در بازارهای مالی سفارشات خریداران با سفارشات فروشندگان تطبیق داده می‌شود تا معامله به انجام برسد. اگر سفارش‌های خرید و فروش در بازارهای مالی وجود نداشتند، برای اینکه بتوانید ارز دیجیتالی مانند بیت‌کوین را بفروشید و آن را نقد کنید یا به اتریوم تبدیل کنید، لازم می‌شد در اپلیکیشنی مثل دیوار آگهی فروش یا معاوضه بگذارید یا برای فروش بیت‌کوین در استوری اینستاگرام‌تان اقدام کنید!

در این مقاله به مفاهیم Maker و Taker می‌پردازیم و بیشتر راجع به این دو مفهوم توضیح می‌دهیم. هر معامله‌گر یا سرمایه‌گذار ارزهای دیجیتال حداقل در یکی از این دو دسته قرار می‌گیرد. شما به عنوان معامله‌گر ارز دیجیتال در زمان‌های مختلف ممکن است در هر دو نقش میکر و تیکر هم قرار بگیرید. Taker و Makerدر بسیاری از سامانه‌های معاملاتی ارزهای دیجیتال نقشی اساسی دارند و باعث حیات و زنده ماندن این سامانه‌‌های معاملاتی و صرافی‌های ارز دیجیتال می‌شوند. تعداد میکرها و تیکرها در یک صرافی می‌تواند در قوت و ضعف عملکرد آن اثرگذار باشد.

 

برای خرید سریع انواع ارز دیجیتال، از صرافی تبدیل استفاده کنید.

 

نقدشوندگی چیست و چه نقشی در بازار دارد؟

پیش از این‌که کامل‌تر راجع به میکر و تیکر صحبت کنیم، لازم است ابتدا در مورد نقدشوندگی چیزهایی بدانیم. وقتی گفته می‌شود که یک دارایی نقدشوندگی بالا یا پایینی دارد،‌ منظور میزان راحتی فروش آن دارایی است.

به عنوان مثال یک مثقال طلا یا سکه بهار آزادی نقدشوندگی بالایی دارد، چون هر زمانی که بخواهیم می‌توانیم در کمترین زمان آن را بفروشیم و به پول نقد تبدیل کنیم. در مقابل یک ملک ۱۰۰۰ متری در زعفرانیه نقدشوندگی بسیار کمتری دارد. چون اگر همین الآن تصمیم بگیریم آن را به پول نقد تبدیل کنیم مدت زمان زیادی طول خواهد کشید تا مشتری احتمالی پیدا کنیم که بتوانیم این ملک را با قیمت مدنظر خود به فروش برسانیم.

بازار نقدشونده بازاری است که بتوان دارایی‌های موجود در آن را با قیمتی منصفانه خریداری کرد. در بازارهای نقدشونده میزان تقاضا از سوی کسانی که به خرید دارایی علاقه‌مند هستند بالاست. در مقابل میزان عرضه نیز از سوی کسانی که می‌خواهند دارایی خود را نقد کنند در سطح بالایی قرار دارد.

هنگامی که میزان عرضه و تقاضا هر دو بالا باشد،‌ فروشندگان و خریداران جایی در میانه با هم به تفاهم می‌رسند و معامله انجام می‌شود. در این بازارها سفارشی با کمترین قیمت فروش حدوداً نزدیک به سفارشی با بالاترین قیمت خرید است. بنابراین تفاوت قیمتی میان این دو سفارش خرید و فروش بسیار اندک است.

در مقابل، بازارهای غیرنقدشونده هیچ کدام از این شرایط را ندارند. در این بازارها اگر بخواهید یک دارایی را بفروشید، فروش با قیمتی منصفانه بسیار مشکل‌تر است، چون میزان تقاضا آن‌قدرها بالا نیست. در نتیجه بازارهای غیرنقدشونده فاصله قیمت خرید و قیمت فروش بالاتری دارند.

حالا که مفهوم نقدشوندگی را بررسی کردیم، بیایید به بحث خودمان راجع به Makerها و Takerها برگردیم.

ثبت نام با موفقیت انجام شد

عکس خبرنامه
چکیده دنیای کریپتو در یک ایمیل

با عضویت در خبرنامه تبدیل از جدیدترین مقالات آموزشی و تاثیرگذارترین اتفاقات ارزهای دیجیتال در یک ایمیل مطلع شوید.

Maker و Taker ، بازارساز و بازارگیر

همان‌طور که اشاره کردیم معامله‌گرانی که در صرافی خرید‌وفروش انجام می‌دهند در دو دسته Maker و Taker قرار می‌گیرند.

Maker ها یا بازارسازان

صرافی‌ها معمولاً ارزش بازار یک دارایی‌ را با Order Book یا جدول سفارش‌های آن محاسبه می‌کنند. جدول سفارش‌ها جایی است که صرافی همه سفارش‌های خرید و فروش مشتریان را در آن جمع‌آوری می‌کند. سفارش‌های شما در واقع یک دستورالعمل شرطی برای خرید یا فروش است. مثلا: 5 بیت‌کوین را در قیمت 12000 دلار بخر. این سفارش به جدول سفارش‌ها افزوده می‌شود و زمانی که قیمت بیت‌کوین به 12000 دلار رسید انجام می‌شود.

در سفارش‌های Maker (غیرفوری) مانند سفارشی که در بالا مثال زدیم، لازم است پیش از درج سفارش در جدول سفارش‌ها خواسته خود را بیان کنید. شما Maker یا سازنده هستید چون با سفارش‌تان به نوعی بازار را ایجاد می‌کنید. صرافی شبیه یک سمساری است که کارمزدی از شما می‌گیرد که اجازه دهد کالایتان را در مغازه‌اش برای فروش قرار دهید، این خود شما هستید که کالا را عرضه می‌کنید.

ایفای نقش بازارساز یا Market Maker از سوی معامله‌گران بزرگی مانند نهنگ‌های بازار یا موسسات مالی بزرگ امری رایج است. اما معامله‌گران کوچک هم می‌توانند به نوعی بازارساز باشند. آن‌ها با قرار دادن سفارش‌هایی که فوراً انجام نمی‌شوند همین نقش را ایفا می‌کنند.

بازارسازهای خودکار در صرافی‌های غیرمتمرکز

از زمان فراگیر شدن امور مالی غیرمتمرکز، بازارساز خودکار در پلتفرم‌های صرافی غیرمتمرکز‌ جایگزین معامله‌گران بازارساز شده است. در واقع سیستم نرم‌افزاری جای بازارسازی عادی را در این صرافی‌ها گرفته است. این سیستم‌ها بر روی بلاک‌چین کار می‌کنند و کارکرد اصلی آن ایجاد نقدینگی برای معاملات است. ایجاد نقدینگی (LP)، عملی است که AMM یا بازارساز خودکار در صرافی غیرمتمرکز (DEX) انجام می‌دهد. در این صرافی‌ها به نوعی افرادی که ارز دیجیتال خود را در استخرهای نقدینگی قفل می‌کنند نقش بازارساز را بر عهده دارند.

Taker ها یا بازارگیران

اگر به مثال مغازه سمساری برگردیم، شما با قرار دادن اجناس خود در مغازه قطعاً به دنبال خریداری می‌گردید که آن‌ها را بخرد و معامله انجام شود. آن شخص خریدار همان Taker است. Taker ها به جای این که آگهی بدهند و دنبال جنسی مانند تلویزیون دست دوم شما باشند به مغازه سمساری می‌آیند و تلویزیونی که شما برای فروش آن‌جا قرار داده‌اید را پسند می‌کنند و درجا می‌خرند.

در واقع شما با قرار دادن سفارش در جدول سفارش‌ها، نقدشوندگی صرافی را افزایش داده‌اید، چون کاربران راحت‌تر می‌توانند خرید یا فروش فوری خود را انجام دهند. از سوی دیگر Taker بخشی از این نقدشوندگی را برمی‌دارد و مصرف می‌کند.

سفارش market یا سفارش فوری سفارش خرید یا فروشی است که به صورت فوری و با قیمت فعلی‌ (لحظه‌ای) بازار انجام می‌شود. زمانی که Taker ها چنین سفارشی می‌گذارند سفارش‌های موجود در جدول سفارش‌ها به صورت فوری اجرا می‌شوند و معامله انجام می‌شود.

در صرافی ارز دیجیتال تبدیل زمانی که ارز دیجیتال خود را در قسمت خرید آسان می‌خرید یا می‌فروشید در واقع نقش Taker را دارید و از سفارش‌های Market یا فوری استفاده می‌کنید.

Maker یا Taker کدام یک دست برتر را دارد؟

در واقع هیچ رقابتی بین میکرها و تیکرها وجود ندارد. بازارساز و بازارگیر هر دو لازمه کارکرد صحیح بازار هستند و بدون وجود هر یک منطق بازار با چالش‌های اساسی مواجه می‌شود.

* Maker یا بازارساز Taker یا بازارگیر
نوع سفارش
Limit Market
مزایا سفارش به قیمت مدنظر

پرداخت کارمزد کمتر در برخی صرافی‌ها

سفارش فوری

 

معایب احتمال نیاز به انتظار زیاد عدم تعیین قیمت دقیق از سوی سفارش‌گذار

 

کارمزد Maker و Taker چیست؟

بخشی از درآمد بیشتر صرافی‌ها از کارمزدی تأمین می‌شود که برای تطابق سفارش‌های خرید و فروش و انجام معاملات دریافت می‌کنند. یعنی هرگاه معامله‌ای در صرافی ارز دیجیتال انجام می‌دهید، درصد بسیار کوچکی (معمولاً کمتر از نیم درصد) از مبلغ معامله را به عنوان کارمزد پرداخت می‌کنید. میزان کارمزد معاملات با توجه به عوامل مختلف در صرافی‌های گوناگون با هم متفاوت است. در برخی از صرافی‌ها مبلغ کارمزد Maker و Taker با یکدیگر متفاوت است.

از آ‌ن‌جایی که Maker با گذاشتن سفارش‌ها و انتظار برای اجرای آن در بازارسازی مشارکت دارد و جدول سفارش‌ها را برای دیگر کاربران صرافی جذاب‌تر می‌کند، برخی صرافی‌ها کارمزد کمتری برای Maker در نظر می‌گیرند. البته این مسئله در همه صرافی‌ها اتفاق نمی‌افتد و امری کلی نیست. برای مشاهده‌ی کارمزدهای صرافی ارز دیجیتال تبدیل اینجا کلیک کنید.

سخن پایانی

در این مقاله درباره مفهوم Takerو Maker در بازار ارزهای دیجیتال سخن گفتیم. به طور خلاصه Maker ها کسانی‌ هستند که سفارش‌ گذاری می‌کنند و برای اجرای سفارش‌های خود منتظر می‌مانند اما Taker ها به دنبال خرید یا فروش فوری دارایی‌های خود هستند و از سفارش‌هایی که Maker ها از قبل گذاشته‌اند برای انجام سریع معامله استفاده می‌کنند. شما در معاملات خود در بازار ارزهای دیجیتال بیشتر نقش Maker را دارید یا Taker هستید؟

منبع:

Binance Academy
Investopedia
SynFutures Academy

دیدگاهتان را بنویسید