بیت کوین رشد میکند اما سرمایهگذاران جدید کجا هستند؟
ETFهای اسپات بیت کوین شاهد ورود ۴.۹۳ میلیارد دلار ورود سرمایه خالص بودهاند؛ اما سرمایهگذاران «جدید» کجا هستند؟
ورود سرمایه ۲.۴۵ میلیارد دلاری به محصولات ارزهای دیجیتال در هفته کاری منتهی به ۱۷ فوریه (۲۸ بهمن) و رسیدن قیمت بیت کوین به ۵۲،۰۰۰ دلار باعث شده است داراییهای تحت مدیریت صنعت ارزهای دیجیتال به سطح ۶۷.۱ میلیارد دلار برگردد که آخرین بار در دسامبر ۲۰۲۱ (دی ۱۴۰۰) به آن رسیده بود. بر اساس گزارشی که CoinShares در روز ۳۰ بهمن منتشر کرد، بیشتر سرمایهگذاریهای انجام شده در ایالات متحده آمریکا از طریق ETFهای اسپات بیت کوین بوده است. اما برخی دادهها نشان میدهد که ورود سرمایه به ٰETFهای بیت کوین از سوی تازهواردها انجام نشده است که این مسئله باعث میشود بازار را خیلی کمتر از چیزی که پیشتر فکر میکردیم صعودی ببینیم.
باتوجهبه موفقیت بزرگ راهاندازی ETFهای اسپات، ممکن است با خود فکر کنید آیا رشد قیمت ۲۱.۸ درصدی تا ۱۹ فوریه (۳۰ بهمن) انتظارات سرمایهگذاران را برآورده کرده است؟ با وجود این دستاورد قیمت بیت کوین هنوز حدود ۲۵ درصد پایینتر از سقف تاریخی خود یعنی ۶۹،۰۰۰ دلار است و نمونههای پیشین اعلام خرید میلیاردها دلار بیت کوین از سوی مؤسسات بزرگ واکنشهای خیلی شدیدتری داشته است. در نتیجه ممکن است برخی سرمایهگذاران انتظار بیشتری از ورود سرمایه خالص۴.۹۳ میلیارد دلاری به ETFها از ۱۱ ژانویه (۲۱ دی) تا به امروز داشته باشند.
بیت کوین در غیاب سرمایهگذاران خرد پرقدرت عمل کرده است
گرچه تشخیص این که هر فرد حاضر در بازار چه قیمتی برای دارایی خود تعیین میکند و دلیل پشت ایجاد فشار فروش چیست غیرممکن است، برخی توضیحات احتمالی برای رشد محدود بیت کوین در این بازه زمانی وجود دارد. اما یک چیز مشخص است: اگر نزدیک به ۵ میلیارد دلار سرمایه خالص وارد ETFهای بیت کوین شده است، این یعنی همین مقدار بیت کوین را هولدرهای پیشین فروختهاند. برخی تحلیلگران و سرمایهگذاران میزان ضرب توکنهای جدید را با میزان عرضه قابلمعامله اشتباه میگیرند، اما این دو لزوماً یکسان نیستند.
در حال حاضر شبکه بیت کوین روزانه ۹۰۰ بیت کوین جدید را به عنوان پاداش ماینرها عرضه میکند که معادل ۳۲۸ میلیون دلار در هفته است. در مقابل، حجم معاملات روزانه بیت کوین از ۱۰ میلیارد دلار فراتر میرود؛ بنابراین در نهایت بیت کوینهای جدید در قیمتگذاری تأثیر چندانی ندارند؛ چون اکنون بیش از ۹۳ درصد از حداکثر ۲۱ میلیون کوین قابلعرضه در چرخش بازار قرار دارند. خلاصه این که نمیتوانیم فروشهای ماینرها را بهانه مناسبی برای رشد محدود قیمت بیت کوین از زمان راهاندازی ETFها بدانیم.
تسلا روز ۸ فوریه ۲۰۲۱ اعلام کرد پوزیشینی ۱.۵ میلیارد دلاری را روی بیت کوین باز کرده است که باعث یک رالی ۴۸ درصدی طی ۱۴ روز در این ارز شد. نکته جالب این که نقطه شرع ۳۸،۸۷۰ دلار بود که تقریباً ۷.۵ درصد زیر سقف تاریخی قبلی قرار داشت که تنها ۳۰ روز قبل دیده شده بود. این یعنی بازار اگر بخواهد رشد اینچنینی را رقم میزند. این نشان میدهد که رشد اخیر پس از تایید ETFها چهقدر نسبت به انتظار کمتر بوده است.
مزیتهای ETFهای اسپات که باعث انگیزش مهاجرت هولدرهای پیشین میشود
تغییر پوزیشن از بیت کوین به ETFها برای هولدرهای بیت کوین مزایایی دارد؛ بنابراین احتمالاً بخشی از این ورود سرمایه ETFها از سوی هولدرهایی بوده است که بیت کوین خود را فروختهاند و بعد دوباره از طریق ETFها وارد بازار بیت کوین شدهاند. یکی از دلایل بهبود وضعیت مالیاتی است؛ چون سود و زیان در بازار بورس از سوی اداره مالیات تعدیل میشود و گزارش آن نیز راحتتر است و ریسک حضانت را نیز کاهش میدهد؛ بنابراین بخشی از سرمایهگذاران از این مزایا استفاده کردهاند و نگهداری مستقیم بیت کوین را با خرید ETF جایگزین کردهاند. اما این ممکن است تمام قصه نباشد.
علاوه بر این رشد شاخص Open Interest بیت کوین در CME نشان میدهد که بخشی از ورود سرمایه ETFهای بیت کوین ممکن است با پوزیشنهای Short منطبق شده باشد. آربیتراژ از تفاوت میان قراردادهای ماهانه ثابت و قیمتهای اسپات رایج که نرخ پایه یا پریمیوم خوانده میشود. معامله «Cash And Carry» شامل خرید یک پوزیشن اسپات و فروش قرارداد آتی آن به عنوان یک پریمیوم میشود.
البته نمیتوان تصویر نزولی را از دادههای ETFها جلوه داد و هر چه ورود سرمایه ادامه پیدا کند، احتمال شوک عرضه به بازار و صعود بیت کوین تا ۶۰،۰۰۰ دلار نیز افزایش مییابد.