در کنار آگاهی ما از انواع ارزهای دیجیتال، آگاهی دیگری از یک مفهوم مهم به ما کمک می‌کند تا در زمان خرید ارز دیجیتال، معاملات و تراکنش‌های خود انتخاب درست و موفقی داشته و از دارایی‌های خود محافظت کنیم. این مفهوم، همان «شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال» است که آشنایی با انواع آن‌ها، یکی از ملزومات ورود به معاملات ارز دیجیتال است.

از همین رو، تمرکز این مقاله بر ارائه‌ی تعریفی از انواع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر است. امیدواریم با آگاهی از اطلاعات پیش‌رو بتوانید در سیر نقل و انتقالات رمزارزهای خود، درست عمل کرده و از بروز هر اشتباهی جلوگیری کنید. پس همراه ما باشید.

شبکه‌های انتقال در ارز دیجیتال چه شبکه‌هایی هستند؟

کلمه‌ی «بلاک چین» یکی از پراستفاده‌ترین کلمات در دنیای ارزهای دیجیتال است. یک سیستم ضبط اطلاعات که در اصل یک دفترچه‌ی دیجیتالی است که کل معاملات را در خود کپی و توزیع می‌کند و شامل مسیرهایی است که ارزهای دیجیتال بر روی آن‌ها جابه‌جا می‌شوند و این همان تعریف شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال است.

شبکه‌های انتقال امروزه تنوع زیادی دارند و این گوناگونی از آنجا شروع شد که با افزایش کاربران مشتاق تجارت با رمزارز، دیگر شبکه‌ی قدیمی بلاک چین که مختص بیت کوین بود، نتوانست جوابگو باشد و بلاک چین‌های دیگری متولد شدند. البته که کند و پرهزینه بودن بلاک چین قدیمی هم دلیل مهم دیگری در بوجود آمدن شبکه‌های انتقال جدید شد و امروزه با شکل‌های مختلفی از این شبکه‌ها مواجه هستیم که دانستن درمورد آن‌ها امری لازم برای هر فرد فعال در حوزه رمزارز است.

امروزه در بازار ارزهای دیجیتال، ما با بیش از ۹ هزار ارز دیجیتال مواجه هستیم که هر یک از آن‌ها از شبکه‌ی بلاک‌چین خاص خود استفاده می‌کنند که هرکدام برای انتقال، خرید و فروش رمزارزها قوانین خود را دارند و توجه به این قوانین در زمان انجام تراکنش‌ها، یک «باید» محسوب می‌شود.

ثبت نام با موفقیت انجام شد

عکس خبرنامه
چکیده دنیای کریپتو در یک ایمیل

با عضویت در خبرنامه تبدیل از جدیدترین مقالات آموزشی و تاثیرگذار ترین اتفاقات ارز های دیجیتال در یک ایمیل مطلع شوید

فاکتورهای مهم در بررسی شبکه‌‌های انتقال ارز دیجیتال

برای انجام تبادلات در شبکه‌های ارز دیجیتال و متناسب با نوع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال، ملاحظه‌ی فاکتورهایی نظیرِ میزان کارمزدها (که در شبکه‌های مختلف، متفاوت است)، زمان انتقال (که بر اساس تعداد تراکنش در ثانیه محاسبه می‌شود و بر اساس تفاوت در نوع شبکه‌های ارز دیجیتال تغییر می‌کند) و کیف پول (که از ارز دیجیتال بخصوصی پشتیبانی می‌کند و عاملی مهم در بوجود آمدن تفاوت در نوع عملکرد شبکه‌های انتقال است) مهم است.

اما در حالت کلی، شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال بسته به نوع رمزارزی که بر روی آن‌ها جابه‌جا می‌شود، به دو دسته‌ی «کوین» و «توکن» تقسیم می‌شوند:

  1. کوین‌ها، نظیر بیت کوین، لایت کوین و اتریوم، شبکه‌ی بلاک چین اختصاصی خود را دارند و مستقل عمل می‌کنند.
  2. توکن‌ها مانند بایننس کوین، بت، و یرن فایننس، شبکه‌ی اختصاصی ندارند و بر بستر سایر رمزارزها کار می‌کنند.

نکته مهم در تعاریف کوین و توکن این است که کوین‌ها می‌توانند برای ایجاد توکن بر بستر خود، یکسری قوانین تعیین کنند که به این قوانین، استاندارد توکن می‌گویند و آشنایی با این قوانین به افراد کمک می‌کند تا از اتلاف سرمایه‌ی خود جلوگیری کنند.

در ادامه انواع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر شرح داده خواهد شد.

انواع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال

 

شبکه بیت کوین (OMNI)

Omni پروتکل ساخته‌شده به صورت لایه‌ای بر روی محبوب‌ترین و امن‌ترین بلاک چین، یعنی بیت کوین است و به کاربران امکان می‌دهد توکن‌های خود را بر بستر شبکه‌ی بیت‌کوین توسعه دهند. این پروتکل، بستری برای ایجاد و تجارت دارایی‌ها و ارزهای دیجیتال سفارشی است و معاملات آن همانند معاملات بیت کوین است که تعاملات نسل بعدی را در بلاک چین بیت کوین فعال می‌کند.

کلیه‌ی اطلاعات توکن‌های Omni همانند بیت‌کوین است و به عبارتی می‌توان OMNI را کیف پولی برای بیت‌کوین در نظر گرفت. این استاندارد امنیت و ثبات بالایی دارد و از رمزارزی نظیر تتر حمایت‌ می‌کند.

از آنجایی که بلاک چین بیت کوین از سایر بلاک چین ها قدیمی‌تر است، میزان کارمزد در آن از باقی شبکه‌ها هم بیشتر است.

شبکه اتریوم (ERC20)

ERC20 که مخفف «درخواست اتریوم برای اظهار نظر» است، در سال 2015 اجرا شد و مجموعه‌ قوانینی است که باید بر روی یک توکن اعمال شود تا آن توکن بتواند روی اکوسیستم اتریوم به فعالیت بپردازد. توکن‌های ERC20 بر روی تمامی کیف‌ پول‌های معتبر اتریوم قابلیت انتقال و ذخیره‌سازی دارند.

توکن ERC20 اولین پلتفرم پوشش‌دهنده‌ی قراردادهای هوشمند است که برای ایجاد دارایی ‌های هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرند و افراد می‌توانند بر روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. این استاندارد با آسان‌کردن فرآیند ایجاد یک توکن، اتریوم را به محبوب‌ترین پلتفرم ICOها در سال ۲۰۱۷ تبدیل کرد.

تراکنش‌ها در استاندارد ERC20 سریع اتفاق می‌افتند و میزان بروز خطا در نقل‌ و انتقالات آن حداقل است. همچنین این استاندارد از رمزارزهایی نظیر اتریوم و شیبا و کیف پول‌های اتریوم و اکسودوس حمایت می‌کند. در این شبکه همچون بلاک چین بیت کوین، میزان کارمزد نسبت به سایرین، بالاست.

شبکه ترون (TRC20)

TRC20 یک استاندارد فنی است که برای قراردادهای هوشمند در بلاک چین ترون استفاده می‌شود و کاملاً سازگار با ERC‌20 است. کاربران به منظور توسعه‌ی توکن‌های TRC20 بایستی از توکن اختصاصی این شبکه یعنی TRX استفاده کنند تا بتوانند آن را به‌عنوان ارز قابل پرداخت، به شبکه‌ی ترون تحویل دهند.

سرعت بالای انجام تراکنش‌ها و کارمزد پایین از ویژگی‌های مهم این استاندارد است.

شبکه بایننس (BEP2)

BEP2 که مخفف Binance Chain Evolution Proposal 2 است، یک استاندارد فنی برای ایجاد و استفاده از توکن‌های جدید در زنجیره‌ی بایننس است و هدف از ایجاد آن، داشتن مجموعه‌ای از قوانین برای بهره‌برداری از تیکت‌ها در پلتفرم زنجیره‌ای بایننس است.

آدرس کیف پول‌های این شبکه با BNB شروع می‌شوند و کارمزد انتقال در این شبکه با مقدار BNB موجود در شبکه پرداخت می‌شود. توکن‌های BEP-2 این قابلیت را دارند که طیف وسیعی از دارایی‌های دیجیتال و کالاهای قابل تجارت را پوشش دهند. این استاندارد کیف پول نرم‌افزاری تراست والت را ساپورت می‌کند.

عملکرد BEP2 بسیار شبیه به ERC20 است، با این تفاوت که کارمزد انتقال در این شبکه به مراتب از شبکه اتریوم ERC20 کمتر است.

شبکه بایننس اسمارت چین (BEP20)

استاندارد BEP20 یا همان اسمارت چین بایننس، مخفف عبارت Binance Smart Chain Evolution به معنی «طرح پیشنهادی جهت تکامل شبکه بایننس اسمارت» است و به‌منظور ایجاد سازگاری بیشتر با شبکه‌ی اتریوم ایجاد شده است.

BEP20 به کاربران این امکان را می‌دهد که ارزهای رمزنگاری شده را در BSC مستقر کنند. لازم به ذکر است که ایجاد یک توکن در پلتفرم BSC بسیار آسان است، سرعت تراکنش‌ها در آن بالاست و همانند استاندارد BEP2 از کیف پول نرم‌افزاری تراست والت حمایت می‌کند. کارمزد این شبکه در مقایسه با BEP2 کمتر است.

نکات مهم هنگام انتخاب شبکه انتقال ارز دیجیتال

انتخاب شبکه انتقال ارز دیجیتال اهمیت بسیار زیادی دارد. اشتباه در انتخاب شبکه انتقال، ممکن است باعث ازبین‌رفتن دارایی‌های ما شود و ممکن است در برخی موارد دیگر نتوانیم به این دارایی‌ها دسترسی داشته باشیم. هر یک از شبکه‌های انتقال می‌توانند امکانات خاصی را برای انتقال ارزهای پشتیبانی شده خود فراهم آورند. شناخت این امکانات می‌تواند ما را در کاهش هزینه‌های انتقال و یا افزایش سرعت تراکنش‌ها یاری دهد.

برخی از مهم‌ترین نکاتی که باید به آن‌ها توجه کنیم عبارت‌اند از:

پشتیبانی کیف پول مقصد از شبکه انتخابی

هنگام انتقال ارز دیجیتال توجه داشته باشید که کیف پول مقصد از شبکه‌ انتقالی که انتخاب می‌کنید پشتیبانی کند. در واقع ابتدا باید در شبکه مقصد آدرس کیف پول مبتنی بر شبکه انتقال مورد نظرمان را پیدا کنیم و سپس در مبدأ آن شبکه را انتخاب کنیم.

فرض کنید می‌خواهیم ارز دیجیتال تتر خود را بر روی شبکه ترون (TRX) انتقال دهیم. ابتدا باید در کیف پول مقصد آدرس کیف پول تتر شبکه ترون را انتخاب کنیم و بعد در کیف پول یا صرافی مبدأ شبکه ترون (TRX)‌ را به‌عنوان شبکه انتقال انتخاب کنیم. درصورتی‌که مقصد موردنظر کیف پول تتر شبکه ترون را نداشته باشد نمی‌توانیم برای انتقال از این شبکه استفاده کنیم.

انتخاب شبکه مناسب برای کاهش کارمزد انتقال

معمولاً انتقال با شبکه ترون یا شبکه BEP-2  و BEP-20 کارمزد کمتری نسبت به شبکه‌های OMNI‌ و ERC-20 دارند. بنابراین درصورتی‌که ارز دیجیتال ما انتقال بر روی این شبکه‌ها را پشتیبانی می‌کند می‌توانیم برای پرداخت کارمزد کمتر از این گزینه‌ها استفاده کنیم.

ارزهای دیجیتالی همچون تتر امکان انتقال بر روی شبکه‌های مختلفی را فراهم می‌کند. در واقع چون تتر بر روی بلاک‌چین‌های مختلفی وجود دارد و قیمت این ارز دیجیتال همواره با قیمت ۱ دلار برابر است انتقال این ارز با رعایت موارد ایمنی بر روی هر یک از این شبکه‌ها امکان‌پذیر است. بنابراین مطمئنا انتقال ارز تتر بر روی شبکه TRX کارمزد بسیار کمتری نسبت به انتقال این ارز دیجیتال بر روی شبکه Omni یا شبکه اتریوم (ERC-20)‌ دارد. با توجه به افزایش قیمت دلار و محدودیت دارایی‌های ما ایرانیان معمولاً مسئله کارمزد اهمیت بسیار زیادی برای ما کاربران ایرانی دارد که با استفاده از چنین ترفندهایی می‌توانیم بهترین استفاده را از راهکارهای موجود برای کاهش کارمزد انتقال تتر ببریم.

الگوی آدرس‌های کیف پول شبکه‌های مختلف انتقال

با بررسی آدرس کیف پول‌ مقصد هم می‌توانیم تا حدی به شبکه انتقال قابل پشتیبانی پی ببریم.

آدرس شبکه‌های مشهور انتقال معمولاً به شکل‌های زیر است و الگویی این‌چنین دارد:

آدرس شبکه اتریوم (ERC-20):
0x0e806cea8e5beba6df97354ef7f22b66c5a2ce82

آدرس  شبکه BEP-2:
bnb136ns6lfw4zs5hg4n85vdthaad7hq5m4gtkgf23

آدرس شبکه OMNI:
1JKhrVV9EsgSS5crXLBo9BRVXyuHjf2Tcp

آدرس شبکه ترون (TRC-20):
TWsVAb9EWAgKdumTD7XoEdkvs7AoyvkgN7

آدرس‌های شبکه BEP-20 یا شبکه هوشمند بایننس هم مشابه آدرس‌های شبکه اتریوم است و باید در شناسایی آن دقت کرد.

دقت به شبکه‌های قابل انتخاب برای هر ارز دیجیتال

باید دقت کنیم که هر ارز دیجیتالی را نمی‌توان بر روی همه شبکه‌های انتقال معرفی شده انتقال داد؛ بلکه ارزهای دیجیتال تنها بر روی شبکه‌هایی قابل انتقال هستند که با استانداردهای آن‌ها هماهنگ باشد. برخی ارزهای دیجیتال مانند تتر بر روی شبکه‌های بلاک‌چین متعددی وجود دارند و به همین خاطر می‌توان از شبکه‌های مختلفی انتقال داد.

شبکه‌های انتقال کم‌تر شناخته شده

شبکه‌های انتقال معرفی شده تنها شبکه‌های انتقال موجود برای ارزهای دیجیتال نیستند. علاوه بر بلاک‌چین مربوط به کوین‌ها که از بلاک‌چین اختصاصی خود استفاده می‌کنند، بلاک‌چین‌های دیگری که امکان سوارشدن قراردادهای هوشمند را بر روی خود ارائه می‌کنند می‌توانند به‌عنوان شبکه انتقال ارزهای دیجیتال مبتنی بر آن بلاک‌چین مورداستفاده قرار گیرند. از جمله این بلاک‌چین‌ها می‌توان بلاک‌چین سولانا، پولکادات، کازمو و … را نام برد که ارزهای مختلفی با استفاده از امکان استفاده از قراردادهای هوشمند بر روی این بلاک‌چین‌ها به وجود آمده‌اند و بر روی این شبکه‌ها قابل انتقال هستند.

شبکه‌ای مانند شبکه سولانا باتوجه‌به استانداردهای جدید و مدرن خود می‌تواند سرعت بسیار بالایی را برای انتقال مهیا کند و کارمزد بسیار پایینی دارد که انتقال ارزها را بسیار آسان و به‌صرفه می‌کند. بلاک‌چین‌های بسیار دیگری هم هستند که چنین امکاناتی را فراهم می‌کنند؛ اما باتوجه‌به محبوبیت و شهرت بیشتر، شبکه‌های انتقال معرفی شده در این مقاله کاربرد بیشتری دارند.

راهنمای انتخاب شبکه انتقال ارز دیجیتال در کیف‌پول‌های مختلف

بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال و کیف ‌پول‌های مشهور ارز دیجیتال صفحه‌ راهنمایی را در وب‌سایت خود برای معرفی شبکه‌های پشتیبانی شده در این پلتفرم‌ها برای انتقال ارزهای دیجیتال مختلف آماده کرده‌اند. این پلتفرم‌ها معمولاً در جدولی نشان می‌دهند که ارز دیجیتال مورد نظر را بر روی کدام شبکه می‌توانید به این کیف پول یا صرافی انتقال دهید که با مراجعه به این صفحات می‌توانید از اشتباهات رایج جلوگیری کنید و دارایی‌های خود را محفوظ‌تر نگهداری کنید.

سخن آخر

ارزهای دیجیتال چه به صورت عادی و چه بصورت ارز دیجیتال صرافی، برای نگهداری، انتقال، خرید و فروش از دو تکنولوژی استفاده می‌کنند: کیف پول و شبکه‌ی انتقال. بنابراین در سیر نقل و انتقال رمزارزها مهم است که نه تنها از آدرس کیف پول اطلاع داشته باشیم، بلکه از آنجایی که همه‌ی ارزهای دیجیتال از یک شبکه‌ی بلاک چین یکسان استفاده نمی‌کنند، باید نوع بلاک چین و قوانین مربوط به آن را هم بدانیم تا تراکنش‌های درستی را تجربه کنیم.

به منظور آشنایی مخاطبان این مقاله با طیف متنوع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال، این مقاله به انواع شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال پرداخته و سعی دارد تا اطلاعاتی کافی در این زمینه را به مخاطبان خود ارائه دهد. فراموش نکنید که همان‌قدر که دانستن در مورد انواع ارزهای دیجیتال مهم است، آگاهی از انواع شبکه‌های انتقال این ارزها هم به همان اندازه کارگشاست و جلوی ضررهای احتمالی آینده را خواهد گرفت. پس باید در مورد شبکه‌های انتقال ارز دیجیتال بیشتر بخواند و بهتر آن‌ها را شناخت.

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید