Skip to content
کمپین نیترولیگ

شبکه بیس چیست؟ بررسی جدیدترین لایه دوم اتریوم

مبتدی

شبکه بیس چیست؟ بررسی جدیدترین لایه دوم اتریوم
در
خواندن در ۵ دقیقه

چکیده

از زمان رونمایی نخستین شبکه‌های لایه دوم اتریوم در قالب راه‌حل کانال پرداخت در سال ۲۰۱۷ تا به‌امروز پروژه‌های مختلفی آغاز به‌کار کرده‌اند. در این بین، رول آپ‌ها (Rollup) نقش به‌مراتب بیشتری روی مقیاس‌پذیری بلاک چین اتریوم داشته‌اند. یکی از جدید‌ترین شبکه‌های لایه دوم اتریوم که در سال ۲۰۲۳ رونمایی شد، بیس (Base) نام دارد. در مدت زمان کوتاهی که از آغاز به کار شبکه بیس سپری شده، خود را به‌جایگاه سومین شبکه لایه دوم اتریوم از نظر ارزش کل قفل شده (TVL) رسانده است. به‌همین بهانه قصد داریم به نقد و بررسی شبکه Base بپردازیم.

شبکه بیس چیست؟ (Base)

شبکه بیس (Base) یک راه‌حل لایه دوم برای بلاک چین اتریوم است. نکته مهم درباره بیس آن است که توسط تیم توسعه دهنده صرافی ارز دیجیتال کوین بیس (Coinbase) رونمایی شده است. توسعه دهندگان برنامه‌های غیرمتمرکز با استفاده از زیرساخت شبکه بیس می‌توانند از خدمات و امکانات ویژه صرافی کوین بیس مانند جامعه گسترده معامله‌گران آن بهره‌مند شوند.

شبکه بیس نیز مانند سایر راه‌حل‌های لایه دوم اتریوم به‌دنبال فراهم کردن زیرساخت مناسب برای بهبود مقیاس‌پذیری اتریوم است. این شبکه تا حد زیادی هم در مسیر حرکت به‌سمت اهداف خود موفق بوده است. به‌طوری‌که تراکنش‌ها را با کارمزد به‌مراتب کمتری نسبت به شبکه اصلی اتریوم پردازش می‌کند.

کوین بیس؛ بنیان‌گذار شبکه بیس

بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران
بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران با شرکت در این رویداد و دعوت از دوستان خود می‌توانید بدون قرعه‌کشی BMW X3 برنده شوید.
شرکت در رویداد

بنیان‌گذار شبکه بیس کیست؟

هویت اصلی بنیان‌گذار شبکه بیس مشخص نیست؛ اما بر اساس اطلاعات درج شده در سایت رسمی آن، تیم توسعه دهنده صرافی کوین بیس مسئولیت راه‌اندازی و اداره آن را بر عهده دارند. همان‌طور که می‌دانید برایان آرمسترانگ و فرد ارهسام بنیان‌گذاران صرافی کوین بیس هستند. رسانه‌ها از سه چهره مهم در صرافی کوین بیس به‌عنوان تیم توسعه دهنده اصلی شبکه بیس یاد می‌کنند که عبارت‌اند از:

  • آدام بلک (مدیر ارشد فناوری صرافی کوین بیس)
  • جیمز پاول (مدیر محصول ارشد صرافی کوین بیس)
  • لری هریسون (معاون ارشد مهندسی صرافی کوین بیس)

البته ناگفته نماند که توسعه این شبکه لایه دوم اتریوم با همکاری توسعه دهندگان اکوسیستم آپتیمیسم (Optimism) صورت گرفته است. دقت داشته باشید که آپتیمیسم یکی دیگر از شبکه‌های لایه دوم اتریوم است. در توسعه شبکه بیس از ابزار OP Stack آپتیمیسم بهره گرفته‌اند. این ابزار در بردارنده ماژول‌هایی است که برای ایجاد بلاک چین‌های امن و منسجم به‌کار می‌روند.

اجرای آزمایشی شبکه بیس در ۲۳ فوریه سال ۲۰۲۳ صورت گرفت. این شبکه پس از چند ماه تلاش برای پیاده‌سازی موفق پیشنهاد بهبود اتریوم شماره ۴۸۴۴ (EIP-4844) معروف به دنک شاردینگ راه‌اندازی شد. هدف از این به‌روزرسانی، ارتقای مقیاس‌پذیری رول‌آپ‌های لایه دوم اتریوم از طریق حذف داده‌های شبکه در فواصل زمانی مشخص بود. به‌این ترتیب با مدیریت فضای ذخیره‌سازی شبکه، امکان افزایش سرعت پردازش و کاهش کارمزد تراکنش‌ها فراهم شد. شبکه اصلی بیس از ماه آگوست سال ۲۰۲۳ فعالیت خود را آغاز کرد.

اهداف شبکه بیس چیست؟

در سایت رسمی شبکه بیس، هدف اصلی آن به‌صراحت ذکر شده است. این شبکه به‌دنبال ایجاد یک سیستم مالی باز با هدف دستیابی به آزادی اقتصادی در سطح دنیا است. در کنار آن یک هدف جانبی مهم مبنی بر راه‌اندازی سوپرچین (Superchain) را هم دنبال می‌کند.

تا به امروز بسیاری از شبکه‌های بلاک چین به‌صورت مستقل و جدا از هم فعالیت کرده‌اند. ایده سوپرچین در واقع به‌دنبال طراحی شبکه‌ای جامع است که از چند بلاک چین در کنار هم تشکیل می‌شود. به‌این ترتیب امکان ارائه خدمات یکپارچه به کاربران را فراهم می‌کند.

بیس؛ شبکه لایه دوم اتریوم

آیا شبکه بیس توکن اختصاصی دارد؟

احتمالا کنجکاو هستید که درباره شرایط خرید ارز دیجیتال Base هم اطلاعاتی در این مقاله دریافت کنید؛ اما باید توجه داشته باشید که تا زمان نگارش این مطلب، شبکه بیس هیچ‌گونه توکن اختصاصی منتشر نکرده است. تیم توسعه دهنده بیس تاکنون چند بار از طریق صفحات اختصاصی در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده که قصد عرضه توکن اختصاصی ندارد.

البته ممکن است در آینده نظر آن‌ها تغییر کند. روی‌هم‌رفته دقت داشته باشید که تبلیغات درباره خرید یا ایردراپ ارز دیجیتال بیس در فضای مجازی، کلاهبرداری هستند و نباید فریب آن‌ها را بخورید.

نقد و بررسی جدیدترین شبکه لایه دوم اتریوم

کمتر از یک سال از رونمایی رسمی جدیدترین شبکه لایه دوم اتریوم سپری شده است. در همین مدت زمان کوتاه، شبکه بیس موفق شده خود را در کانون توجهات قرار دهد. به‌طوری‌که در جمع ۳ شبکه برتر لایه دوم اتریوم از نظر سپرده‌گذاری قرار گرفته است. در این قسمت بد نیست که نیم نگاهی به مهم‌ترین نقاط ضعف و قوت شبکه بیس بیندازیم.

مزایای شبکه بیس

  • شبکه بیس از راه‌حل جمع‌آوری و پردازش دسته‌جمعی تراکنش‌ها برای ارتقای مقیاس‌پذیری استفاده می‌کند.
  • کارمزد تراکنش‌های بیس در مقایسه با اتریوم تا ۱۰ برابر کمتر است.
  • شبکه بیس توان پردازش ۴ هزار تراکنش در ثانیه را دارد.
  • امنیت بیس در مقایسه با بسیاری دیگر از شبکه‌های لایه دوم اتریوم بهتر است.
  • بیس از زبان برنامه‌نویسی سالیدیتی (Solidity) پشتیبانی می‌کند.
  • شبکه بیس با ماشین مجازی اتریوم سازگاری کامل دارد.
  • برنامه‌های غیرمتمرکز شبکه بیس در معرض نقدینگی بسیار زیاد صرافی کوین بیس قرار می‌گیرند.

مزایای شبکه بیس چیست؟

معایب شبکه بیس

  • ساختار حاکمیت غیرمتمرکز برای شبکه بیس تعریف نشده است.
  • توکن اختصاصی ندارد و به‌همین از سازوکار روشنی برای تشویق اعضای جامعه به‌منظور مشارکت بیشتر برخوردار نیست.
  • قدرت در شبکه بیس تا حد زیادی تحت کنترل صرافی کوین بیس قرار دارد.

پل بلاک چین بیس چیست؟

شبکه بیس یک محصول اختصاصی تحت عنوان پل بلاک چین بیس (Base Bridge) دارد. با استفاده از این ابزار، شما می‌توانید ارزهای دیجیتال را بین شبکه‌های اتریوم و بیس جابه‌جا کنید. برای دسترسی به این ابزار باید از طریق نشانی اینترنتی bridge.base.org وارد صفحه اختصاصی پل بلاک چین بیس شوید.

در ادامه کافیست که کیف پول نرم افزاری ارز دیجیتال خود مانند متامسک (Metamask) را به آن متصل کنید. پس از آن امکان انتقال رمزارزها از اتریوم به بیس یا برعکس برای شما فراهم می‌شود. البته دقت داشته باشید که این تراکنش با کارمزد همراه است که قبل از نهایی کردن سفارش برای شما به‌نمایش در می‌آید.

نگاهی به برنامه‌های غیرمتمرکز شبکه بیس

سایت رسمی شبکه بیس، اطلاعات کامل برنامه‌های غیرمتمرکز که در بستر این اکوسیستم راه‌اندازی شده را منتشر می‌کنید. شما می‌توانید در صفحه اکوسیستم سایت بیس، فهرست کامل اپلیکیشن‌های سازگار با این شبکه را مشاهده کنید. برنامه‌های فعلی در حوزه‌های مختلف مانند پل بلاک چین، سازمان خودگردان (DAO)، دیفای  (DEFI))، بازی، توکن NFT، کیف پول ارز دیجیتال، شبکه‌های اجتماعی و … طبقه‌بندی می‌شوند. برخی از معروف‌ترین برنامه‌های غیرمتمرکز سازگار با شبکه بیس عبارت‌اند از:

  • پلتفرم وام‌دهی آوه (AAVE)
  • کیف پول بیم (Beam)
  • بازارساز خودکار بالانسر (Balancer)

مقایسه انواع شبکه لایه دوم اتریوم بر اساس TVL

بر اساس داده‌های سایت Coingecko.com، مجموع ارزش کل قفل شده (TVL) شبکه‌های لایه دوم اتریوم در زمان نگارش این مطلب (فروردین ۱۴۰۳) به‌حدود ۱۰.۲ میلیارد دلار می‌رسد. بر این اساس شبکه بیس با TVL حدود ۱.۲۴ میلیارد دلار، جایگاه سوم را در بین شبکه‌های لایه دوم اتریوم به‌خود اختصاص داده است. در جدول زیر می‌توانید ۵ شبکه لایه دوم اتریوم را بر اساس ارزش کل قفل شده مشاهده کنید.

نام شبکه لایه دوم اتریوم ارزش کل قفل شده
آربیتروم (Arbitrum) ۴.۰۵ میلیارد دلار
بلست (Blast) ۱.۳۲ میلیارد دلار
بیس (Base) ۱.۲۴ میلیارد دلار
پالیگان (Polygon) ۱.۰۶ میلیارد دلار
آپتیمیسم (Optimism) ۱.۰۲ میلیارد دلار

 

کلام پایانی

در این مطلب به نقد و بررسی شبکه بیس به‌عنوان جدید‌ترین شبکه لایه دوم اتریوم پرداختیم. با‌توجه‌به توسعه دائمی شبکه‌های لایه دوم و همچنین آپدیت‌های کارآمد شبکه اصلی اتریوم، انتظار می‌رود که قیمت اتریوم در سال‌های پیش‌رو به‌مراتب بالاتر از محدوده فعلی باشد. بنابراین خرید اتریوم را باید به‌عنوان یک پیشنهاد سرمایه‌گذاری بلند مدت، جدی بگیرید.

امکان خرید آسان اتریوم در صرافی تبدیل بدون نیاز به پرداخت کارمزد فراهم شده است. علاوه بر آن می‌توانید به معامله اتریوم در بازارهای حرفه‌ای تومانی و تتری در این صرافی بپردازید. به‌نظر شما شبکه بیس و سایر شبکه‌های لایه دوم اتریوم چه جایگاهی در آینده خواهند داشت؟

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;