Skip to content
کمپین نیترولیگ

آشنایی با انواع الگوهای نموداری ارز دیجیتال

پیشرفته

در
خواندن در ۸ دقیقه

چکیده

برای پیش‌بینی تغییرات قیمتی بازار در آینده ابزارهای مختلفی وجود دارد. در این میان یکی از مهم‌ترین ابزارها الگوهای نموداری ارزهای دیجیتال هستند. این الگوها که تغییرات قیمتی ارز را در گذشته نشان می‌دهند کمک می‌کنند که پیش‌بینی ارزش آن در آینده امکان‌پذیر باشد.

نمودارهای قیمتی برای تحلیل تکنیکال ضروری هستند و آشنایی با آن‌ها می‌تواند به سرمایه‌گذاری هوشمندانه‌تر کمک کند. در ادامه به تمام الگوهای ارز دیجیتال و شیوه شناسایی آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

تحلیل تکنیکال چیست؟ 

تحلیل تکنیکال فرایندی است که در آن تاریخچه قیمتی و حجم معاملات مورد نظارت قرار می‌گیرد تا پیش‌بینی ارزش دارایی در آینده ممکن باشد. در اقتصاد، دارایی‌هایی که معامله می‌شوند الگوهای قیمتی تشکیل می‌دهند که در دوره‌های زمانی مشخص تکرار می‌شوند؛ گرچه این تکرار دقیقا مشابه نیست. در شرایطی نیز ممکن است برخی عوامل باعث شوند که تغییرات قیمتی آینده ارز دیجیتال برخلاف انتظارات باشند. در زمان تحلیل باید این عوامل را نیز مدنظر قرارداد تا بهترین نتیجه به دست آید.

نقش الگوهای نموداری ارز دیجیتال در تحلیل تکنیکال 

الگوهای نموداری ارز دیجیتال نشان می‌دهند که در بازه‌های زمانی مختلف حرکات قیمتی ارز چگونه بوده است. این بازه زمانی می‌تواند از چند ساعت تا چند سال متغیر باشد. این تحلیل‌گر است که باید با توجه شرایط و اهداف سرمایه‌گذاری بازه‌هایی را برای بررسی انتخاب کند.

نمودارهای قیمتی با علائم و شاخص‌های مختلفی کمک می‌کنند تا تغییرات قیمتی دارایی قابل‌ردیابی باشند. اطلاعاتی که این نمودارها ارائه می‌کنند در کنار کامل‌بودن بسیار ساده‌سازی شده تا به‌راحتی تحلیل شوند. یکی از شاخص‌ترین ابزارهای انتقال اطلاعات در نمودارهای قیمتی کندل‌ها (Candles) هستند که خود اطلاعات بسیار مهمی در اختیار تحلیل‌گر قرار می‌دهند.

بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران
بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران با شرکت در این رویداد و دعوت از دوستان خود می‌توانید بدون قرعه‌کشی BMW X3 برنده شوید.
شرکت در رویداد

مفهوم کندل

کندل‌ها که با نام شمعدان نیز شناخته می‌شوند نمادهایی هستند که اطلاعاتی جامع و ساده از تغییرات قیمتی ارائه می‌کنند. کندل‌ها را با این نام می‌شناسند؛ زیرا در پایین و بالای خود دارای خطی شبیه به فیتیله شمع هستند. این خط سایه نام دارد که حداقل و حداکثر قیمت را نشان می‌دهد. بدنه اصلی کندل نیز نشان می‌دهد که تغییر قیمتی در یک بازه زمانی مشخص صعودی بوده است یا نزولی. کندل‌های صعودی با رنگ سبز و کندل‌هایی نزولی با رنگ قرمز نمایش داده می‌شوند.

این کندل‌ها در کنار یکدیگر الگوهایی را تشکیل می‌دهند که در نهایت یکی از مهم‌ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال به‌حساب می‌آیند.

انواع روند در الگوهای نمودار قیمتی 

روندهای قیمتی به ۳ دسته کلی تقسیم می‌شوند. این ۳ دسته شامل صعودی، نزولی و خنثی هستند. روندهای صعودی نشان‌دهنده افزایش قیمت‌اند و روندهای نزولی مفهومی متضاد دارند. روند خنثی دلالت بر این دارد که قیمت در یک حمایت و مقاومت ثابت نوسان می‌کند.

حمایت و مقاومت قیمتی 

شاخص‌هایی که به ایجاد روندهای قیمتی کمک می‌کنند حمایت و مقاومت‌ها هستند. حمایت قیمتی است که ارز در مقیاسی نسبی تابه‌حال از آن پایین‌تر نرفته است. مقاومت نیز قیمتی است که دارایی در مقیاسی نسبی سابقه عبور از آن را نداشته است.

باتوجه‌به این دو شاخص می‌توان الگوهای نموداری ارز دیجیتال را شناسایی کرد؛ برای مثال درصورتی‌که یک حمایت قدرتمند را شناسایی کرده و با رسیدن قیمت به آن خرید را انجام دهید، می‌توانید با رسیدن ارزش دارایی به مقاومت و فروش آن کسب سود کنید.

امکان شکسته‌شدن این شاخص‌ها وجود دارد. به‌طور معمول مدتی پس از شکست قیمت در حدود کانال، نمودار قیمتی دوباره به سمت آن حرکت می‌کند. به این فرایند پولبک (Pullback) می‌گویند.

الگوهای نموداری ارز دیجیتال

در ادامه مهم‌ترین الگوهای نموداری ارزهای دیجیتال را معرفی کرده و آن‌ها را در ابعاد مختلف مورد تحلیل و بررسی قرار داده‌ایم. در صورت آشنایی کامل با این الگوها و روند بازار می‌توان به مهارت بالایی در مدیریت ریسک دست پیدا کرده و معاملات موفق‌تر و پرسودتری داشت.

مثلث صعودی (ascending triangle) 

مثلث صعودی الگویی است که در آن روند مثبت قیمتی تشکیل می‌شود. خط مقاومت در این پرچم با سقف بلندترین کندل برخورد کرده و موازی با آن‌ است. خط حمایت نیز به‌صورت افقی و با زاویه مثبت در تماس با پایین‌ترین حد قیمتی کندل‌ها ترسیم می‌شود. پرچم سه‌گوش تداوم روند صعودی را نشان می‌دهد.

  • دارای مقاومت استاتیک؛ 
  • دارای حمایت داینامیک؛ 
  • در امتداد روند صعودی؛ 
  • دارای مقاومت قدرتمند.

مثلث نزولی (descending triangle) 

مثلث نزولی دقیقاً برعکس حالت صعودی آن است و نشان از تداوم کاهش قیمت ارز می‌دهد. در طرح آن باید خط حمایت را در تماس با پایین‌ترین کندل و به‌صورت افقی و بدون زاویه ترسیم کرد. خط مقاومت باید با شیب منفی و در تماس با کندل‌هایی که به سمت پایین نمودار متمایل هستند ترسیم شود.

  • دارای مقاومت داینامیک؛ 
  • دارای حمایت استاتیک؛ 
  • در امتداد روند نزولی؛ 
  • دارای حمایت قدرتمند.

مثلث متقارن (Symmetrical Triangle) 

برای تشکلیل الگوهای نموداری ارز دیجیتال از نوع مثلث متقارن باید از دو سقف و دو کف قیمتی استفاده کرد. در این حالت دو خط رسم شده همگرا می‌شوند و در نقطه‌ای یکدیگر را قطع می‌کنند. این مثلث می‌تواند نشان‌دهنده روند صعودی یا نزولی یا تبدیل هر یک از این روندها به یکدیگر باشد.

  • می‌تواند در امتداد روند صعودی یا نزولی باشد؛ 
  • خطوط ترسیم شده به یکدیگر نزدیک می‌شوند؛ 
  • امکان شکسته‌شدن حمایت یا مقاومت با نزدیک‌شدن خطوط به یکدیگر افزایش پیدا می‌کند.

پرچم مستطیل صعودی (Bullish Flag) 

این الگو می‌تواند یکی از نشانه‌های مهم صعودی بودن قیمت باشد. پرچم مستطیل صعودی معمولاً حاصل حجم بالای سرمایه ورودی به بازار است و پس از یک روند صعودی تشکیل می‌شود. به این صورت که پس از حد مشخصی از صعود، قیمت در حالت تحکیم قرار می‌گیرد و کمی به سمت پایین زاویه پیدا می‌کند.

این حالت ادامه می‌یابد تا زمانی که مقاومت شکسته شود. پس از آن روند صعودی پیشین باقدرت بیشتر دنبال می‌شود. مستطیل صعودی برای استراتژی معاملاتی لانگ بسیار مناسب است.

پرچم مستطیل نزولی (Bearish Flag) 

روندی که برای تشکیل این الگو طی می‌شود دقیقاً برعکس مستطیل صعودی است. در این حالت پس از یک روند نزولی قدرتمند قیمت در بازه‌ای مشخص تحکیم می‌شود و شیب منفی آن کاهش پیدا می‌کند. پس از این تحکیم قیمتی کاهش ارزش دارایی ادامه پیدا می‌کند. برای باز کردن پوزیشن‌های شورت در این حالت باید منتظر ماند تا حمایت شکسته شود.

پرچم سه ‌گوش صعودی (Bull Pennant) 

پرچم سه‌گوش یکی دیگر از الگوهای نموداری ارز دیجیتال است. لازمه تشکیل آن حجم سرمایه بالا و رشد پرقدرت است. این پرچم معمولاً پس از یک رشد شدید یا اصطلاحاً شارپی ایجاد می‌شود. این رشد شارپی به نوبه‌ای میله پرچم را تشکیل می‌دهد و پس از آن قیمت در حمایت و مقاومتی همگرا تحکیم می‌شود.

حمایت و مقاومت در پرچم سه‌گوش شیب منفی دارد و به سمت پایین متمایل است. معمولا کندل با عبور از این الگو به رشد ادامه می‌دهد.

پرچم سه‌ گوش نزولی (Bear Pennant) 

پرچم سه‌گوش نزولی از یک کاهش قیمت شدید و قدرتمند ایجاد می‌شود. این الگو کندل‌هایی را نشان می‌دهد که به سمت بالا حرکت می‌کنند. خط مقاومت و حمایت در آن همگرا هستند و طرحی مخروطی شکل ایجاد می‌کنند. شیب مقاومت منفی و شیب حمایت مثبت است. پس از شکسته‌شدن حمایت می‌توان وارد پوزیشن‌های شورت شد و با معامله اهرم دار یا بدون اهرم کسب سود کرد.

کنج صعودی (Rising wedge) 

کنج صعودی در شرایطی به وجود می‌آید که احتمال تغییر روند در بازار وجود داشته باشد. این الگوهای نموداری ارز دیجیتال از دو خط روند تشکیل می‌شوند که هر دو شیب مثبت دارند و به‌صورت همگرا ترسیم می‌شوند. شیب خط حمایت کمی مثبت‌تر از مقاومت است.

اگر خط روند حمایتی پایین الگوی ایجاد شده شکسته شود، روند بازار نزولی خواهد شد.

کنج نزولی (Falling Wedge) 

در کنج نزولی دو خط روند مقاومت و حمایت همگرا با شیب منفی تشکیل می‌شود. شیب مقاومت از حمایت تندتر است و این نشان می‌دهد که به‌زودی روند بازار معکوس شده و قیمت صعودی می‌شود. برای نزولی شدن روند، قیمت باید از حمایت عبور کرده و به سمت بالا حرکت کند.

سقف دوقلو یا دو قله (Double Top) 

سقف دوقلو، دو قله، دو سقف یا M یک الگوی بازگشتی نزولی است که معمولاً در انتهای یک رود صعودی ایجاد می‌شود. این طرح دارای یک قله، سپس یک کف و یک قله بعد از این کف است که در نهایت نمایی M شکل ایجاد می‌کنند. خط مقاومت با برخورد به قله‌ها و خط حمایت با برخورد به کف تشکیل می‌شود. به خط حمایت ایجاد شده اصطلاحاً خط گردن یا نک لاین (Neckline) می‌گویند.

  • درصورتی‌که قیمت بتواند از حمایت عبور کند احتمالاً بازار نزولی قدرتمندی ایجاد خواهد شد.
  • بهتر است که سقف اول از سقف دوم بالاتر باشد. در غیر این صورت باید بااحتیاط وارد معامله شد؛ زیرا امکان غیرقابل‌پیش‌بینی شدن روند بیشتر می‌شود.
  • دو سقف می‌توانند تا ۵ درصد اختلاف قیمت داشته باشند و درعین‌حال اعتبار الگو بالا باشد.
  • در حالت ایده‌آل سقف‌ها تقریباً برابرند.

کف دوقلو یا دودره (double bottom) 

کف دوقلو یا دودره الگویی W شکل تشکیل داده و دقیقاً برعکس سقف دوقلو است. این طرح معمولاً پس از یک روند نزولی آغاز می‌شود تا ابتدای یک جریان صعودی قدرتمند باشد. در این الگو ابتدا یک کف ایجاد می‌شود، پس از آن یک قله و باز هم یک کف تا در نهایت طرحی W شکل ایجاد شود.

در این شکل از الگوهای نموداری ارز دیجیتال خط مقاومت نک لاین نام می‌گیرد. قیمت برای پیش‌گرفتن روند صعودی باید نک لاین را شکسته و از آن عبور کند. دودره نیز از نوع بازگشتی است.

  • بهتر است که کف دوم از کف اول بالاتر باشد. در غیر این صورت باید محتاط بود؛ زیرا در این حالت احتمال تغییرات غیرقابل‌پیش‌بینی بیشتر می‌شود.
  • کف‌ها می‌توانند تا ۵ درصد اختلاف قیمت داشته باشند و درعین‌حال اعتبار الگو بالا باشد.
  • در مطلوب‌ترین حالت کف‌ها تقریباً برابرند.

سر و شانه سقف (Head and Shoulders Top) 

از مهم‌ترین الگوهای بازگشتی الگوی سر و شانه سقف است. در این حالت ابتدا یک سقف ایجاد می‌شود که شانه اولی به‌حساب می‌آید. پس از آن یک قله بلندتر ایجاد می‌شود که سر به‌حساب می‌آید و در نهایت یک سقف دیگر ایجاد می‌شود که در جایگاه شانه دوم است. نکته حائز توجه این است که شانه‌ها از سر پایین‌تر هستند.

 المان دیگری که باید در این طرح به آن توجه شود خط حمایت است. کندل‌های قیمتی سرو شانه در نهایت باید به یک خط حمایت مشترک برخورد کنند.

در انتهای روند انتظار می‌رود که خط حمایت یا اصطلاحاً خط گردن شکسته شده و روند نزولی آغاز شود. درصورتی‌که خط گردن به سمت پایین شیب داشته باشد معتبرتر به‌حساب می‌آید.

سر و شانه معکوس (Reverse Head and Shoulders) 

سر و شانه معکوس که به آن سر و شانه کف نیز می‌گویند از دیگر الگوهای نموداری ارز دیجیتال است که بازگشتی به‌حساب می‌آید و اعتبار بسیار زیادی دارد. پس از تشکیل آن معمولاً روند صعودی می‌شود.

شکل ظاهری این الگو در تضاد با حالت سر و شانه سقف قرار دارد. شانه‌هایی که در دو طرف ایجاد می‌شوند از سر بالاتر هستند. خط حمایت در تماس با کف‌ها قرار دارد و خط گردن در واقع همان خط مقاومت است. برای این که الگوی تغییر قیمت صعودی شود باید این مقاومت را بشکند. زمانی که خط مقاومت شیب صعودی داشته باشد احتمال افزایش قیمت پس از شکست آن بیشتر است.

سقف گرد (Rouding Top) 

سقف گرد که گاهی نعلبکی معکوس نیز نامیده می‌شود از جمله انواع بازگشتی نزولی الگوهای نموداری ارز دیجیتال است. در این طرح یک سقف گرد ترسیم می‌شود که خط حمایت آن در زیر قرار داشته و شیب صفر دارد. خط حمایت یا همان نک لاین به همراه سقف گرد یک نیم‌دایره تشکیل می‌دهند.

در صورت شکسته‌شدن نک لاین انتظار می‌رود که قیمت از حالت صعودی به نزولی تبدیل شود.

کف گرد (Rouding Bottom) 

الگوی کف کرد شبیه به کف نعلبکی است و از جمله الگوهای بازگشتی صعودی به‌حساب می‌آید. این طرح تکنیکال معمولاً پس از روندهای نزولی طولانی‌مدت به وجود می‌آید و نشان از این دارد که احتمالاً روند صعودی آغاز خواهد شد.

این طرح دارای یک مقاومت با شیب صفر است که در زیر آن یک کف گرد تشکیل شده است. حداقل قیمت کندل‌ها با این کف تماس پیدا می‌کند. آغاز روند صعود وابسته به این است که قیمت از حمایت استاتیک تعیین شده عبور کند.

فنجان و دسته صعودی (Rising Cup and Handle) 

الگوی فنجان و دسته صعودی درواقع از دو طرح کف گرد و کنج تشکیل می‌شود. این الگو تداومی است و در روندهای صعودی تشکیل می‌شود. فنجان و دسته حاصل تمایل موقت احساسات بازار به فروش است. پس از این موج فروش کوتاه روند رشد ادامه پیدا می‌کند. پس از این که دوره اصلاح در روند فنجانی شکل تمام می‌شود نمودارها الگوی کنج نزولی تشکیل می‌دهند که نشان از آغاز ادامه روند روبه‌رشد قیمت‌ها دارد.

فنجان و دسته نزولی (Inverted Cup and Handle) 

طرح کلی این دسته الگوهای ارز دیجیتال برعکس فنجان و دسته صعودی است. پس از این الگوی تداومی روند نزولی ادامه پیدا می‌کند. این طرح از یک سقف گرد و کنج صعودی تشکیل می‌شود. فنجان و دسته نزولی نشان از ایجاد احساسات تمایل به فروش دارایی در بازار دارند. این احساسات معمولاً موقتی هستند.

کانال و میکرو کانال قیمتی در الگوهای نموداری ارز دیجیتال 

کانال‌ها یکی از ابزارهایی هستند که برای ایجاد و ترسیم الگوهای قیمتی در بازار مورداستفاده قرار می‌گیرند. تا این قسمت انواع مختلف کانال‌های قیمتی را بررسی کردیم. در این کانال‌ها یک مقاومت و یک حمایت تعریف می‌شود که قیمت در آن نوسان می‌کند.

اما در دیدگاهی حرفه‌ای‌تر می‌توان از میکرو کانال (Micro Channel) نیز استفاده کرد. میکرو کانال‌ها می‌توانند در هر سه نوع روند صعودی، نزولی و خنثی رسم شوند و معمولاً از آن‌ها برای سنجش روندهای تغییر قیمتی استفاده می‌شود.

Micro Channel معمولاً از ۵ تا ۱۰ کندل ایجاد می‌شود. این کندل‌ها می‌توانند چندین مفهوم داشته باشند که باید بسته به شرایط مورد تحلیل و بررسی قرار گیرند. برخی از آن‌ها می‌توانند نشان از ادامه روند داشته باشند و برخی نشان از آغاز تغییر روند دارند. برخی نیز اطلاعات کافی ارائه نمی‌دهند.

عاملی که باعث می‌شود اعتبار یک میکرو کانال و تأثیر آن بر روند بازار مشخص شود پولبک است. درصورتی‌که پس از Micro Channel پولبکی ضعیف ایجاد شود؛ یعنی بازار احتمالاً در جهت حرکت کندل‌های میکرو کانال پیش خواهد رفت؛ اما اگر پولبک قوی‌تر از حرکت میکرو کانال باشد احتمال این که روند قیمت هم‌راستا با میکرو کانال نباشد زیاد است. اگر پولبک و Micro Channel قدرت تقریباً برابری داشته باشند نمی‌توان آن‌ها را برای پیش‌بینی روند کافی دانست. در این حالت استفاده از ابزارهای دیگر راه‌گشا خواهد بود.

الگوهای نموداری ارز دیجیتال، کلید داشتن معاملات پر سود

در کنار ابزارها و شیوه‌های مختلفی که برای تحلیل بازار و پیش‌بینی روند آن وجود دارد، الگوهای نموداری یکی از مهم‌ترین، قدیمی‌ترین و قابل‌اعتمادترین‌ها به‌حساب می‌آیند. تحلیل تکنیکال نیز وابسته به آن‌ها است.

پایه اصلی این دست الگوها حمایت و مقاومت‌ها هستند. رفتار معامله‌گران در سطح کلان روندهایی ایجاد می‌کند که بسیار ارزشمند به‌حساب می‌آیند و البته تکرار شونده هستند. معامله‌گران می‌توانند از این تکرارها استفاده کرده و سرمایه‌گذاری پربازده‌تری داشته باشند.

باتوجه‌به حمایت و مقاومت می‌توان کانال قیمتی تشکیل داد. در معاملات و تحلیل حرفه‌ای‌تر می‌توان میکرو کانال نیز ایجاد کرد که پیش‌بینی روند بازار را آسان‌تر می‌کند.

توجه داشته باشید که هیچ‌یک از این الگوها نمی‌توانند روند قطعی بازار در آینده را نشان دهند. بازار ارزهای دیجیتال تحت‌تأثیر عوامل مختلفی است که هر یک می‌توانند بر قیمت‌ها تأثیرگذاری بالایی داشته باشند. این دست الگوهای تکرارشونده تنها باید یکی از ابزارها و معیارهای سرمایه‌گذاری با استفاده از یک صرافی ارز دیجیتال باشد.

منابع:

Tradingsetupsreview.com

Forexmentoronline.com

Samuraitradingacademy.com

Tradingpedia.com

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;