خداحافظ گریگنسلر! دلمان برایت تنگ نمیشود!

گری گنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) که به عنوان یکی از مخالفان اصلی صنعت ارزهای دیجیتال شناخته میشود، اعلام کرد که در روز بیستم ژانویه (اول بهمن)، همزمان با آغاز به کار دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا، به طور کامل این نهاد را ترک خواهد کرد.
این تصمیم نشان میدهد که گنسلر نه تنها از ریاست کمیسیون کنارهگیری میکند، بلکه حتی به عنوان یکی از اعضای کمیسیون نیز باقی نخواهد ماند و در نتیجه دیگر از سیاستهای نظارتی خود دفاع نخواهد کرد. طبق بیانیه SEC، استعفای او دقیقاً در ساعت ۱۲ ظهر روز تحلیف ترامپ اجرایی میشود.
بیانیه گنسلر
گنسلر در بیانیهای، SEC را «یک نهاد فوقالعاده» توصیف کرد و گفت:
«کارکنان و کمیسیون بهطور کامل بر مأموریت خود متمرکز هستند؛ مأموریتی که شامل حفاظت از سرمایهگذاران، تسهیل تشکیل سرمایه و تضمین عملکرد صحیح بازارها برای سرمایهگذاران و ناشران است. این کارکنان، خدمتگزاران واقعی مردم هستند. افتخار بزرگی بود که در کنار آنها برای خدمت به مردم آمریکا تلاش کنم و از پایداری بهترین بازارهای سرمایه جهان اطمینان حاصل کنم.»
او همچنین از جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، و سایر اعضای کمیسیون قدردانی کرد.
عملکرد گنسلر در SEC
گنسلر که از آوریل ۲۰۲۱ ریاست SEC را بر عهده داشت، در دوران خود اقدامات نظارتی و اجرایی گستردهای علیه صنعت ارزهای دیجیتال انجام داد. اگرچه فعالان این صنعت انتظار رویکردی ملایمتر از سوی او داشتند، اما گنسلر اقدامات اجرایی را گسترش داد و علاوه بر صادرکنندگان ارزهای دیجیتال، پلتفرمهای معاملاتی این ارزها را نیز هدف قرار داد.
در دوران او، SEC از شرکتهایی نظیر بایننس، Coinbase، Kraken و Shapeshift به دلیل فعالیت به عنوان کارگزاران اوراق بهادار ثبتنشده شکایت کرد. همچنین، در دوران او برای نخستین بار صندوقهای قابل معامله اسپات (ETF) بیت کوین و اتر تایید شدند. این تایید پس از یک حکم دادگاه که SEC را ملزم به پذیرش این محصولات کرد، انجام شد.
جانشین احتمالی
دونالد ترامپ هنوز نامزد پیشنهادی خود را برای ریاست SEC معرفی نکرده است. اما افرادی نظیر ترزا گودی گیلین (وکیل سابق SEC)، برایان بروکس سرپرست موقت نظارت بر ارزها و مدیر سابق Binance.US، و افراد دیگر به عنوان گزینههای احتمالی مطرح شدهاند.
تأثیرات کنارهگیری گنسلر
با کنارهگیری گنسلر، کمیسیون تا زمان تأیید نامزد جدید، متشکل از دو عضو جمهوریخواه و دو عضو دموکرات خواهد بود که امکان تغییرات عمده در سیاستها یا تصمیمات اجرایی را محدود میکند.
در بیانیه SEC، گنسلر اشاره کرد که کار او در SEC ادامهدهنده سیاستهای جِی کلیتون، رئیس قبلی کمیسیون در زمان ریاست جمهوری ترامپ بوده است. طبق این بیانیه، در سال مالی گذشته، ۱۸ درصد از گزارشها و شکایات دریافتی SEC به ارزهای دیجیتال مربوط میشد، در حالی که این بازار کمتر از ۱ درصد از بازار سرمایه آمریکا را تشکیل میدهد.
در همین حال، ساعاتی پیش از این اعلامیه، یک قاضی فدرال در حوزه قضایی پنجم ایالات متحده حکم داد که تلاش SEC برای گسترش تعریف «معاملهگر» از حدود اختیارات آن فراتر رفته است؛ موضوعی که از سوی لابیگران کریپتویی مطرح شده بود.
خداحافظ! دلمان برایت تنگ نمیشود آقای گنسلر!
در دوره ریاست گنسلر بر کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، این نهاد نظارتی سیاستهایی گسترده و سختگیرانه علیه شرکتهای فعال در حوزه داراییهای دیجیتال اتخاذ کرد. این اقدامات، هم زیانبار بودند و هم اغلب غیرمنصفانه. در همین حال، گنسلر هیچ شفافیتی برای شرکتهای کریپتویی که به دنبال فعالیت قانونی بودند، ارائه نکرد. گاهی اوقات به نظر میرسید که او و متحدش، سناتور الیزابت وارن، به طور عمدی قصد دارند کریپتو را به حال خود رها کنند تا از بین برود!
با این حال، بیایید کمی عمیقتر به موضوع نگاه کنیم و میراث گنسلر در حوزه کریپتو را از منظر گستردهتری بررسی کنیم: آیا کمبود حمایتهای نظارتی از کریپتو کاملاً تقصیر او بود؟ یا اینکه او در مواقعی به یک قربانی آسان برای مشکلات ریشهدار در قوانین مالی تبدیل شد؟
نبود قانونگذاری مناسب
در ۱۶ سالی که بیت کوین وجود داشته، قانونگذاران آمریکا هیچ قانون جدیدی برای داراییهای دیجیتال تصویب نکردهاند. گنسلر بدون حمایت کافی از سوی کنگره تلاش کرد مقرراتی برای این حوزه وضع کند. با اینکه او میتوانست برای تصویب قوانین بیشتر فشار بیاورد، اما مسئولیت اصلی بر عهده قانونگذاران بوده است که در این زمینه کوتاهی کردهاند.
رسواییهای تاریخی
دوره ریاست گنسلر بر SEC همزمان با رسواییهایی بزرگ مثل ماجرای کلاهبرداری ۸ میلیارد دلاری FTX بود. اگرچه این مشکلات به او ربطی نداشتند، اما مسئولیت رسیدگی به آنها بر عهده SEC بود. برخی از اقدامات نظارتی گنسلر، مانند سیاستهای سختگیرانهاش، اعتماد به بازار کریپتو را تا حدی افزایش داد، هرچند که بهنظر میرسید بیشتر هدف برخورد دارد تا اصلاح ساختاری.
تعدد نهادهای نظارتی
آمریکا برخلاف بسیاری از کشورها، دو نهاد نظارتی جداگانه برای اوراق بهادار (SEC) و کالاها (CFTC) دارد. این وضعیت باعث ابهام در حوزه کریپتو شده است، زیرا برخی ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین کالا محسوب میشوند و بقیه بیشتر اوراق بهادار شناخته میشوند. اختلاف عملکرد این دو نهاد، مدیریت این حوزه را پیچیده کرده و این چالش فراتر از کنترل گنسلر بوده است.
نتیجهگیری
در مجموع، اگرچه گنسلر برای کریپتو چالشبرانگیز بود، اما انتظار اینکه مشکلات نظارتی با خروج او در ۲۰ ژانویه پایان یابد، خوشبینانه به نظر میرسد.
دیدگاهها