننده دلیل تحول‌آفرین بودن فناوری بلاک چین هستند، هنوز هم آسیب‌پذیری‌هایی وجود دارد که می‌توان از آن‌ها سوءاستفاده کرد. مثلا برخی از ویژگی‌های بلاک چین (به‌عنوان مثال تغییر ناپذیری) می‌تواند پیچیدگی‌های منحصربه‌فردی را ایجاد کند و خود سیستم به خطر بیفتد. با این حال، امنیت هر راه‌حلی را باید به نسبت سایر راه‌حل‌ها سنجید و بلاک چین نسبت به شبکه‌های متمرکز امنیت بسیاربالاتری دارد.

نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین و صرافی تبدیل

صرافی ارز دیجیتال تبدیل استراتژی‌های متعددی را به کار می‌گیرد تا نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین بیشتر شود. این استراتژی‌ها، از شناسایی زودهنگام آسیب‌پذیری‌ها در زیرساخت تا آموزش کارکنان در زمینه امنیت سایبری بلاک چین را شامل می‌شود.

۱. مکانیسم های کنترل دسترسی

صرافی تبدیل، مکانیسم‌های کنترل دسترسی را برای شناسایی افراد مجاز به تعامل با دارایی‌هایی مانند کیف پول رمزنگاری و کلیدهای خصوصی انتخاب می‌کند. تکنیک‌هایی مانند احراز هویت چندعاملی و الگوریتم‌های رمزگذاری هم برای تقویت امنیت استفاده می‌شوند. دسترسی مبتنی بر نقش راهی موثر برای محدود کردن دامنه اقدامات در دسترس برای هر کاربر است.

۲. مسئولیت های متعدد و ارزیابی مداوم

به منظور به حداقل رساندن خطرات مرتبط با تقلب، خطا یا تضاد منافع، صرافی تبدیل مسئولیت‌های سازمانی و معاملاتی را بین افراد یا تیم‌های متعدد توزیع کرده است. ضمنا برای ارزیابی امنیت دارایی‌های دیجیتال، پروتکل‌ها و خدمات مختلف نظارت بی‌درنگ را به کار می‌گیرد. همچنین، پیگیری آخرین به‌روزرسانی‌های امنیتی و اخبار موثر بر پلتفرم‌های معاملاتی را رصد می‌کند.

۳. ارزیابی حریم خصوصی و الزامات ذخیره سازی

نیازهای حریم خصوصی و ذخیره‌سازی بسته به مورد استفاده متفاوت است. برخی از گزینه‌ها شامل ذخیره‌سازی سرد برای محافظت طولانی‌مدت دارایی و کیف‌پول‌های چند امضایی (multisig) برای افزایش امنیت تراکنش‌ها هستند. صرافی ارز دیجیتال تبدیل، کیف پول امن و اختصاصی توزیع‌شده جهت نگهداری دارایی‌های کاربران دارد.

۴. برنامه ریزی اضطراری

ایجاد اقدامات بازگشتی و برنامه‌های پشتیبان می‌تواند نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین تضمین کند. چرا که در صورت نقص سیستم و در دسترس نبودن پرسنل یا سایر شرایط پیش‌بینی‌نشده، تراکنش‌ها و عملیات کاربران به‌آرامی و بدون اختلال ادامه پیدا می‌کند. این فرآیند در صرافی تبدیل، مجوز تراکنش جایگزین و سیستم‌های پشتیبان‌گیری از داده‌ها را شامل می‌شود.

۵. نظارت و به روز رسانی ابزارها و فناوری

اطمینان از امنیت، کارایی و اثربخشی ابزارها و فناوری صرافی یک جزو حیاتی برای حفظ زیرساخت امنیتی چابک و انعطاف‌پذیر است. نظارت و اصلاح مداوم نرم‌افزار و سخت‌افزار معاملاتی و زیرساختی صرافی تبدیل، برای امنیت خرید ارز دیجیتال توسط کاربران بسیار جدی گرفته می‌شود.

۶. آموزش حضوری و مستمر برای کارکنان

کریپتو با سرعت نور حرکت می‌کند. بنابراین، صرافی تبدیل دانش و برنامه‌های آموزشی منظمی را برای همه اعضای تیم ترتیب می‌دهد. به این ترتیب، تمامی کارکنان در جریان بهترین شیوه‌ها، فناوری‌ها و تهدیدات جدید در حوزه کریپتو قرار می‌گیرند.

آینده نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین

اکوسیستم بلاک چین، روزبه‌روز به توسعه و بلوغ خود ادامه می‌دهد و امنیت آن نیز به‌صورت پشت سر هم به تکامل خود ادامه خواهد داد. بنابراین، می‌توانیم آینده نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین را این‌گونه پیش‌بینی کنیم.

  1.   طراحی چارچوب‌های پیشرفته‌تر برای امنیت سایبری و برنامه‌های خاص بلاک چین
  2.   تلاشی متحد از سوی جوامع فناوری، دولت‌ها و سازمان‌ها برای ایجاد استانداردهای جهانی امنیت سایبری
  3.   فرصتی برای پذیرش بیشتر در میان عموم کاربران به لطف تغییر به سمت وب ۳ و تمرکززدایی

صرافی تبدیل، به‌عنوان پلتفرم پیشرو در معاملات ارزهای دیجیتال در این چشم‌انداز نقش دارد. ما به کاربران در سرتاسر ایران، از انتقال دارایی، داده‌ها و فناوری دیجیتال گرفته تا تحقیق و آموزش خدمات‌رسانی ارائه می‌دهیم. همچنین، متعهد به ایجاد اعتماد بیشتر به اکوسیستم‌های بلاک چین هستیم تا در کنار شما به هدف نهایی خود یعنی به حداکثر رساندن آزادی مالی و در عین حال به حداقل رساندن ریسک دست پیدا کنیم.

جمع بندی

بلاک چین، با ماهیت غیرمتمرکز و تکنیک‌های رمزنگاری خود در برابر دستکاری به مقاومت می‌پردازد و تغییرناپذیری داده‌ها و اطلاعات را تضمین خواهد کرد. این فناوری، پایه‌ای قوی برای اعتماد در تراکنش‌های دیجیتال و اشتراک‌گذاری اطلاعات فراهم کرده است. همان‌طور که صنایع با عصر دیجیتال سازگار می‌شوند، شناخت و پذیرش نحوه امنیت اطلاعات در بلاک چین پاسخی عملی به نگرانی‌های مبرم پیرامون امنیت و یکپارچگی داده‌ها و اطلاعات خواهد بود.

منابع

  1.   skillfloor.medium.com
  2.   chainalysis.com
  3.   forbes.com

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;