دلیل صعود و نزول بیتکوین در روز ۹ اسفند ۱۴۰۲ چه بود؟
متوسط
بیت کوین، ارز دیجیتال غیرمتمرکز، که از انقلاب دیجیتال زاده شده است، نهتنها مفاهیم سنتی پول را به چالش کشیده، بلکه توجه بسیاری را نیز به خود جذب کرده است.
بیت کوین از آغاز کار خود به عنوان یک مفهوم که در وایت پیپر ساتوشی ناکاموتو ترسیم شده بود تا تبدیل شدن به یک ارز جهانی، شاهد افزایش قیمت بسیاری بوده است و نوساناتی نیز به همراه داشته است.
در این میان همانطور که میدانید روز چهارشنبه هفته گذشته یعنی ۹ اسفند ۱۴۰۲ (۲۸ فوریه ۲۰۲۴) بیت کوین صعود بسیار خوبی داشت و قیمتهای فوقالعادهای را دید، اما سپس با یک ریزش ناگهانی همه را غافلگیر کرد. پشت پرده این اتفاقات چه بود و چه عواملی باعث شد که ابتدا این رشد اتفاق بیفتد و سپس افت قیمتی را تجربه کند.
چرا قیمت بیت کوین در روز ۹ اسفند ۱۴۰۲ افزایش یافت؟
بیت کوین در روز ۲۸ فوریه (۹ اسفند) برای اولین بار در طی دو سال گذشته از مرز ۶۰۰۰۰ دلار عبور کرده و رالی صعودی خود را آغاز کرد.
اولین ارز دیجیتال جهان یعنی بیت کوین تا ساعت ۲:۱۰ بعد از ظهر به وقت UTC (۵:۴۰ بعدازظهر به وقت تهران) بیش از ۶.۶۴ درصد رشد داشت و به ۶۰۶۲۹ دلار رسید.
آخرین باری که بیت کوین بالای ۶۰۰۰۰ دلار معامله شد در ۱۲ نوامبر ۲۰۲۱ بود، که پس از آن بیت کوین ۶۷ درصد سقوط کرد و به پایینترین سطح ماکرو خود یعنی ۱۹۲۹۷ دلار در ابتدای آوریل ۲۰۲۲ رسید.
عملکرد قیمت بیت کوین با ورود بیسابقه صندوقهای قابلمعامله در بورس بیت کوین (ETF) و بهبود مستمر احساسات سرمایهگذاران در انتظار هاوینگ بیت کوین تقویت شد.
ETFهای بیت کوین
معاملات بیشتری در ۱۰ صندوق قابلمعامله در بورس بیت کوین اسپات نسبت به شاخصهای SPDR S&P 500 ETF Trust بهاختصار SPY و Invesco QQQ Trust Series 1 بهاختصار QQQ انجام شد.
بر اساس پستی که در پلتفرم X (توییتر سابق) در ۲۸ فوریه توسط جیم بیانکو (Jim Bianco)، مؤسس و رئیس بیانکو (Bianco Research)،صندوقهای ETF در ۲۷ فوریه در مجموع ۲۴۱۰۰۰ معامله انجام دادند که از ۱۸۵۰۰۰ معامله در SPY و ۱۳۸۰۰۰ معامله فردی در QQQ در همان روز پیشی گرفته بود.
تعداد معاملات در ETFهای بیت کوین، SPY و QQQ. منبع: جیم بیانکو
با افزایش اعتماد سرمایهگذاران، تعداد ۹ ایتیاف بیتکوین در ۲۸ فوریه برای دومین روز متوالی مجموعاً حجم معاملات بیش از ۲ میلیارد دلار را ثبت کردند.
بر اساس پستی در پلتفرم X توسط بالکوناس (Balchunas)، صندوق بیت کوین آیشیرز بلک راک (iShares Bitcoin Trust) در ۲۷ فوریه بیش از ۱۰۰,۰۰۰ معامله جداگانه ثبت کرد که میانگین معاملات روزانه از حدود ۳۰,۰۰۰ به ۶۰,۰۰۰ افزایش یافته است.
ارزش معامله شده در ETFهای بیت کوین اسپات. منبع: اریک بالچوناس
ارتباط صعود و نزول قیمت با هاوینگ بیت کوین
به گفته میکل مورچ (Mikkel Morch)، بنیانگذار صندوق سرمایه گذاری دارایی دیجیتال ARK36، بیت کوین و اتر هر دو میتوانند در چند هفته آینده بالاترین رکوردها را ثبت کنند که ناشی از هاوینگ بیت کوین در آینده و پذیرش احتمالی ETF اسپات اتر در ایالات متحده است.
همچنین او بیان کرد:
“پیشبینیهایی که در خصوص تأیید ETFهای اسپات اتر (اتریوم) وجود دارد، بیشتر بر بلوغ بازار ارزهای دیجیتال تأکید میکند. این به معنای به رسمیت شناختن نقش اتریوم، نهتنها به عنوان یک ارز دیجیتال، بلکه به عنوان یک ستون فقرات زیرساختی برای آیندهای است که در آن امور مالی و فناوری به طور یکپارچه ادغام میشوند.”
بااینحال، طبق گفته رکت کپیتال (Rekt Capital)، تحلیلگر رمزارز، میتواند قبل از هاوینگ اصلاحی رخ دهد.
احساسات سرمایه گذاران کریپتو و طمع شدید آنها
ازآنجاییکه بیت کوین به بالاترین حد دو سال گذشته خود رسید، احساسات سرمایهگذاران به «طمع افراطی و شدید» تبدیل شد.
شاخص ترس و طمع کریپتو منبع: کوین مارکت کپ
شاخص ترس و طمع به بالاترین سطح سهماهه خود یعنی ۸۰ رسید که نشاندهنده طمع شدید در بین سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال بود. آخرین باری که این شاخص بالای ۸۰ قرار گرفت، در اوایل دسامبر ۲۰۲۳ بود. شاخص ترس و طمع کریپتو یک معیار چندعاملی از احساسات بازار کریپتو است.
الکس اونوفریچوک (Alex Onufriychuk)، یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل شرکت کمیناری (Kaminari)، یک شرکت زیرساخت پرداخت شبکه لایتنینگ، بیان کرد که هاوینگ بیت کوین و تایید ETFهای اسپات این ارز، دلایل اصلی افزایش احساسات مثبت سرمایهگذاران هستند:
“هر چهار سال یکبار لحظه حیاتی برای بیت کوین وجود دارد که پاداش استخراج آن به نصف کاهش مییابد و عملاً استخراج بیت کوین را دو برابر گران میکند و معمولاً ارزش آن را بالا میبرد. همچنین با چراغ سبز ETFهای بیت کوین، این ارز دیجیتال در چشم بسیاری از سرمایهگذاران به مشروعیت رسیده است.”
دلایل اصلی ریزش بیت کوین پس از رسیدن به ۶۴ هزار دلار
سقوط بیت کوین پس از صعود به مرز ۶۴۰۰۰ دلار، هیجان و نگرانی را در فضای کریپتو برانگیخت.
برای اولین بار از نوامبر ۲۰۲۱، قیمت بیت کوین از ۶۰۰۰۰ دلار فراتر رفت و تقریباً ۱۰ درصد از بالاترین رکورد خود فاصله داشت. بااینوجود، همانطور که در جهش اخیر قیمت بیت کوین مشاهده میشود، با وجود نوسانات، خوشبینی همچنان ادامه دارد.
در این بخش دلایل نزول بیت کوین را پس از صعود به ۶۴ هزار دلار بررسی میکنیم.
رویکرد محتاطانه سرمایه گذاران
عقبنشینی اخیر قیمت بیت کوین ممکن است ریشه در اتخاذ موضع محتاطانه سرمایه گذاران در میان افزایش بیسابقه قیمت این ارز دیجیتال داشته باشد. همانطور که گفتیم درحالیکه مجموعهای از عوامل از جمله ورود قوی به ETFهای بیت کوین اسپات، انباشت و جمعآوری بیت کوین توسط مایکل سیلر (Michael Saylor) و خوشبینی پیرامون هاوینگ بیت کوین باعث افزایش قیمت آن شد، نگرانیها در مورد یک اصلاح قیمتی نیز افزایش یافت.
چندین کارشناس بازار، از جمله دانیل یان (Daniel Yan) از ماتریکس پورت (Matrixport)، هشدارهایی را درباره اصلاح احتمالی ۱۵ درصدی تا پایان آوریل بیان کردند که برخی از سرمایهگذاران را وادار به رعایت احتیاط کرد.
لازم به ذکر است، این رویکرد محتاطانه نشاندهنده احساس احتیاط گستردهتری در بازار است.
سیو سود سرمایهگذاران با افزایش قیمت بیت کوین
ازآنجاییکه بیت کوین از مرز ۶۰۰۰۰ دلار عبور کرد، سرمایه گذاران فرصتی را برای سیو سود خود دیدند. پس از افزایش قیمت، به سطوحی که از نوامبر ۲۰۲۱ مشاهده نشده بود، بسیاری از سرمایه گذاران تصمیم گرفتند که سود خود را سیو کنند.
در همین حال، رشد قابلتوجه ارزش بیت کوین نسبت به سال گذشته، برخی را وادار به فروش کرد که سود حاصله از دست نرود. این رفتار سودآوری منعکسکننده یک استراتژی رایج در بازارهای پرنوسان است، جایی که سرمایهگذاران به دنبال تضمین سود خود در میان عدم اطمینان بازار هستند.
بنابراین، درحالیکه عقبنشینی قیمت ممکن است نشانهای از یک عقبگرد موقت باشد، ماهیت پویای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال و عوامل مختلف تأثیرگذار بر حرکات بازار را نیز نشان میدهد.
اختلال در صرافی کوین بیس
سقوط اخیر قیمت بیتکوین را میتوان تا حدی به کوین بیس، یک پلتفرم صرافی ارز دیجیتال محبوب، نسبت داد. این اختلال که باعث توقف موقت معاملات شد، منجر به ازدستدادن قابلتوجهی از احساسات بازار و باعث فروش گسترده نیز شد.
شایانذکر است، در عرض تنها ۱۵ دقیقه، این قطعی صرافی کوین بیس منجر به ضرر ۱۰۰ میلیارد دلاری در ارزش بازار بیت کوین شد. ازآنجاییکه کاربران کوینبیس قادر به دسترسی به حسابهایشان نبودند، وحشت در بین آنها ایجاد شد و کاهش قیمت بیتکوین را تشدید کرد.
در پی این قطعی و اختلال، قیمت بیت کوین تقریباً ۹ درصد از ۶۴۰۰۰ دلار به ۵۹۰۰۰ دلار سقوط کرد. این عقبنشینی ناگهانی قیمت درست زمانی رخ داد که بیت کوین در آستانه رسیدن به بالاترین رکورد جدید خود بود و موج شوک در جامعه ارزهای دیجیتال را تشدید کرد.
اگرچه این مشکل از آن زمان حل شده است، اما نوسانات ناشی از قطعی کوین بیس به بازار به عنوان یادآوری آشکار از ماهیت شکننده اکوسیستم ارزهای دیجیتال است.
لیکویید شدن پوزیشنها در بازار کریپتو
یکی دیگر از دلایل اصلی سقوط قیمت بیت کوین میتواند رویداد لیکویید شدن قابلتوجه در بازار کریپتو باشد که مجموعاً ۷۴۰ میلیون دلار بود. طبق دادههای کوین گلس، این لیکوییدیشن عظیم، ۱۷۶۵۵۳ معاملهگر را شامل میشد و بر احساسات نزولی حاکم در بازار تأکید کرد.
همچنین در موقعیتهای خرید، لیکوییدیشن بیت کوین در مجموع به ۱۰۴.۵۳ میلیون دلار رسید، درحالیکه در موقعیت فروش، ۱۶۹.۳۵ میلیون دلار را لیکویید کرد.
لیکوییدیشن زمانی اتفاق میافتد که صرافیها موقعیتهای معاملاتی اهرمی را به دلیل ناتوانی معاملهگران در برآورده کردن نیازهای مارجین میبندند و نوسانات بازار را تشدید میکند.
پیش بینی PCE
ممکن است برخی از سرمایهگذاران قبل از انتشار دادههای کلیدی تورم PCE صبر کرده باشند. باتوجهبه دادههای تورمی بالاتر از حد انتظار همانطور که در شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) و شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) دیده میشود، نگرانیها در مورد جدول زمانی کاهش نرخ فدرال رزرو افزایش یافته است.
با این حال، اقتصاددانان پیشبینی میکنند که تورم سالانه هزینههای مصرف شخصی (PCE) کاهش جزئی را از ۲.۶ درصد به ۲.۴ درصد با افزایش ماهانه ۰.۳ درصدی برساند. همچنین پیش بینی میشود که PCE اصلی ماهانه ۰.۴ درصد افزایش یابد، در حالی که پیش بینی شده نرخ سالانه از ۲.۹ درصد به ۲.۸ درصد کاهش یابد.
تاثیر هاوینگ بیت کوین بر قیمت
رویداد هاوینگ بیت کوین در کد این ارز به گونهای طراحی شده است که بهتدریج تعداد بیت کوینهای جدیدی را که هر چهار سال یک بار وارد گردش میشوند، کاهش دهد. این کمبود برنامهریزی شده میتواند بر قیمت آن از طریق یک اصل اقتصادی ساده تأثیر بگذارد: عرضه و تقاضا.
وقتی تعداد بیتکوینهای موجود برای استخراج به نصف کاهش مییابد، فشار فروش کلی از سوی ماینرهایی که برای پوشش هزینهها باید پاداش خود را بفروشند، کاهش مییابد. درعینحال، عرضه محدود کوینهای جدید میتواند بیت کوینهای موجود را برای سرمایه گذارانی که به دنبال دارایی کمیاب هستند جذابتر کند.
بااینحال، درک این نکته مهم است که تاثیر قیمت هاوینگ همیشه فوری یا تضمین شده نیست. سایر نیروهای بازار و احساسات سرمایهگذاران نیز میتوانند نقش مهمی ایفا کنند. در حالی که رویدادهای هاوینگ گذشته با افزایش قیمت همراه بوده است، این یک الگوی قطعی نیست و نتایج آتی ممکن است متفاوت باشد. در این خصوص میتوانید به مقالهای که در خصوص نحوه معامله و ترید در دوره هاوینگ برای شما عزیزان آماده کردهایم، رجوع کنید.
امیدواریم که از این مقاله نیز استفاده کرده باشید.
سوالات متداول
۱. چه چیزی میتواند باعث افزایش قیمت بیت کوین شود؟
عوامل متعددی میتوانند در افزایش قیمت بیت کوین نقش داشته باشد، از جمله افزایش تقاضا از سوی سرمایه گذاران نهادی و سرمایه گذاران خرد، اخبار و رویدادهای مثبت مربوط به ارزهای دیجیتال و عدم اطمینان اقتصادی که سرمایه گذاران را به سمت بیت کوین به عنوان محافظی در برابر تورم سوق میدهد.
۲. چه چیزی میتواند باعث کاهش قیمت بیت کوین شود؟
مانند افزایش قیمت، عوامل مختلفی میتواند در کاهش قیمت بیت کوین موثر باشد. این موارد شامل اخبار و رویدادهای منفی پیرامون ارزهای دیجیتال، مقررات و سرکوبهای دولتها و عملکرد قوی در بازارهای مالی سنتی هستند.
۳. قیمت بیت کوین چقدر نوسان دارد؟
بیت کوین با نوسانات ذاتی خود شناخته شده است، به این معنی که قیمت آن میتواند در دورههای کوتاه به طور قابلتوجهی نوسان داشته باشد. این نوسانات ناشی از عوامل مختلفی از جمله پویایی عرضه و تقاضا، تمایل سرمایهگذاران و رویدادهای خارجی مانند اخبار و مقررات است.
۴. آیا میتوان قیمت بیت کوین را پیش بینی کرد؟
پیشبینی قیمت بیتکوین یا هر دارایی دیگری در آینده به صورت دقیق غیرممکن است؛ ولی عوامل پیچیده و دائماً در حال تغییر متعددی بر بازار تأثیر میگذارند ولی میتوان به صورت حدودی دراینخصوص نظر داد.
دیدگاهها