داستان کلاهبرداری ۲ میلیارد دلاری BitConnect

چکیده
- برنامه وام دهی بیت کانکت به سرمایهگذاران خود، وعده سود ماهیانه ۴۰ درصدی و رشد چشمگیر ارزش توکن اختصاصی شبکه خود را میداد.
- در سال ۲۰۱۸ مشخص شد این پروژه کلاهبرداری است و تیم آن، از سوی مقامات قضایی متهم به سازماندهی طرح پانزی و کلاهبرداری ۲.۴ میلیارد دلاری شدند.
- مدیر پروژه به ۷۰ سال زندان متهم شد و پس از اعلام این خبر ناپدید شد.
- وزارت دادگستری ۵۶ میلیون دلار ارز دیجیتالی که از آرکارو توقیف شده بود را به برخی از آسیبدیدگان بازگرداند.
دنیای ارزهای دیجیتال، همانگونه که میتواند سودآوریهای بینظیری برای معاملهگران داشته باشد، گاهی اوقات شاهد وقوع کلاهبرداریها و دزدیهایی بوده است. بزرگترین کلاهبرداری ارزهای دیجیتال تا به امروز توسط «BitConnect» در ژانویه ۲۰۱۸ انجام شد. حدود یکسال زمان برد تا معاملهگران پروژه بیت کانکت را بپذیرند و مورد توجه کاربران بگیرد. این پروژه در مدت زمان کوتاهی به چنان سودی رسید که همه را متعجب کرد. اما در آخر همه متوجه شدند که این پروژه کلاهبرداری است!
در این مطلب از تبدیل به بررسی داستان کلاهبرداری این شرکت میپردازیم و درسهای ماندگاری که این رسوایی در پی خود داشت را معرفی میکنیم.
سال ۲۰۱۶، تأسیس بیت کانکت
همه چیز از اکتبر سال ۲۰۱۶ شروع شد، زمانی که پلتفرم سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال BitConnect توسط ساتیش کومبانی هندی (Satish Kumbhani) تأسیس شد. این پروژه یک برنامه وامدهی بود که به سرمایهگذاران خود، وعده سود ماهیانه ۴۰ درصدی و رشد چشمگیر ارزش توکن اختصاصی شبکه خود را میداد. این وعدههای وسوسهبرانگیز باعث شدند که افراد زیادی بر روی بیت کانکت سرمایهگذاری کنند.
مدیران این پروژه، سروصدای زیادی حول آن به پا کردند. در اکتبر ۲۰۱۷، اولین و آخرین جشن سالیانه بیت کانکت در تایلند برگزار شد و این صحنه، توسط شخصی به اسم کارلوس ماتوس که خود را سرمایهگذاری اهل نیویورک و از سهامداران بیت کانکت معرفی کرده بود خلق شد.
برتری ارز BCC در سال ۲۰۱۷
ارز دیجیتال بیت کانکت در اواخر سال ۲۰۱۷ جزو ۲۰ ارز دیجیتال برتر جهان بود و با حداکثر قیمت تاریخی خود یعنی ۴۶۳ دلار معامله میشد. از اینجای داستان که نگرانیهایی درباره کلاهبرداری بودن آن به وجود آمد. وعدهٔ سود ماهیانهٔ ۴۰ درصدی، بسیار خوشبینانه به نظر میرسید.
سال ۲۰۱۸، تعطیل شدن بیت کانکت
با بررسیهای بهعملآمده توسط وزارت دادگستری ایالات متحده (DOJ)، مشخص شد که شک و تردیدها بیدلیل نبودهاند. ساتیش کومبانی و گلن آرکارو (GlennArcaro)، مدیر بیت کانکت، از سوی مقامات قضایی متهم به سازماندهی طرح پانزی و کلاهبرداری ۲.۴ میلیارددلاری شدند.
بیت کانکت در واقع یک کلاهبرداری پانزی بود، یعنی با جذب سرمایه از سرمایهگذاران جدید، سود سرمایهگذاران پیشین را پرداخت میکرد و میتوانست باز هم سرمایه بیشتری جذب کند.
جزئیات کلاهبرداری ۲.۴ میلیارددلاری بیت کانکت
بین فوریه ۲۰۱۶ و ژانویه ۲۰۱۸، بیت کانکت با این ادعا که پلتفرم خود میتواند سود قابلتوجهی ایجاد کند و بازدهی ماهیانه تا ۴۰ درصد را با معامله در بازارهای مبادله ارزهای دیجیتال نوسان داشته باشد، سرمایهگذاران زیادی را جذب کرد.
کومبانی، شهروند هند، آرکارو، شهروند ایالات متحده، و دیگر همدستان با استفاده از برنامه وامدهی BitConnect، عرضه و فروش اوراق بهادار تقلبی و ثبت نشده را در قالب سرمایهگذاری انجام دادند.
در واقع، سرمایهگذاران بیت کوین ها را به بیت کانکت میفرستند تا در ازای پرداخت آن، ارزشی معادل بیت کانکت کوین (BCC)، توکن معاملاتی روی پلتفرم بیت کانکت را خریداری کنند.
BCC یک توکن ارز دیجیتال مبتنی بر الگوریتم اثبات سهام بود که بهموجب آن سرمایهگذاران یک سهم را در قالب توکنهای بومی شبکه به شرکت متعهد میکنند.
تحقیقات بعدی نشان داد که BitConnect بهعنوان یک پلتفرم معاملاتی عمل نمیکند، بلکه از پول سرمایهگذاران جدید برای پرداخت به سرمایهگذاران قبلی استفاده میکند. به این روش کلاهبرداری طرح پانزی گفته میشود.
بیت کانکت بهجای معامله در بازار، دارایی سرمایهگذاران با به کیف پولهای دیجیتالی تحت کنترل کومبانی و همدستانش و صرافیهای بینالمللی ارزهای دیجیتال به نفع خودشان منتقل کرد.
علاوه بر این، کومبانی و همکارانش قیمت توکنهای BCC را دستکاری کردند و بازار را بهگونهای نشانه دادند که تقاضای بسیار زیادی برای خرید توکن BCC وجود دارد.
کومبانی برنامه وامدهی را در سال ۲۰۱۷ متوقف کرد و پس از چندین بررسی و دستورات نظارتی، BitConnect را در سال ۲۰۱۸ تعطیل شد.
کلاهبرداری پانزی چگونه BitConnect رخ داد؟
کاربران از طریق برنامه وامدهی بیت کانکت، بیتکوینهای خود را با توکن BCC مبادله میکردند. ارزش بازار روزانه و همچنین میزان سود این توکن بومی توسط ربات معاملاتی اختصاصی این شرکت و نرمافزارهای نوساناتی آن تعیین میشد.
برای استفاده از برنامه وامدهی، کاربران ابتدا یک حساب کاربری ایجاد کردند و بیتکوینهای خود را به کیف پولی که کنترل آن به دست BitConnect بود منتقل کردند. کاربران همچنین در صفحه اصلی وبسایت این پروژه میتوانستند سرمایههای گذاری سایر کاربران را ببینند.
سرمایهگذار بیتکوین را به BitConnect حواله میکرد تا توکنهای BCC را در صرافی BitConnect خریداری کند و توکنهای BCC را به BitConnect قرض دهند. بیت کانکت مدعی بود این درآمدها را سرمایهگذاری میکند و از نوسانات بیتکوین با کمک Trading Bot سود دریافت میکند. این شرکت وعده سود روزانه ۱٪ و یا ۴۰٪ سود در ماه را به سرمایهگذاران داده بود. هر چقدر سپرده اولیه کاربران بیشتر باشد، میتوانند سود بیشتری و سریعتری را دریافت کنند.
تبلیغات پروژه BitConnect بهسرعت در فضای اینترنت پخش شد و مردم جامعه را به سرمایهگذاری در این برنامه وامدهی تشویق میکردند. ویدئوهای بازاریابی در یوتیوب آپلود شدند و سرمایهگذاران بهدروغ موفقیت فرضی خود را نمایش میدادند. اینفلوئنسرهای اینستاگرام و معاملهگران برجسته نیز این ارز دیجیتال جدید را تبلیغ کردند. این امر بسیاری از سرمایهگذاران جدید را جذب کرد و ارزش BCC از ۰.۱۷ دلار به ۴۶۳ دلار طی چند ماه افزایش یافت و به BitConnect اجازه داد تا به طور تصاعدی رشد کند. در آن زمان، ارزش بازار این شرکت ۳.۴ میلیارد دلار بود.
چه بر سر پروژه BitConnect آمد؟
پس از بستهشدن شرکت، اعضای برجسته جامعه ارزهای دیجیتال علناً بیت کانکت را به رهبری یک طرح پانزی، همچنین ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم را متهم کردند. در نوامبر ۲۰۱۷، BitConnect یک اخطار از سوی اداره ثبت شرکتهای بریتانیا دریافت کرد و در ژانویه ۲۰۱۸، ایالت های کارولینای شمالی و تگزاس دستور توقف کار این شرکت به دلیل اوراق بهادار ثبت نشده، عدم شفافیت و اظهارات گمراه کننده این شرکت صادر شد.
در سپتامبر ۲۰۲۱، آرکارو به خاطر نقشش در این توطئه بزرگ اعتراف کرد. او اعلام کرد که بیش از ۲.۴ میلیارد دلار از طریق این برنامه وامدهی به دست آورده است که طبق اسناد دادگاه اکنون همه آنها به سرمایهگذاران بازگردانده میشود یا به دولت تحویل میدهد. در ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲، آرکارو به دلیل مشارکت در این طرح به ۳۸ ماه زندان محکوم شد.
در فوریه ۲۰۲۲، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) کومبانی را به اتهامات متعدد کلاهبرداری و توطئه متهم کرد. او به کلاهبرداری، توطئه، دستکاری قیمت کالا، فعالیت یک پروژه انتقال پول بدون مجوز و پولشویی بینالمللی متهم شد. اگر همه اتهامات ثابت شود، کومبانی با حداکثر ۷۰ سال زندانی میشود. کومبانی یک هفته پس از اعلام جرم ناپدید شد و هیچ خبری از او نیست.
برای جبران کلاهبرداری و پولهای از دسته رفته کاربران، وزارت دادگستری ۵۶ میلیون دلار ارز دیجیتالی که از آرکارو توقیف شده بود را به برخی از آسیبدیدگان بازگرداند.
اگرچه این مقدار دارایی در مقایسه با وجوه دریافتی توسط کلاهبرداران ناچیز است، اما همین مقدار هم بزرگترین بازیابی ارز دیجیتال برای قربانیان پانزی تا به امروز است.
کاربران چگونه میتوانستند از چنین اتفاقی جلوگیری کنند؟
طرح پانزی، یک روش سرمایهگذاری کلاهبرداران است که در آنها، وعده دریافت سود بالا و ریسک کم به سرمایهگذاران داده میشود. کلاهبرداران در این روش تمام انرژی خود را در راستای جذب مشتری جدید برای سرمایهگذاری متمرکز میکنند. سپس پول سرمایهگذاران جدید را بهعنوان سود کاربران قبلی میپردازند. به همین ترتیب افراد ناآگاه تصور میکنند بدون یادگیری معاملات ارز دیجیتال میتوانند به سودهای کلان دست پیدا کنند، اما در دام شیادان گرفتار میشوند.
روند پرداخت سود کاربران از مشتریان جدید تا زمانی ادامه پیدا میکند که کلاهبرداران دیگر قادر به جذب نیروی جدید نباشند. زمانی که این طرح اشباع میشود، شبکه شروع به فروپاشی میکند. در نهایت، طراح پروژه پانزی با سرمایههای به دست آورده فرار میکند و مشتریان مالباخته را به حال خود رها میکند.
تبلیغکنندگانی که واجد شرایط نبودند
این پلتفرم از افراد تأثیرگذار در رسانههای اجتماعی برای تبلیغ گمراهکننده استفاده کرد. با بررسیها، مشخص شد که این افراد از پلتفرم برای تبلیغات وجه دریافت کردند و صلاحیت ارائه مشاوره مالی را نداشتند.
سرمایهگذاری بر روی ارز دیجیتال ناشناخته
مبادله ارز بیتکوین با توکن BCC باید بهعنوان یک علامت هشداردهنده در نظر گرفته میشد. زیرا یک رمزارز تازهوارد بود و نیاز بود تا اهداف و برنامههای آن مورد بررسی قرار بگیرد. سرمایهگذاران باید ساختار سرمایهگذاریها را زیر سؤال میبردند و نسبت به معامله غیرمنطقی هوشیارتر عمل میکردند.
نداشتن وایت پیپر
درحالیکه ارزهای دیجیتال معمولاً یک وایت پیپر منتشر میکنند تا به سرمایهگذاران کمک کند هدف و فناوری پشت آن را درک کنند، بیت کانکت در تمام این مدت چنین چیزی را منتشر نکرده بود که همین موضوع باید موجب ظن درباره این پروژه میشد.
پلتفرمی ناشناس با ادارهکنندگان ناشناس
برخلاف دیگر ارزهای دیجیتال بزرگ، بیت کانکت به طور ناشناس اداره میشد و در اوراق بهادار در ایالات متحده و کانادا ثبت نشده بود.
طرح پانزی، ترفندی قدیمی برای دزدیدن دارایی مردم
سالهاست که افراد سودجو با وعدههایی مثل دریافت سود زیاد در کمترین زمان، بدون ریسک، افسانههای زیبایی را برای کاربران تعریف میکنند. شرکتهای اقتصادی امروزی و صنعت ارزهای دیجیتال، هیچکدام نمیتوانند در یک شب رشد کنند. اکثر این پروژههای سودجویانه در شبکههای اجتماعی معرفی میشوند که این موضوع خود به تنهایی به کلاهبرداری بودن پروژه اشاره میکند. پروژه کلاهبرداری بین کانکت در ژانویه ۲۰۱۸ تعطیل شد و اگر سرمایهگذاران به علائم هشداردهنده دقت میکردند، دارایی خود را از دست نمیدانند.
این مثال باید درسی برای تمامی سرمایهگذاران تازهوارد به دنیای ارزهای دیجیتال باشد. قبل از خرید کوین یا توکن بهتر است این پروژه را زیر سؤال ببرید و تحقیقات خود را تکمیل کنید.
نظر شما درباره داستان کلاهبرداری بیت کانکت چیست؟
نظرهای شما در بهبود مطالب تبدیل بسیار کمککننده خواهد بود.
منابع:
دیدگاهها