اوراکل چیست؟ بهترین پروژه های oracle در حوزه بلاک چین
چکیده
اوراکل یک منبع داده است که در فضای بلاکچین نقش یک پل ارتباطی بین قرارداد هوشمند و منابع خارجی دیگر را ایفا می کند. اگر بخواهیم به طور تخصصی اوراکل را تعریف کنیم، میتوان گفت که اوراکلها علاوه بر اینکه با منابع داده خارجی ارتباط برقرار میکنند، به بررسی و تایید صحت دادههای فراهم شده نیز میپردازند.اگر میخواهید با مفاهیم اوراکلها، دادههایی که در قراردادهای هوشمند تامین و مورد استفاده قرار میگیرند، به صورت جامع و کامل آشنا شوید، پیشنهاد می کنم تا آخر این مقاله از تبدیل با ما همراه باشید.
اوراکل چیست؟
مجموعهای از اطلاعات که بلاکچینها برای به ثمر رساندن قراردادهای هوشمند در جهت اجرای فعالیتهای خاص خود نیاز دارند اوراکل گفته میشود. اطلاعات اوراکلها به دو دسته برون زنجیرهای (Off-Chain) و درون زنجیرهای (On-Chain) تقسیم بندی میشوند.
برخی از قراردادهای هوشمند که بر پایه اطلاعات درون زنجیرهای برنامهریزی شدهاند، با استفاده از این دادهها به راحتی قابل اجرا هستند. اما گاهی اوقات با قراردادهای هوشمندی مواجه خواهیم شد که به اطلاعاتی در خارج بلاک چین، جهت اجرایی شدن نیاز دارند. با توجه به این موضوع، دسترسی به دادههای خارج از زنجیره بلاک چین و قراردادهای هوشمند امکان پذیر نیست. از طرفی این دو شبکه برای اجرایی شدن عملیات به راههای ارتباطی خاصی نیاز دارند. از این رو شبکه بلاکچین و قراردادها میتوانند در کنار یکدیگر پروژه بسازند. نقش برقراری ارتباط ما بین دنیای داخل بلاکچین و خارج آن، برعهده Oracle است. در حقیقت اوراکلها مانند پلی هستند که وظیفه برقراری ارتباط بین دنیای داخل و خارج بلاکچین و تامین اطلاعات مورد نیاز قراردادهای هوشمند را بر عهده دارند. به عنوان مثال، برای اجرای یک قرارداد هوشمند، جهت تکمیل تراکنش خاص به قیمت لحظه ای بیت کوین نیاز است که این عملیات توسط اوراکل انجام میشود.
کاربرد اوراکل چیست؟
اوراکلها به جهت اینکه موجب وسیعتر شدن کاربردهای قراردادهای هوشمند میشوند، نقشی اساسی در اکوسیستم بلاکچین ایفا میکنند؛ چرا که اگر اوراکلها وجود نداشتند، کاربرد قراردادهای هوشمند دچار محدودیت میشد و تنها میتوانستند جهت اجرایی شدن از دادههای داخل بلاکچین استفاده نمایند. لازم به ذکر است که بدانید اوراکل در بلاکچین یک منبع داده نیست. در واقع وظیفه اوراکل در بلاک چین اعتبارسنجی، تایید دادهها و منظم سازی است. در نهایت این اطلاعات پس از تایید نهایی جهت اجرا شدن در اختیار قراردادهای هوشمند قرار داده میشود.اوراکلها انواع مختلفی از دادهها از جمله اطلاعات قیمتی یک محصول، دمای محاسبه شده توسط سنسور سنجش دما و… را تامین مینمایند. Oracle علاوه بر اینکه اطلاعات برون زنجیرهای را دریافت میکند، برخی از آنها وظیفه ارسال مجدد دادهها به بیرون شبکه را نیز برعهده دارند.
اوراکلهای گوناگونی با کاربردهای مختلف وجود دارند که عملکرد آنها بر اساس نوع بلاکچینی که در آن فعالیت میکنند، متفاوت است. در ادامه به بررسی انواع Oracle خواهیم پرداخت.
انواع اوراکل در بلاک چین
اوراکلها بر اساس نوع داده، عملکرد آنها و فعالیت بلاکچینهای مختلف متفاوت عمل میکنند و در گروههای مختلف دسته بندی میشوند. البته شایان ذکر است که بدانید عوامل مختلفی از قبیل نوع منبع داده، داخلی یا خارجی بودن داده، متمرکز یا غیرمتمرکز بودن اطلاعات در انتخاب نوع Oracle تاثیرگذار هستند. لازم به ذکر است که بدانید اوراکلها میتوانند در چند گروه قرار بگیرند که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
اوراکل نرمافزاری
وظیفه اوراکل نرمافزاری (Software Oracle) دریافت اطلاعات از سایتها، سرورها، پایگاههای داده آنلاین یا هر منبع دیگر و انتقال آن به داخل بلاکچین است. یکی از مهمترین مزایای اوراکلها که موجب کاربردیتر شدن آن شده، اتصال اوراکلهای نرم افزاری به اینترنت است. این قابلیت موجب انتقال سریع داده میشود که به صورت همزمان (Real-Time) در اختیار قراردادهای هوشمند قرار میگیرند. نمونه بارز آن اطلاعات برخط پروازها، قیمت داراییهای دیجیتال مانند قیمت بیت کوین و نرخ صرافیها هستند.
اوراکل سختافزاری
بعضی از قراردادهای هوشمند جهت بهبود عملکرد، نیاز به تعامل با دنیای واقعی دارند. یک اوراکل سختافزاری، برای درک قراردادهای هوشمند، دادههایی که از دنیای خارجی دریافت مینماید را به اطلاعات دیجیتال تبدیل میکند. به عنوان مثال، میتوان به سنسور که وظیفه بررسی سلامت اجناس وارداتی را دارد اشاره کرد .طریقه کار این سنسور بدین شکل است که در صورت تایید سلامت اجناس، داده تایید سلامت توسط اوراکل به قرارداد هوشمند ارسال میشود و در نهایت درب ورودی گمرک باز خواهد شد. نمونههای دیگر از اوراکل سخت افزاری را میتوان به اسکن کننده بارکدها، سنسورهای الکترونیکی و دستگاههای شبیه به آن اشاره نمود.
اوراکل ورودی و خروجی
وظیفه اوراکلهای ورودی این است که اطلاعات را از منابع خارجی تامین کنند و آن را به داخل بلاکچین وارد نماید، در حالی که اوراکل خروجی موظف است که اطلاعات را از داخل بلاکچین به دنیای خارجی منتقل نماید. برای درک بهتر اوراکل ورودی و خروجی می توان به دریافت اطلاعات از یک سنسور دما برای نمایش آن که نوعی Oracle ورودی است، اشاره نمود. مثال دیگر این که اگر از داخل بلاکچین اطلاعات را به سنسوری دیگر جهت قفل کردن دربهای ورودی ارسال شود، این نوع اوراکل، از نوع خروجی خواهد بود.
اوراکل متمرکز و غیرمتمرکز
در اوراکل متمرکز یک نهاد واحد، وظیفه کنترل و تامین اطلاعات همان نهاد را بر عهده دارد. از آنجایی که کیفیت دادهها با درجه اعتبار منبع آن ارتباطی مستقیم دارند، استفاده از یک منبع اطلاعات برای دریافت دادهها، بسیار خطرناک و بسیار پر ریسک خواهد بود. از جهت دیگر، استفاده از این نوع اوراکلها، به خاطر متمرکز بودن نهاد کنترلکننده ی آن، محیط را برای دستکاری اطلاعات توسط اخلالگران مهیا میسازند. یکی از مهمترین نقاط ضعف اوراکل متمرکز، Single Point Of Failure است. SPOF (وجود تک نقطه شکست) همان نقطهای است که در صورت بروز خرابی، باعث از کار افتادن تمام سیستم خواهد شد. این کار باعث خواهد شد که قرارداد های هوشمند در برابر حملات احتمالی به شدت آسیبپذیر شوند. کارکرد اوراکلهای غیر متمرکز شبیه بلاکچینهای عمومی است و تنها یک نهاد واحد برای تامین اطلاعات وجود ندارد. این نوع از اوراکلها به اوراکل اجماعی نیز مشهور هستند. چرا که اطلاعات تنها از یک منبع تهیه نمیشوند و چندین اوراکل به طور همزمان مشغول فعالیت و گردآوری اطلاعات هستند. در نهایت بعد از تایید نهایی، دادهها مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
اوراکل مختص به یک قرارداد هوشمند
این نوع از اوراکلها صرفا برای یک قرارداد هوشمند به کار می روند و به صورت یکتا طراحی شده اند. بدین صورت که اگر شخصی بخواهد از این نوع اوراکلها برای چند قرارداد هوشمند استفاده کند، میبایست به همان تعداد اوراکل ساخته شود. از معایب این نوع از اوراکلها میتوان به زمانبر و هزینهبر بودن آن نیز اشاره نمود؛ چرا که اگر شرکتی نیازمند به کسب اطلاعات از چندین منبع داده باشد، ناچار خواهند بود که چندین اوراکل طراحی و پیادهسازی نماید که این امر برای آنها اصلا صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
اوراکلهای انسانی
افرادی وجود دارند که در زمینههای خاص، اطلاعات بروز و جامعی دارند و میتوان از این افراد به عنوان اوراکل انسانی استفاده کرد. این اشخاص خاص، قادر هستند دادههای مورد نیاز قرارداد هوشمند را پس از اجرای فرایندهای لازم، در اختیار شرکتها قرار دهند. امکان جعل هویت در این روش، وجود ندارد. زیرا که با انجام احراز هویت رمزنگاری این دسته از افراد، امکان دستکاری اطلاعات و جعل هویت امکان پذیر نخواهد بود.
معرفی بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین
اوراکل که دارای عملکرد قابل اعتماد است که وظیفه آن تسهیل سازی ارتباط بین قراردادهای هوشمند است. بلاک چین باید به صورت مداوم با دادههای دنیای واقعی ارتباط برقرار کنند تا بتواند به طور مستمر در کاربردهای عملی و صنایع مختلف تاثیر بگذارند. این کار فقط توسط اوراکلها میسر میشود. با ما همراه باشید تا در ادامه با بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین که تاکنون اجرا شدهاند، آشنا شویم:
توکن چین لینک (Chainlink)
لینک (Chainlink) یکی از بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین محسوب میشود که دادههای خود را از پلتفرمهای خارج از زنجیرهی (Off-Chain) دریافت میکند. چین لینک در سال ۲۰۲۰ توانست عنوان برترین ارائه دهنده اوراکل بلاکچین را کسب نماید. این سیستم از ۱۰۰ شرکت نرم افزاری و۵۰ پروژه بلاکچینی تشکیل شده است. ارز لینک در حال حاضر در تایم فریم ۴ ساعته در یک کانال صعودی قرار گرفته است. با توجه به موقعیت ویژه ارز لینک [اکنون کف کانال صعودی قرار دارد]، بهترین موقعیت برای خرید آن در صرافی ارز دیجیتال تبدیل است. شما معامله گران گرامی میتوانید، ارز چین لینک را در بازار اسپات تبدیل معامله کنید.
توکن بند پروتکل (BAND protocol)
BAND protocol یکی دیگر از بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین (اوراکل میان زنجیرهای) به شمار میرود. این اوراکل که در بستر شبکه اتریوم فعالیت دارد، قادر است هر API [منبع داده خارجی] را به روشهای مقیاسپذیر، تجمیع کرده و به هم متصل نماید. درحقیقت این اوراکل بیشتر جهت تشویق کاربرانی ساخته شده است که میخواهند دادههای دنیای واقعی را به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در بلاکچین ارائه دهند. ارز BAND در حال حاضر در تایم فریم ۱ روزه، درکف یک کانال نزولی قرار گرفته است. با توجه به موقعیت صعودی آن، پوزیشن خوبی برای خرید آسان ارز دیجیتال بند در صرافی تبدیل خواهد بود. همچنین، شما معامله گران عزیز می توانید سفارشات خود را در بخش معاملات اهرم دار تبدیل انجام دهید.
رمز ارز دیا (DIA)
ارز DIA یکی از بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین است که به صورت شبکه معاملاتی مالی فعالیت دارد. دیا به منظور بالا بردن سرعت تبادلات جهانی، حذف کردن واسطهها و افزایش امنیت وارد بازار شده است. از مهمترین اهداف پروژه دیا میتوان به ارائه دادههای سریع و آموزش سرمایهگذاری آنلاین اشاره نمود. ارز دیا در حال حاضر در تایم فریم ۴ ساعته درسقف یک کانال نزولی قرار گرفته است. در حال حاضر (ادیبهشت ۱۴۰۳) بهترین موقعیت برای فروش توکن دیا در صرافی ارز دیجیتال تبدیل خواهد بود. از این رو معامله گران عزیز میتوانند در پلتفرم تبدیل معاملات خود را انجام دهند.
تلور (Tellor)
تلور، یکی از بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین از نوع غیرمتمرکز است. در اوراکل Tellor قراردادهای هوشمند ازطریق شبکه ماینرها [که بر مبنا الگوریتم اثبات کار (PoW) با یکدیگر در رقابت هستند]، انجام می پذیرد. ارز تلور در حال حاضر در تایم فریم ۴ ساعته در وضعیت رنج قرار گرفته است. بهترین کار در این وضعیت، منتظر ماندن برای پیدا کردن شرایط ایده آل برای ترید است. معامله گران باید منتظر بمانند تا اگر قیمت در سطوح حمایتی قرار گرفت، می توان بر روی خرید آن برنامه ریزی کرد و اگر قیمت ارز در سطوح مقاومتی قرار گرفت، می توان بر روی فروش و نوسان گیری آن برنامه ریزی نمود. معامله گران عزیز می توانند در صرافی تبدیل نسبت به معامله این ارز اقدام نمایند.
ارز آر ال سی (RLC)
ارز RLC نیز یکی از بهترین پروژه های اوراکل بلاک چین است که در تاریخ ۲۰ آوریل ۲۰۱۷ عرضه شد. آر ال سی ارزی است که با استانداردهای ERC20 سازگار بوده و در شبکه iExec به صورت غیرمتمرکز قابل معامله است. همچنین، معامله گران میتوانند تمامی خدمات پروژه iExec را با استفاده از RLC پرداخت نمایند. در حال حاضر ارز RLC در تایم فریم روزانه در سقف یک کانال نزولی قرار دارد. در حل حاضر برای این ارز، بهترین پوزیشن، معامله فروش است. شما معامله گران عزیز میتوانید در صرافی آنلاین تبدیل نسبت به انجام معاملات خود اقدام کنید.
مزایای اوراکل چیست؟
همانطور که می دانید اوراکل نقش رابط میان منابع داده خارجی و بلاکچین را ایفا میکند. یکی از مهمترین مزایای اوراکل این است که Oracle باعث توسعه استفاده قرارداد های هوشمند در سیستم بلاکچین میشود.
معایب اوراکل چیست؟
برای یک سیستم بلاکچین سالم، اجرای قراردادهای هوشمند بر مبنای دادههایی که توسط oracle تامین میشوند، بسیار حیاتی است. یکی از اصلیترین معایب استفاده از Oracle، خرابی آنها است؛ چنانچه اوراکلها دچار مشکل شوند، تمامی قراردادهای هوشمند که بر مبنا اوراکل تامین شدهاند، دیگر مورد استفاده قرار نخواهند گرفت.
یکی دیگر از معایب Oracle، عدم ایجاد توافق بدون دردسر میان اوراکلها و مکانیسم اجماع است. از آنجایی که این اوراکل بخش اصلی مکانیسم بلاکچین نیست، متاسفانه از امنیت کافی برخوردار نیست.
جمع بندی
رمز ارزهایی که مبتنی بر اوراکل هستند را می توان به توکنهایی چون لینک (link)، آر ال سی (RLC)، ارز دیجیتال Augur، بند پروتکل (Band Protocol) و تلور (Tellor) اشاره کرد. شما همراهان گرامی بر روی کدام رمز ارزهای اوراکل سرمایهگذاری کردهاید؟ پیشنهاد میکنیم برای معامله بر روی توکنهای اوراکل، از صرافی دیجیتال تبدیل استفاده کنید. چرا که این پلتفرم محبوب از کارمزدهای کم، معامله اهرم دار، سرعت و امنیت بالایی برخوردار است.
سوالات متداول
Oracle چیست؟
اوراکل نقش پل ارتباطی میان دادههای خارجی و بلاک چین را ایفا میکند.
مزایای اوراکل چیست؟
یکی از مهمترین مزایای اوراکلها توسعه کاربرد قراردادهای هوشمند است.
دیدگاهها