توکن حاکمیتی چیست؟ هرآنچه باید در مورد governance token بدانید
پیشرفته
چند سالی است که توسعهدهندگان، توکنهایی تولید کردهاند که کاربران با استفاده از آنها میتوانند آینده یک پروتکل را تعیین کنند. افرادی که توکن حاکمیتی دارند میتوانند به پیشنهادهایی که درباره شکلگیری یک پروژه مطرح میشوند و تصمیمهای مربوط به ویژگیهای جدید پروژه، رأی دهند.
با وجود کاربردهایی که مطرح شد، بسیاری از مردم اهمیت توکنهای حاکمیتی را درک نمیکنند. در ادامه به کاربرد و اهمیت توکنهای حاکمیتی میپردازیم.
توکنهای حاکمیتی چه کاربردی دارند؟
دیگر همه بر این موضوع باور دارند که امور مالی غیرمتمرکز بسیار پرهیجان است. به همین دلیل، توسعهدهندگان پروتکلهای غیرمتمرکز در تلاشاند تا حجم این هیجانات را کاهش دهند و بهسوی تکامل حرکت کنند. بهمنظور دستیابی به این تکامل، ضروری است که تصمیمگیریهای مربوط به پروتکلها اصلاح شوند.
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که توکنهای حاکمیتی تعیین میکنند کاربران چقدر با تغییرات پیشنهادی موافق یا مخالفاند. کسانی که توکنهای حاکمیتی دارند میتوانند درباره تغییرات احتمالی رأی دهند و جالب این است که هر توکن حاکمیتی برابر با یک رأی است. بنابراین، افرادی که توکنهای حاکمیتی بیشتری داشته باشند، نقش مهمتری نیز در فرایند رأیگیری ایفا میکنند.
پیش از آنکه به مزایا و معایب توکنهای حاکمیتی بپردازیم بد نیست بدانید که خرید ارز دیجیتال از صرافی ایرانی هم امکانپذیر است.
مزایای توکنهای حاکمیتی
فناوری بلاکچین از همان ابتدا بر غیرمتمرکز شدن تراکنشها تأکید داشت. نکته قابلتوجه آن است که اگر توکنهای حاکمیتی نبودند، تراکنشها نیز بهصورت غیرمتمرکز انجام نمیشدند؛ بنابراین، میتوان گفت تراکنشهای غیرمتمرکز یکی از مهمترین ویژگیهای توکنهای حاکمیتی است.
یکی دیگر از مزایای توکنهای حاکمیتی، امکان رأیگیری و مشارکت در تصمیمگیریها است. کاربرانی که توکن حاکمیتی دارند نقش مهمی در توسعه پروتکلها ایفا میکنند. همچنین رأیگیری باعث میشود تا سایر اعضای پروتکل به همکاری بیشتر تشویق شوند.
حال که با مزایای توکنهای حاکمیتی آشنا شدید، بد نیست از معایب آن نیز آگاه شوید.
معایب توکنهای حاکمیتی
با توجه به مطالبی که مطرح شد، توکنهای حاکمیتی نقش مهمی در تغییر شرایط بازار دارند. اما علاوه بر مزایایی که دارد، گاهی میتوانند سبب ضرر کاربران باشند. یکی از معایب توکنهای حاکمیتی، از دل مزایای آن بیرون میآید: رأیگیری. رأیگیری همواره سودمند نیست. چراکه هرکسی بر اساس منافع خود رأی میدهد و ممکن است کسی برخلاف نظر بیشتر کاربران، رأی دهد و نتواند به هدف خود برسد.
یکی دیگر از معایب توکنهای حاکمیتی، نهنگها هستند. آنها در جوامع توکنهای حاکمیتی نقش اصلی را ایفا میکنند. یک نهنگ بهدلیل آنکه توکنهای حاکمیتی بسیاری در اختیار دارد، میتواند فرایند رأیگیری را دستکاری کند و نتیجه را به سود خود تغییر دهد. در این میان منافع بسیاری از کاربران به خطر میافتد.
تا اینجا به چیستی توکنهای حاکمیتی پرداختیم و شما را با مزایا و معایب آنها آشنا کردیم. در ادامه به بررسی انواع توکنهای حاکمیتی میپردازیم.
انواع توکنهای حاکمیتی کدامند؟
توکن کامپاند (COMP)
توکن بازار کامپاند (Compound) که با نام COMP نیز شناختهشده است، یکی از بزرگترین توکنهای حاکمیتی به شمار میرود. سیستم کامپاند پیش از آنکه توکن COMP را به بازار ارز دیجیتال عرضه کند، بسیار محبوب بود، اما پس از آنکه در سال ۲۰۲۰ توکن حاکمیتی COMP را راهی بازار کرد، روند را دگرگون کرد. در حال حاضر توکن حاکمیتی COMP، پروتکل کامپاند را به یکی از بزرگترین پروتکلهای غیرمتمرکز دنیا تبدیل کرده است.
جالب است بدانید اگر کاربران رمز ارزها را در بستر شبکه کامپاند استخراج کنند، به آنها توکن COMP تعلق میگیرد. این امر نشان میدهد که توسعهدهندگان کامپاند قصد دارند توکنهای حاکمیتی بیشتری ارائه دهند.
توکن لند (LEND)
توکن لِند، توکن حاکمیتی برای پروتکل غیرمتمرکز آوه یا AAVE است. پروتکل آوه در بستر شبکه رمز ارز اتریوم قرار دارد. توکن لند از لحاظی شبیه توکن COMP عمل میکند. شاید بپرسید کاربرد آن چیست؟ باید بگوییم توکن لند در فرایند غیرمتمرکز شدن پروتکل و همچنین تصمیمگیریهای کلی آن نقش دارد.
کسانی که توکنهای حاکمیتی لند را داشته باشند میتوانند جهت تغییر سیاستهای کلی پروتکل AAVE رأی بدهند. از دیگر نکات مربوط به توکن حاکمیتی لند میتوان به کارمزدهای درونشبکهای آن اشاره کرد که میان کاربرانی که توکن لند را استیک کرده باشند تقسیم میشوند.
توکن بالانسر (BAL)
توکن BAL توکن حاکمیتی بالانسر (Balancer) است. بالانسر به دارندگان توکن BAL اجازه میدهد تا قوانین پروتکل را تعیین کنند و به آنها جهت دهند. پروژه بالانسر که بهتازگی راهاندازی شده، یک کمپین استخراج نقدینگی ارائه کرده است. کاربران این کمپین با استفاده از توکن حاکمیتی BAL میتوانند بهصورت مداوم پاداش دریافت کنند.
توکن سینتتیکس (SNX)
توکن SNX درواقع توکن بومی پلتفرم سینتتیکس (Synthetix) محسوب میشود. این پلتفرم بستری غیرمتمرکز برای انتشار داراییهای مبتنی بر اتریوم ایجاد کرده است. همچنین میتواند داراییهای واقعی مانند کالاها و ارزها را ردیابی کند. سال ۲۰۱۹ بود که تیم توسعهدهندگان سینتتیکس خبر دادند که قرار است به شبکهای غیرمتمرکز منتقل شوند.
در ابتدا چند نفر که تعداد انگشتشماری داشتند پروژه غیرمتمرکز شدن Synthetix را بر عهده داشتند اما پس از مدتی، کسانی که توکن SNX داشتند به جمع تصمیمگیرندگان پروژه اضافه شدند و در امور مالی شراکت داشتند. نمیتوان گفت که SNX توکنی کاملاً حاکمیتی است اما قصد دارد در مسیر خود به یک توکن حاکمیتی و تکاملیافته تبدیل شود.
توکن میکر (MKR)
پروژه محبوب وامدهی دیفای (DeFi) که بر اساس استیبل کوین MakerDAO بود را به یاد دارید؟ توکن میکر درواقع توکن حاکمیتی همین پروژه است و توکنی اصلی برای مدیریت اکوسیستم دیفای بهحساب میآید. توکن میکر تابهحال در چندین پروژه نقش داشته و شیوه مدیریت آنها را غیرمتمرکز کرده است.
امروز قبل از آنکه در پروتکل میکر تغییراتی ایجاد کنند، رأی میگیرند و کاربران برای شرکت در رأیگیری از توکن میکر استفاده میکنند.
حال که با چند نمونه از انواع توکنهای حاکمیتی آشنا شدید، ممکن است بپرسید ارزش توکنهای حاکمیتی چگونه تعیین میشود؟ در ادامه به پاسخ این سؤال میپردازیم.
ارزش توکنهای حاکمیتی چگونه تعیین میشود؟
ارزش توکنهای حاکمیتی در چند سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است. تا به امروز توکنهای حاکمیتی دیفای که شامل SNX، COMP، UNI، MKR و AAVE میشوند، حجم بازاری معادل ۴.۱ میلیارد دلار دارند. این عدد در مقایسه با حجم بازار بیتکوین کش که معادل ۴.۸ میلیارد دلار است، اختلاف چندانی ندارد، پس این حجم ارزش چگونه به دست آمده است؟
مواردی مانند نقدینگی، استیک توکنها و وامدهی در دستیابی به ارزش ۴.۱ میلیاردی بیتأثیر نبودهاند. مثلاً کامپاند را در نظر بگیرید. این توکن در میان توکنهای حاکمیتی پیشگام است، چراکه به کاربرانش توکن COMP پاداش میدهد. همین امر موجب میشود تا کاربران به وامگیری تشویق شوند و همچنین وامهای بیشتری بدهند تا درنتیجه توکنهای بیشتری نیز به دست آورند.
کاربران از این طریق میتوانند خود را در برابر عدم پیشپرداخت وام بیمه کنند. اینگونه است که تقاضای COMP افزایش مییابد.
مانند بسیاری از بازارهای مالی، ازجمله بازار ارز دیجیتال، اگر کاربران به رشد توکنهای حاکمیتی امیدوار شوند، علاقه بیشتری به توکنهای حاکمیتی پیدا میکنند و درنتیجه ارزش آنها بالا میرود. فراموش نکنید که در حال حاضر دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز، طرفداران بسیاری در دنیای ارز دیجیتال پیدا کرده است و بسیاری از مردم تمایل دارند در روند توسعه پروژهها تأثیرگذار باشند و از این راه سود کسب کنند.
خب، تمامی مطالب مربوط به توکنهای حاکمیتی در این مقاله مطرح شدند، امیدواریم از این مقاله بهره کافی برده باشید.
دیدگاهها