Skip to content
کمپین نیترولیگ

حجم معاملات ارز دیجیتال چیست و چگونه در تحلیل های خود از آن استفاده کنیم؟

پیشرفته

حجم معاملات ارز دیجیتال چیست و چگونه در تحلیل های خود از آن استفاده کنیم؟
در
خواندن در ۱۱ دقیقه

در اقیانوس همیشه متلاطم ارزهای دیجیتال، درک جریانات برای هر سرمایه گذار یا تریدری بسیار مهم است. در حالی که نوسانات در این بازار حیاتی هستند بلکه یک نیروی ظریف‌تر و به همان اندازه حیاتی نیز وجود دارد و آن حجم معاملات (Trading Volume) است.

این مقاله به تمام مواردی که باید در خصوص حجم معاملات بدانید می‌پردازد و در انتها نیز ۹ اندیکاتور تکنیکال که حجم معاملات را تفسیر می‌کند را بررسی و معرفی می‌کنیم. 

حجم معاملات چیست؟

بازار شلوغی را تصور کنید که در آن بیت کوین معامله می‌شود. حجم معاملات به مقدار کل بیت کوین (یا هر ارز دیجیتال دیگری) که در یک بازه زمانی خاص خریداری و فروخته می‌شود، اشاره دارد که معمولاً در یک دوره ۲۴ ساعته اندازه گیری می‌شود. به آن به عنوان معیاری از فعالیت فکر کنید که هر چه حجم آن بیشتر باشد، ارز دیجیتال به دفعات بیشتری مبادله می‌شود. همچنین می‌توانید برای خرید ارز دیجیتال کلیک کنید.

بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران
بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران با شرکت در این رویداد و دعوت از دوستان خود می‌توانید بدون قرعه‌کشی BMW X3 برنده شوید.
شرکت در رویداد

چرا حجم معاملات مهم است؟

حجم معاملات یک شاخص یا اندیکاتور (Indicator) قدرتمند است که اطلاعات حیاتی را برای سرمایه گذاران و معامله‌گران ارزهای دیجیتال آشکار می‌کند. بیایید چند دلیل اصلی را بررسی کنیم:

نقدینگی

حجم بالا نشان دهنده بازار نقدینگی است، جایی که خرید و فروش می‌تواند به راحتی و بدون نوسانات قابل توجه قیمت انجام شود. برعکس، حجم کم، بازاری غیر نقدینگی را نشان می‌دهد، جایی که یافتن خریدار یا فروشنده با قیمت دلخواه می‌تواند چالش برانگیز باشد.

تایید قیمت

افزایش قیمت را در حجم کم تصور کنید. این ممکن است یک پامپ کوتاه مدت باشد که به جای تقاضای واقعی بازار، به دلیل سفته بازی ایجاد می‌شود. حجم بالا در کنار حرکت قیمت، اعتبار روند را تقویت می‌کند و نشان‌دهنده اطمینان بیشتر در پشت عمل قیمت است.

نوسانات

افزایش حجم اغلب قبل یا همزمان با افزایش نوسانات است. این مورد می‌تواند یک شمشیر دو لبه باشد. حجم بالا همراه با افزایش قیمت‌ها می‌تواند نشان دهنده یک روند صعودی قوی باشد، اما همچنین می‌تواند یک اصلاح شدید را پیش بینی کند. در مقابل، کاهش قیمت‌ها با حجم بالا ممکن است نشان دهنده یک روند نزولی پایدار یا کاهش باشد.

احساسات بازار

با تجزیه و تحلیل تغییرات حجم، می‌توانید احساسات بازار را اندازه گیری کنید. افزایش حجم در کنار افزایش قیمت‌ها نشان دهنده افزایش صعودی است، در حالی که عکس آن نشان دهنده افزایش نزولی قیمت است. با این حال، تفسیر تغییرات حجم نیاز به زمینه دارد. به عنوان مثال، حجم بالا در طول یک اصلاح می‌تواند نشان دهنده فروش وحشتناک یا، برعکس، افزایش خرید با تخفیف باشد.

درک انواع مختلف حجم معاملات

همه حجم معاملات به صورت یکسان ایجاد نمی‌شوند. در اینجا به تفکیک دو تمایز اساسی می‌پردازیم:

حجم اسپات در مقابل مشتقات

حجم اسپات معاملاتی را نشان می‌دهد که در آن ارزهای دیجیتال خریداری شده و بلافاصله تحویل داده می‌شوند. از سوی دیگر، حجم مشتقات، معاملاتی را نشان می‌دهد که شامل قراردادهای آتی یا اختیار (آپشن) معامله می‌شود، که ارزش خود را از ارز دیجیتال پایه می‌گیرند اما در تاریخ آتی تسویه می‌شوند. در حالی که حجم اسپات منعکس کننده تقاضای فعلی بازار است، حجم مشتقات می‌تواند بسیار بزرگتر باشد، اما لزوما به خرید و فروش مستقیم دارایی پایه مرتبط نمی‌شود.

صرافی خاص در مقابل حجم کل بازار

معاملات در چندین صرافی ارز دیجیتال در سطح جهانی انجام می‌شود. حجمی که در یک صرافی خاص می‌بینید تنها بخشی از کل فعالیت را نشان می‌دهد. برای یک تصویر جامع‌تر، در نظر گرفتن حجم کل بازار، که داده‌ها را از صرافی‌های مختلف جمع می‌کند، بسیار مهم است.

تجزیه و تحلیل حجم معاملات

اکنون که اصول اولیه را درک کردید، بیایید به کاربردهای عملی تحلیل حجم معاملات بپردازیم:

شناسایی روندها

افزایش حجم در کنار افزایش قیمت نشان دهنده تقویت روند صعودی است. برعکس، کاهش حجم همراه با کاهش قیمت، نشان دهنده شتاب گرفتن روند نزولی است.

تایید شکست

شکست از سطح مقاومت قیمت همراه با حجم بالا نشان دهنده یک تغییر روند قابل توجه است. برعکس، شکست با حجم کم ممکن است شکست کاذب باشد و مستعد برگشت سریع باشد.

واگرایی‌ها

گاهی اوقات، حرکات قیمت و حجم متفاوت است. به عنوان مثال، قیمت ممکن است به افزایش خود ادامه دهد اما با کاهش حجم. این مورد می‌تواند نشانه‌ای از کاهش حرکت و یک معکوس روند باشد. 

وبسایت intotheblock

همچنین می‌توانید از وبسایت intotheblock برای بررسی سرمایه‌های ورودی و خروجی به هر ارز استفاده کنید. گاها تریدرها حجم ورودی و خروجی تتر را نیز در صرافی‌ها بررسی می‌کنند.

خرید و فروش تتر خرید و فروش تتر در لحظه با کارمزد کم
خرید تتر

IntoTheBlock یک طبقه‌بندی‌کننده اختصاصی مبتنی بر یادگیری ماشینی برای شناسایی آدرس‌های صرافی‌های متمرکز برتر، از جمله آدرس‌های واریز، آدرس‌های برداشت، کیف‌پول‌های گرم و کیف پول‌های سرد، ساخته است. با این طبقه‌بندی‌کننده، IntoTheBlock می‌تواند مقدار کل یک دارایی رمزارزی معین را که در صرافی‌ها جریان می‌یابد اندازه‌گیری کند و آن را بر حسب دلار و ارز دیجیتال اندازه‌گیری کند. نتیجه نیز اندیکاتور حجم ورودی است.

سایت intotheblock چیست؟

چگونه می‌توانم از آن استفاده کنم؟

جریان‌های ورودی و خروجی صرافی‌ها برای ردیابی وجوهی که به صرافی‌ها می‌رود مفید است. همانطور که در بالا نشان داده شده است، جهش‌های جریان ورودی معمولاً با دوره‌های نوسانات بالا همزمان می‌شوند و گاهی اوقات پیش از آن می‌شوند. این مورد می‌تواند به عنوان نشانه‌ای از دارندگانی که به دنبال فروش در صرافی‌های متمرکز هستند تعبیر شود.

در عین حال، نوسانات طبیعی در جریان ورودی وجود دارد زیرا صرافی‌های متمرکز و بازیگران نهادی وجوه خود را مدیریت می‌کنند. به عنوان مثال، جریان ورودی به طور غیر معمولی در تعطیلات آخر هفته کاهش می‌یابد و در طول هفته افزایش می‌یابد.

به طور کلی، حجم ورودی می‌تواند برای شناسایی دوره‌های با نوسان بالا مفید باشد، اما کاربران همچنین باید در نظر داشته باشند که نوسانات طبیعی در این اندیکاتور وجود دارد که باعث می‌شود آن را در دوره‌های نوسان کم کمتر پیش بینی کند.

حجم معاملات فقط یک تکه از پازل است

در حالی که حجم معاملات ابزار ارزشمندی است، نباید به تنهایی از آن استفاده کرد. در اینجا چند فاکتور اضافی وجود دارد که باید برای یک تحلیل جامع در نظر گرفته شود:

اقدام قیمت یا پرایس اکشن: حجم زمانی که در کنار تغییرات قیمت تحلیل می‌شود، تصویر واضح‌تری ارائه می‌دهد.

شاخص‌های تکنیکال: شاخص‌های تکنیکال مانند RSI یا MACD می‌توانند بینش‌های بیشتری در مورد حرکت و برگشت‌های احتمالی ارائه دهند.

اخبار و رویدادها: رویدادهای مهم خبری یا تغییرات نظارتی می‌تواند به طور قابل توجهی بر قیمت و حجم تأثیر بگذارد.

۹ اندیکاتور حجم که یک تریدر باید بداند

در ادامه به ۹ اندیکاتور مهم تحلیل تکنیکال در خصوص حجم می‌پردازیم. لازم به ذکر است این اندیکاتورها را می‌توانید علاوه بر ارزهای دیجیتال در بازارهای مالی دیگر نیز استفاده کنید.

۱. اندیکاتور On-Balance

اندیکاتور On-Balance به معنی در حالت تعادل (OBV) اندیکاتور یا شاخص حجمی است که فشار خرید و فروش را به عنوان یک شاخص تجمعی محاسبه می‌کند که در روزهای بالا حجم را جمع‌بندی می‌کند و در روزهای پایین حجم را کم می‌کند.

زمانی که دارایی بالاتر از بسته شدن قبلی بسته شود، تمام حجم روز افزایش یافته در نظر گرفته می‌شود.

به طور مشابه، زمانی که دارایی کمتر از بسته شدن قبلی بسته شود، تمام حجم روز کاهش حجم در نظر گرفته می‌شود.

به جای ارزش، باید روی جهت آن تمرکز کرد.

هنگامی که هم قیمت و هم OBV به قله‌های بالاتر و پایین‌ترین سطح می‌رسند، احتمالاً روند صعودی مطابق شکل زیر ادامه خواهد یافت:

اندیکاتور On-Balance

زمانی که هم قیمت و هم OBV به قله‌های پایین‌تر و پایین‌تر می‌رسند، احتمالاً روند نزولی مطابق شکل زیر ادامه خواهد داشت:

اندیکاتور On-Balance

زمانی که قیمت همچنان به قله‌های بالاتر ادامه می‌دهد اما OBV به قله‌های پایین تری می رسد، در این صورت روند صعودی احتمالاً شکست خواهد خورد که به عنوان واگرایی حجمی منفی شناخته می‌شود.

هنگامی که قیمت به پایین آمدن ادامه می‌دهد و OBV پایین‌تر می‌آید، روند نزولی به سمت شکست است که به عنوان واگرایی حجمی مثبت شناخته می‌شود.

این شاخص با افزودن حجم روز به مجموع تجمعی هنگام بسته شدن قیمت دارایی و کم کردن حجم روز هنگام بسته شدن قیمت دارایی محاسبه می‌شود.

اگر قیمت بسته شدن امروز بزرگتر از بسته شدن دیروز است، پس: OBV = OBV دیروز + حجم امروز

اگر قیمت بسته شدن امروز کمتر از قیمت بسته شدن دیروز است، پس: OBV = OBV دیروز – حجم امروز

اگر قیمت بسته شدن امروز برابر با قیمت بسته شدن دیروز باشد: OBV = OBV دیروز.

۲. حجم RSI

حجم RSI (شاخص قدرت نسبی) یک شاخص حجم است که شبیه به شاخص قدرت نسبی است با این تفاوت که در فرمول RSI به جای تغییرات قیمت از افزایش حجم و کاهش حجم استفاده می‌شود.

حجم RSI در حدود ۵۰% خط مرکزی در محدوده ۰ تا ۱۰۰% نوسان می‌کند.

یکی از راه‌های استفاده از این نشانگر یا اندیکاتور حجم، معامله بر روی سیگنال‌های تولید شده روی تقاطع اندیکاتور و ۵۰ درصد خط مرکزی است که در اطراف آن نوسان می‌کند.

زمانی که حجم RSI بالای ۵۰ درصد باشد، صعودی در نظر گرفته می‌شود که نشان می‌دهد حجم صعودی بر حجم نزولی غالب است.

هنگامی که حجم RSI کمتر از ۵۰ درصد باشد، به عنوان نزولی در نظر گرفته می‌شود که نشان می‌دهد حجم نزولی بر حجم بیش از حد صعودی غالب است.

بنابراین، زمانی که اندیکاتورها به بالای خط ۵۰ درصد از پایین حرکت می‌کنند، باید خرید کرد و زمانی که اندیکاتور از خط به زیر ۵۰ درصد از بالا سقوط کرد، همانطور که در نمودار روزانه نشان داده شده است، باید به فروش برسد.

اندیکاتور حجم RSI

۳. شاخص روند قیمت حجم (Volume Price Trend Indicator)

شاخص روند قیمت حجم (VPT) یک شاخص حجمی است که به تعیین جهت قیمت دارایی و همچنین قدرت تغییر قیمت کمک می‌کند.

این اندیکاتور از یک خط حجم تجمعی تشکیل شده است که مضربی از درصد تغییر در روند قیمت دارایی و حجم فعلی را اضافه یا کم می‌کند که بر اساس حرکات صعودی یا نزولی دارایی است.

این اندیکاتور مشابه اندیکاتور حجم موجود (OBV) است، یعنی حجم تجمعی را اندازه گیری می‌کند و همچنین اطلاعاتی در مورد جریان پول دارایی به معامله‌گران ارائه می‌دهد.

تفاسیر VPT را می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد:

  • افزایش قیمت و حجم روند صعودی قیمت را تایید می‌کند.
  • کاهش قیمت و حجم روند نزولی قیمت را تایید می‌کند.
  • افزایش قیمت همراه با روند کاهشی یا یکنواخت حجم یک واگرایی منفی است که نشان می‌دهد حرکت نزولی قیمت ضعیف است و ممکن است معکوس شود.
  • کاهش قیمت همراه با روند افزایشی یا یکنواخت حجم یک واگرایی مثبت است که نشان می‌دهد حرکت صعودی قیمت ضعیف است و ممکن است معکوس شود.

شاخص روند قیمت حجم (Volume Price Trend Indicator)

۴. شاخص جریان پول (Money flow index)

شاخص جریان پول (MFI) یک شاخص حرکت و همچنین حجم است که هم زمان و هم قیمت را برای اندازه‌گیری فشار معاملات – خرید یا فروش – تحلیل می‌کند.

این شاخص همچنین به عنوان شاخص قدرت نسبی وزنی حجمی (RSI) شناخته می‌شود، زیرا بر خلاف RSI که فقط قیمت را شامل می‌شود، حجم را نیز شامل می‌شود.

فرمول محاسبه MFI:

قیمت معمولی = (قیمت بالا + قیمت پایین + قیمت بسته شدن)/۳

جریان پول = قیمت معمولی x حجم

نسبت جریان پول = (۱۴ دوره جریان پول مثبت)/(۱۴ دوره جریان پول منفی)

شاخص جریان پول = 100 – ۱۰۰/(۱ + نسبت جریان پول)

شاخص جریان پول (MFI) را می‌توان تقریباً مشابه RSI تفسیر کرد.

شاخص جریان پول (Money flow index)

۵. شاخص جریان پول چایکین (Chaikin Money Flow Indicator)

نشانگر جریان پول Chaikin یک نشانگر حجم است که به اندازه گیری مقدار جریان پول در یک دوره خاص کمک می‌کند.

Chaikin Money Flow حجم جریان پول را برای یک دوره زمانی خاص، معمولاً ۲۰ یا ۲۱ روز، اضافه می‌کند. این نشانگر در بالا/زیر خط صفر به طور مشابه مانند یک اوسیلاتور در نوسان است.

با توجه به این شاخص، زمانی که قیمت پایانی نزدیک به بالاتر باشد، انباشت بیشتری اتفاق می‌افتد. به طور مشابه وقتی قیمت بسته شدن نزدیک به پایین است، توزیع بیشتری صورت می‌گیرد.

مقدار CMF بالای خط صفر نشان دهنده قدرت در بازار است در حالی که مقدار زیر خط صفر نشان دهنده ضعف در بازار است.

باید منتظر بود تا CMF جهت شکست عمل قیمت را تایید کند، به عنوان مثال، اگر یک قیمت از طریق مقاومت به سمت بالا شکسته شود، باید منتظر بود تا CMF یک مقدار مثبت برای تایید جهت شکست داشته باشد.

سیگنال فروش CMF زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت در مناطقی که بیش از حد خرید شده بالاتر می‌رود، با CMF واگرا با بالاترین پایین‌تر (lower high) که به عنوان واگرایی منفی شناخته می‌شود، رخ می‌دهد.

سیگنال خرید CMF زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت با واگرایی CMF با پایین‌تر با واگرایی مثبت، به پایین‌تر برسد.

شاخص جریان پول چایکین (Chaikin Money Flow Indicator)۶. تجمع/توزیع (Accumulation/distribution)

خط توزیع انباشت یک شاخص حجمی است که جریان تجمعی پول را به داخل و خارج از دارایی اندازه گیری می‌کند.

ضریب مثبت بالا با حجم بالا نشان دهنده فشار خرید قوی است که اندیکاتور را بالاتر می‌برد. از طرف دیگر، یک عدد منفی کم با حجم بالا نشان دهنده فشار فروش قوی است که اندیکاتور را پایین می‌آورد.

این اندیکاتور تلاش می‌کند تا واگرایی‌های مثبت یا منفی در داده‌های قیمت و حجم را شناسایی کند که هشدار پیشرفته‌ای از حرکات قیمت در آینده است.

تجمع/توزیع (Accumulation/distribution)

تریدری که در حال انباشت دارایی است به سادگی در حال خرید دارایی است. همچنین، تریدری که دارایی خود را در بازار به اشتراک می‌گذارد، در حال فروش است.

بنابراین، اندازه شاخص انباشت/توزیع تقاضا و عرضه را افزایش می‌دهد، که حرکت قیمت را هدایت می‌کند.

۷. سهولت حرکت (Ease of movement)

شاخص سهولت حرکت یکی دیگر از شاخص‌های مهم حجم است که به اندازه گیری “سهولت” که با آن قیمت دارایی بین سطوح مختلف بر اساس روند حجم حرکت می‌کند، کمک می‌کند. قیمتی با حرکت آسان قیمتی است که برای یک دوره خاص به روند خود ادامه می‌دهد.

این اندیکاتور در بازارهای پرنوسان که روندها به وضوح قابل مشاهده نیست، بهترین عملکرد را دارد.

این شاخص زمانی که برای بازه‌های زمانی طولانی‌تر استفاده می‌شود، بهترین است، مانند نمودار روزانه، زیرا روندها را بر اساس میانگین حجم مشخص می‌کند.

این اندیکاتور هنگامی که از خط مرکزی ۰ عبور می کند یا واگرایی‌های نزولی یا صعودی ایجاد می‌کند، سیگنال‌های خرید و فروش تولید می‌کند که در نمودار زیر نشان داده شده است:

سهولت حرکت (Ease of movement)

۸. شاخص حجم منفی (Negative volume index)

شاخص حجم منفی (NVI) یک شاخص تجمعی است که از تغییر حجم برای تصمیم گیری در مورد زمانی که پول هوشمند فعال است استفاده می‌کند.

این شاخص با این فرض کار می‌کند که پول هوشمند در روزهایی که حجم کاهش می‌یابد و پول نه چندان هوشمند در روزهایی که حجم افزایش می‌یابد فعال است.

بر اساس این شاخص، بازار صعودی زمانی است که NVI بالاتر از میانگین متحرک نمایی ۲۵۵ روزه باشد و بازار نزولی زمانی است که NVI کمتر باشد.

شاخص حجم منفی

۹. قیمت متوسط وزنی حجمی (Volume-weighted average price)

قیمت میانگین وزنی حجمی، میانگین قیمتی را نشان می‌دهد که یک دارایی در طول جلسه معاملاتی با آن معامله شده است، زمانی که هم قیمت و هم حجم در نظر گرفته می‌شود.

این اندیکاتور ارزش واقعی دارایی را نشان می‌دهد، بنابراین مورد می‌تواند نشان دهد که آیا دارایی به قیمت منصفانه خریده شده یا فروخته شده است.

معامله گران از VWAP برای حذف نویز در بازار استفاده می‌کنند تا ایده‌ای از قیمت‌هایی که خریداران و فروشندگان مایل به معامله هستند را بدست آورند.

قیمت متوسط وزنی حجمی (Volume-weighted average price)

هنگامی که VWAP در حال افزایش است یا قیمت از خط VWAP عبور می‌کند، آنگاه نشان می‌دهد که قیمت‌ها در یک روند صعودی قرار دارند. در حالی که اگر VWAP در حال کاهش باشد یا قیمت از خط VWAP عبور کند، نشان می‌دهد که قیمت‌ها در روند نزولی قرار دارند.

نتیجه‌گیری

با درک حجم معاملات و تفاوت‌های ظریف آن، یک مزیت ارزشمند در جهت‌یابی در بازار ارزهای دیجیتال به دست می‌آورید. به یاد داشته باشید، حجم یک زبان است و با تمرین، می‌توانید پیام‌های آن را رمزگشایی کنید و تصمیم‌گیری آگاهانه‌تری برای معاملات بگیرید. با این حال، هرگز فراموش نکنید که بازار کریپتو ذاتاً بی‌ثبات است و رویدادهای پیش‌بینی نشده می‌توانند حتی دقیق‌ترین تحلیل‌ها را نیز خراب کنند. همیشه با احتیاط و یک استراتژی مدیریت ریسک به خوبی تعریف شده به معاملات خود نزدیک شوید و اقدام کنید.

همانطور که گفتیم تمام مواردی که نیاز بود در خصوص حجم معاملات بدانید را بررسی کردیم. امیدواریم این مقاله مورد استفاده شما عزیزان قرار گرفته باشد.

دیدگاه‌ها (10)

  1. عرض ادب خدمت شما ..سپاس از مفاهیم بسیار خوب و ارزشمندی که در اختیار بنده و دیگر دوستان قرار میدهید ..پایدار باشید

مقالات مرتبط
;