Skip to content
نیترولیگ

تهدیدها و فرصت‌های DeFi از نگاه قانون‌گذاران اروپا

متوسط

فرصت ها و تهدیدهای دیفای
در
خواندن در ۶ دقیقه

دیفای یکی از بهترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری است که در گذشته با چالش‌های زیادی روبرو بوده و در آینده نیز می‌تواند دستخوش اتفاقات پیش‌بینی نشده باشد. در نگاه اول به حوزه دیفای و پلتفرم‌های تعریف شده در این حوزه، چیزی جز مزیت و فرصت دیده نمی‌شود، اما تهدیدهایی هم پشت پرده هستند که شناخت آنها اهمیت به مراتب بیشتری نسبت به شناخت فرصت‌های پیش رو دارد. بازار ارز دیجیتال بازاری پر از اتفاقات است و هر حادثه‌ای ممکن است این بازار را با شرایط متفاوتی نسبت به گذشته روبرو سازد.

سازمان بورس و اوراق بهادار اروپا (The European Securities and Markets Authority) موسوم به ESMA مقاله‌ای با عنوان تهدیدها و فرصت‌های دیفای منتشر کرد که مرور محتویات این مقاله خالی از لطف نخواهد بود. با هم در تبدیل بررسی می‌کنیم که ناظرین بازارهای مالی در اروپا درباره دیفای و فرصت‌ها و تهدیدهایی که این حوزه برای سرمایه‌گذاران و کاربران دارد، چه نظری دارند و چگونه می‌توان از تهدیدهای آن دوری جست. با ما همراه باشید.

گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار اروپا درباره دیفای

امور مالی غیرمتمرکز دیفای

۱۱ اکتبر ۲۰۲۳، یعنی همین چند روز پیش، سازمان بازارهای اوراق بهادار اروپا به عنوان مرجع نظارت بر بازارهای مالی اتحادیه اروپا مقاله‌ای درباره پلتفرم تأمین مالی غیرمتمرکز یا Defi منتشر کرد و در این مقاله به ارزیابی خطرات این حوزه برای بازار اتحادیه اروپا پرداخت که نکات بسیار جالبی در این گزارش ۲۲ صفحه‌ای نهفته است. این گزارش هرچند در حال بیان تهدیدها و خطرات حوزه دیفای برای بازارهای مالی در اروپا است و خطرات ناشی از ورود سرمایه‌ها به این حوزه را بیان می‌کند، اما نکاتی در آن وجود دارد که حتی می‌توان از آنها برای یک سرمایه‌گذاری هوشمندانه در این حوزه استفاده کرد.

ESMA در گزارش ۲۲ صفحه‌ای خود اذعان داشته که حوزه دیفای می‌تواند تمام معادلات بازارهای مالی در اروپا را به هم بزند. مشمولیت مالی بیشتر، توسعه محصولات مالی نوآورانه، افزایش سرعت مبادلات، امنیت بالا و هزینه‌های پایین‌تر تراکنش‌های مالی از جمله اصلی‌ترین نکاتی است که در این گزارش ۲۲ صفحه‌ای درباره حوزه دیفای به آن پرداخته شده است. عملاً می‌توانیم نگرانی ESMA نسبت به گسترش هر چه بیشتر حوزه دیفای در فرایند سرمایه‌گذاری کاربران را در این گزارش به‌وضوح درک کنیم.

خطرات حوزه دیفای از نگاه قانون گذاران اروپا

کمیسیون بورس و اوراق بهادار اروپا ESMA

اما در لابه‌لای جملات و خطوط گزارش ۲۲ صفحه‌ای ESMA درباره سرمایه‌گذاری افراد و شرکت‌ها در حوزه دیفای می‌توانیم تهدیدها و خطراتی را نیز درباره این حوزه به دست آوریم که نکات تأمل‌برانگیزی هستند. اولین تهدیدی که با اصطلاح خطرات مهم در این گزارش به آنها پرداخته شده، ریسک نقدینگی است که با ماهیت نوسانات شدید و سوداگری‌ها در بازار کریپتوکارنسی ارتباط دارد. در واقع این گزارش نوسانات شدید بازار ارز دیجیتال را خطری برای کاهش قابل‌توجه نقدینگی در این بازار در نظر گرفته و آن را به عنوان خطری بزرگ برای سرمایه‌گذاران در حوزه دیفای تلقی می‌نماید.

در این گزارش نوسانات ۳۰ روز گذشته بیت کوین و اتریوم به عنوان اعضای اصلی بازار کریپتوکارنسی که ‌بخش قابل توجهی از سرمایه‌ها در حوزه دیفای نیز روی این دو ارز دیجیتال قرار گرفته با شاخص Euro Stoxx 50 مقایسه شده است تا کاربران به درک بهتری نسبت به حجم نوسانات در بازار کریپتو برسند. طبق این گزارش به صورت متوسط نوسانات ۳.۶ و ۴.۷ برابری دو ارز دیجیتال برتر را نسبت به شاخص سهام در اروپا شاهد هستیم.

نبود پروتکل‌های احراز هویت مشتریان

یکی دیگر از ایرادات بزرگی که ESMA برای حوزه دیفای و سرمایه‌گذاری در این حوزه مطرح کرده، نبود سازوکار مناسب برای احراز هویت مشتریان (KYC) و سرمایه‌گذاران است. حتی شناخت دقیقی روی مسئولین این پروژه‌ها نیز وجود ندارد و در صورت بروز هرگونه ایراد، اصلاً معلوم نیست که کجا باید رجوع نمود. این نکته تداعی‌کننده مشکلاتی است که در گذشته در برخی از پلتفرم‌ها رخ داده است. هر چند بسیاری از پروژه‌های دیفای حتی با وجود رسوخ‌های امنیتی باز هم نسبت به سرمایه کاربران خود مسئولیت‌پذیر باقی‌مانده و اعتبار پلتفرم خود را به باد نداده‌اند، اما بااین‌حال نمی‌توان چنین تصوری را برای همه پلتفرم‌ها در حوزه دیفای در نظر گرفت. ESMA نیز دقیقاً به همین موضوع اشاره دارد.

ESMA توجه بسیار زیادی به بازار کریپتوکارنسی داشته و دائماً در مقالات مختلف در حال ارزیابی شرایط این بازار و فرایند سرمایه‌گذاری در آن است. حوزه دیفای نیز هر چند خطرات خاص خود را دارد، اما نباید خطرات آن را بزرگ‌نمایی کرد. سایر روش‌های سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی نیز ریسک‌های ویژه خود را دارند. جنس ریسک مسلماً در هر نوع بازاری با سایر بازارها متفاوت است و دیفای نیز از این امر مستثنی نخواهد بود.

وقتی صحبت از سرمایه‌گذاری و رسیدن به سودهای بالا می‌کنیم، عملاً ریسک نیز یکی از کلیدواژه‌های مهمی است که در این باره نمی‌توان آن را کتمان کرد. دراین‌بین استفاده از پلتفرم‌های معتبر و شناخته شده که قبلاً امتحان خود را پس داده باشند، می‌تواند بهترین ایده برای دورماندن از خطرات سرمایه‌گذاری در حوزه Defi باشد. با کارکردن با این پلتفرم‌ها است که هر سرمایه‌گذاری می‌تواند شرایط ایدئالی برای خود رقم بزند.

تصور کنید که برای صید ماهی به عمیق‌ترین جای اقیانوس شیرجه می‌زنید. احتمال صید ماهی‌های بزرگ در این عمق برای شما بالا است، اما در مناطق عمیق اقیانوس همیشه کوسه و نهنگ هم پیدا می‌شوند. با یک حساب سرانگشتی می‌توان درک کرد که طمع بالاست که بسیاری از افراد را در دام کلاهبرداران قرار می‌دهد و شاید تشخیص یک پروژه کلاهبرداری از نوع تبلیغات و شرایط معرفی پروژه چندان هم چالش‌برانگیز نباشد. در پایان در تبدیل از شما دعوت می‌کنیم که اگر به دنبال سرمایه‌گذاری در بازار کریپتوکارنسی هستید و یا سعی دارید در حوزه Defi برای سرمایه‌گذاری وارد شوید، تمام تمهیدات امنیتی را در نظر گرفته و سرمایه‌های خود را وارد هر پروژه‌ای نکنید. کمی سود کمتر اما مطمئن‌تر همیشه بهترین گزینه است. طمع همیشه مسیری به سمت نابودی بوده و خواهد بود.

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;