Skip to content

پروتکل اثبات حضور چیست؟ آشنایی با POAP و چگونگی کارکرد آن

پیشرفته

در
خواندن در ۶ دقیقه

چکیده

پروتکل اثبات حضور  (POAP) چیست و چه کاربردهایی در بازار ارز دیجیتال دارد؟ با روی کار آمدن شبکه‌های بلاکچین مختلف و پلتفرم‌های متعدد، شاهد رونمایی از الگوریتم‌ها و پروتکل‌های مختلفی هم در میان آنها هستیم که هر یک شرایط خاص خود را داشته و می‌توانند مزایای جذابی را به کاربران ارز دیجیتال اهدا کنند. یکی از این پروتکل‌ها نیز پروتکل اثبات حضور (POAP) است که تبدیل به روش جدید برای نگهداری از تجربیات زندگی شما در فضای مجازی و رویدادهای مجازی با استفاده از یک توکن تغییر ناپذیر شده است. این تعریف احتمالاً ذهن شما را به سمت nftها بکشاند که البته همین هدف نیز در آن گنجانده شده است. اگر می‌خواهید درباره نحوه حضور و غیاب مدرن در فضای مجازی و رویدادهای مجازی اطلاعات جذابی به دست آورید، این مقاله را تا انتها با ما در تبدیل همراه باشید. صحبت کردن درباره پروتکل اثبات حضور  (POAP) احتمالاً ذهنیت شما را درباره بازار کریپتوکارنسی و کاربردهای آن در زندگی واقعی انسان تغییر خواهد داد. کاربردهای این بازار در حال حاضر از رگ گردن به زندگی واقعی بشر نزدیک شده‌اند.

نکات کلیدی مقاله

  • پروتکل اثبات حضور (POAP) یک فناوری مدرن برای اثبات حضور کاربران در رویدادهای مختلف مجازی است که البته امکان استفاده از آنها برای رویدادهای فیزیکی هم وجود دارد. 
  • امکان ساخت توکن POAP در شبکه بلاکچین اتریوم و سایر بلاکچین‌های پشتیبانی کننده از قراردادهای هوشمند وجود دارد. 
  • در شبکه اتریوم از یک شبکه موازی برای ساخت این توکن‌ها استفاده می‌شود که هزینه گس خیلی زیادی روی دست کارفرمایان باقی نگذارد. 
  • توکن POAP در اکثر موارد در حال حاضر ارزش مادی ندارد، اما برخی از نمونه‌های آن که حالت نوستالژی به خود گرفته و نشان دهنده شرکت در یک رویداد بسیار خاص و تاریخی در گذشته هستند، ممکن است با ارزش مادی بالایی هم روبرو باشند. 

پروتکل اثبات حضور (POAP) چیست؟

یکی از جذاب‌ترین حوزه‌ها در بازار ارز دیجیتال، حوزه nftها است که احتمالاً تاکنون آنها را بیشتر به عنوان توکن‌های غیر قابل تعویض برای معرفی آثار هنری ‌می شناختید و کمتر درباره کاربرد آنها در پدیده‌های مختلف شنیده بودید. پروتکل اثبات حضور در واقع یکی از جذاب‌ترین کاربردهای nft است که پا را از بازار ارز دیجیتال بیرون گذاشته و در حال حاضر برای رویدادهای مجازی برای اثبات حضور کاربران مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

این کاربرد از NFT برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ و در طول ETHDenver معرفی و بعد از آن در سایر شبکه‌های بلاک چین نیز مورد بهره‌برداری قرار گرفت.‌ Proof of Attendance Protocol که به اختصار POAP نامیده می‌شود، پروتکلی است که طی آن توکن‌های غیرقابل معاوضه یا nft به صورت منحصربه‌فرد برای افراد در یک رویداد مجازی و احتمالاً در آینده رویداد فیزیکی برای اثبات حضور آنها در آن رویداد مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع با یک اعلام حضور کاملاً مدرن روبرو هستیم که برای آن از توکن استفاده می‌شود و این توکن‌ها تحت قراردادهای هوشمند ساخته و در اختیار افراد قرار می‌گیرند. 

فرض کنید که قصد برگزاری یک رویداد مجازی را دارید و در این بین تصمیم شما بر این است تا تعدادی از اطرافیان و کسانی که علاقه به موضوع رویداد مورد نظر را دارند به آن دعوت کنید. شما به راحتی می‌توانید وارد شبکه بلاک چین اتریوم یا سایر شبکه‌های بلاکچین مستعد شده و با استفاده از قراردادهای هوشمند به تعداد افراد مورد نظر توکن غیرقابل معاوضه با پروتکل اثبات حضور تهیه نمایید. افراد با داشتن این توکن به راحتی می‌توانند حضور خود را در رویداد شما اثبات نمایند و خود شما نیز می‌توانید متوجه حضور دعوت کنندگان شوید. 

احتمالاً تا چند سال آینده کلکسیونرهایی هم معرفی خواهند شد که تعداد بالایی از POAPها را جمع‌آوری کرده و آنها را به نوعی یک یادگاری از رویدادهای مجازی یا فیزیکی که در آنها شرکت کرده‌اند، همراه دارند. البته هرچند یک سمت این پروتکل به حفظ خاطرات ناشی از شرکت در رویدادهای مختلف برمی‌گردد، اما اهداف و کاربردهای جذاب‌تر دیگری را نیز می‌توانیم برای آن تعریف کنیم که در ادامه نوبت به آنها نیز می‌رسد.

پروتکل اثبات حضور چگونه کار می کند؟

نمونه رویدادهای مجازی بسیار زیادی وجود دارند که در آنها از پروتکل اثبات حضور (POAP) استفاده شده است. Dappcon، EthGlobal، کنفرانس انجمن اتریوم در پاریس و اکوسیستم متاورس Decentraland نمونه‌هایی از رویدادهای مختلف هستند که در آنها از POAP برای شرکت‌کنندگان استفاده شده و دارندگان این توکن‌ها می‌توانند به نوعی حضور خود را در هر یک از این رویدادها اثبات نمایند. اما سوال مهم اینجاست که پروتکل اثبات حضور چگونه کار می‌کند و اصلاً قرار است چه اتفاقی با توضیح این توکن‌ها در میان کاربران در یک رویداد بیفتد؟ 

توکن‌های‏ POAP در واقع توکن‌های منحصر‌به‌فرد و غیرقابل تعویض هستند که نمونه مشابهی ندارند و هر کدام از آنها برای یک فرد در یک رویداد ایجاد می‌شود. نحوه ایجاد این توکن‌ها توسط قراردادهای هوشمند خواهد بود که در ادامه به صورت کامل به آن می‌پردازیم. در شرایط عادی اگر بخواهیم حضور خود را در یک رویداد اثبات کنیم، لازم است تا مشخصات و هویت فردی خود را لو داده و به نوعی حریم شخصی افراد در این شرایط رعایت نمی‌شود. این توکن‌ها در واقع راه‌‎حلی هستند که افراد بتوانند بدون نیاز به احراز هویت حضور خود را در یک مراسم یا رویداد به اثبات برسانند.

البته که بخش‌ها و اجزای بازار ارز دیجیتال همیشه درگیر کلاهبرداری‌ها و تقلب‌های بسیار گسترده‌ای شده و برای جلوگیری از تقلب در توکن‌های POAP از قراردادهای هوشمند رسمی استفاده می‌شود. این توکن‌ها شامل زمان و تاریخ خاصی هستند و همچنین تصویری مرتبط با رویداد یا جامعه مورد نظر نیز به همراه آنها خواهد بود.

بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران
بزرگ‌ترین رویداد ارز دیجیتال ایران با شرکت در این رویداد و دعوت از دوستان خود می‌توانید بدون قرعه‌کشی BMW X3 برنده شوید.
شرکت در رویداد

ارزش توکن POAP

با توجه به اینکه توکن POAP یک توکن غیر قابل تعویض است، ممکن است این دیدگاه در ذهن شما ایجاد شده باشد که این توکن‌ها ارزش مادی داشته و امکان فروش آنها در پلتفرم‌های مختلف وجود داشته باشد. از اکتبر سال ۲۰۲۰ که Gnosis Chain راه‌اندازی شد، این توکن‌ها به ارزش قابل توجهی رسیدند؛ اما افزایش ارزش این توکن‌ها هنوز به حدی نبوده که بخواهیم برای آنها ارزش مادی خیلی زیادی در نظر بگیریم. به صورت طبیعی توکن‌های POAP قیمت خیلی بالایی برای خرید و فروش در بازار ندارند و از این بابت نمی‌توانید روی آنها حساب کنید. 

البته برخی از توکن‌های POAP به دلیل صادر شدن برای رویدادهای خاص و نوستالژی، ممکن است در پلتفرم‌هایی مانند اپن‌سی یا حتی صرافی‌های غیرمتمرکزی مانند سوشی‌سواپ با قیمت‌های قابل توجهی به فروش برسند، اما تعداد این توکن‌ها خیلی زیاد نیست و شرایط به گونه‌ای نیست که بخواهیم برای این دسته از توکن‌ها ارزش مادی قابل توجهی در نظر بگیریم. البته شاید روزی برسد که حتی امکان ترید این توکن‌ها در صرافی ارز دیجیتال متمرکز نیز وجود داشته باشد. 

البته نداشتن ارزش مادی برای این توکن‌ها همیشگی نیست و ممکن است در آینده شرایط برای آنها متفاوت پیش برود. آقای ویتالیک بوترین به عنوان بنیانگذار بنیاد اتریوم ادعا کرده که در آینده شاهد ایفای نقش برجسته‌تری از طریق این توکن‌ها با شبکه اصلی اتریوم خواهیم بود که این موضوع خود می‌تواند دلیلی برای افزایش قیمت آنها در بازار هم باشد. 

کاربردهای پروتکل اثبات حضور چیست؟

برای اینکه بهتر بدانید پروتکل اثبات حضور چیست, می‌توانیم کاربردهای این پروتکل را برای شما تشریح کنیم. البته معمولاً فناوری‌های جدید در ابتدا برای کاربردهای بسیار خاصی توسعه پیدا می‌کنند و کم‌کم با گسترش آنها، شاهد استفاده از آنها در کاربردهای متنوع‌تری هم خواهیم بود. دقیقاً اتفاقی که برای پروتکل اثبات حضور (POAP) هم رخ داده و در آینده نیز بایستی شاهد شنیدن کاربردهای بیشتری از این پروتکل چه در بازار ارز دیجیتال و چه در زندگی واقعی باشیم؛ اما در حال حاضر رایج‌ترین و وسیع‌ترین کاربردهایی که برای پروتکل اثبات حضور می‌توان به آنها اشاره کرد، موارد زیر هستند: 

اثبات رزومه شرکت در یک رویداد بدون هیچگونه امکان تقلب: با داشتن توکن POAP عملاً می‌توانید از آن به عنوان یک رزومه برای شرکت در رویدادی خاص استفاده کنید و با توجه به اینکه امکان تقلب در آن وجود ندارد، کارفرمایان و شرکت‌های مختلف نیز به آن استناد خواهند کرد. 

حفظ حریم خصوصی در بازار پرتلاطم ارز دیجیتال: این روزها در بازار ارز دیجیتال دائماً شاهد کلاهبرداری‌های متعددی هستیم که در آنها هکرها با کوچکترین داده‌های در دسترس، دارایی کاربران را از آنها به سرقت می‌برند. با وجود شبکه‌های اجتماعی گسترده، لو رفتن حریم خصوصی باعث می‌شود تا عملاً هکرها راحت‌تر از همیشه به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا نمایند و امکان به سرقت بردن دارایی آنها نیز راحت‌تر خواهد شد. POAP در یک کاربرد بسیار خاص به تمام مردم اجازه می‌دهد تا خاطرات لحظات مختلف زندگی را بدون خطر تجاوز به حریم خصوصی، نگهداری نمایند. یک توکن POAP به تنهایی هیچ هویت و اطلاعاتی را از کسی فاش نمی‌کند. 

تعامل هرچه بیشتر شرکت‌ها با مخاطبان: در حال حاضر روش‌های به کار گرفته شده توسط سازمان‌دهندگان رویدادها و شرکت‌های مختلف با مخاطبان و مشتریان، بسیار وقت‌گیر و تعامل بسیار کمی را برای آنها ایجاد می‌کند. به عنوان مثال می‌توانیم به اشتراک‌های ایمیلی اشاره داشته باشیم که اتفاقاً تبدیل به یک چالش بسیار بزرگ در این تعامل شده است. استفاده از پروتکل اثبات حضور باعث می‌شود تا عملاً کارفرمایان بتوانند بدون نیاز به ابزارها و روش‌های دست و پاگیر، نرخ تعامل به مراتب بهتری را با مخاطبان و مشتریان خود رقم بزنند. 

برای مدیریت پلتفرم‌ها: برگزارکنندگان رویدادهای مختلف می‌توانند به دارندگان توکن‌های POAP این اجازه را بدهند که در مدیریت پلتفرم‌ها سهیم شده و به نوعی حق رای داشته باشند. چنین کاربردی باعث می‌شود تا کاربران ترغیب شوند تا در این رویدادها شرکت کرده و از این مزیت به نفع خود استفاده نمایند.

مزیت های پروتکل اثبات حضور (POAP)

کاربردهایی که در بالا برای پروتکل اثبات حضور (POAP) می‌توانند به عنوان مزیت‌های این پروتکل نیز معرفی شوند. به هر حال استفاده از فناوری‌های جدید برای پیشبرد اهداف عالی در کسب‌وکارهای امروزی می‌تواند مزیت‌های بسیار زیادی را برای آنها به دنبال داشته باشد. در همین راستا بد نیست تا مزیت‌های استفاده از این پروتکل را در کسب‌وکارهای مختلف برای شما تشریح کنیم که اتفاقاً مزیت‌های جذابی هم به نظر می‌رسند. 

اثبات حضور در یک رویداد بدون نیاز به احراز هویت: در حال حاضر اگر شما بخواهید ثابت کنید که در یک رویداد خاص شرکت کرده‌اید، احتمالاً باید مدارک ثبت نامی و ارسالی خود را در اختیار کارفرمایان قرار دهید که این مهم عملاً باعث لو رفتن هویت شخصی شما خواهد شد. در حالی که با وجود توکن غیرقابل تعویض POAP به راحتی می‌توانید بدون نیاز به احراز هویت، حضور خود در یک رویداد را به اثبات برسانید که می‌تواند مزیت بسیار بزرگی باشد. 

ارزشمند شدن برخی از توکن‌های POAP: در حال حاضر توکن‌های غیر قابل معاوضه POAP برخلاف nftهای معمول هنری، ارزش مادی نداشته و نمی‌توان از آنها برای سرمایه‌گذاری و رسیدن به درآمد استفاده کرد. اما در برخی مواقع و برای برخی از رویدادهای خاص می‌توانیم این مزیت را نیز برای این توکن‌ها در نظر بگیریم. به عنوان مثال اگر شما یک توکن POAP که با یک رویداد تاریخی و نقطه عطف فرهنگی پیوند خورده باشد را در کلکسیون خود داشته باشید، احتمالاً می‌توانید آن را با قیمت خوبی در بازار به فروش برسانید. همین حالا توکن‌هایی که در رویدادهای حضوری مربوط به بنیاد اتریوم بین مشارکت کنندگان اصلی تقسیم شده، به جهت نوستالژی بودن به ارزش خاصی هم رسیده اند.

 POAP یک دارایی نایاب: هرچند اشاره کردیم که اکثر توکن‌های POAP ارزش مالی خیلی زیادی ندارند، اما به هر حال این توکن‌ها به نوعی یک دارایی نایاب هم محسوب می‌شوند؛ زیرا وقتی فرصت شرکت در یک رویداد گذشته، عملاً دیگر نمی‌توان برای آن توکن جدید تولید کرد و کسانی که این توکن‌ها را دریافت کرده‌اند، معدود کاربرانی می‌باشند که امکان دسترسی به آن را دارا هستند. 

چگونه توکن اثبات حضور بگیریم؟

روش‌های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توان توکن اثبات حضور را برای کاربران ارسال کرد و امکان دریافت این توکن را برای علاقه‌مندان به شرکت در یک رویداد خاص فراهم نمود. انتخاب هر یک از این روش‌ها بر اساس سیاست‌های برگزار کننده رویداد خواهد بود. البته با توجه به شرایط موجود می‌توان از دو یا چند روش به صورت همزمان برای امکان دسترسی کاربران به توکن POAP بهره جست. در حال حاضر رایج‌ترین روش‌ها برای دسترسی به این توکن موارد زیر هستند: 

توزیع توکن به شکل یک ایردراپ: همانطور که در حال حاضر با استفاده از خدمات یک صرافی ارز دیجیتال یا سایر پلتفرم‌های موجود امکان شرکت در ایردراپ برای کاربران در بازار کریپتوکارنسی فراهم می‌آید، امکان توضیح توکن‌ها از این طریق نیز با اعلام یک آدرس کیف پول اتریوم برای آنها وجود خواهد داشت. در این روش برگزارکنندگان رویداد می‌توانند به صورت خودکار این توکن‌ها را به صورت ایردراپ به کیف پول‌های مقصد ارسال نمایند. درباره نوع کیف پول ارز دیجیتال مورد نظر نیز از قبل می‌توان اطلاعیه‌های لازم را صادر کرد. 

ارسال به صورت دستی: این روش که البته کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، ترفند دیگری است که با استفاده از آن کاربران می‌توانند به این توکن دسترسی داشته باشند. در این روش علاقه‌مندان به شرکت در یک رویداد می‌توانند آدرس کیف پول خود را به شرکت مورد نظر اعلام کرده و یا QR code کیف پول خود را در اختیار آنها قرار دهند. شرکت با اسکن این QR code یا دریافت آدرس کیف پول، به صورت دستی می‌تواند توکن‌ها را برای کاربران ارسال نماید. نقل‌وانتقال این توکن‌ها از طریق آدرس کیف پول دقیقاً مانند فرایند خرید ارز دیجیتال و انتقال آن از یک کیف پول به کیف پول دیگری است و چالش خاصی به دنبال نخواهد داشت. 

دریافت توکن در برنامه‌های غیرمتمرکز: همچنین برای ارسال توکن‌های POAP می‌توان از برنامه‌های غیرمتمرکز استفاده کرد. در این حالت یک لینک  اختیار کاربران قرار می‌گیرد که با استفاده از این لینک می‌توانند به یک برنامه غیرمتمرکز متصل شده و با استفاده از یک دستورالعمل مشخص به دنبال دریافت توکن POAP باشند.

چگونه توکن (POAP) ایجاد کنیم؟

برای ایجاد توکن POAP خیلی پیچیده‌ای پیش رو نداشته و می‌توانید با استفاده از یکی از شبکه‌های بلاکچین که کاربردهای قراردادهای هوشمند را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند، این توکن‌ها را ایجاد کرده و در اختیار کاربران در رویدادهای مختلف قرار دهید. ایجاد این توکن‌ها بر روی شبکه اصلی اتریوم باعث ایجاد کارمزدهای بسیار زیادی می‌شد که در اکتبر ۲۰۲۰ با ایجاد یک زنجیره جانبی که کارمزدهای بسیار ارزان‌تر و تراکنش‌های بسیار سریع‌تری را ایجاد می‌کرد، امکان ایجاد این توکن‌ها در شبکه اتریوم نیز با کارایی بهتری فراهم آمد. زنجیره Gnosis Chain که قبلاً نام آن xDai بود، این وظیفه را در شبکه بلاکچین اتریوم به عهده دارد. 

استفاده از قراردادهای هوشمند برای ایجاد توکن POAP باعث می‌شود تا عملاً این توکن‌ها کاملاً منحصربه‌فرد باشند و امکان تقلب در آنها نیز وجود نداشته باشد. به دلیل کارمزدهای پایین، ایجاد این توکن‌ها توسط کارفرمایان کار خیلی پیچیده‌ای نبوده و آنها نیاز به پرداخت هزینه‌های قابل توجهی برای گس اتریوم هم نخواهند داشت. 

  • برای شروع ایجاد این توکن‌ها در قدم اول نیاز به یک فایل گرافیکی با فرمت png یا apng خواهید داشت. حجم این فایل نباید بیش از ۲۰۰ کیلوبایت باشد و ابعاد پیشنهادی برای آن نیز ۵۰۰ در ۵۰۰ پیکسل است. همچنین فایل مورد نظر باید به حالت گرد باشد. 
  • در مرحله بعدی بایستی سایت POAP.xyz را دنبال کرده و بر روی ایجاد POAP جدید کلیک کنید. 
  • با کلیک بر روی این دکمه به صفحه جدیدی هدایت خواهید شد که نیاز است تا در این مرحله اطلاعات مشخصی را وارد سازید. بعد از وارد کردن اطلاعات می‌توانید به تعداد مشخص و مورد نظر خود توکن‌های POAP بسازید و در اختیار کاربران خود قرار دهید. 
  • همچنین در صورتی که نیاز به ایجاد توکن‌های POAP بیشتر داشتید، دوباره به همین صفحه برگردید و روی گزینه Request More Codes کلیک کنید. در این بخش امکان ایجاد توکن‌های بیشتر برای شما فراهم می‌آید تا بتوانید تعداد کاربران بیشتری را در رویداد مورد نظر خود همراه سازید.

جمع بندی

سعی کردیم تا به زبان کاملاً ساده و روان برای شما بازگو کنیم که پروتکل اثبات حضور چیست و چه کاربردی در بازار ارز دیجیتال دارد. نکات مختلف مربوط به توکن غیر قابل تعویض آن را نیز برای شما بیان کردیم تا شناخت شما نسبت به این الگوریتم کامل شود. این توکن‌ها دارای شماره سریال منحصر به فرد بوده و برای هر رویدادی در فضای مجازی به صورت خاص طراحی و تولید می‌شوند. هرچند در حال حاضر معمولاً در رویدادهای آنلاین از آن استفاده می‌گردد، اما در ادامه ممکن است شاهد رونمایی از این توکن‌ها حتی در رویدادهای فیزیکی هم باشیم. 

توکن POAP از آن دسته از توکن‌هایی است که می‌تواند کاربردهای بازار ارز دیجیتال را در زندگی واقعی به ما نشان دهد. اگر صاحب کسب‌وکاری هستید و یا به دنبال راه‌اندازی یک رویداد فیزیکی یا آنلاین می باشید، شناخت پروتکل اثبات حضور و کاربردهای آن برای شما کاملاً ضروری خواهد بود و می‌توانید با استفاده از این توکن‌ها، یک رفتار کاملاً حرفه‌ای و مدرن با مخاطبان خود برای تعامل بیشتر داشته باشید.

سوالات متداول

پروتکل اثبات حضور POAP چیست؟

پروتکل اثبات حضور در واقع راهی برای اثبات حضور یک فرد در رویدادی خاص ست که در حال حاضر برای رویدادهای مجازی استفاده می‌شود، اما امکان استفاده از آن برای رویدادهای فیزیکی هم وجود دارد.

پروتکل اثبات حضور چه کاربردهایی دارد؟

برای اثبات حضور در یک رویداد خاص و یا ایجاد نرخ تعامل بیشتر کارفرمایان با مشتریان و کاربران، اثبات به عنوان یک رزومه برای شرکت در رویدادها و همچنین حفظ حریم خصوصی شرکت‌کنندگان در یک رویداد می‌توان از این پروتکل استفاده کرد. 

آیا توکن POAP ارزش مادی دارد؟

در حال حاضر اکثر توکن‌های POAP ارزش مادی خیلی بالایی ندارند، اما برخی از آنها به دلیل صادر شدن برای رویدادهای خاص و نوستالژی با قیمت‌های بالایی خرید و فروش می‌شوند.

دیدگاه‌ها

مقالات مرتبط
;