Skip to content
کمپین نیترولیگ

چرا کارمزد اتریوم بالاست؟ گس فی شبکه اتریوم و روش کاهش آن

گس فی اتریوم
در
خواندن در ۲ دقیقه

اتریوم، دومین بلاک چین بزرگ جهان، در چند سال اخیر به دلیل مشکل کارمزدهای گران خود با چالش‌های مهمی روبرو بوده است. گس فی (Gas Fee)، کارمزد تراکنش‌هایی است که کاربران به ماینرها در شبکه اتریوم برای پردازش و تأیید تراکنش‌ها پرداخت می‌کنند. با این حال، کارمزد شبکه اتریوم در سال‌های اخیر به شدت افزایش یافته است و استفاده از برنامه‌های غیرمتمرکز ساخته شده بر روی این پلتفرم را به طور فزاینده‌ای هزینه‌بر کرده است. این موضوع همچنین باعث ناامیدی کاربران و توسعه دهندگان شده است و نگرانی‌هایی در مورد پایداری شبکه اتریوم در درازمدت ایجاد کرده است. در این مقاله، به این سؤال پاسخ می‌دهیم که چرا کارمزد اتریوم بالاست و راه‌حل‌های بالقوه برای حل مشکل کارمزد شبکه اتریوم را بررسی می‌کنیم.

اتریوم چیست؟

در هسته مرکزی خود، اتریوم یک پلتفرم نرم‌افزاری جهانی غیرمتمرکز است که بر پایه فناوری بلاک چین ساخته شده است. این بلاک چین که بیشتر به خاطر ارز دیجیتال بومی خود، اتر (ETH) شناخته شده است، می‌تواند توسط هر کسی برای ایجاد هر برنامه‌ای استفاده شود. ارز دیجیتال اتریوم برای پرداخت هزینه کارهای انجام شده در بلاک چین طراحی شده است، اما کاربران شبکه همچنین می‌توانند از آن برای پرداخت هزینه کالاها و خدمات و خرید و فروش ارز دیجیتال نیز استفاده کنند.

اتریوم به‌گونه‌ای طراحی شده است که مقیاس‌پذیر، قابل‌برنامه‌ریزی، ایمن و غیرمتمرکز باشد. این بلاک چین منتخب توسعه‌دهندگان و شرکت‌هایی است که بر روی آن فناوری ایجاد می‌کنند تا نحوه زندگی روزمره ما را تغییر دهند.

بلاک چین اتریوم بزرگ‌ترین و برترین پلتفرم قرارداد هوشمند به شمار می‌رود که ابزاری ضروری برای برنامه‌های غیرمتمرکز ‌است. گفتنی است که بسیاری از برنامه‌های مالی غیرمتمرکز (DeFi) از قراردادهای هوشمند برای ارتباط با فناوری بلاک چین استفاده می‌کنند.

بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران
بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران با شرکت در این رویداد و دعوت از دوستان خود می‌توانید بدون قرعه‌کشی BMW X3 برنده شوید.
شرکت در رویداد

گس فی چیست؟

قبل از پاسخ به این سؤال که چرا کارمزد اتریوم بالاست، بهتر است با مکانیزم اعمال کارمزد این شبکه آشنا شویم. هر زمان که در شبکه اتریوم تراکنشی انجام می‌دهید، کارمزدی به نام گس (Gas) پرداخت می‌کنید. قیمت گس بر حسب gwei است، یک gwei برابر با ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ اتر (ETH) است. کارمزد هر تراکنش شامل واحدهای گس (Gas) به اضافه کارمزد پایه (base fee) به اضافه کارمزد اولویت (priority fee) است.

هر بلاک اتر دارای یک قیمت پایه، محدودیت گس (Gas limit) و انعام (Tip) است. محاسبه کل کارمزد تراکنش به این صورت است:

Gas fee = gas units (limit) x (base fee + tip)

محدودیت گس یا گس لیمیت (Gas limit) مبلغی است که یک معامله گر مایل است برای یک معامله خرج کند.

سرمایه‌گذاران گس لیمیت خود را تعیین می‌کنند، اما اگر حداقل‌های لازم برای تکمیل معامله را برآورده نکند، معامله به سادگی انجام نخواهد شد. در واقع، نه تنها تراکنش شما تکمیل نمی‌شود، بلکه کارمزد گسی که قبلاً برای آن هزینه کرده‌اید را نیز پس نمی‌گیرید.

کارمزد پایه قیمت رزرو مربوط به هر بلوک است. در هر تراکنش، قیمت پیشنهادی باید برابر یا بیشتر از کارمزد پایه باشد. کارمزد پایه برای هر بلوک بر اساس اندازه بلاک قبلی و اندازه هدف بلاک مورد نظر است. با فرض تجاوز از اندازه بلاک هدف، کارمزد پایه تا ۱۲.۵ درصد در هر بلوک افزایش می‌یابد.

در نهایت، انعام (Tip) یک حق الویت است که توسط سرمایه‌گذار تعیین می‌شود. این کارمزد برای جبران تلاش ماینرها در شبکه است. بسیاری از کیف پول‌ها کارمزد TIP را به صورت خودکار تنظیم می‌کنند. هر چه انعام شما بالاتر باشد، تراکنش شما سریع‌تر تکمیل می‌شود. این کارمزد اولویت اساساً به عنوان یک انگیزه مالی عمل می‌کند.

هزینه کارمزد اتریوم

دلیل بالا بودن گس فی اتریوم

چرا کارمزد اتریوم بالاست؟ چند عامل وجود دارد که می‌تواند در افزایش کارمزد شبکه اتریوم نقش داشته باشد، از جمله:

  • افزایش فعالیت در شبکه
  • اجرای تراکنش‌های پیچیده
  • علاقه پایدار در شبکه

در ادامه به توضیح هر یک از آنها می‌پردازیم.

افزایش فعالیت در شبکه

اگر سیل کاربرانی که سعی می‌کنند تراکنش‌ها را به یکباره انجام دهند، سرازیر شود، بازار کارمزد گس سر به فلک می‌کشد. این جهش‌ها معمولاً هنگام ترند شدن  NFT ها و برنامه‌های دیفای رخ می‌دهند.

نمونه‌ای از آن زمانی بود که خالقان ان اف تی Bored Ape Yacht Club Labs توکن‌های خود را راه اندازی کردند. از آنجایی که تقاضای زیادی برای این NFT ها وجود داشت، کارمزدهای گس به شدت افزایش یافت، زیرا کاربران برای اینکه یکی از معدود افرادی باشند که این NFT  ها را خریداری می‌کنند، با یکدیگر بر سر پرداخت کارمزد بیشتر به شدت رقابت می‌کردند.

گفتنی است، میانگین کارمزد گس در طول این رویداد به محدوده ۶۰۰۰ gwei رسید و بسیاری از کاربران شبکه اتریوم نیز با تراکنش‌های ناموفق روبرو شدند.

اجرای تراکنش‌های پیچیده

مقدار گس مورد نیاز در هر تراکنش می‌تواند متفاوت باشد. به طور کلی، ارسال ETH از یک کیف پول به کیف دیگر در یک تراکنش همتا به همتا به قدرت محاسباتی زیادی نیاز ندارد و به نوبه خود، به گس نسبتاً کمی نیاز دارد. یک انتقال ساده ETH از یک کیف پول به یک کیف پول دیگر به بیشتر از ۲۱۰۰۰ واحد گس نیاز ندارد.

با این حال، تراکنش‌های پیچیده‌تر شامل قراردادهای هوشمند، مثل انجام مبادله در صرافی یونی سواپ (Uniswap)، به قدرت پردازش بیشتر و گس بیشتری نیاز دارد. تراکنش‌های پیچیده بسته به نوع قرارداد هوشمند ممکن است صدها هزار واحد گس مصرف کنند. به خاطر داشته باشید که اگر با یک قرارداد هوشمند سر و کار دارید، همیشه کارمزد گس بیشتری را نسبت به ارسال  ETH از یک آدرس به آدرس دیگر پرداخت می‌کنید.

این نکته بسیار مهم است زیرا برای برخی از کاربران شبکه اتریوم، این هزینه‌ها می‌تواند سود بالقوه آن‌ها را از بین ببرد. به عنوان مثال، یک قرارداد هوشمند را در نظر بگیرید که ۱۰٪ APY  (سود سالیانه) در قالب  USDC پرداخت می‌کند. در حالی که برای یک کاربر معمولی ممکن است روشی جذاب برای کسب سود بالا به نظر برسد، آنها ممکن است توجه نکنند که هنگام کار با قرارداد هوشمند، هم کارمزد واریز و هم کارمزد برداشت باید بپردازند.

اگر ۱۰۰ دلار USDC را واریز کنند، انتظار ۱۰ دلار سود در پایان سال دارند. اما چیزی که ممکن است آنها را در نظر نگیرند کارمزد گس ETH است که به احتمال زیاد بالاتر از ۱۰ دلار سود دریافتی خواهد بود.

دوره علاقه پایدار در شبکه

زمانی که علاقه پایدار به شبکه اتریوم وجود داشته باشد، از نظر تاریخی منجر به افزایش قیمت گس نیز شده است. همانطور که افراد بیشتری از شبکه استفاده می‌کنند و تراکنش‌های پیچیده‌تر و بیشتری را انجام می‌دهند، تقاضا برای فضای بلوک افزایش می‌یابد و در نتیجه هزینه‌های شبکه بالاتر می‌رود.

به عنوان مثال، زمانی که علاقه به اتریوم در طول رونق دیفای در سال ۲۰۲۰ تا بازار نزولی سال ۲۰۲۲ افزایش یافت، به طور کلی علاقه بیشتری به فعالیت‌های شبکه نسبت به قبل وجود داشت. در حالی که هزینه‌های گس اکنون در مقایسه با سقف‌هایی که در طول بازار صعودی سال ۲۰۲۱ به دست آمده‌اند، «ارزان» به نظر می‌رسند، اما در مجموع هنوز به طور قابل توجهی گران‌تر از بازار نزولی ۲۰۱۸/۲۰۱۹ هستند.

خرید اتریوم از صرافی خارجی

برای خرید اتریوم از یک صرافی خارجی باید مراحل زیر را طی کنید:

  1. یک صرافی ارز دیجیتال مانند بایننس، کوکوین، کوینکس، مکسی و غیره را انتخاب کنید.
  2. با ارائه اطلاعات شخصی و احراز هویت خود، یک حساب کاربری در صرافی ایجاد کنید.نکته:اکثر صرافی‌های خارجی نیاز به احراز هویت دارند.
  3. با استفاده از حواله بانکی، کارت اعتباری یا سایر روش‌های پرداخت پشتیبانی شده توسط پلتفرم، ارز فیات را به حساب صرافی خود واریز کنید. همچنین می‌توانید از یک صرافی ایرانی تتر (USDT) خریده و آن را به صرافی خارجی مورد نظر خود انتقال دهید.
  4. جفت معاملاتی اتریوم (برای مثال (ETH/USDT را انتخاب کنید. جفت‌های معاملاتی معمولاً در بخش «Markets» یا «Trade» پلتفرم یافت می‌شود.
  5. مقدار ETH مورد نظر برای خرید را وارد کنید و جزئیات سفارش، از جمله قیمت ارز دیجیتال (Market Price) و هرگونه کارمزد مرتبط با تراکنش را بررسی کنید.
  6. تراکنش را تایید کنید و منتظر بمانید تا ETH به کیف پول صرافی شما واریز شود.
  7. هنگامی که ETH شما در کیف پول صرافی شما قرار گرفت، می‌توانید انتخاب کنید که آن را در صرافی نگه دارید یا آن را به یک کیف پول شخصی برای نگهداری بردارید.

چرا هزینه گس فی اتریوم بالاست؟

خرید اتریوم از صرافی ایرانی

صرافی‌های خارجی زیادی برای خرید اتریوم وجود دارند، اما مشکل آن‌ها این است که با توجه به تحریم‌های بین المللی علیه کاربران ایرانی، شما نمی‌توانید با احراز هویت در آن‌ها به خرید و فروش ارز دیجیتال بپردازید. اما یک راه حل مطمئن وجود دارد و آن مراجعه به یک صرافی معتبر ایرانی است. شما می‌توانید بدون نگرانی بابت مسدود شدن حساب و دارایی‌های خود، اتریوم را از صرافی ارز دیجیتال ایرانی تبدیل خریداری کنید.

شما علاوه بر اینکه می‌توانید اتر را از بازارهای تومانی و تتری تبدیل با قیمت دلخواه خود خریداری کنید، می‌توانید با مراجعه به بخش «خرید آسان» بدون معطلی اتر را از این صرافی خریداری کرده و نگران پر شدن سفارش خود نباشید.

صرافی تبدیل با داشتن بیش از ۶۰۰ بازار معاملاتی تتری و تومانی، امکان خرید و فروش بیش از ۳۰۰ ارز دیجیتال مختلف، پشتیبانی ۲۴ ساعته  آنلاین، بازار معاملات اهرمی با ضریب‌های ۵ و ۱۰ و ارائه ربات‌های معامله‌گر (سفارش‌گذاری و کسب درآمد خودکار به کمک هوش مصنوعی) یکی از بهترین گزینه‌ها برای کاربران ایرانی به شمار می‌رود.

خلاصه مطلب

موضوع کارمزدهای بالای گس در بلاک چین اتریوم یک چالش مهم برای کاربران و توسعه دهندگان این شبکه بوده است. در حالی که تلاش‌هایی برای رفع این مشکل تاکنون انجام شده است، باید دید که آیا این راه حل‌ها در بلندمدت موثر خواهند بود یا خیر. همانطور که محبوبیت برنامه‌های غیرمتمرکز همچنان در حال افزایش است، برای جامعه اتریوم ضروری است که راه‌هایی برای کاهش هزینه‌های گاز و بهبود مقیاس‌پذیری بدون به خطر انداختن امنیت و تمرکززدایی شبکه بیابد. تا آن زمان، کاربران ممکن است نیاز داشته باشند شبکه‌های لایه ۲ را در نظر بگیرند یا منتظر توسعه راه‌حل‌های جدیدی باشند که می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند. در آخر اگر شیفته این بلاک چین و قابلیت‌های آن شده‌اید و قصد یک سرمایه‌گذاری پرسود دارید، می‌توانید برای برای خرید اتریوم اقدام کنید. .

دیدگاه‌ها (1)

مقالات مرتبط
;