جنگ صرافیها و قانونگذاران آمریکایی | بررسی شکایت بورس آمریکا
چکیده
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا شکایتهایی را به صورت جداگانه از دو صرافی بزرگ بینالمللی بایننس و کوین بیس مطرح کرده است. در این شکایت بایننس و بنیانگذارش به ۱۳ اتهام مختلف از جمله تسهیل معاملات ارزهایی که اوراق بهادار خوانده شدهاند متهم شدهاند. کوین بیس هم با اتهامات مشابهی مواجه است. به نظر میرسد کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا به دنبال سلطهجویی بر بازار رمزارزهاست. واکنش بازار ارزهای دیجیتال به این شکایتها منفی بوده است و بسیاری از رمزارزها ریزشهایی را تجربه کردهاند. برخی از سرمایهگذاران با خروج سرمایه از آلتکوینها دوباره به بیتکوین روی آوردهاند.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا روز سه شنبه ۱۶ خرداد مصادف با ۶ ژوئن پس از ماهها مذاکره، تهدید و هشدار بالاخره قدرتمندترین بازارهای فضای رمز ارز را به دادگاه کشاند. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) در جریان یک محاکمه دو روزه مسئله شکایت از بایننس و کوین بیس را مطرح کرد. شکایتی که به شکل انکارناپذیری بازار را دستخوش تغییر و تحول کرده است.
شکایت از بایننس و کوین بیس
به نظر میرسد کمیسیون بورس اوراق بهادار پس از سقوط بازار FTX و متهم شدن مؤسس آن سم بنکمن فرید (Sam Bankman-Fried) اکنون به دنبال به زانو در آوردن بازار کریپتو است. بنکمن متهم به پولشویی، کلاهبرداری و بسیاری جرایم دیگر است.
این کمیسیون روز دوشنبه با شکایت از بایننس این بازار بزرگ جهانی و مؤسسان آن چانگ پنگ ژائو (Changpeng Zhao) را به راهاندازی شبکهای مبتنی بر فریب (Web of Deception) متهم کرد و از ۱۳ جرم متفاوت نام برد. به گفته این کمیسیون بایننس ۱۲ ارز دیجیتالی که به عنوان اوراق بهادار ثبت نشدهاند را معامله میکند.
باوجوداینکه صرافی بایننس روزانه میلیاردها دلار سرمایه را مدیریت میکند، عواقب چنین اتهامی دامن تمام دنیای ارزهای دیجیتال را خواهد گرفت.
بایننس اسپانسر تیم فوتبال ایتالیایی لاتزیو و تیم ملی آرژانتین است. از سوی دیگر بایننس یک سرمایهگذاری خطرپذیر نیز به شمار میرود و در توییتر ایلان ماسک ۵۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری کرده است.
درصورتیکه شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار در دادگاه برنده شود، این کمیسیون پس از سالها تلاش برای بهدستگرفتن کنترل بازار ارزهای دیجیتال بالاخره به رؤیای خود میرسد.
این کمیسیون روز سهشنبه با پرونده شکایت از کوین بیس، این صرافی را به خطر انداختن مشتریان متهم کرده و کوین بیس را یک کارگزاری و صرافی غیرقانونی قلمداد کرد.
سلطه قانون بر بازار کریپتو
اتهامات وارد شده به دو شرکت متفاوت است اما از برخی جهات همپوشانی دارد. نقطه مشترک در هر دو پرونده اشتیاق فراوان کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا برای سلطه یافتن بر بازار کریپتو است.
به گفته این کمیسیون کوین بیس از سال ۲۰۱۹ تاکنون میلیاردها دلار از طریق وساطت برای انجام تراکنشهای رمزارز درآمد داشته است؛ اما اقدامات امنیتی برای حفاظت از سرمایهگذاران خود را نادیده گرفته است. از طرفی به گفته کمیسیون، ۱۳ ارز دیجیتال را که باید به عنوان اوراق ثبت شوند معامله میکند. سولانا، کاردانو و پالیگان از این دسته ارزها به شمار میروند.
اتهام واردآمده خسارتی بالغ بر ۱.۲۸ میلیارد دلار را به کوین بیس وارد کرده است. سهام این شرکت ۲۰ درصد کاهش داشته و سهام بایننس نیز ۶ درصد نزول کرده است.
به گفته تحلیلگر ارشد کارگزاری Oanda، به نظر میرسد که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا با یک چکش به دنبال موش ارزهای دیجیتال افتاده باشد، تلاشی که همیشه در طول تاریخ ناکام بوده است.
ازآنجاییکه اکثر صرافیها و بازارهای ارزهای دیجیتال دامنه متنوعی از توکنهایی که در فضای بلاکچین راهاندازی شدهاند را خرید و فروش میکنند، شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار نشانهای از آغاز یک جنبش جدید است.
دلیل شکایت از بایننس
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بایننس و مؤسس آن را به جرایم بسیاری متهم کرده است. در این میان اتهام انتقال میلیاردها دلار از سرمایههای مشتریان بین شرکتهای تحت مالکیت مؤسسه بایننس به چشم میخورد. در مجموع ۱۳ اتهام قانونی برای بایننس ذکر شده است.
این کمیسیون، مؤسس بایننس را متهم به کنترلکردن این بازار کرده است. اتهام بعدی لیستکردن داراییهایی است که باید به عنوان اوراق بهادار ثبت میشدند؛ اما نه در صرافی بایننس و نه در زیر مجموعه آن BAM این اتفاق نیفتاده است.
بایننس با انتشار بیانیهای تمام اتهامات را رد کرده است: «با وجودی که اتهامات وارد شده از سوی کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا را جدی میگیریم؛ اما این اتهامات نباید از سوی SEC مطرح شوند.»
دلیل شکایت از کوین بیس
درست روز بعد از شکایت از بایننس شکایت از کوین بیس با همان اتهامات به ثبت رسید. SEC کوین بیس که بیش از ۱۳۰ میلیارد دلار دارایی را در اختیار دارد متهم به معامله داراییهایی کرد که باید به عنوان اوراق بهادار ثبت میشدند.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در شکایت خود به این نکته اشاره کرده است که کوین بیس در طی سالهای گذشته نسبت به درخواستهای این کمیسیون بیتفاوت بوده است.
از طرفی کوین بیس با رد اتهامات واردآمده اعلام کرد که «در فضایی که هیچ قانونی دررابطهبا ارزهای دیجیتال وجود ندارد استفاده از زور و تحمیل به اقتصاد رقابتی آمریکا لطمه وارد میکند.»
گوشمالی صرافی ها و کارگزاری ها
بر اساس قوانین ایالات متحده، اوراق بهادار برخلاف داراییهایی مانند کالا باید با ارائه دقیق جزئیات ثبت و قانونگذاری شوند تا خطرات احتمالی سرمایهگذاری در چنین داراییهای به حداقل برسد.
در حال حاضر همه چشمها به نتیجه دادگاه بایننس و کوین بیس است تا مشخص شود آیا کالای دیجیتالی که برای سرمایهگذاری انتخاب میشود نیز یک اوراق بهادار به شمار میرود یا خیر.
به گفته کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا توکنها در تعریف اوراق بهادار جای میگیرند و با عزم راسخ به دنبال پیداکردن توکنهایی است که بدون ثبت و ضبط قانونی معامله میشوند.
شکایت از بایننس و شکایت از کوین بیس آغاز ماجراست
همانطور که میدانید کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در طی سالهای گذشته بازارها و ارزهای زیادی را زیر سؤال برده است؛ اما انگشت گذاشتن روی بایننس و کوین بیس به عنوان بزرگترین بازارهای مالی در فضای کریپتو اقدامی است که بهسادگی نمیتوان آن را نادیده گرفت.
این سؤال مطرح میشود که تکلیف دیگر بازارهای که توکنهای درج شده در اتهامات را معامله میکنند چیست؟ اکنون تمام بازارهایی که در آمریکا فعالیت دارند خطر را احساس کردند و احتمال دارد این توکنها را از لیست ارزهای خود خارج کنند. کمیسیون بورس با بررسی تمام توکنها و ارزهای موجود در بازار ۱۳۰ توکن را شناسایی و به عنوان ارزی که باید به عنوان اوراق ثبت شود معرفی کرده است.
از سوی دیگر شرکتهایی که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت دارند بارها از دولت خواستند که قوانین مشخصی را برای ارزهای دیجیتال در نظر بگیرد چرا که ارزهای دیجیتال بیشتر کالا هستند تا اوراق بهادار.
پرونده شکایت از بایننس و کوین بیس میتواند سالها به طول بینجامد. درست مانند پرونده شکایت از ریپل که اکنون دو سال از آغاز آن میگذرد و هنوز در دادگاه باز است. مسئله اینجاست که مهم نیست کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در این شکایات پیروز میشود یا خیر. درهرصورت شکایت از قدرتهای بازار کریپتو پیامی را به تمام فعالان کریپتو در سراسر جهان ارسال کرده است، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ساکت نمینشیند و به مبارزه ادامه میدهد!
قیمت ارزهای دیجیتال پس از انتشار خبر
جالب اینجاست که در ابتدا، قدرتمندترین ارز دیجیتال بازار یعنی بیت کوین از جنجال به وجود آمده سود برده است. قیمت بیت کوین پس از ۳ ماه ثبات روی ۲۵۳۵۰ دلار و به دنبال شکایت از بایننس ۲۰۰۰ دلار افزایش داشت. به نظر میرسد شکایت کمیسیون بورس، سرمایهگذاران را از آلتکوینها به سمت خرید بیت کوین بازگردانده است.
البته این پایان تلاطمهای بازار نبود. در روز ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ آلت کوینهای بزرگ بازار ریزش چشمگیری را پشت سر گذاشتند. کاردانو، سولانا و پالیگان همگی افت قیمت ۲۰ درصدی را تجربه کردند. حتی اتریوم هم از این تغییرات در امان نبود و ۴.۵ درصد کاهش قیمتی داشت.
سخن پایانی
بازار ارزهای دیجیتال همواره بازاری پر از نوسان بوده است. همه ما میدانیم که این بازار با خطرات بسیاری برای سرمایهگذاری همراه است. به نظر میرسد کمیسیون بورس و اوراق بهادار به دنبال ریشهکنکردن افرادی است که قصد سوءاستفاده از این بازار را دارند. اما وقتی از نگاه شرکتهایی که در زمینه ارزهای دیجیتال فعالیت دارند به این شکایات نگاه میکنیم متوجه میشویم که کمیسیون بورس و اوراق بهادار از نظر قانونی نباید قادر به طرح چنین شکایاتی باشد چرا که ارزهای دیجیتال در حوزه قانونی این کمسیون جای نمیگیرند. مطرحکردن چنین شکایاتی بازار ارزهای دیجیتال را در آمریکا خاموش میکند.
صرفنظر از اینکه نتیجه دادگاه اختلاف کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا با صرافیهای بایننس و کوین بیس چه باشد، شرایط فعلی، اعتبار بازار ارزهای دیجیتال را تا حدی کمرنگ کرده است. اکنون این سؤال مطرح میشود که آیا ارزهای دیجیتال روزی جایگزین پول سنتی میشوند؟ تا آن زمان کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا به مبارزه با ارزهای دیجیتال ادامه خواهد داد؟
منابع:
دیدگاهها