راهنمای جامع معامله گری ارزهای دیجیتال برای تازه واردان
مبتدی
همه ما روزی در زمینهای از صفر شروع کردهایم و خوب میدانیم اینکار ممکن است چقدر سخت و چالش برانگیز باشد. ارز دیجیتال، بلاکچین، معاملهگری، بیت کوین و هزاران واژهی تخصصی جدید ممکن است مانعی برای ورود بسیاری از افراد علاقمند به این حوزهها باشد.
اینکه چقدر با این اصطلاحات ارز دیجیتال آشنا هستید مهم نیست! مهم نیتی است که با آن به سایت «تبدیل» آمدهاید. قول ما این است که در تبدیل برای شما بستری فراهم کنیم تا خواه برای اولین بار اصطلاحاتی مانند ارز دیجیتال، بلاکچین و سرمایه گذاری را میشنوید و خواه فردی متخصص باشین که سالهاست که مشغول معاملهگری در بورس و یا ارزهای دیجیتال هستید، بتوانید به طور موثری آنچه در جستن آن هستید را بیابید.
ما میدانیم که شروع کردن آسان نیست و ممکن است کلافه کننده باشد. ما در تبدیل نقشهی راه را طوری طراحی شده است تا بهآرامی مفاهیم اصلی در حوزه سرمایهگذاری، ارزهای دیجیتال، تکنولوژی بلاکچین، امنیت، تحلیلگری و معاملهگری را در اختیار شما بگذارد تا سفر خودتان را آغازکنید.
اگر تازه وارد هستید، گام به گام با محتوا پیش بروید و از موضوعاتی که فکر میکنید به آنها نیاز ندارید عبور کنید. اگر حرفهای هستید بازهم پیشنهاد میکنیم نقشه راه محتوا را مرور کنید، شما همچنین میتوانید مستقیما به آکادمی تبدیل بروید از قسمت جستوجو مبحث مورد علاقه خود را جستوجو نمایید. علاوه بر این اگر پرسشی دارید که نتوانستهاید پاسخ شفافی برای آن پیدا کنید و یا فکر میکنید میتواند سوال باقی کاربران نیز باشد، آن را در بخش از آکادمی بپرس مطرح کنید تا ما و یا سایر کاربران بتوانیم شما را راهنمایی کنند.
امروزه خرید و فروش ارز دیجیتال به عنوان یکی از داغترین موضوعات روز مورد گفتوگو می باشد. اهمیت این موضوع از آنجا ناشی میشود که با توجه به فراگیری و پیشرفت تکنولوژی بلاکچین، پیشبینی میشود، استفاده از ارزهای دیجیتال در آینده بیش از پیش شتاب بگیرد.
پرسش اساسی اینجاست که چگونه میتوانیم با برداشتن حداقل ریسک ممکن، از مزایای این بازار نو ظهور بهرهمند بشویم؟
آنچه در این مقاله به آن میپردازیم:
- شیوههای سرمایه گذاری بر روی ارزهای دیجیتال
- از کجا شروع کنیم؟
- استراتژیهای معاملهگری
- ابزارهای تحلیلی
- ابزارهای مدیریت ریسک
ما در این مقاله به هر آنچه برای شروع به آن نیاز دارید میپردازیم. شما میتوانید برای دسترسی به مقالات تکمیلی به آکادمی تبدیل مراجعه بفرمایید.
آشنایی با ارزهای دیجیتال
به زبان ساده ارزهای دیجیتال داراییهایی هستند که ماهیت فیزیکی ندارند. تصور کنید که به ماهیت فیزیکی پولتان دسترسی نداشته باشید و فقط از طریق اینترنت بانکتان میتوانید به دارییتان دسترسی پیدا کنید. در این حال به تجربهای از کار با ارزهای دیجیتال دست پیدا کردهاید. و یا زمانی که سهام شرکتی را در بورس خریداری میکنید تصور کنید که این سهام فقط به صورت عدد بر روی حساب کارگزاریتان قابل دسترسی میباشد، این نیز تجربه دیگری از تصور یک دارایی دیجیتال است.
ارزهای دیجیتال تنوع و تعداد بسیار زیادی دارند. گرچه بیشتر افراد فقط چند ارز معروف مانند بیتکوین، اتریوم یا دوج کوین را میشناسند اما در حال حاضر بیش از ده هزار ارز دیجیتال وجود دارد.
برای اینکه کمی بیشتر با ارزهای دیجیتال آشنا بشیم. از یک مثال استفاده میکنیم. ما در صنعت فلزات مختلفی داریم که هر کدام خواص و ویژگی های منحصر به فردی دارند که کاربرد خاصی دارند. مثلا طلا، مس، نقره و … همین فلزات علاوه بر اینکه از بعد کاربرد و ویژگیهایشان میتوان در موردشان صحبت کرد از بعد ارزش و قیمت نیز هرکدام قیمتی خاصی دارند و ممکن است ببین مردم رد و بدل شوند. ارزهای دیجیتال نیز از بعد تکنولوژی هر کدام کارکرد و تکنولوژی خاص خود را دارند و از بعد سرمایه نیز قیمت هر کدام متفاوت است.
ارزهای دیجیتال در کیف پول ارزهای دیجیتال یا والت نگهداری میشوند (زمانی که در یک سایت اکسچنج ثبت نام میکنید. یک کیف پول اختصاصی بر روی سایت خواهید داشت). جابجایی ارزهای دیجیتال در بستر شبکه ها اتفاق میافتد. هر ارز دیجیتال ممکن است بر روی یک یا چند شبکه قابلیت جابجایی داشته باشد. هر شبکه بنا بر ویژگی های خود سرعت و کارمزد جابجایی متفاوتی دارد.
نکته دیگری نیز در مورد ارزهای دیجیتال وجود دارد اصطلاح stable coin (استیبل کوین) ها هستند که ماهیتی شبیه سایر ارزهای دیجیتال دارند اما در پشتشان پشتوانهای وجود دارد. مهمترین استیبل کوین تتر (tether) است که معادل دلار میباشد. در حقیقت شرکتی وجود دارد که از ذخایر دلار نگهداری میکند و در ازای آن تتر منتشر میکند. کاربران برای ورود با بازار ارزهای دیجیتال پول خود (در هر کشوری که زندگی میکنند) را به تتر یا همان دلار دیجیتال تبدیل میکنند و سپس اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال مینمایند.
معاملهگری چیست؟
معاملهگری (trading)یکی از مفاهیم پایهای اقتصاد است که شامل خرید و فروش یک دارایی (asset)میباشد. این دارایی ممکن است کالا و یا یک خدمت باشد. در این مبادله خریدار مبلغی را به فروشنده میپردازد. البته شیوههای دیگر مبادله نیز وجود دارد که فقط کالا و یا خدمات بین دو سمت معامله جابجا میشود. با راهنمای جامع معامله گری ارزهای دیجیتال برای تازه واردان همراه آکادمی صرافی تبدیل باشید.
در بستر بازارهای مالی، داراییهایی که معامله میشوند ابزارهای مالی (financial instrument) نامیده میشوند. این ابزارها میتوانند شامل سهام، اوراق قرضه، ارز، زوج ارز بر روی بازار فارکس، قرارداد آپشن، قرارداد آتی، محصولات اهرمی، ارزدیجیتال و بسیاری دیگر باشد. اگر ایم اصطلاحات برای شما جدید است نگران نباشید، در ادامه گفتوگو در مورد آنها صحبت خواهیم کرد.
لغت معاملهگری به صورت رایج به معاملهگری کوتاه مدت اشاره میکند، جایی که معاملهگران به صورت فعال به موقعیتهای معاملاتی وارد و از آنها خارج میشوند. البته این تعریف ممکن است کمی گمراه کننده باشد. درحقیقت معاملهگری به طیفی از استراتژیهای مختلف مانند معاملهگری روزانه، معاملهگری نوسانی، معاملهگری روندی و بسیاری دیگر گفته میشود. نگران نباشید، ما با جزئیات به همه میپردازیم.
معاملهگری روزانه
معاملهگری روزانه (day trading) یک استراتژی معاملاتی است که شامل ورود به و خروج از یک موقعیت معاملاتی در یک روز میباشد. این اصطلاح از بازارهای معاملاتی گذشته مانند سهام گرفته شده است، چرا که آن بازارها در تایم مشخصی از روز فعالیت میکنند و معامله گران روزانه،موقعیتهای معاملاتی خود را قبل از بسته شدن بازار میبندند.
بازار ارزهای دیجیتال همانطور که احتمالا میدانید به صورت ۲۴ ساعته فعال میباشد با این حال کانتکست معاملهگری روزانه در این بازار اشاره به افرادی دارد که یک موقعیت معاملاتی را بیش از ۲۴ ساعت باز نگه نمیدارند.
در معاملهگری روزانه، شما غالبا برای تعیین اینکه چه دارایی را برای معامله انتخاب نمایید به تحلیل تکنیکال تکیه میکنید. از آنجایی که سود در چنین بازهي زمانی ممکن است بسیار کوچک باشد، معاملهگران معمولا سعی میکنند تا از بین داراییهای متنوعای گزینههایی را برای معامله انتخاب نمایند.
این سبک از معاملهگری بسیار فعال است و در عین حالی که میتواند بسیار سودده باشد،میتواند با ریسک زیادی نیز همراه باشد و ازاین جهت مناسب معاملهگران با تجربه است.
معامله گری سویینگ یا نوسانی
در معاملهگری نوسانی (swing trading) شما همچنان تلاش میکنید تا از روندهای بازار سود کسب کنید اما افق زمانی معمولا بلند مدتتر است. در این سبک از معاملهگری، موقعیتهای معاملاتی از چند روز تا چند هفته باز نگهداشته میشوند.
معمولا هدف در این سبک شناسایی دارایی است که پایین تر از ارزش واقعیاش معامله میشود و احتمال دارد که ارزشش بالا رود. شما این دارایی را خریداری مینمایید و سپس زمانی که قیمتش افزایش یافت میفروشید و اینگونه سود میسازید. همچنین شما ممکن است داراییهایی را بیابید که بیش از ارزش واقعیشان قیمت گذاری شدهاند و با فروش این داراییها در قیمت بالا و خرید مجددشان در قیمت پایین کسب سود نمایید.
همانند معاملهگران روزانه، بسیاری از معاملهگران نوسانی نیز از تحلیل تکنیکال استفاده مینمایند، با این وجود از آنجا که این استراتژی در دایره زمانی بلند مدتتری کار میکند، تحلیل بنیادی نیز میتواند ابزار ارزشمندی باشد. معاملهگری نوسانی استراتژیای مناسبتر برای تازه واردان است، چرا که معمولا کمتر با تصمیمگیری های آنی و سریع که در معاملهگری روزانه وجود دارد، سر و کار دارد. معاملهگری نوسانی به شما اجازه میدهد تا زمان بیشتری برای تصمیمگیری صرف نمایید.
پوزیشن تریدینگ یا معاملهگری موقعیتی چیست؟
معاملهگری روندی یا پوزیشن تریدینگ (position trading) یک استراتژی بلند مدت است. معاملهگران دارایی را برای نگهداری بلندمدت خریداری میکنند.
سرمایهگذاری چیست؟
سرمایهگذاری (investing) به تخصیص منابع به امید ایجاد سود گفته میشود. اینکار ممکن است شامل سرمایهگذاری روی یک استارتآپ به منظور ایجاد یک کسبوکار باشد ویا خرید زمین با هدف فروش آن درآینده با قیمتی بالاتر. در بازارهای مالی اینکار عمولا شامل سرمایهگذاری بر روی ابزارهای مالی (financial instruments) به امید فروش آنها به قیمتی بالاتر در آینده میباشد.
بازده مورد انتظار یکی از مفاهیم اصلی در سرمایه گذاری میباشد. (که به آن نرخ بازده سرمایهگذاری (ROI) گفته میشود.). در نقطه مقابلِ معاملهگری، سرمایهگذاری عموما رویکردی بلند مدتتر به اندوختن ثروت دارد. هدف یک سرمایهگذاری (investor) ثروت اندوزی (build wealth) در یک بازهی بلند مدت است. (سالها و حتی دههها) راههای مختلفی برای انجام اینکار وجود دارد، اما سرمایهگذاران اغلب از فاکتورهای بنیادی (fundamental) برای شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری مناسب استفاده میکنند.
سرمایهگذاران به دلیل رویکرد بلند مدتی که دارند عموما با نوسانات کوتاه مدت قیمت نگران نمیشوند و از این جهت غالبا منفعل عمل کرده و از مشاهده ضررهای کوتاه مدت نگران نمیشوند.
سرمایهگذاری در مقابل معاملهگری، تفاوت در چیست؟
هر دوی معاملهگران و سرمایهگذاران به دنبال سود ساختن در بازارهای مالی هستند. اما شیوههای آنها در دستیابی به این هدف نسبتا متفاوت است. به صورت کلی، سرمایهگذاران به دنبال کسب بازده (return) در بازه زمانی طولانی تر هستند. (به سالها و یا دههها فکر کنید) از آنجا سرمایهگذاران افق زمانی بلندتری دارند، بازده مورد انتظار آنها نیز بالاتر است.
از سوی دیگر معاملهگران، در تلاشند تا از نوسانات بازار (market volatility) بهره ببرند. آنها با دفعات بیشتری به موقعیتهای معاملاتی وارد و از آنها خارج میشوند و معمولا انتظار سود کمتری از هر معامله دارند. (زیرا آنها عموما همزمان وارد چندین معامله میشوند.) کدامیک بهتر است؟ کدامیک برای شما مناسبتر است؟ تصمیم با شماست.
شما میتوانید به آموزش خودتان در مورد بازارهای مالی بپردازید و سپس با سرمایه گذاری و معاملهکردن چیزهای بیشتری بیاموزید. در طول زمان قادر خواهید بود که تصمیم بگیرید که کدام شیوه برای اهداف مالی شما، شخصیت شما و شیوه معاملاتی شما مناسبتر است. فراموش نکنید که سرمایهگذاری و معاملهگری را با شیوهای برای یک شبه پولدار شدن نباید اشتباه گرفت.
شیوههای سرمایهگذاری بر روی ارزهای دیجیتال
سرمایهگذاران در بازارهای مالی عموماً از نظر افق سرمایهگذاری به ۲دسته کلی تقسیم میشوند:
- سرمایه گذاران بلند مدت
- معاملهگران کوتاه مدت یا معاملهگران روزانه
سرمایه گذاران بلند مدت
با توجه به آینده روشنی که برای ارزهای دیجیتال وجود دارد، سرمایه گذاران بلند مدت، اقدام به خرید و نگهداری بلند مدت ارزهای دیجیتال مینمایند و بر این اساس نوسانات کوتاهمدت ارزها تاثیری روی تصمیمگیری آنها ندارد. این دسته از سرمایهگذاران علاوه بر اینکه از رشد بلندمدت قیمت ارزهای دیجیتال نفع میبرند، چون داراییشان به دلار است ارزش دلاری داراییشان نیز حفظ میشود. پرسشی که مطرح میشود این است که چه ارزهایی را برای سرمایهگذاری بلند مدت انتخاب نماییم؟
- اولین توصیه ما این است که سبد سرمایهگذاری داشته باشین. هیچ گاه تمام دارایی خود را به یک ارز اختصاص ندهید تا بتوانید از رشد بلندمدت پروژههای مختلف نفع ببرید و ریسکهای پیشبینی نشده را بر روی کل داراییتان متحمل نشوید.
- حتما بخشی از سبدتان را به بزرگترین ارزهای بازار اختصاص دهید. منظور ما از ارزهای بزرگ، ارزهایی است که ارزش بازار بالایی دارند مانند بیتکوین، اتریوم و …
- ارزهایی که به کف قیمتی تاریخیشان یا قیمتهایی که در گذشته از آن نقطه رشد مناسبی را شاهد بودهاند این پتانسیل را دارند تا در بلند مدت بتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند.
- ارزهایی که اخبار روشنی در مورد آنها منتشر میشود، اخبار شامل استفاده سایت یا شرکت خاصی از این ارز به عنوان یکی از شیوههای پرداخت، حمایت دولت و یا شخص معتبری از آن ارز یا برنده شدن در دعوایی حقوقی و … میتواند باشد.
- ارزهایی که مدل تکنولوژیکی و یا اقتصادی جدیدی را به دنیا عرضه میکنند.
با عضویت در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام صرافی ارز دیجیتال تبدیل به جدیدترین اخبار دسترسی پیدا نمایید.
سرمایهگذاران بلند مدت میتوانند به صورت دورهای بر اساس هدفهایی که برای خود تعیین میکنند (قیمت و یا درصد سود) میتوانند سبد خود را به روز رسانی کنند و برخی از ارزها را از سبد خود خارج نمایند و یا ارزهای جدیدی را به سبد خود اضافه نمایند.
شما میتوانید به راحتی ارزهای دیجیتال مورد نظر خود را بر روی سایت تبدیل خریداری نموده و در کیف پول امن و اختصاصیتان بر روی سایت تبدیل به صورت بلند مدت نگهداری نمایید.
معاملهگری کوتاه مدت و معاملهگری روزانه
معاملهگران کوتاه مدت به صورت روزانه و هفتگی اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال مینمایند و به دنبال کسب سودهای کوچک و سریع از نوسانات قیمتی هستند. برای این دسته از سرمایه گذاران آینده ارزهای دیجیتال و تکنولوژي آنها اهمیت چندانی ندارد و زمان کمتری برای بررسی این موارد اختصاص میدهند.
این دسته از معاملهگران ممکن است زمانی فقط یک ارز در سبد خود داشته باشند و زمان دیگری تعداد متنوعی از ارزها را در سبد خود نگهداری کنند. معاملهگران کوتاه مدت عموما بر اساس تحلیل کوتاه مدت خود از بازار وارد یک ارز میشوند و در صورتی که قیمت ارز مورد نظر در جهت مورد نظر آنها پیش نرود با قبول ضرری اندک از آن موقعیت معاملاتی خارج میشوند و به انتظار فرصتهای جدید مینشینند. فراموش نکنید که فرصتهای بازار نامحدود است و هر معاملهگر کوتاه مدت با قبول این مساله اقدام به خرید و فروش روزانه میکند.
یکی از استراتژیهای معاملهگران کوتاه این است که با بررسی روند بلند ارزها، زمانی که از آینده روشن یک ارز مطمئن شوند بارها در مسیر این رشد به هنگام نوسانات قیمتی، آن ارز را بر روی قیمت پایین خریده و در سقفهای موقت قیمتی آن را می فروشند.
برای معاملهگران کوتاه مدت چند نکته اهمیت دارد:
- دسترسی به تنوع بالای ارزها به منظور در اختیار داشتن گسترده ترین دامنه انتخابهای روزانه
- داشتن ابزارهای معاملهگری حرفه نظیر حدضرر و امکان قرار دادن هدف قیمتی
- دسترسی به بازاری با حجم مناسب (از آنجا معاملهگران کوتاه مدت با از نوسانات کوچک ارزها استفاده میکنند. علاقمندند تا بتوانند حجم مناسبی از ارز مورد نظر را در قیمت انتخابی خرید و فروش نمایند).
- نزدیک بودن قیمت خرید و فروش در بازار به منظور امکان نوسان گیری
- دسترسی به اخبار و تحلیلهای روزانه
- دسترسی به بازار ۲۴ساعته با قیمتهای جهانی
معاملهگران روزانه معمولا به این صورت معامله میکنند که لیستی از ارزها و قیمتهای جذاب برای معامله دارند و سفارشهای ورود خود را بر روی خطوط حمایتی قیمت و اهداف قیمتی خود را بر روی سطوح مقاومتی تحلیل ها قرار میدهند. همچنین ممکن است در صورتی که تشخیص دهند ارز مورد نظر درحال رشد سریع میباشد، بدون در نظر گرفتن نقاط حمایتی وارد ارز دیجیتال مورد نظر شده و سعی میکنند از روند قیمتی نهایت بهره را ببرند.
اگر معاملهگر کوتاه مدت هستید و علاقمندید که به بهروز ترین تحلیل ها دسترسی داشته باشید کانال تلگرام الگوریتم تحلیل به صورت رایگان تحلیلهای روزانه به همراه نقاط ورود و خروج مناسب را در اختیار کاربرها قرار میدهد.
صرافی ارزدیجیتال تبدیل با فراهم کردن متنوعترین بازار ارزهای دیجیتال و ابزارهای حرفهای معاملهگری این امکان را برای معاملهگران روزانه فراهم میکند تا به صورت ۲۴ساعته به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازند. بازارهای تبدیل با داشتن عمق و حجم مناسب به کاربران اجازه میدهد تا با کمترین گپ قیمتی بدون محدودیت در حجمی بالا اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال نمایند.
تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی (fundamental analysis)شیوهای برای ارزیابی ارزش داراییهای مالی است. یک تحلیلگر بنیادی فاکتورهای مالی و اقتصادی را مطالعه میکند تا ببیند آیا ارزش یک دارایی منصفانه است یا خیر. این فاکتورها میتواند شامل شرایط کلان اقتصادی مانند وضعیت کلی اقتصاد و شرایط صنعت و یا کسب و کارهای مرتبط با آن دارایی باشد که عموما از طریق دنبال کردن شاخص های پیشرو و تاخیریِ اقتصادی خرد انجام می پذیرد.
در مورد ارزهای دیجیتال، تحلیل بنیادی ممکن است شامل نوظهوری از علم داده باشد که به با داده های بلاکچین عمومی سر و کار دارد که on-chain-metrics نامیده میشود. این شاخص ها شامل hash rate شبکه، نگهدارندگان بزرگ، تعداد آدرسها، تحلیل تراکنشها و بسیاری موارد دیگر باشد. استفاده از دادههایی که به صورت بلاکچین عمومی (public bluckchain) وجود دارد ،میتواند اندیکاتورهایی ایجاد کند که جنبههایی از کلیت سلامت شبکه را تعیین میکند.
برای مطالعه بیشتر در این مورد، مقاله کامل ما با عنوان ” تحلیل بنیادی چیست؟ ” را مطالعه کنید.
از تحلیل بنیادی به صورت گسترده در بازار بورس و فارکس استفاده میشود و در شرایط فعلی، کمتر در ارزشگذاری ارزهای دیجیتال کاربرد دارد. این طبقه داراییها آنقدر جدید هستند که یک چارچوب جامع و استاندارد برای تعیین ارزش بازار آنها وجود ندارد. در واقع محرک اصلی بازار سفته بازیها، انتظارات و روایتهاست که در این حالت عوامل بنیادی اثر ناچیزی بر روی قیمت ارزهای دیجیتال میگذارند. با این وجود شیوههای دقیق ارزشگذاری ارزهای دیجیتال با بالغتر شدن بازار توسعه خواهد یافت.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) رویکردی متفاوت دارد. ایدهي اصلی پشت تحلیل تکنیکال این است که حرکات تاریخی قیمت میتوند نشان دهد که قیمت در آینده چطور رفتار خواهد کرد.
تحلیل تکنیکال به دنبال یافتن ارزش ذاتی (intrinsic value) یک دارایی نیست. درعوض، به تاریخچهی فعالیتهای معاملاتی نگاه میکند و سعی میکند که براساس آن فرصتها را شناسایی کند. تحلیل حرکات قیمت، حجم، الگوهای نموداری، استفاده از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال و بسیار از ابزارهای دیگر، شیوههایی است که تحلیل تکنیکال از آن برای سنجیدن نقاط ضعف و قوت بازار استفاده میکند.
علاوه بر این تحلیل تکنیکال تنها ابزاری برای پیشبینی احتمال حرکات آتی قیمت نیست، بلکه میتواند چارچوبی ارزشمند برای مدیریت ریسک باشد. از آنجاکه تحلیل تکنیکال مدلی برای تحلیل ساختار بازار فراهم میکند، مدیریت معاملات را مشخص و قابل اندازهگیری میکند. در همین بستر، اندازهگیری ریسک اولین گامی است که باید مدیریت شود. به همین دلیل تحلیل تکنیکال تنها ابزاری برای معاملهگران نیست، بلکه به عنوان چارچوبی برای مدیرت ریسک میتوان از آن استفاده کرد.
تکنیکهای تحلیل تکنیکال میتواند بر روی هر بازار مالی اِعمال شود و امروزه به طور گستردهای توسط معاملهگران ارزهای دیجیتال به کار گرفته میشود. اما آیا تحلیل تکنیکال واقعا کار میکند؟ پیشتر طرح کردیم که ارزشگذاری بازار ارزهای دیجیتال به طور گستردهای با رفتار سفتهبازان رانده میشود و آنها میتوانند تنها با تکیه بر فاکتورهای تکنیکال به موفقیت دستیابند.
تحلیل بنیادی در مقابل تحلیل تکنیکال – کدام بهتر است؟
این مساله تنها به استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد. در واقع، چرا از هر دو استفاده نمیکنید؟ اکثر روشهای تحلیل بازار زمانی بهترین کارکرد را دارند که باهم ترکیب شوند. در این شیوه شما احتمال اینکه شما بتوانید فرصتهای سرمایهگذاری قابل اتکاتری پیدا کنید بالا میرود. ترکیب استراتژیهای معاملاتی مختلف میتواند کمک کند تا تعصبات را از تصمیمگیریهای خود حذف کنید.
گاها از این مفهوم با نام confluence (تلاقی) نام برده میشود. معاملهگرانی که با این شیوه کار میکنند، معمولا چند استراتژی مختلف را با هم ترکیب میکنند تا از مزایای همه آنها منتفع شوند. ایده پشت این روش این است که فرصتهای معاملاتی که از ترکیب چند استراتژی ایجاد میشوند از آنچه تنها با یک استراتژی ارائه میشود، قوی تر است.
چه چیزی محرک بازارهای مالی است؟
قیمت یک دارایی به سادگی با تعادل عرصه و تقاضا تعیین میشود. به زبان دیگر، توسط خریداران و فروشندگان مشخص میشود. جایی که عرضهی یک کالا با تقاضا روبرو میشود، بازار نامیده میشود اما چه چیز دیگری میتواند ارزش یک دارایی مالی را پیش براند؟ همانطور که پیشتر در مورد آن صحبت کردیم، میتواند فاکتورهای بنیادی مانند، وضعیت اقتصاد باشد. همچنین ممکن است فاکتورهایی مانند ارزش بازار ارزهای دیجیتال باشد. همچنین ممکن است فاکتورهای دیگری مانند حس بازار (market sentiment) یا اخبار جدید باشد.
با این همه تمام این موارد فاکتورهایی است که باید در نظر گرفته شوند، اما آنچه واقعا قیمت یک دارایی را در یک لحظهی خاص تعیین میکند به سادگی تعادل عرضه و تقاضاست.
روندِ بازار چیست؟
یک روند، جهت کلی است که قیمت یک دارایی به آن سمت حرکت میکند. در تحلیل تکنیکال، روندِ بازار عموما با استفاده از پرایس اکشن (price action)، خطوط روند و یا میانگینهای متحرک تعیین میشود.
به صورت کلی، ۲ نوع روند بازار داریم: بازارگاوی و بازارخرسی. یک بازار گاوی شامل یک روندِ پایدارِ صعودی است، جایی که قیمت به صورت مداوم بالا میرود. در طرف مقابل یک بازار خرسی، شامل یک روندِ پیوستهی نزولی است. جایی که قیمتها به صورت پیوسته پایین میروند. همچنین در بازارها دورههای فشرده سازی یا بازار بی روند (sideways) هم داریم که صورت اختصار بازارِ ساید نیز گفته میشود. در این حالت هیچ روند شفافی در بازار وجود ندارد.
توجه کنید که یک بازارِ رونددار به این معنا نیست که بازار همیشه در آن جهت حرکت خواهد کرد. یک روند طولانی مدتِ صعودی ممکن است شامل روندهای کوتاهتر نزولی باشد و بالعکس. این مساله ذاتِ روند های بازار است. این مساله به زاویه دید شما یا به زبان دقیق تر بازه زمانی (time frame) شما بر میگردد. روند بازار در بازههای زمان بالاتر(بزرگتر) همیشه بر روند بازار در بازههای زمانی پایینتر(کوتاهتر) غلبه دارد.
نکتهی عجیبی که مورد روندهای بازار وجود دارد این است که همیشه در نگاه به گذشته میتوان با قطعیت تعیینشان کرد. ممکن است اصطلاح خطای واپسنگری (hindsight bias) را شنیده باشید که در آن به تمایل انسان برای متقاعد کردن خودش به پیشبینی دقیق یک رویداد پیش از رخدادنش اشاره میکند. احتمالا میتوانید تصور کنید که خطای واپسنگری میتواند چه اثر بزرگی برروی تشخیص روندهای بازار و گرفتن تصمیمهای معاملهگری میگذارد.
چرخههای بازار چیست؟
ممکن شنیده باشید که بازار در چرخه ها (cycles) حرکت میکند. یک چرخه، الگویی از از روندهاست که در زمانهای مختلف روی میدهد. به صورت معمول چرخهها در بازههای زمانی بالاتر(بزرگتر) قابل اتکاتر از بازههای زمانی پایینتر(کوتاهتر) هستند. با این وجود ممکن است شما با نگاه کردن به نمودار ساعتی چرخههایی را ببینید، همانطور که میتوانید در دادههای دههها چرخهها را مشاهده کنید.
بازارها به صورت طبیعی چرخهای هستند.چرخههای بازار میتواند باعث شود برخی طبقههای دارایی در زمانهایی بازده بیشتری نسبت به طبقهی دیگری از داراییها داشته باشند و بلعکس.
تعیین اینکه در هر لحظه، بازار در کجای چرخهاش قرار دارد، عملا غیر ممکن است. این تحلیل زمانی که چرخه به پایان رسید میتواند با دقت در مورد گذشته انجام شود. همچنین چرخهها به ندرت نقطهی شروع و پایان دقیق دارند. اگر میخواهید بیشتر در مورد چرخههای بازار بدانید، روانشناسی چرخههای بازار را مطالعه کنید.
از کجا شروع کنیم؟
برای شروع، شما باید در یک صرافی آنلاین ارز دیجیتال ثبت نام نمایید. صرافی آنلاین ارز دیجیتال مکانی است به شما این امکان را میدهد تا با استفاده از ریال و یا سایر ارزها به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازید. پس از ثبت نام و کامل کردن فرایند احرازهویت (فرایندی که به منظور جلوگیری از سو استفاده سارقان کارتهای بانکی و اطلاعات کاربران طراحی شده) شما آماده هستید تا وارد دنیای ارزهای دیجیتال شوید.
فرایند خرید و فروش و سرمایه گذاری بسیار ساده و شبیه به کارگزاریهای بورسی میباشد. شما به قسمت کیف رفته و از قسمتِ «تومان» بر روی گزینهی «واریز» کلیک مینمایید. این کار به شما این امکان را میدهد تا کیف پول خود را از طریق درگاه پرداخت شارژ نمایید. پس از شارژ کیف پول ۲مسیر برای شما وجود دارد.
بازار تومانی
شما میتوانید مستقیماً از طریق دکمه «خرید و فروش» به بازارهای «تومانی» یعنی بازارهایی که با استفاده از تومان میتوانید مستقیماً ارزهای دیجیتال خریداری نمایید و همچنین در صورت فروش ارزدیجیتال خود تومان دریافت نمایید، رفته و معاملات خود را شروع نمایید.
بازار تتری
بازار تتری بازاری است که شما با استفاده از «تتر» که همان دلار دیجیتال میباشد میتوانید اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال نمایید. پیشنهاد ما این است که شما در بازار «تومان – تتر» ابتدا پول خود را به تتر تبدیل نمایید و سپس برای معاملات از «بازارهای تتری» استفاده نمایید یعنی با استفاده از تتر اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال نمایید. این کار برای ما چند مزیت ایجاد میکند.
- زمانی که پولتان را به تتر تبدیل کردهاید در حقیقت درون حساب خود دلار نگهداری مینمایید که در بلند مدت باعث میشود از نظر دلاری ارزش پول شما حفظ شود.
- کارمزد بازارهای تتری نصف بازارهای تومانی میباشد.
- شما میتوانید در بازار تتری از اعداد جهانی (قیمتهای دلار که در تحلیل ها استفاده میشود) برای تعیین نقاط ورود و خروج استفاده نمایید.
- تنوع بازارهای تتری بسیار گستردهتر از بازارهای تومانی میباشد.
نهایتاً زمانی که تصمیم به برداشت موجودی خود دارید میتوانید به میزان مورد نظر تتر خود را در بازار «تومان-تتر» به فروش برسانید و از حساب خود برداشت نمایید.
استراتژیهای معاملهگری
برا کسب سود بلند مدت و پایدار هر معاملهگری نیاز دارد تا برای خود استراتژیهای معاملهگری توسعه بدهد. این استراژیها ممکن است برای هر معاملهگر منحصر به فرد باشد و یا از گروهی از استراتژیهای شناخته شده استفاده نماید. در ادامه ساده ترین و رایجترین استراتژيهای معاملاتی را با هم بررسی میکنیم.
استراتژی DCA
این استراتژی یکی از سادهترین استراتژیهای معاملاتی میباشد. روش کار بسیار ساده است. زمانی که به آیندهی یک دارایی روشن هستیم، در بازههای زمانی متوالی، مبلغ ریالی مشخصی از آن دارایی را خریداری میکنیم. در این روش ممکن است لزوماً در بهترین قیمت همیشه معامله نکنیم اما در طول زمان از رشد قیمت دارایی کسب سود مینماییم. مثلا ما نسبت به آینده بیتکوین مثبت هستیم و هر هفته یا هر ماه، مبلغ ثابتی مثلا ۱ میلیون تومان، یا ۱۰ میلیون تومان و … بیتکوین خریداری نماییم.
یا در مثالی دیگر در مورد دلار (تتر)، تصور کنید که در ۲ سال گذشته ماهی معادل یک میلیون تومان، دلار(تتر) خریدار کرده باشین. در این صورت شما در قیمت ۱۰ هزار تومان، ۱۵ هزار تومان، ۲۰ هزار تومان، ۲۵ هزار تومان، و … دلار خریداری کردهاید که روی هم قیمت میانگین مثلا ۱۷ هزار تومان را به شما میدهد و باعث میشود در بلند سود کرده باشید.
ورود و خروج پلهای
استراتژی ورود و خروج پلهای به شما اجازه میدهد زمانی که از قیمت خرید و فروش خود مطمئن نیستید به صورت پلهای عمل کنید. برای مثال اگر میخواهید وارد ارزی شوید، مبلغ مورد نظر خود را که میخواهید به آن ارز اختصاص دهید به ۳قسمت تقسیم نمایید و امروز یک بخش را خرید نمایید و چند روز بعد بخش بعدی و چند روز بعدش ( منظور از چند روز بعد، روی قیمتهای متفاوت آن هست) همچنین اگر در مورد قیمت فروش هم مطمئن نیستید میتوانید حجم مورد نظر خود برای فروش را روی پلههای مختلف انجام دهید.
استراتژی شکست (breakout)
در این استراتژی معاملهگران صبر میکنند تا قیمت ارز مورد نظر از مقاومت خاصی (قیمتی که در گذشته چند بار قیمت ارز مورد نظر شما تا آنجا پیشرفت کرده اما هر بار از آنجا برگشته) عبور کند و به محض عبور از آن مقاومت و شروع روند جدید وارد ارز میشوند. مثلا قیمت خرید را اندکی بالای مقاومت قرار میدهند تا در صورت عبور از مقاومت بتوانند به ارز مورد نظر وارد شوند. البته در این استراتژی باید قیمت به دقت دنبال شود تا هم ورود و هم خروج بهینه انجام شود. گاهی اوقات مقاومت در ظاهر شکسته میشود اما قیمت به سرعت به زیر آن باز میگردد.
استراتژی پولبک (pullback) به شکست
این استراتژی مکمل استراتژی قبلی میباشد. لحظاتی وجود دارد که زمانی که قیمت یک مقاومت قیمتی را میشکند، پرش ناگهانی قیمت صورت میگیرد و معاملهگر ها از معامله جا میمانند. در این لحظات معاملهگرها صبر میکنند تا قیمت بار دیگر به سطح شکسته شده بازگردد و به اصطلاح به سطح قبلی پولبک بزند و سپس دوباره به رشد ادامه دهد. نقطه ورود در این استراتژی، سطح قیمتی شکسته شده میباشد.
استراتژی خرید و فروش بین حمایتها و مقاومتها
حمایتها محدودههای قیمتی هستند که انتظار داریم در ریزش قیمت، قیمت از آن محدوده پایینتر نرود و مقاومتها محدوده قیمتی هستند که انتظار داریم به صورت موقت نتواند به راحتی از آن عبور کند و یا رشد کند.
عموماً معاملهگرها سفارشهای خرید خود را بر روی خطوط حمایت قرار میدهند و یا صبر میکنند تا قیمت به خط حمایت برخورد کند و به بالا بازگردد و سپس ارز مورد نظر را خریداری نمایند.
ابزارهای تحلیلی
یک معاملهگر حرفهای نیاز دارد تا بتواند با استفاده از ابرازهای حرفهای بازار را تحلیل نماید. ابزارهای تحلیلی عموماً بسیار گسترده و بعضا پیچیده هستند اما برای شروع میتوانیم با استفاده از چند ابراز ساده قدرت تحلیلی خود را افزایش دهیم.
یکی از قدرتمندترین ابزارها برای تحلیل روند قیمتی ارزهای دیجیتال، تحلیل تکنیکال میباشد. ایدهي اصلی پشت تحلیل تکنیکال این است که حرکات تاریخی قیمت میتوند نشان دهد که قیمت در آینده چطور رفتار خواهد کرد.
تحلیل تکنیکال به دنبال یافتن ارزش ذاتی (intrinsic value) یک دارایی نیست. درعوض، به تاریخچهی فعالیتهای معاملاتی نگاه میکند و سعی میکند که براساس آن فرصتها را شناسایی کند. تحلیل حرکات قیمت، حجم، الگوهای نموداری، استفاده از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال و بسیار از ابزارهای دیگر، شیوههایی است که تحلیل تکنیکال از آن برای سنجیدن نقاط ضعف و قوت بازار استفاده میکند.
علاوه بر این تحلیل تکنیکال تنها ابزاری برای پیشبینی احتمال حرکات آتی قیمت نیست، بلکه میتواند چارچوبی ارزشمند برای مدیریت ریسک باشد. تکنیکهای تحلیل تکنیکال میتواند بر روی هر بازار مالی اِعمال شود و امروزه به طور گستردهای توسط معاملهگران ارزهای دیجیتال به کار گرفته میشود.
-
نمودارهای قیمت
-
خط روند
-
حمایت و مقاومت
نمودارهای قیمت
اولین قدم در تحلیل تکنیکال، آشنایی با نمودار قیمت میباشد. نمودار ارزهای دیجیتال انواع مختلفی دارند که ما در اینجا بر روی نمودار شمعی یا همان کندل استیک کار میکنیم.
نمودار شمعی (Candlestick chart) همانطور که اسمش مشخص است از تعدادی شمع یا کندل استیک تشکیل شده که هر کدام از آنها، واحد یکسانی از زمان را نمایش میدهد. هر شمع میتواند نمایانگر یکثانیه تا یکسال باشد، بسته به اینکه کاربر چه واحد زمانی را بر روی نمودار انتخاب میکند.
نقاط قیمتی زیر برای ایجاد هر شمع نیاز است:
- قیمت باز شدن (open) – قیمت اولین معاملهی صورت گرفته در داخل آن بازهی زمانی خاص.
- بالاترین قیمت (high) – بالاترین قیمت معامله شده در داخل آن بازهي زمانی خاص.
- پایینترین قیمت (low) – پایینترین قیمت معامله شده در داخل آن بازه زمانی خاص.
- قیمت بسته شدن (close) – قیمت آخرین معامله ثبت شده در داخل آن بازه زمانی خاص.
به فاصلهی بین قیمت باز شدن (اولین معامله) و قیمت بسته شدن (آخرین معامله) بدنهي شمع (body) گفته میشود در حالی که به فاصلهی بین بدنه و حداقل قیمت و یا حداکثر قیمت، فتیله (wick) و یا سایه (shadow) گفته میشود و نهایتا به فاصلهی بین حداقل و حداکثر قیمت، دامنه (range) گفته میشود.
رنگ شمع ها ممکن است در نرمافزارهای مختلف نمایش نمودار متفاوت باشد اما به صورت کلی اگر بدنه شمع سبز باشد این به این معناست که قیمت آخرین معاملهی (قیمت بسته شدن) بالاتر از قیمت اولین معامله (قیمت باز شدن) بوده است. قرمز نیز به این معناست که قیمت در طول بازهی مورد نظر به سمت پایین حرکت کرده، یعنی قیمت اولین معامله (قیمت باز شدن) بالاتر از قیمت آخرین معامله (قیمت بسته شدن) بوده است.
یک نمودار قیمتی مجموعهای از شمعها در یک بازه زمانی میباشد.
خط روند
روند به زبان ساده به حرکت ادامهدار قیمت در یک جهت گفته میشود. اگر قیمت به صورت پیوسته به سمت بالا باشد ، روند صعودی و اگر قیمت به صورت پیوسته به سمت پایین باشد، روند نزولی است.
خط روند، خط موربی است که در یک روند صعودی نقش حمایت سهم و در یک روند نزولی در نقش مقاومت عمل میکند. تحلیل روند بر اساس این ایده شکل گرفته است که آنچه در قبل اتفاق افتاده باز تکرار میشود.
سه نوع خط روند داریم: کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت. که بر اساس بازهی زمانی مورد تحلیل دستهبندی میشوند.
در یک روند صعودی ، خط روند از بههم وصل کردن دو یا چند دره ایجاد میشود که هر کدام بالاتر از قبلی تشکیل شدهاند و در یک روند نزولی خط روند از به هم وصل کردن دو یا چند قله بدست میآید که هر کدام پایینتر از قبلی میباشد.
حمایت و مقاومت
مفاهیم حمایت و مقاومت بدون شک از مهمترین موارد مورد بحث در تحلیل تکنیکال میباشند.
به عنوان بخشی از تحلیل الگوهای نموداری، سطوحی هستند که برای قیمت نقش یک حفاظ را بازی میکنند و مانع از حرکت بیشتر قیمت در جهت بالا و یا پایین میشوند.
خط حمایت، سطحی از قیمت است که زمانی که یک روند نزولی وجود دارد میتواند به علت افزایش تقاضا مانع پایینتر رفتن قیمت شود. در نقطهی مقابل خط مقاومت، سطحی از قیمت است که به دلیل افزایش عرضه در یک روند صعودی میتواند مانع رشد بیشتر قیمت شود.
زمانی که قیمت به سطوح (ناحیه) حمایت/مقاومت میرسد یکی از ۲ اتفاق زیر میافتد، یا قیمت از آن سطح بر میگردد و یا در صورت عبور از آن سطح، تا حمایت/مقاومت بعدی پیش میرود.
برای ترسیم مقاومت، خطی افقی از اتصال قلههای قبلی که در یک سطح قیمتی بودهاند عبور میدهیم و برای ترسیم حمایت نیز، خطی افقی که از نقاط هم سطحی عبور میکند که قبلا دره بودهاند (قله و دره در حقیقت نقاطی هستند که قیمت در آنها در محدوده ای حداکثر و یا حداقل بوده است).
هر حمایتی که شکسته شود در آینده به مقاومت و هر مقاومتی که شکسته شود در آینده به حمایت تبدیل میشود.
مدیریت ریسک
مدیریت ریسک برای موفقیت در معاملهگری حیاتی است. اینکار با شناسایی انواع ریسکهایی که در بازار با آن سر و کار دارید شروع میشود.
- ریسک بازار (market risk) : ضرر بالقوهای که در صورت ریزش ارزش دارایی، شما ممکن است تجربه نمایید.
- ریسک نقد شوندگی (liquidity risk) : ضرر بالقوهای که به علت عدم نقد شوندگی بازارها بوجود میآید، این اتفاق زمانی رخ میدهد که شما به آسانی نمیتوانید خریدار یا فروشنده پیداکنید.
- ریسک عملیاتی (operational risk) : ضرر احتمالی که بر اثر چالش و یا نقصی در عملیات، ایجاد میشود. این نقص ممکن است بر اثر خطای انسانی، سخت افزاری، نرم افزاری یا حتی اقدامات عمدی صورت گیرد.
- ریسک سیستماتیک (systematic risk) : ضرر احتمالی که بر اثر شکست بازیگران بزرگ صنعتی که شما در آن فعال هستید بر شما و کل آن صنعت تحمیل میشود.
همانطور که میبینید، تعیین ریسک از دارایی که در سبد خود دارید شروع میشود اما باید دقت کنید که تمامی فاکتورهای داخلی و خارجی را در نظر بگیرید. قدم بعدی سنجش این ریسکها میباشد. چند وقت یکبار ممکن است رخ دهند؟ چقدر سخت خواهند بود؟ و …
با وزن دهی به ریسکها و تشخیص اینکه چقدر احتمال دارند تا برای سبد شما پیش آیند، میتوانید استراتژی مناسب برای پاسخ به این ریسکها را طراحی نمایید. برای مثال ریسک سیستماتیک میتواند با تنوع بخشی (diversification) سرمایهگذاری ها و ریسک بازار را با استفاده از حد ضرر (stop-loss) مدیریت نمایید. مطمئن شوید تا بخش ریسک مالی توضیح داده میشود و راهنمای تازهواردان به مدیریت ریسک را مطالعه نمایید.
بدون مدیریت صحیح ریسک ممکن است موفقترین معاملهگران نیز آنچه با زحمت زیاد بدست آوردهاند را به سادگی از دست بدهند. غالباً وقتی صحبت از مدیریت ریسک میشود روشهای پیچیده کمی در ذهن مخاطبان شکل میگیرد اما شیوههای سادهای نیز وجود دارد که میتوان از طریق آن ریسک معاملات خود را کاهش داد.
- همیشه سبدی از داراییها داشته باشید.
ایجاد سبد متنوع (ارزهای مختلف) به شما کمک میکند که بتوانید ریسک خود را کاهش دهید. برای تشکیل سبد کافی است سرمایهتان را به چند قسمت تقسیم کرده و بر روی ارزهای مختلف سرمایه گذاری نمایید. ممکن است وزن ارزهای مختلف در سبد شما تغییر کند اما سعی کنید همیشه بیش از ۲ ارز نگهداری نمایید تا ریسک خود را کاهش دهید.
- استفاده از حد ضرر (استاپ لاس)
حد ضرر به زبان ساده قیمتی است که معاملهگر در آن قیمت، دارایی خود را با قبول ضرر میفروشد و موقتا از آن خارج میشود. اگر معاملهگر کوتاه مدت هستید مهم است که در معاملات خود استاپ لاس قرار دهید. مثلا یکی از حمایت های قدرتمند قیمت را انتخاب کنید و تعیین نمایید زمانی که قیمت از آن پایینتر آمد، موقعیت معاملاتی شما بسته شود. علت استفاده از استاپ لاس این است که زمانی که بازارها نزولی میشوند، شما بتوانید به موقع از موقعیت معاملاتی خارج شوید و در آينده در قیمت پایینتری دوباره به آن وارد شوید. البته اگر شما خود را یک سرمایه گذار بلند مدت میبینید شاید گزینه استاپ لاس یا حد ضرر برایتان کاربرد زیادی نداشته باشد.
صرافی آنلاین «تبدیل» اولین و تنها صرافی ارز دیجیتال ایرانی که امکان تعیین حدضرر را برای کاربران فراهم مینماید.
- نکته دیگر این است که سایز معامله را طوری انتخاب نمایید که در صورتی که حد ضررتان بخورد. حداکثر ۲٪ از کل دارییتان را از دست بدهید. فراموش نکنید که فرصتهای بازار نا محدود هستند.
- توجه به چرخههای بازار. توجه نمایید که بازارهای مالی به صورت چرخهای رفتار میکنند و در بازهای صعودی هستند و در بازهای نزولی. یکی از تصمیمهای مهم تبدیل دارایی به تتر و نگهداری آن در زمان نزول و خرید مجدد در قیمتهای ارزنده است. توجه نمایید که فرصتهای بازار نامحدود هستند و مادامی که شما امکان خرید داشته باشید، میتوانید از این فرصتها استفاده نمایید.
ممنون از توضیحات شما.برای تازه واردان خیلی کاربردی بود
از شما بابت حسن نظرتان سپاسگزاریم.
این کاربردی ترین و بهترین مطلبی بود که تو تبدیل خونده بودم
خوشحالیم که براتون مفید بودش. تشکر از بازخوردی که داشتید.
سلام وقت بخیر
ممنون
عالی بود
سلام. عید رو بهتون تبریک میگیم.
از شما بابت به اشتراک گذاشتن نظرتون سپاسگزاریم.