میمکوینی که ظرف چند ثانیه ۹۶ درصد ریخت!
![میمکوینی که ظرف چند ثانیه ۹۶ درصد ریخت!](https://cdn.tabdeal.org/academy/wp-content/uploads/2024/10/19-4-1024x614.webp)
یک پروژه میم کوین بر پایه بلاکچین سولانا به نام شارپی (Sharpei) با تبلیغات گسترده توسط اینفلوئنسرهای کریپتو در مدت زمان کمتر از یک ساعت، به ارزش بازاری ۵۴ میلیون دلار رسید. اما طولی نکشید که قیمت آن به طرز ناگهانی و طی چند ثانیه سقوط کرد، زیرا تعدادی از کیف پولها به طور هماهنگ ۳ میلیون دلار توکن را به فروش رساندند.
شارپی در روز چهارشنبه معرفی شد و با طراحی گرافیکی یک سگ شار پی (Shar Pei) و تبلیغات گسترده اینفلوئنسرهای کریپتو، معروف به KOLها (Key Opinion Leaders)، به سرعت در جامعه کریپتو توجه بسیاری جلب کرد. همزمان با اوج گرفتن ارزش بازار شارپی، جزئیات مربوط به مستندات این پروژه لو رفت که نشان میداد خالقان پروژه بیش از ۵۰ اینفلوئنسر معتبر را به کار گرفته و برنامههایی برای همکاری با صرافیها و پروژههای دیگر در نظر داشتند. البته برخی از این اینفلوئنسرها که در مستندات نامشان ذکر شده بود، هرگونه ارتباط با پروژه را انکار کردند.
در مستندات لو رفته ادعا شده بود که همکاری استراتژیک با میم کوین معروف بونک (BONK) پس از رسیدن شارپی به ارزش بازاری ۱۰۰ میلیون دلار انجام خواهد شد، اما اعضای اصلی بانک مانند Kadense و Nom این ادعا را رد کردند. از سوی دیگر، یکی از اینفلوئنسرهای ناشناس به نام Joji، که بیش از ۲۰۰ هزار دنبالکننده دارد، با انتشار تصویر گفتگوهای تلگرامی خود، ارتباط با این پروژه را رد کرد. با این حال، برخی از ادعاها صحت داشت. اینفلوئنسری با نام Yelotree، با ۱۸۰ هزار دنبالکننده، در مستندات پروژه به عنوان تبلیغکننده نام برده شد و خودش تأیید کرد که برای تبلیغ شارپی سه ماه قبل دستمزد گرفته است؛ هرچند که این موضوع را در توییتهای خود اعلام نکرده بود.
پس از این اتفاقات، ارزش شارپی از ۵۴ میلیون دلار به ۳۵.۵ میلیون دلار کاهش یافت و این امر به نگرانی داخلیها دامن زد، به طوری که توکن شارپی به سرعت ۹۶.۳ درصد کاهش یافت و ارزش بازار آن به ۱.۳ میلیون دلار رسید. یکی از معاملهگران با اشاره به این کاهش، این اتفاق را یکی از بزرگترین راگ پول (Rug Pull) نامید که تاکنون دیده است.
شرکت بابل مپز (Bubblemaps)، فعال در زمینه تجزیه و تحلیل دادههای بلاکچین، اعلام کرد که ۶۰ درصد از کل عرضه توکنها در هنگام راهاندازی خریداری و بین بیش از ۱۰۰ آدرس توزیع شده بود. سپس همه این آدرسها داراییهای خود را به یک کیف پول مرکزی منتقل کرده و به طور یکجا آن را فروختند و ۳.۴ میلیون دلار به دست آوردند. شرکت تأیید کرد که این اقدام را به عنوان کلاهبرداری تعریف میکند.
در واکنش به این وضعیت، حساب رسمی توییتر شارپی اظهار داشت که به دلیل ترس و عدم اطمینان (FUD) موجود، پروژه دیگر منابع کافی برای ادامه فعالیت ندارد. خالقان شارپی ادعا کردند که برای اثبات ارتباط با هر اینفلوئنسر معرفی شده، مدرک ارائه خواهند کرد؛ هرچند هنوز این ادعا محقق نشده است.
این نوع کلاهبرداریها در فضای کریپتو چندان جدید نیستند. بسیاری از پروژهها با دادن درصدی از عرضه توکنها به اینفلوئنسرها، از آنها برای تبلیغ پروژههای خود در شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. این روش بازاریابی، از پروژههای کوچک تا پروژههای بزرگ، بخش مهمی از راهبرد بازاریابی در ارزهای دیجیتال شده است.
این مسائل نشان میدهد که در حالی که تبلیغات اینفلوئنسرها میتواند باعث رشد پروژهها شود، نبود شفافیت از سوی آنها و خالقان پروژهها میتواند به اعتماد عمومی به صنعت آسیب بزند.
دیدگاهها