دو مشکل اساسی پیش روی بیشتر پروژههای بلاکچین، مشکل مقیاسپذیری و کارمزد بالای تراکنشها بوده است. به همین خاطر رقابت در پرداختن به راهکارهای لایه دویی بسیار شدید است. در نتیجه گهگاه نوآوریهای جالبی در این بخش شکل میگیرد. کارتزی ( Cartesi )یکی از این پروژههاست که تلاش میکند مقیاسپذیری ایدئال را محقق کند. این پروژه تلاش میکند توسعه برنامههای غیرمتمرکز (dApp) و قراردادهای هوشمند را آسانتر کند.
در ادامه دقیقتر به پروژه کارتزی و ارز دیجیتال این پروژه ( CTSI ) میپردازیم. با ما همراه باشید.
کارتزی ( CTSI ) چیست؟
کارتزی پروژهای است که بر لایه دوی بلاکچین تمرکز دارد و میخواهد مشکلات مقیاسپذیری و کارمزد بالا در بلاکچین را حل کند. هدف دیگر این پروژه این است که توسعه قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز را به سطحی بالاتر ببرد. به زبان ساده این سازوکار بر روی لایه اصلی بلاکچین کار نمیکند. در عوض در لایه جداگانهای مینشیند و به شکلی عمل میکند که همزمان با تأمین امنیت قراردادهای هوشمند اجرایی در پروژه از سوی بلاکچین، این قراردادهای هوشمند بتوانند به خوبی مقیاسپذیر باشند.
پروژه کارتزی ( Cartesi ) با اطمینان از اجرای صحیح برنامههای غیرمتمرکز (dApp) و قراردادهای هوشمند (Smart Contract) بر روی لایه زیرین بلاکچین، پردازشهای پیچیده را خارج از زنجیره اصلی انجام میدهد. اگر قرار بود این پردازشهای پیچیده در لایه اصلی انجام شود، باعث شلوغی شبکه و گران شدن کارمزدها میشد. کارتزی ( CTSI ) به کاربران اجازه میدهد قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز مقیاسپذیری را که با ابزارهای رایج برنامهنویسی شدهاند اجرا کنند.
کارتزی چگونه کار میکند؟
کارتزی ( CTSI ) با اجرای یک سیستم ترکیبی از تراکنشها بر روی زنجیره اصلی و انجام محاسبات خارج از زنجیره اصلی، محیط کاری توسعه نرمافزار را به فناوری بلاکچین میآورد.
بخشهای زنجیره فرعی بلاکچین کارتزی
کارتزی در تلاش برای کاهش مقدار محاسبات سنگین و دادههای موقت ذخیره شده بر روی بلاکچین اصلی بر چند جزء خارج از زنجیره اصلی تکیه دارد.
Cartesi Machine یک ماشین مجازی مبتنی بر لینوکس است که گرههای شبکه کارتزی آن را اجرا میکنند و برای اجرای محاسبات برنامههای غیرمتمرکز (dApp) پیش از ارسال نتایج محاسبات به بلاکچین اصلی استفاده میشود. کارکردن در محیط لینوکس باعث میشود بتوان برنامههای غیرمتمرکز را با استفاده از زبانهای برنامهنویسی پرکاربرد و معمول نوشت.
Noether یک زنجیره کناری (Sidechain) است که به عنوان اوراکل دسترسی به داده کار میکند. Noether میتواند دادههایی را که تنها برای مدت کوتاهی مورد نیا است به شکل موقت ثبت و ذخیره کند. پاک کردن دادههایی که تنها برای مدت محدودی مورد نیاز بوده است باعث صرفهجویی در فضا و در طول زمان باعث افزایش بازدهی بلاکچین میشود.
بخشهای زنجیره اصلی بلاکچین کارتزی
وضعیت ماشین مجازی کارتزی و برنامههای غیرمتمرکز مربوط به آن به وسیله یک تابع هش رمزگذاری شده مشخص میشود. اطلاعات این تابع هش شامل حالت ابتدایی و نهایی همه کارکردهای برنامه غیرمتمرکز خارج از زنجیره اصلی میشود. این مسئله این امکان را به شبکه میدهد که از صحت و شفافیت اجزای حاضر در شبکه خارج از زنجیره اصلی خود هم اطمینان پیدا کند.
ارتباط به بلاکچین با استفاده از راهکار مقیاسپذیری که تراکنشها را خارج از زنجیره اصلی اجرا میکند و دادههای تراکنش را به بلاکچین اصلی منتقل میکند انجام میشود. این کار به کارتزی امکان میدهد dApp ها را غیرمتمرکز و قابل تأیید نگه دارد و در عین حال مقیاسپذیری بیشتری برای شبکه ایجاد کند.
تاریخچه پیدایش کارتزی ( CTSI )
کارتزی در سال 2018 به وسیله آگوستو تیژریا، اریک دمورا، دیگو نهاب و کالین استیل بنیان گذاشته شد. این پروژه ابتدا به عنوان بازارگاه هوش مصنوعی تصور میشد اما بعداً به پروژهای لایه دویی با هدف حل مشکل مقیاسپذیری و دیگر محدودیتهای زیرساختی بلاکچین تبدیل شد.
چهار بنیانگذار این پروژه در زمینههای توسعه نرمافزار و فضای استارتاپی تجربیات خوبی دارند. دمورا به عنوان مدیر عامل در این پروژه فعالیت میکند.
در ماه آوریل سال 2020، صد میلیون توکن CTSI به عنوان بخشی از عرضه اولیه این توکن برای فروش گذاشته شد و 1.5 میلیون دلار سرمایه برای این پروژه جمعآوری کرد.
کارتزی ( CTSI ) چگونه معروف و محبوب شد؟
موفقیت کارتزی در پیشبرد پروژههای لایه دویی بلاکچین برای دستیابی به راهکار مقیاسپذیری و کاهش کارمزد تراکنشها و حفظ همزمان امنیت بلاکچین باعث جذب مخاطبان بیشتری به این پروژه شد.
از سوی دیگر امکان نوشتن برنامههای کاربردی غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند با استفاده از ابزارهای رایج برنامهنویسی بر روی لینوکس سبب شد توسعهدهندگان نرمافزار و برنامهنویسان بیشتری جذب این پروژه شوند و به معرفی این پروژه بپردازند که همین مسئله محبوبیت این پروژه را در زیستبوم بلاکچینی افزایش داده است.
ارزش کارتزی ( CTSI ) چگونه تعیین میشود؟
ارزش و قیمت ارز دیجیتال کارتزی به عوامل و علل مختلفی بستگی دارد. این ارز دیجیتال در بازار صعودی سال 2021 صعود خوبی داشت و با روند کلی بازار همسو بود. بعد از آن در بازار نزولی 2022 هم این ارز همسو با بازار روند نزولی خود را طی کرد. بنابراین روند کلی بازار ارزهای دیجیتال میتواند یکی از عوامل تعیین قیمت ارز دیجیتال کارتزی باشد. میزان عرضه و تقاضا و سازوکار بازار هم عامل دیگری است که در تعیین همه ارزهای دیجیتال و این ارز نقش موثری دارد.
اما رمزارز CTSI ارز دیجیتالی است که به شبکه کارتزی قدرت میدهد. این ارز به عنوان توکن کاربردی شبکه Cartesi محسوب میشود و کارکردهای مختلفی دارد. ارز کارتزی سوخت سیستم اثبات سهام Noether محسوب میشود. افرادی که ارز خود را استیک میکنند به عنوان پاداش ارز CTSI دریافت میکنند. دارندگان CTSI میتوانند گره خود را در شبکه داشته باشند و ارز خود را استیک کنند. کاربران شبکه کارمزد خود را به صورت ارز کارتزی پرداخت میکنند و بنابراین این توکن نقش مهمی در شبکه دارد. این ارز به عنوان پاداشی برای گرههایی که در اس.دی.کی Descates ارتباطات را تأیید و تقویت میکنند استفاده میشود. بنابراین استفاده از پروژه و تقاضا برای ارز CTSI میتواند بر قیمت کارتزی تأثیرگذار باشد.
توسعه شبکه و اخبار منتشر شده درباره این پروژه هم میتواند باعث به کارگیری هر چه بیشتر کارتزی و افزایش قیمت ارز CTSI شود.
تیم توسعه کارتزی اعلام کرده است زمانی که تمام توکنهای CTSI منتشر شود، نرخ تورمی برای پاداشهای استیککردن در آینده تعیین میکند تا فشار بر قیمت کارتزی را کاهش دهد. این مسئله میتواند باعث افزایش تقاضا برای این ارز شود و در نتیجه قیمت آن افزایش یابد.
کارتزی در سال 2021 همکاریها و شراکتهایی را با برخی شرکتها همچون Travala.com آغاز کرده است. این حرکت میتواند ارز CTSI را در معرض 3 میلیون محصول مسافرتی Travala و پایگاه کاربری این شرکت قرار دهد. چنین قراردادهایی میتواند تأثیرات مثبتی بر قیمت و ارزش ارز کارتزی ( CTSI ) بگذارد و نمودار آن را صعودی کند.
قابلیت ها و مزایای کارتزی
راهکاری مقیاسپذیری لایه دمی (optimistic rollup) مختلفی در پروژههای بلاکچینی وجود داشته است اما برخی قابلیتها و مزایای کارتزی باعث میشود این ارز منحصربهفرد شود:
- قابلیتبرنامهنویسی با زبانهای مرسوم: کارتزی تنها راهکار نرمافزاری رایانش خارج از زنجیره اصلی بلاکچین است که کاملاً تحقیق پذیر است. این مسئله یک بهبود ساده در این زمینه نیست بلکه تحول برزگی میان دیگر برنامههای غیرمتمرکز است و به توسعه دهندگان اجازه میدهد قراردادهای هوشمند و dApp ها را به صورت مستقیم با استفاده از راهکارهای نرمافزاری رایج بر روی ماشین مجازی لینوکس برنامهنویسی کنند.
- درجه بالای مقیاس پذیری: کارتزی میتواند با پیادهسازی خارج از زنجیره اصلی roll up های مختلف تا میلیونها لایه محاسباتی ایجاد کند و مقیاسپذیری را افزایش دهد. کارتزی ( Cartesi ) در سال 2020 جعبه ابزار توسعه نرمافزار Descartes را ارائه کرد تا بدون کاهش میزان غیرمتمرکز بودن از محاسبات مقیاسپذیر پشتیبانی کند.
- حریم خصوصی: کارتزی به خاطر حالت ساختاری خود میتواند حریم خصوصی کاربران برنامههای غیرمتمرکز (dApp) را حفظ کند. مثلا کاربران بازیهای غیرمتمرکز میتوانند دادههای خود را پنهان کنند.
- انتقال پذیری: کارتزی خودش را به هیچ بلاکچین خاصی محدود نکرده است، چون گرههای خارج از زنجیره اصلی آن نمیتوانند بفهمند که روی چه بلاکچینی کار میکنند. معنی این مسئله این است که کارتزی میتواند روی بیشتر بلاکچینهای برتر کار کند. کارتزی ( CTSI ) در حال حاضر با اتریوم، زنجیره هوشمند بایننس، ماتیک (Matic) و Elrond سازگار است و به زودی با دیگر بلاکچینها هم هماهنگ میشود.
بنیانگذاران ارز دیجیتال CTSI چه کسانی هستند؟
کارتزی ابتدا قرار بود یک بازارچه هوش مصنوعی برای متخصصانی باشد که بر روی پردازش داده کار میکنند اما بعد از مدتی به سکوی محاسبات لایه دویی خارج از زنجیره اصلی تبدیل شد و تمرکز خود را بر غیرمتمرکز بودن و مقیاس پذیری گذاشت.
تیم اصلی پروژه کارتزی، افرادی دانشگاهی و با سابقه طراحی نرمافزار، برنامهنویسی و ریاضیات بودند. برخی از اعضای کلیدی تیم پروژه سابقه کاری بسیار خوبی در برخی غولهای فناوری مانند Microsoft Research داشتند.
تیمی متشکل از ۴ همبنیانگذار در سال 2018 کارتزی را به وجود آوردند. این همبنیانگذاران عبارتاند از: اریک دمورا، آگوستو تیژیرا، دیگو نهاب و کالین استیل.
دمورا (De Moura) کارآفرینی در بخش فناوری است که 20 سال در صنعت توسعه نرمافزار سابقه دارد. او رزومه خوبی در طراحی نرمافزار و ارائه راهکارهای فناورانه در بخشهای صنعتی مختلف از جمله بخش فینتک (فناوری مالی)، سلامت و تجارت الکترونیک دارد. او یکی از همبنیانگذاران کارتزی است و در حال حاضر به عنوان مدیر عامل این پروژه فعالیت دارد.
آگوستو تیژیرا (Augusto Teixeira) یکی دیگر از همبنیانگذاران کارتزی ( CTSI ) است و در حال حاضر مدیریت ارشد علمی این پروژه را بر عهده دارد. او زمینه فوقالعادهای در ریاضیات دارد و درجه استادی خود را از موسسه ریاضیات محض و کاربردی دانشگاه ریودوژانیرو برزیل گرفته است.
دیگو نهاب (Diego Nehab) دیگر همبنیانگذار Cartesi است و به عنوان مدیر ارشد فناوری پروژه فعالیت دارد. او استادیار دانشگاه IMPA برزیل است و پسزمینهای کامپیوتری دارد. نهاب دکترای خود را در رشته گرافیک رایانهای از دانشگاه پرینستون دریافت کرده است.
کالین استیل چهارمین همبنیانگذار پروژه CTSI است و تجربه کسبوکاری بیشتری دارد. او در حال حاضر مدیریت اجرایی کارتزی را بر عهده دارد.
امنیت شبکه کارتزی چگونه است؟
کارتزی به عنوان یک راهکار لایه دومی بلاکچین امنیت و پایداری لایه زیرین بلاکچین را تقویت میکند. Roll up ها تراکنشها را خارج از زنجیره لایه یک انجام میدهند اما دادههای تراکنشها را بر روی لایه پایه مینویسند. این مسئله به roll up ها اجازه میدهد به وسیله لایه اصلی امن شوند و ویژگیهای امنیتی آن را به ارث ببرند.
تراکنشهای لایه دومی کارتزی برای افزایش سرعت پردازش به صورت دستهای پیش از ثبت در بلاکچین اصلی انجام میشوند. برای حداکثر کردن بازدهی همزمان با داشتن سطح بالایی از امنیت، یک لایه ضد خرابکاری مورد استفاده قرار میگیرد تا تراکنشها را در تنها در صورتی که مشکوک به دستکاری باشند بررسی کند. در نتیجه نیازی به اتکا به نیرویی مرکزی، اشخاص ثالث یا سیستمهای اعتباری که میتوانند تحت تأثیر حملات Sybil قرار بگیرند، وجود ندارد و امنیت در سطح بالایی تأمین میشود.
چه تعداد توکن کارتزی در گردش است؟
ارز دیجیتال کارتزی و توکن CTSI حداکثر ۱ میلیارد توکن خواهد داشت که این توکنها طبق برنامهریزی و طی چند سال منتشر خواهد شد.
از این تعداد در حال حاضر حدود 651 میلیون و 600 هزار توکن در حال گردش است که بیش از 65 درصد حداکثر تعداد توکنهای کارتزی است.
خرید ارز دیجیتال کارتزی
ارز دیجیتال کارتزی را میتوان از صرافیهای خارجی و داخلی مختلفی خرید. برای خرید ارز CTSI باید ابتدا در صرافی ثبتنام و احراز هویت کنید و سپس اقدام به خرید ارز دیجیتال Cartesi کنید. با توجه به تعداد محدود توکنهای این ارز سوددهی سرمایهگذاری در این ارز دیجیتال متحمل است.
فروش ارز دیجیتال کارتزی
فروش ارز دیجیتال CTSI نیز از طریق صرافیهای مختلف امکانپذیر است. محبوبیت این توکن باعث شده است صرافیهای مختلف توکن Cartesi را در لیست معاملاتی خود قرار دهند. خریدوفروش این رمزارز با تعداد توکن محدود میتواند سود خوبی برای شما داشته باشد.
نحوه خرید ارز کارتزی از صرافی تبدیل
خرید ارز دیجیتال کارتزی ( CTSI ) از صرافی تبدیل بسیار ساده است. ابتدا باید در وبسایت صرافی تبدیل ثبتنام کنید. پس از ثبتنام سریع برای امنیت بیشتر داراییهایتان احراز هویت را انجام دهید. فرایند احراز هویت در صرافی تبدیل بسیار شفاف و سریع است. پس از تأیید احراز هویت میتوانید از طریق بخش خرید آسان در وبسایت تبدیل اقدام به خرید تومانی ارز کارتزی کنید یا این ارز را با استفاده از ارزهای دیجیتال دیگر خریداری کنید.
روش نگهداری کارتزی
برای نگهداری ارز دیجیتال کارتزی میتوانید از انواع مختلف کیف پول ارز دیجیتال استفاده کنید. میتوانید این ارز دیجیتال را روی کیف پول سرد یا گرم نگهداری کنید. میتوانید انتخاب کنید از کیف پول سختافزاری یا نرمافزاری برای نگهداری ارز کارتزی ( CTSI ) استفاده کنید. همچنین میتوانید ارز Cartesi خود را در کیف پول صرافی تبدیل نگهداری کنید.
انواع کیف پول کارتزی
ارز دیجیتال کارتزی ( CTSI ) را میتوان بر روی کیف پولهای مختلفی نگهداری کرد. از جمله بهترین کیف پولهای این ارز دیجیتال میتوان به کیف پول سختافزاری لجر نانو اس (Ledger Nano s) و ترزور وان (Trezor One) اشاره کرد. کیفپولهای نرمافزاری تراست والت (Trust Wallet) و اتمیک والت (Atomic Wallet) و مای اتر والت (MyEtherWallet) نیز قابلیت نگهداری ارز کارتزی را دارند. همچنین میتوانید ارز کارتزی خود را در کیف پول امن صرافی تبدیل نگهداری کنید.
کارمزد خرید و فروش کارتزی
معامله کارتزی در بخش خرید آسان تبدیل، رایگان و با کارمزد صفر انجام میشود. همچنین کارمزد معاملات در بازارهای تومانی و تتری صرافی تبدیل بین ۰.۳۵ تا ۰.۰۳ درصد متغیر است و بر اساس حجم معاملات ۳۰ روز اخیر کاربر محاسبه میشود. برای بررسی صفحه کارمزدهای تبدیل کلیک کنید.
مزایای خرید و فروش Cartesi در صرافی تبدیل
خرید و فروش ارز دیجیتال در صرافی تبدیل مزیتهای زیادی برای کاربران دارد؛ از جمله اینکه تنوع ارزی موجود در صرافی تبدیل بسیار زیاد است و شما میتوانید از طریق بازارهای تومانی و تتری بازارهای معاملاتی متنوعی را برای سرمایهگذاری تحتنظر بگیرید. میزان کارمزد در نظر گرفته شده برای معامله کاربران در این صرافی بر اساس سطوح کاربری متنوع و مناسب است. حداقل میزان فاصله خرید و فروش در صرافی تبدیل برای کاربران فراهم شده است.
آیا خرید ارز کارتزی بدون احراز هویت ممکن است؟
بیشتر صرافیهای معتبر امکان خرید و فروش ارز دیجیتال کارتزی ( CTSI ) را بدون احراز هویت فراهم نمیکنند. همه صرافیهای ایرانی برای حفظ امنیت داراییهای شما ملزم به رعایت احراز هویت کاربران هستند و با این کار امنیت خرید و فروش و داراییهای شما بهتر حفظ میشود. در غیر این صورت در صورت ایجاد هرگونه خطا یا اشتباه در معاملات امکان بازگرداندن وجوه به شما ممکن نیست؛ بنابراین بهتر است پیش از خرید و فروش احراز هویت را انجام دهید و از طریق صرافیهای معتبری مانند صرافی تبدیل به خرید ارز دیجیتال کارتزی بپردازید.
آینده ارز دیجیتال کارتزی چگونه است؟
پروژه کارتزی به ایجاد راه حلی خلاقانه برای حل مشکلات مقیاسپذیری بلاکچین با استفاده از راهکارهای لایه دومی توانسته است ارزش بسیار مهمی را در زیستبوم فناوری بلاکچین ایجاد کند. در حال حاضر این پروژه با بسیاری از بلاکچینهای معروف و پرکاربرد بازار سازگاری دارد. این پروژه با هماهنگی با پروژهها و بلاکچینهای مشهور و پرکاربرد دیگر میتواند کاربردی بودن خود را بیش از پیش توسعه دهد و بنابراین ارزش و قیمت بالاتری پیدا کند. به نظر میرسد این ارز دیجیتال بتواند آینده بسیار خوبی داشته باشد و خریداران این ارز دیجیتال در آینده بتوانند سود خوبی را از سرمایهگذاری خود به دست آورند. با این وجود باید توجه داشت در خرید داراییهای مختلف همواره باید جانب احتیاط را نگهداشت و با تحلیل شخصی معامله کرد.
منابع: