نرخ بهره بانک مرکزی و قیمت ارز دیجیتال چه همبستگی با یکدیگر دارند؟
پیشرفته
چکیده
افزایش یا کاهش نرخ بهره بانک مرکزی امریکا یکی از عوامل تأثیرگذار بر قیمت ارزهای دیجیتال است که تصمیم بر سر آن در جلسههای کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) انجام میپذیرد. افزایش نرخ بهره بعد از همهگیری کرونا به یکی از سیاستهای بانک مرکزی آمریکا برای کنترل تورم تبدیل شده و با هر بار تغییر نرخ بهره بازار رمزارزها را دستخوش نوسانات کرده است.
نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا رابطه تاریخی جالبی با قیمت ارزهای دیجیتال داشته است. در این مقاله به بررسی ارتباط احتمالی بین این دو میپردازیم و مثالهایی از تأثیر افزایش نرخ بهره بر بازار ارزهای دیجیتال را مرور میکنیم.
در ابتدا باید گفت که تصمیم بر سر تغییر نرخ بهره در نشستهای کمیته بازار آزاد فدرال یا FOMC انجام میگیرد که هر سال حداقل ۶ مرتبه تشکیل میشود. اما FOMC چیست؟ با ما در ادامه همراه باشید.
نشست کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) چیست؟
کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) متشکل از ۱۲ عضو است: ۴ عضو از بانک فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا)، رئیس بانک فدرال رزرو نیویورک، و ۴ نفر از رؤسای باقیمانده بانک فدرال رزرو. هیئتمدیره فدرال رزرو (FED) شش بار در سال تشکیل جلسه میدهد که در هر جلسه چهار مورد از کل پیشبینیهای اقتصادی (SEP) جمعبندی میشود و با بحثهای برنامهریزیشده به پایان میرسد.
اگر شرایط ایجاب کند، FOMC ممکن است جلسات اضطراری اضافی نیز تشکیل دهد. این اتفاق اخیراً پس از بحران مدیریت بانکی رخ داد که بر دو بانک بزرگ ایالاتمتحده تأثیر گذاشت.
همانطور که گفتیم، در این جلسات، اعضای FOMC وضعیت اقتصادی و خطرات بالقوه آن را بررسی میکنند و در مورد اینکه آیا وضعیت مستلزم تغییر در سیاستهای پولی است یا خیر، بحث میکنند. نمونه بارز این موضوع پس از همهگیری کرونا رخ داد و فدرال رزرو به تزریق سرمایه به اقتصاد با نرخهای بیسابقهای متوسل شد. درحالیکه این امر در کوتاهمدت مشکلات را برطرف کرد، اما با عوارض جانبی منفی همراه بود؛ برای مثال، تورم به طور قابلتوجهی افزایش یافت و با نرخ تورم سالانه ۹٫۱ درصدی در ژوئن ۲۰۲۲ به اوج خود رسید.
FOMC از آن زمان بر روی کاهش تورم با افزایش نرخ بهره کار میکند که این مسئله میتواند بر اشتغال تأثیر بگذارد و باعث رکود اقتصادی شود.
گفتنی است، فدرال رزرو با درنظرگرفتن عواملی مانند رشد اشتغال، مشارکت نیروی کار و نرخ بیکاری تلاش میکند تا بالاترین سطح اشتغال پایدار را ایجاد کند. فدرال رزرو با تعدیل سیاستهای پولی خود میتواند محیط اقتصادی را ایجاد کند که باعث ایجاد شغل و ثبات در بازار کار میشود.
حفظ ارزش واقعی پول و ارتقای رشد اقتصادی بلندمدت ضروری است. فدرال رزرو نرخ تورم ۲ درصدی را در طول زمان به عنوان بخشی از دستور ثبات قیمت خود هدفگذاری کرده است.
حفظ نرخ بهره بلندمدت متوسط میتواند باعث رشد اقتصادی و سرمایهگذاری پایدار شود. با تأثیرگذاری بر نرخهای بهره کوتاهمدت، مانند نرخ صندوق فدرال، فدرال رزرو میتواند به طور غیرمستقیم بر نرخهای بلندمدت تأثیر بگذارد و به یک محیط مالی باثبات و سالم کمک کند.
بهعبارتدیگر، فدرال رزرو باید فضایی ایجاد کند که قیمتها ثابت باشد و بتوان مشاغل جدید ایجاد کرد. برای انجام این کار، ریسکهای موجود در اقتصاد را رصد میکند و به طور مکرر در سیاستهای پولی تغییراتی ایجاد میکند.
افزایش نرخ بهره دقیقاً چیست؟
وقتی از افزایش نرخ بهره صحبت میکنیم، به افزایش نرخ صندوقهای فدرال رزرو اشاره میکنیم، نرخ بهرهای که بانکهای تجاری با آن میتوانند وام بگیرند و به یکدیگر وام بدهند. نرخ وجوه فدرال طیفی از نرخهایی است که بانکها میتوانند برای استقراض یا وام استفاده کنند.
از زمانی که تورم امریکا به دلیل همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰ روبهافزایش گذاشت، FOMC تصمیم گرفت تا طی حدود یک سال نرخ بهره را ۹ مرتبه افزایش دهد و آن را از ۰.۲۵٪ به ۵٪ برساند.
هنگامی که نرخ بهره افزایش مییابد، هزینه سرمایه افزایش پیدا میکند. این امر هزینه استقراض را برای بانکها افزایش میدهد که به نوبه خود نرخهای بهره بالاتری را از مشتریان خود دریافت میکنند. وامهای مسکن گرانتر میشوند و هزینه وامهای تجاری و بدهیهای اعتباری به شدت زیادتر میشود. بهعبارتدیگر، فدرال رزرو با افزایش نرخ بهره، سرمایهگذاری یا خرجکردن پول را گرانتر میکند و در نتیجه منحنی تقاضا پایین میآید.
اگر اقتصاد خوانده باشید، میدانید: کاهش تقاضا معمولاً منجر به کاهش قیمتها میشود. کاهش قیمتها (و در نتیجه تورم) با استفاده از افزایش نرخ بهره مانند استفاده از کپسول آتشنشانی است!
آیا افزایش نرخ بهره بر بازار ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد؟
تغییر نرخ بهره فقط با تورم مبارزه نمیکند، اثرات آن را میتوان در کل اقتصاد و حتی در بازارهای مالی احساس کرد. بازار سهام به شدت به تغییرات نرخ بهره فدرال حساس است. بهعنوانمثال، زمانی که فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش میدهد، بازارهای سهام معمولاً بالاتر میروند، زیرا هزینه انجام تجارت کاهش مییابد که باعث افزایش سودآوری شرکتهای سهامی عام میشود.
در مقابل، افزایش نرخ بهره معمولاً قیمت سهام را پایین میآورد، زیرا هزینه انجام تجارت افزایش مییابد. به دلیل همبستگی بین بازارهای سهام و ارزهای دیجیتال، افت بازار سهام منجر به رکود توکنهای دیجیتال شما نیز میشود.
بااینوجود، بزرگترین اثرات کوتاهمدت افزایش نرخ بهره روانی است. بازارها اغلب در انتظار تصمیمات FOMC حرکت میکنند. بهعنوانمثال، بازار ارز دیجیتال در ۲۲ مارس ۲۰۲۲ افزایش یافت و انتظار توقف افزایش نرخ را داشت. هنگامی که فدرال رزرو افزایش ۲۵ واحدی نرخ بهره پایه را اعلام کرد، قیمت خرید بیت کوین دچار یک ریزش ۸ درصدی شد.
در آغاز این چرخه افزایش نرخ بهره، اعلام افزایش ۰.۲۵ درصدی یک اتفاق غیرمنتظره بود که منجر به فروش شدید در بازار شد. اکنون که از ۹ افزایش متوالی عبور کردهایم، تأثیر تصمیمات جدید فدرال رزرو اندکی کاهش یافته است. درحالیکه هنوز قیمتها به میزان قابلتوجهی دچار نوسانات میشوند، بازار بهطورکلی اصلاحها را به طور کاملاً مؤثری جبران میکند و قیمتها را به سطح قبل از اعلام افزایش نرخ بهره برمیگرداند؛ لذا بازار به افزایش نرخها عادت کرده است.
در مجموع، واضح است که فدرال رزرو بر بازارهای مالی تأثیر زیادی دارد. سیاستهای پولی این نهاد قیمت داراییهای دیجیتال را به بالاترین حد خود در سال ۲۰۲۱ رساند و افزایش نرخ بهره باعث شد قیمتها در سال گذشته کاهش یابد.
روشهای تأثیرگذاری نرخ بهره بر ارزهای دیجیتال
نرخ بهره میتواند به روشهای مختلفی بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارد و این روابط اندکی پیچیده است. در ادامه به این روشها میپردازیم:
ریسک گریزی بازار
زمانی که نرخ بهره بالاست، سرمایهگذاران تمایل دارند پول خود را به سمت سرمایهگذاریهای امنتر و سنتیتر مانند حسابهای پسانداز، اوراققرضه و سایر داراییهای با درآمد ثابت که بازده بالاتری ارائه میدهند، سوق دهند. دلیل آن این است که این نوع سرمایهگذاریها کمریسک تلقی میشوند و منبع درآمد پایداری را فراهم میکنند. در نتیجه، زمانی که نرخ بهره بالا است، افراد ممکن است تمایل کمتری به سرمایهگذاری در داراییهای پرریسکتر مانند ارزهای دیجیتال داشته باشند که میتواند منجر به کاهش تقاضا برای این داراییها شود.
این کاهش تقاضا میتواند تأثیر مستقیمی بر قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشد. زمانی که تقاضای بیشتری برای یک دارایی خاص وجود داشته باشد، قیمت افزایش مییابد؛ زیرا سرمایهگذاران مایل به پرداخت پول بیشتری برای آن هستند. از سوی دیگر، زمانی که تقاضا کاهش مییابد، قیمت نیز روبهکاهش میرود.
علاوه بر این، زمانی که نرخ بهره بالا است، مردم ممکن است نسبت به سرمایهگذاری در داراییهای پرریسکتر مانند ارزهای دیجیتال تردید بیشتری داشته باشند، زیرا تضمینی برای کسب سود ثابت ندارند. این میتواند بهویژه برای افرادی که به دنبال منبع درآمد پایدارتر و سرمایهگذاری با ریسک پایینتر هستند صادق باشد. علاوه بر این، نرخ بهره بالا میتواند وام ارزهای دیجیتال را گرانتر کند، امری که میتواند تقاضا برای رمزارزها را بیشتر کاهش دهد.
ارزش ارز فیات
نرخ بهره میتواند با تأثیرگذاری بر ارزش ارزهای فیات (پول رسمی کشورها مانند دلار) بر قیمت ارزهای دیجیتال تأثیر بگذارند. زمانی که نرخ بهره بالا باشد، بهطورکلی به این معنی است که بانک مرکزی آن کشور در تلاش است تا با گرانتر کردن استقراض پول، تورم را کنترل کند. این میتواند منجر به افزایش ارزش پول شود. وقتی ارزش یک ارز فیات افزایش مییابد، خرید ارز دیجیتال نسبتاً گرانتر میشود، زیرا برای خرید همان مقدار ارز دیجیتال، مقدار بیشتری از ارز ملی مصرف میشود.
این امر میتواند جذابیت خرید ارزهای دیجیتال را برای مردم کمتر کند. در نتیجه، این امر میتواند باعث کاهش تقاضا برای ارزهای دیجیتال و در نتیجه کاهش قیمتها شود.
هزینه ماینینگ
سوم، نرخ بهره میتواند بر هزینه استخراج ارز دیجیتال نیز تأثیر بگذارد که به نوبه خود میتواند بر قیمت رمزارزها تأثیر بگذارد. هزینه ماینینگ مستقیماً با هزینه برق مرتبط است که جزء مهمی از فرایند استخراج است. هزینه برق میتواند از چند طریق تحتتأثیر نرخ بهره قرار بگیرد.
زمانی که نرخ بهره بالا باشد، دریافت وام برای تأسیسات شرکتهای ماینینگ گرانتر میشود. در نتیجه، شرکت ماینینگ ممکن است مجبور شود برای جبران زیادشدن هزینه وام، مصرف برق خود را افزایش دهد که در نتیجه هزینههای آن نیز بیشتر میشود. این مسئله میتواند سود ماینینگ را کاهش دهد که ممکن است باعث کاهش عرضه کلی ارز دیجیتال شود.
علاوه بر این، زمانی که نرخ بهره بالا باشد، میتواند هزینه سرمایهگذاری در تجهیزات ماینینگ را نیز افزایش دهد. با افزایش نرخ بهره، هزینه وامگرفتن برای خرید تجهیزات نیز افزایش مییابد. این میتواند منجر به کاهش فعالیت تأسیسات ماینینگ و در نتیجه کاهش عرضه کلی ارزهای دیجیتال شود.
با کاهش عرضه یک رمزارز، به دلیل اصل اقتصادی عرضه و تقاضا، قیمت ارز دیجیتال میتواند افزایش یابد. پس وقتی عرضه کالا کاهش مییابد و تقاضا ثابت میماند، قیمت زیاد میشود.
جمعبندی
در حال حاضر، بازار تقریباً به افزایش نرخ بهره عادت کرده است و تأثیر آن بر قیمتها در کوتاهمدت کاهش یافته است. پیشبینی تصمیمات نرخ بهره بسیار دشوار است و حتی پیشبینی تأثیر آنها بر بازار دشوارتر نیز هست. بااینوجود، داشتن یک درک اساسی از نیروهای محرکه اقتصادی مفید است و کمک میکند تا متوجه شوید که چرا بازارها چنین واکنشهایی به اتفاقات اقتصادی نشان میدهند.
سلام .
اگر نرخ بهره ثابت بماند . بازار به صورت رنج در میاد یا اینکه طبق روند همان نرخ قبلی ادامه میدهد .؟