آربیتراژ در ارزهای دیجیتال به چه معناست؟
پیشرفته

چکیده:
آربیتراژ ارز دیجیتال چیست؟
آربیتراژ ارز دیجیتال یک نوع استراتژی معاملاتی است که به دنبال سود بردن از اختلاف قیمت یک ارز دیجیتال در دو صرافی مختلف با خرید آن در صرافی اول و همزمان (تقریباً) فروش آن در صرافی دوم است.
دلیل اختلاف قیمت ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز چیست؟
قیمت ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز به آخرین سفارش خرید-فروش (Bid-Ask) تطبیق داده شده در دفترچه سفارش بستگی دارد و باتوجهبه تفاوت تقاضا در صرافیهای مختلف و سفارشهای مختلف، چنین اختلاف قیمتی بین صرافیهای مختلف پدید میآید.
آربیتراژور کیست؟
آربیتراژور یا تریدر آربیتراژ معاملهگری است که به دنبال کسب سود از اختلاف قیمت یک دارایی در بازارهای مختلف است.
ریسکهای آربیتراژ ارز دیجیتال چیست؟
بهطورکلی، کارمزدهای پرداختی برای تراکنشها و نوسانات قیمت ارز دیجیتال جز خطرات آربیتراژ ارز دیجیتال محسوب میشوند که دلیل آنها میتواند حجم معاملات پایین، سرعت پایین ترید و یا هک و کلاهبرداریها باشد.
آربیتراژ ارز دیجیتال چیست؟
برای شروع، اجازه دهید آربیتراژ را به معنای سنتی توضیح دهیم: آربیتراژ یک استراتژی معاملاتی است که در آن معاملهگر یک دارایی را در بازارهای مختلف خرید و فروش میکند و از اختلاف قیمت آن سود میبرد.
آربیتراژ ارز دیجیتال نیز یک نوع استراتژی معاملاتی است که به دنبال سود بردن از اختلاف قیمت یک ارز دیجیتال در دو صرافی مختلف با خرید آن در صرافی اول و همزمان (تقریباً) فروش آن در صرافی دوم است.
آربیتراژ ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
برای درک نحوه عملکرد معاملات آربیتراژ ارز دیجیتال، ابتدا باید بدانید که صرافیهای ارز دیجیتال ممکن است قیمتهای کمی متفاوت برای ارزهای دیجیتال و همچنین روشهای متفاوتی برای تعیین قیمت آنها داشته باشند. ازآنجاییکه قیمت رمزارزها معمولاً مایل به نوسان است و این بازار ۲۴ ساعته فعال است، اختلافات لحظهای در قیمت رمزارزها در سراسر بازار وجود خواهد داشت و آربیتراژورها به دنبال سود بردن از این فرصت هستند.
برای درک پیچیدگیهای معاملات آربیتراژ، ابتدا مهم است که بدانیم چگونه صرافیهای مختلف قیمت ارزهای دیجیتال را تعیین میکنند. همه صرافیها قیمتهای ارزهای دیجیتال را به یک روش محاسبه نمیکنند، همین امر باعث میشود فرصتهایی (اختلاف قیمت) در پلتفرمهای مختلف ایجاد شود. بیایید اکنون عمیقتر به این موضوع بپردازیم.
دلیل اختلاف قیمت در صرافیهای متمرکز
قیمت ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز به آخرین سفارش خرید-فروش (Bid-Ask) تطبیق داده شده در دفترچه سفارش بستگی دارد. بهعبارتدیگر، جدیدترین قیمتی که یک معاملهگر با آن یک دارایی دیجیتال را در یک صرافی میخرد یا میفروشد، قیمت لحظهای آن دارایی در صرافی در نظر گرفته میشود.
بهعنوانمثال، اگر سفارش خرید بیت کوین به قیمت ۶۰۰۰۰ دلار جدیدترین سفارش تطبیق داده شده در یک صرافی باشد، این قیمت به آخرین قیمت بیت کوین در پلتفرم تبدیل میشود. سفارش تطبیق داده شده بعدی نیز قیمت بعدی دارایی دیجیتال را تعیین میکند؛ بنابراین، کشف قیمت در صرافیها فرایندی مستمر برای تعیین قیمت بازار یک دارایی دیجیتال بر اساس آخرین قیمت فروش آن است.
توجه داشته باشید که قیمتها در صرافیها متفاوت است؛ چون تقاضای سرمایهگذاران برای یک دارایی در هر صرافی کمی متفاوت است.
دلیل اختلاف قیمت در صرافیهای غیرمتمرکز (AMM)
صرافیهای غیرمتمرکز به جای استفاده از دفترچه سفارش (Order Book)، با استفاده از بازارساز خودکار (یا AMM) کار میکنند. اما AMM چیست؟
به زبان ساده، AMM یک استخر نقدینگی است که طبق یک شرایط از پیش تعریفشده با کاربران معامله میکند؛ بنابراین، به جای اینکه معاملات همتا به همتا (کاربر به کاربر) باشد، کاربران در واقع با استخرهای نقدینگی پلت فرم معامله میکنند. این استخرهای نقدینگی هیچ مرجع مرکزی ندارند – بلکه از قراردادهای هوشمند برای فعالیت استفاده میکنند.
در سیستم دفترچه سفارش، قیمت داراییها توسط بازار آزاد تعیین میشود و همیشه بالاترین پیشنهاد و کمترین قیمت پیشنهادی را برای کاربران در اولویت قرار میدهد. در عوض، یک AMM قیمت دارایی را در هر استخر نقدینگی با تجزیهوتحلیل موجودی داخلی استخر و تغییر تعادل جفتارزهای معاملاتی خود تعیین میکند. این بدان معناست که قیمتها در یک AMM به طور خودکار بسته به تقاضا در اکوسیستم بسته خودش تغییر میکند.
بهعنوانمثال، یک استخر نقدینگی را تصور کنید که دارای ده میلیون دلار اتر (ETH) و ده میلیون دلار USDC است. یک معاملهگر تصمیم میگیرد ۵۰۰ هزار دلار USDC خود را با اتریوم با استفاده از AMM، مبادله کند. این بدان معنی است که تعادل استخر AMM تغییر میکند. پس استخر ۵۰۰ هزار دلار USDC بیشتر و ۵۰۰ هزار دلار ETH کمتر از قبل از ورود معاملهگر خواهد داشت. با حذف ۵۰۰ هزار دلار ETH از این اکوسیستم بسته، ETH کمیابتر و در نتیجه ارزشمندتر خواهد شد. در همین حال USDC در همین اکوسیستم فراوانتر و در نتیجه ارزانتر خواهد بود.
ازآنجاییکه داراییها در یک AMM به جای مطابقت با بازار گستردهتر، بر اساس دینامیک داخلی آن ارزشگذاری میشوند، اغلب اختلاف قیمتهایی بین AMM و صرافیهای متمرکز وجود دارد و همین شکاف قیمتی فرصت آربیتراژ را به وجود میآورد.
اتفاقاً آربیتراژورها در واقع نقش اساسی در عملکرد روان AMM ها دارند. به طور خلاصه، استخرهای نقدینگی AMM به این معاملهگران تکیه میکنند که ناکارآمدیهای قیمتگذاری را شناسایی کرده و آنها را از طریق معاملات آربیتراژ اصلاح میکنند.
انواع آربیتراژ ارز دیجیتال
آربیتراژ انواع متفاوتی دارد که هر کدام از اختلاف قیمتها در بخشهای مختلف بازار بهره میبرند. بیایید در ادامه آنها را بررسی کنیم.
آربیتراژ مثلثی
آربیتراژ مثلثی یک استراتژی معاملاتی است که به دنبال سود بردن از اختلاف قیمت بین سه ارز مختلف است، زمانی که نرخ مبادله (Exhchange Rate) آنها دقیقاً با یکدیگر مطابقت ندارد. این میتواند در صرافیهای مختلف یا در یک پلتفرم اتفاق بی افتد.
تشخیص فرصتهای آربیتراژ مثلثی بدون ابزارهای ترید دشوار است. بااینوجود، آنها میتوانند استراتژیهای بسیار محبوبی برای معاملهگران ارزهای دیجیتال باشند.
بهعنوانمثال، فرض کنید یک تریدر متوجه اختلاف نرخ مبادله بین بیتکوین (BTC)، اتر (ETH) و تزوس (XTZ) شده است. با استفاده از استراتژی آربیتراژ مثلثی، آنها ممکن است مقداری از BTC را با یک نرخ به ETH مبادله کنند، سپس ETH را با نرخ دیگری به XTZ تبدیل کنند، سپس در نهایت، XTZ را به BTC مبادله کنند. در نتیجه، معاملهگر از این مابهالتفاوتهای کوچک بهره میبرد و در نتیجه به سود میرسد.
آربیتراژ صرافیهای غیرمتمرکز
اختلاف قیمت فقط بین صرافیهای متمرکز و AMM رخ نمیدهد. همچنین اغلب اختلاف قیمتها بین صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) مختلف ایجاد میشود.
آربیتراژورهای غیرمتمرکز به دنبال اختلاف قیمت بین DEX ها هستند. این روش کارمزد کمتری نسبت به استفاده از یک صرافی متمرکز دارد و همچنین به معاملهگر امکان میدهد کنترل کامل کلیدهای خصوصی خود را در کل فرایند حفظ کند. این به این دلیل است که صرافیهای غیرمتمرکز از کیف پولهای حضانتی پشتیبانی نمیکنند.
آربیتراژ وامهای فلش
وامهای فلش روشی جالب (و بسیار پیشرفته) برای انجام معاملات آربیتراژ با استفاده از قدرت قراردادهای هوشمند است. وامهای فلش به چند دلیل مفهوم جالبی هستند.
اولاً آنها نیاز به وثیقه ندارند. وثیقه معمولاً چیزی است که به وامدهنده اطمینان میدهد که شما مبلغ وام را بازپرداخت خواهید کرد. بااینحال، ازآنجاییکه وام فلش تنها در صورتی اجرا میشود که بازپرداخت آن از قبل تضمینشده باشد (به لطف قراردادهای هوشمند)، نیازی به وثیقه از طرف معاملهگر ندارد.
تصور کنید یک صرافی یک توکن خاص را به قیمت ۱۰۰ دلار میفروشد و صرافی Y همان توکن را به قیمت ۱۰۱ دلار میفروشد. با استفاده از استراتژی فوق، شما یک توکن را در صرافی X میخرید و آن را در صرافی Y میفروشید و سود ۱ دلاری برای خود به ارمغان میآورید.
این رقم ممکن است زیاد به نظر نرسد، اما اگر به جای آن ۱۰۰۰۰۰ دلار سرمایهگذاری کنید، چه؟ سپس میتوانید در یک تراکنش ۱۰۰۰۰ دلار سود ببرید. تنها مشکل این است: اکثر ما ۱۰۰۰۰۰ دلار در اختیار نداریم. اینجاست که وامهای فلش وارد میشوند.
تا زمانی که بتوانید سود فوری از معامله خود را تضمین کنید، میتوانید بدون توجه به سابقه یا وثیقه خود، یک وام فوری (فلش) تنظیم کنید و از معاملات آربیتراژ سود ببرید. به علاوه، این استراتژی ذاتاً کمریسک است.
ریسکهای آربیتراژ ارز دیجیتال چیست؟
مانند هر نوع آربیتراژی، آربیتراژ ارز دیجیتال شامل برخی از خطرات بالقوه است.
ضرر
برای موفقیت در آربیتراژ ارز دیجیتال، سرمایهگذاران باید معاملات را به سرعت انجام دهند تا از اختلاف قیمت ارزهای دیجیتال استفاده کنند، درحالیکه این تفاوتها هنوز هم سودآور هستند.
تریدرها باید مراقب باشد که قیمت خرید خود را افزایش و قیمت فروش ارز دیجیتال را در معاملات خود کاهش ندهد.
حجم معاملات
برخی از صرافیهای ارز دیجیتال حجم معاملات زیادی دارند، درحالیکه برخی دیگر چندان فعال نیستند. حجم معاملات روی نقدینگی و قیمتهای موجود در یک صرافی معین تأثیر میگذارد.
حجم کم میتواند به این معنی باشد که صرافی نمیتواند معاملهای به اندازه کافی بزرگ انجام دهد تا سود مورد انتظار سرمایهگذار را فراهم کند. حجم کم نیز میتواند به این معنی باشد که ترید امکانپذیر است، اما اجرای معامله بیش از حد زمان میبرد.
کارمزد تراکنش
معاملهگران باید هنگام خرید ارزهای دیجیتال در پلتفرمهای معاملاتی مراقب کارمزدهای تراکنش باشند. با تکامل بازارهای ارزهای دیجیتال، این کارمزدها همچنان در نوسان است و از صرافی به صرافی دیگر متفاوت است.
تقلب و هک
ارزهای دیجیتال تا حد زیادی کنترل نشده هستند که یکی از نکات کلیدی است که قبل از سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال باید بدانید. در نتیجه، آربیتراژ و بهطورکلی ترید ارز دیجیتال با خطرات ناشی از هک، کلاهبرداری و سقوط قیمت ارز همراه است. به همین دلیل است که ذخیره امن ارزهای رمزنگاریشده به یک موضوع داغ در بین سرمایهگذاران تبدیل شده است.
سخن پایانی
در این مقاله از آکادمی تبدیل به مفهوم آربیتراژ ارزهای دیجیتال و نحوه سود بردن از آن پرداختیم، سپس با انواع آربیتراژ آشنا شدیم و ریسکها و چالشهای آن را نیز شناختیم. امیدواریم با دیدی بازتر بتوانید این ابزار کسبدرآمد از ارزهای دیجیتال را هم در کنار روشهای دیگر در جعبه ابزار خود داشته باشید تا در صورت به وجود آمدن موقعیتهای مناسب بتوانید از آن استفاده کنید. اگر تجربهای از آربیتراژ در بازار کریپتو دارید میتوانید در بخش نظرات همین صفحه با ما و دنبالکنندگان آکادمی تبدیل در میان بگذارید.
دیدگاهها