Skip to content

فریز شدن در ارز دیجیتال چیست و چگونه می توان از آن جلوگیری کرد یا از آن خارج شد؟

متوسط

freezing
در
خواندن در ۱۵ دقیقه

فریز شدن ارز دیجیتال یعنی پول شما هنوز از بین نرفته، اما دیگر دسترسی به آن ندارید؛ نه می‌توانید برداشت کنید، نه آن را انتقال بدهید. تجربه‌ای تلخ که بسیاری از کاربران ایرانی با آن روبه‌رو شده‌اند؛ به‌ویژه کسانی که از صرافی‌های خارجی استفاده کرده‌اند. البته فریز شدن همیشه به معنای از دست دادن قطعی دارایی نیست. در بسیاری از موارد، می‌توان دارایی را برگرداند. اما این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد: اینکه دارایی شما در چه پلتفرمی، به چه دلیل و از طرف چه نهادی فریز شده باشد.

در این مقاله از آکادمی تبدیل، مرحله‌به‌مرحله بررسی می‌کنیم که فریز شدن دقیقاً یعنی چه، چرا رخ می‌دهد، چطور می‌توان جلوی آن را گرفت و در صورت وقوع، چگونه باید برای آزادسازی دارایی اقدام کرد.

فریز شدن ارز دیجیتال یعنی چه؟

زمانی اصطلاح فریز ارز دیجیتال (Crypto freeze) به کار برده می‌شود که دارایی شما در یک صرافی یا یک کیف پول ارز دیجیتال به طور موقت یا دائم قفل شده باشد. در این صورت شما نمی‌توانید دارایی را برداشت کنید، انتقال بدهید یا از آن برای خرید و فروش استفاده کنید. در واقع موجودی دارایی‌تان را در حساب می‌بینید، اما هیچ کاری نمی‌توانید با آن انجام دهید. در این وضعیت، معمولاً با پیام‌هایی مانند «Withdraw Suspended» یا «Account Restricted» در صرافی‌ها مواجه می‌شوید.

هر دعوت، ۲۰۰ هزار تومان!
هر دعوت، ۲۰۰ هزار تومان! با دعوت هر نفر به صرافی تبدیل، ۲۰۰ هزار تومان هدیه بگیرید. همچنین می‌توانید سود هر دعوت را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید.
دعوت دوست معامله‌گر

 آیا امکان فریز ارزهای دیجیتال وجود دارد؟ مگر نه اینکه ارز دیجیتال غیرمتمرکز است؟

با توجه به اینکه ارزهای دیجیتال دارایی‌های غیرمتمرکزی هستند که با کمک فناوری بلاک چین راه‌اندازی می‌شوند این سوال مطرح می‌شود که اصلا چطور یک قدرت مرکزی می‌تواند ارز دیجیتال را قفل کند. در پاسخ باید گفت از نظر تئوری ارزهای دیجیتال شما تا زمانی واقعا غیرمتمرکز هستند که کنترل کلیدهای شخصی شما به دست خودتان باشد. اما این قاعده برای تمام کاربران ایرانی صدق نمی‌کند. برای درک بهتر این موضوع این ۳ سناریو را در نظر بگیرید:

  1.     وقتی دارایی شما در یک صرافی متمرکز مثل بایننس نگهداری می‌شود، کلید خصوصی در دست شما نیست. صرافی کنترل دارایی شما را به دست دارد و هر لحظه می‌تواند بر مبنای دلایلی که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم حساب شما را فریز کند.
  2.     حتی اگر دارایی خود را در یک قرارداد هوشمند سرمایه‌گذاری کرده باشید نیز کلید خصوصی در دست شما نیست و توسعه‌دهنده یا مدیر (Owner Address)  دارایی شما را کنترل می‌کند. در برخی پروژه‌ها حتی امکان فریز کردن یا ریکاوری دستی تراکنش‌ها از سوی مالک قرارداد وجود دارد. در ادامه‌ی مقاله، به‌طور دقیق‌تری نقش «آدرس مدیر» و تأثیر آن در فریز شدن دارایی را بررسی خواهیم کرد.
  3. از طرفی زمانی که دارایی خود را در یک کیف پول متصل به برنامه غیرمترکز یا dApp نگهداری می‌کنید نیز عملا کلید شخصی در دست شما نیست و با اتصال کیف پول به یک صرافی متمرکز دیگر کنترل روی ارزهای خود ندارید.

غیرمتمرکز بودن فقط یک شعار نیست، اما واقعیت این است که: تا زمانی که خودتان کنترل کامل کلیدهای خصوصی را در اختیار نداشته باشید، دارایی‌تان واقعاً آزاد و غیرمتمرکز نیست.

crypto-freezing

 مراحل فریز شدن یک دارایی دیجیتال چگونه پیش می ‌رود؟

فریز شدن یک اتفاق ناگهانی نیست و همیشه نشانه‌هایی وجود دارند که از احتمال مسدود شدن دارایی شما خبر بدهند. اما بسیاری از کاربران نشانه‌ها را نادیده می‌گیرند. در ادامه مراحل فریز ارز دیجیتال را بررسی می‌کنیم:

شناسایی رفتار مشکوک

صرافی‌ها یا پلتفرم‌های دیجیتال از الگوریتم‌های پیشرفته‌ای برای پایش تراکنش‌ها و رفتار کاربران استفاده می‌کنند. با شناسایی هر یک از موارد زیر یک هشدار فعال می‌شود:

  •         ورود از IP مشکوک یا تغییر ناگهانی کشور
  •         ارسال یا دریافت ارز از آدرس‌هایی که در لیست تحریم یا بلاک‌لیست‌اند
  •         فعالیت با ارزهای پرریسک یا ناشناس مثل Monero و Tornado Cash
  •         برداشت‌های سریع یا با حجم بالا بلافاصله پس از واریز

ارسال هشدار

بعد از مشاهده حرکات مشکوک صرافی اجازه برداشت را لغو کرده و پیامی مانند «Withdrawal Suspended» و «Please complete verification» ارسال می‌کند؛ البته ممکن است بدون هیچ پیامی اجازه برداشت ندهد.

درخواست ارائه اطلاعات هویتی

در این مرحله معمولا صرافی برای تصمیم‌گیری از شما می‌خواهد که مدارکی بیشتری از جمله موارد زیر را ارائه کنید:

  •         تصویری از کارت ملی یا پاسپورت
  •         ویدیو سلفی
  •         منبع ارز دریافتی
  •         توضیح در مورد آدرس‌هایی که با آنها تراکنش داشته‌اید.

پاسخ شما در این مرحله تعیین می‌کند که فریز کامل یا برداشته شود.

هشدار:

اگر در هر یک از مراحل دریافت هشدار یا درخواست اطلاعات قرار دارید، هرگز با عجله و بدون بررسی دقیق پاسخ ندهید.
ارسال مدارک ناقص یا اطلاعات اشتباه می‌تواند روند بررسی را پیچیده‌تر کند و حتی منجر به مسدود شدن دائمی حساب شما شود.
در ادامه‌ی مقاله، روش صحیح پاسخ‌گویی به پشتیبانی صرافی‌ها را به همراه چند نمونه پیام انگلیسی توضیح داده‌ایم.

فریز ارز دیجیتال به صورت کامل

در این مرحله اگر پاسخ درستی نداده باشید یا اصلا پاسخی ارائه نکرده باشید حساب یا بخشی از دارایی شما کاملا قفل می‌شود و شما دیگر قادر به برداشت و جابه‌جایی دارایی نخواهید بود و در برخی از مواقع حتی اجازه ورود به حساب کاربری و تماشای موجودی خود را نیز نخواهید داشت!

ارجاع به تیم حقوقی یا بازرسان

پس از فریز کامل، ممکن است موضوع حساب شما برای پیگیری بیشتر به بازرسان حقوقی، نهادهای دولتی یا بین‌المللی ارجاع داده شود.

iran-conditions

 چرا کاربران ایرانی بیشتر در معرض فریز شدن هستند؟

مسدود شدن ارز دیجیتال در همه جای دنیا ممکن است اتفاق بیفتد اما کاربران ایرانی به دلیل تحریم‌های بین‌المللی، محدودیت‌های هویتی و خطاهای رایج در استفاده از ابزارهای عبور از تحریم بیشتر با خطر فریز ارز دیجیتال روبه‌رو هستند. برخی از دلایل فریز شدن ارز کاربران ایرانی را در ادامه درج می‌کنیم:

قوانین OFAC و  FATFصرافی‌های متمرکز را ارائه خدمات به کشورهایی که تحریم هستند منبع می‌کند. به همین دلیل در صورت شناسایی آی پی ایرانی یا استفاده از VPN ناپایدار خطر مسدود شدن دارایی به وجود می‌آید. تغییر ناگهانی IP حتی برای یکبار هم می‌تواند به عنوان یک رفتار مشکوک از سوی شما ثبت شود. در مورد سایر موارد مشکوک نیز در ابتدای مقاله و در تیتر مراحل فریز شدن صحبت کردیم.

چه نهادهایی می‌ توانند ارز شما را فریز کنند؟

اگر فکر می‌کنید ترید در بازار ارز دیجیتال به معنای آزادی عمل کامل است باید در برداشت خود تجدید نظر کنید. بسیاری از پلتفرم‌ها و نهادها می‌توانند حساب شما را مسدود و کنترل کنند. در ادامه با این نهادها آشنا می‌شوید:

 صرافی ‌های متمرکز ( Binance، KuCoin و)

معمولا بیشتری فریز ارز دیجیتال توسط صرافی‌های بزرگ انجام می‌شود. این صرافی‌ها کنترل دارایی شما را در اختیار دارند و زیر نظر قوانین بین‌الملل فعالیت دارند و به همین دلیل از سیستم‌های شناسایی رفتار مشکوک پیشرفته‌ای (AML) استفاده می‌کنند.

 کیف پول‌ هایی که به dApp متصل می‌ شوند

والت‌هایی مانند متامسک و تراست والت به خودی خود غیرمتمرکز هستند و مدیریت دارایی شما را بر عهده نمی‌گیرند. اما زمانی که این کیف‌ پول‌ها را به صرافی‌ها یا دپ‌ها متصل می‌کنید در واقع دارایی شما درون یک قرارداد هوشمند قفل می‌شود و دسترسی شما محدود خواهد شد.

 قراردادهای هوشمند با قابلیت کنترل دارایی

مدیر پروژه در بسیاری از پروژه‌ها می‌توانند کدهای قراردادهای هوشمند را به گونه‌ای تغییر دهد که تراکنش متوقف شده، حساب کاربر مسدود شود یا دسترسی او به دارایی مختل شود. این مشکل در پروژه‌هایی که بازبینی نمی‌شوند رایج‌تر است.

آدرس مدیر چیست و چطور می ‌تواند باعث فریز شود؟

«آدرس مدیر» یا Owner Addressدر واقع توسعه‌دهنده‌ای است که با کمک یا قرارداد هوشمند کنترل دارایی دیجیتال شما را به عهده می‌گیرد. این آدرس توسط توسعه‌دهنده پروژه تعریف می‌شود و به بخش‌هایی از کد قرارداد هوشمند دسترسی دارد که از دسترس کاربران خارج است. او می‌تواند با توجه به سطح دسترسی مدیریتی خود در عملکرد توکن و حتی قرارداد تغییراتی را اعمال کند.

آدرس مدیر می‌تواند اقداماتی از این دست را انجام دهد آن هم بدون نیاز به کسب مجوز از کاربران:

  •         تراکنش‌های خاصی را متوقف کند.
  •         انتقال توکن‌ها از آدرس‌های خاص را مسدود کند.
  •         توکن‌های کاربر را برگرداند (revoke)‌
  •         تعداد توکن‌ها را تغییر دهد (mint/burn)
  •         کل قرارداد را غیرفعال کند (pause/unpause)

وحشت نکنید این میزان دسترسی برای مدیریت همیشه بد نیست! در شرایط اضطراری و برای مقابله با هک نیز مدیر با کمک همین دسترسی‌ها می‌تواند از پروژه محافظت کند. برای اطمینان خاطر از پروژه‌هایی استفاده کنید که سطح دسترسی مدیر را در وایت پیپر به صورت شفاف درج کرده اند و توسط تیم‌های امنتی Audit یا بررسی می‌شوند.

 بازرسان خصوصی پلتفرم ها

احتمالا عبارت Compliance را هنگام کار بار صرافی‌های متمرکز دیده‌اید. این عبارت به تیم بررسی صرافی اشاره می‌کند که فعالیت کاربران را زیر نظر می‌گیرند. در صورت شناسایی رفتار مشکوک از سوی شما، این بازرسان می‌توانند بدون نیاز به ارسال پیام هشدار حساب شما را مسدود کنند.

 نهادهای دولتی و رگولاتورهای خارجی

اگر صرافی یا پروژه‌ای از طرف نهادهایی مانند:

  •         : OFAC دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا
  •         FATF : گروه ویژه اقدام مالی
  •         یا حتی مقالات دولتی محلی مانند SEC، FCA، MAS

دستور بگیرد، ممکن است دارایی کاربران خاص فریز شده یا تحت بررسی قضایی قرار گیرد. این اتفاق به‌خصوص برای کاربرانی که در معرض تحریم‌اند (مثل کاربران ایرانی) بیشتر رخ می‌دهد.

reason-of-freezing

چگونه می ‌توان از فریز شدن جلوگیری کرد؟

به جای اینکه نگران رفع فریز دارایی باشید، بهتر است محتاطانه در بازار ارز دیجیتال فعالیت کنید. برای این منظور موارد زیر را در نظر بگیرید:

 انتخاب صرافی ‌های امن مخصوص کاربران ایرانی

صرافی‌هایی مانند بایننس یا کوکوین رسما به کاربران ایرانی خدمات نمی‌دهند پس بهتر است با تکیه بر VPN های ناپایدار و غیرقابل اعتماد دارایی خود را به خطر نیندازید. این روزها در صرافی ایرانی تبدیل به امکانات ارزشمندی مانند امکان معامله اهرمی، سواپ بدون نیاز به پرداخت کارمزد، دسترسی به نمودارهای قیمتی و معامله با کمک دفتر سفارشات دسترسی دارید. بیش از ۳ میلیون ایرانی در این صرافی خرید و فروش ارز دیجیتال را انجام می‌دهند و پشتیبانی فارسی زبان در هرلحظه از شبانه‌روز پاسخگوی شماست.

 استفاده از VPN حرفه ‌ای با IP ثابت

اگر با وجود همتای ایرانی برای صرافی‌های خارجی به استفاده از صرافی‌های بین‌المللی اصرار دارید، از VPNهای رایگان استفاده نکنید. به دنبال روشی برای داشتن یک آی پی ثابت باشید که البته مستلزم صرف هزینه است اما ریسک شناسایی آی پی ایران را به حداقل می‌رساند.

 احراز هویت کامل و به روز

اگر صرافی موردنظر شما KYC را با سخت‌گیری اجرا می‌کند هرگز نباید مدارک را دستکاری کنید و بهتر است بدون مغایرت و بدون جعل مدارک را ارائه دهید. جعل مدارک احتمال فریز شدن ارز دیجیتال را افزایش می‌دهد.

 تعامل نکردن با آدرس ‌های مشکوک

با پروژه‌ها و آدرس‌هایی که در لیست سیاه قرار دارند مانند پروژه Toronado Cash مراوده مالی نداشته باشید.

undo

چگونه می توان ارز دیجیتال را از فریز خارج کرد؟

فریز ارز دیجیتال همیشه دائمی نیست، با توجه به نوع فریز، دلیل فریز و شرایط حساب‌تان ممکن است بتوانید فریز شدن را لغو کرده و دوباره به دارایی خود دسترسی پیدا کنید. توجه داشته باشید که تضمینی برای برگشت کامل دارایی وجود ندارد اما در ادامه روش‌هایی را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

 بررسی علت فریز

قبل از تلاش برای رفع فریز ارز دیجیتال باید مشخص کنید که چه رفتار مشکوکی موجب فریز ارز دیجیتال شما شده است. ممکن است صرافی دلیل فریز شدن را اعلام کند یا بدون اطلاع قبلی حساب شما را فریز کند و شما در ابهام باقی‌بگذارد. در هر صورت بهتر است با پشتیبانی وارد مذاکره شوید.

چگونه با پشتیبانی صرافی‌ ها مکاتبه کنیم تا احتمال آزاد شدن دارایی بیشتر شود؟

اگر دارایی‌تان در یک صرافی فریز شده، اولین و مهم‌ترین قدم برقراری ارتباط مؤثر و دقیق با پشتیبانی آن پلتفرم است. در ادامه چند نکته کلیدی برای ارسال درخواست حرفه‌ای و مؤثر ارائه می‌کنیم:

 ۱. آرام، دقیق و رسمی بنویسید

پشتیبانی صرافی‌ها با صدها درخواست مشابه مواجه است. استفاده از لحن عصبانی، تهدیدآمیز یا احساسی نه‌تنها کمکی نمی‌کند، بلکه احتمال رسیدگی را کاهش می‌دهد.

۲. همه اطلاعات خواسته‌شده را دقیق ارائه دهید

معمولاً لازم است:

  •         آدرس ایمیلی که با آن ثبت‌نام کرده‌اید
  •         تاریخ آخرین ورود یا تراکنش
  •         مقدار ارز فریز شده
  •         دلیل احتمالی فریز (اگر می‌دانید)
  •         مدارک شناسایی یا سلفی (اگر خواسته شده)

نمونه پیام انگلیسی برای ارائه اطلاعات هویتی: بخش‌های زیرخط‌دار را باید با اطلاعات خودتان جایگزین کنید:

,Hello
,I noticed that my account has been restricted
:Below are my details for verification

  • Registered email: your@email.com
  • Approximate date of last login: [Date]
  • Approximate value and type of assets: [e.g., 0.5 BTC]
  • Suspected reason for freeze (if any): [e.g., large withdrawal]

.I’m ready to provide further documents if needed

Thank you for your support

 ۳. از ارسال مدارک جعلی یا فتوشاپ‌شده خودداری کنید

حتی تغییر زبان پاسپورت یا کارت ملی می‌تواند به‌عنوان جعل تلقی شود و حساب شما برای همیشه بسته شود.

 ۴. اگر از IP ایران وارد شدید، آن را توضیح دهید

مثلاً بگویید VPN قطع شده و به‌اشتباه با IP واقعی وصل شده‌اید. شفاف بودن بهتر از انکار است. در مکاتبه با صرافی‌های خارجی، هرگز به ایرانی بودن، محل سکونت، یا استفاده از مدارک ایرانی اشاره نکنید، مگر اینکه صرافی به‌صورت رسمی ارائه خدمات به کاربران ایرانی را اعلام کرده باشد. بهترین روش، اشاره به مشکلات فنی مثل VPN یا تغییر (IP) بدون ذکر کشور است.

نمونه پیام انگلیسی در مورد ورود با آی پی اشتباه:

Subject: IP issue clarification

,Hello
.I noticed that my recent login may have been flagged due to an unstable VPN connection, which possibly caused a temporary IP mismatch
.I sincerely apologize for the confusion. I’m now using a secure, fixed connection and would like to ensure my account is in good standing
.Please let me know if any further steps are required from my side

.Thank you for your time and support

,Best regards
[Your Full Name]

 ۵. منتظر بمانید و پیگیری محترمانه داشته باشید

برخی صرافی‌ها پاسخ را در ۳ روز می‌دهند، برخی دیگر تا ۳۰ روز زمان می‌برند. پیگیری مداوم ولی محترمانه نتیجه بهتری دارد.

نمونه پیام انگلیسی برای پیگیری محترمانه:

,Hello
.I am following up on my previous request regarding account access
.I submitted the required information on [Date] but haven’t received a response yet
.I understand the support team may be busy and I appreciate your efforts

.Please let me know if there’s any update or if additional steps are needed from my side

,Kind regards
[Your Full Name]

حتی می‌توانید در صورت رفع نشدن مسدودی پیامی مبنی بر اعلام آمادگی خود برای همکاری بیشتری را نیز ارسال کنید:

,Hello
.I am fully willing to cooperate and provide any further documents or information needed for the verification process
.Please advise me on the next steps

.Thank you for your time and assistance

,Best
[Your Full Name]

 ریسک زمان بر بودن فرایند

انتظار نداشته باشید که پشتیبانی بلافاصله به شما پاسخ بدهد، معمولا این فرایند زمان‌بر است و بررسی دلایل قانونی و توضیحاتی که ارائه کرده‌اید مدتی به طول می‌انجامد. در واقع بازه زمانی مشخصی وجود ندارد و این می‌تواند آزاردهنده باشد. مدت زمان پاسخ به پیام‌های شما با توجه به صرافی می‌تواند از ۷۲ ساعت تا ۳۰ روز متغیر باشد و در برخی موارد هرگز پاسخی به دست شما نرسد.

از طرفی اگر دستور قضایی برای مسدود شدن حساب شما دریافت شده باشد، مدت زمان فریز شدن طولانی بوده و شاید به این زودی‌ها پاسخی از پشتیبانی دریافت نکنید.

برخی کاربران ایرانی با پیگیری درست و ارائه مدارک معتبر موفق شده‌اند حساب‌های فریز شده خود را بازیابی کنند؛ اما نتیجه این فرایند، به عوامل مختلفی بستگی دارد و هیچ تضمینی وجود ندارد.

در پایان: آیا فریز ارز دیجیتال قابل بازگشت است؟

فریز شدن دارایی یعنی دیگر قادر به برداشت، انتقال یا خرید و فروش با آن نیستید. این موضوع زمانی اتفاق می‌افتد که هنگام معامله در یک صرافی یا پلتفرم رفتار مشکوکی از شما سربزند و به عنوان مثال هویت ایرانی شما برملا شود. در این موارد صرافی با توجه به اینکه کنترل دارایی شما را در اختیار دارد می‌تواند حساب شما را مسدود کند.

شما می‌توانید با راهنمایی‌های ارائه شده در این مقاله با کمال احترام و صداقت با پشتیبانی مکاتبه کنید اما باید بدانید که تضمینی برای برگشت دارایی وجود ندارد. البته شماری از کاربران ایرانی در این امر موفق بوده‌اند اما این قاعده در مورد همه کاربران صادق نیست.

اگر نمی‌خواهید دوباره درگیر فرآیند پیچیده و پرریسک رفع فریز شوید، استفاده از یک صرافی ایرانی معتبر مثل «تبدیل» می‌تواند خیال‌تان را از بابت امنیت و دسترسی راحت، آسوده کند.

 سوالات متداول

فریز شدن ارز یعنی دارایی ‌ام از بین رفته است؟

خیر. فریز شدن به این معناست که دارایی شما در حساب وجود دارد، اما نمی‌توانید آن را برداشت یا انتقال دهید. این یک وضعیت «قفل‌شدگی موقت یا دائم» است. ممکن است دارایی تحت بررسی یا محدودیت قرار گرفته باشد.

آیا کیف پول ‌ها هم می ‌توانند دارایی را قفل کنند؟

در حالت عادی، خیر. اگر شما از کیف پول‌های غیرامانی مثل  MetaMask،  Trust Walletاستفاده می‌کنید و کلید خصوصی در اختیار شماست، کسی نمی‌تواند دارایی‌تان را فریز کند. اما اگر این کیف پول را به یک صرافی یا قرارداد هوشمند آسیب‌پذیر متصل کنید، ممکن است دارایی‌تان از کنترل شما خارج شود.

چگونه بفهمم دارایی ‌ام فریز شده؟

در صورت فریز ارز دیجیتال معمولاً با نشانه‌هایی مثل عدم امکان برداشت، پیغام‌هایی مانند «Withdrawal Suspended» یا«Account Restricted» ، یا غیرفعال شدن دکمه‌های جابه‌جایی دارایی در صرافی مواجه می‌شوید.

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط