محدودیت دسترسی کاربران ایرانی در متاماسک، اوپن سی و اینفورا
گزارش ها و اخبار حاکی از آنست که، سرویسهای رمزنگاری مختلفی مانند کیف پول متاماسک (MetaMask)، اوپن سی (OpenSea) و اینفورا (Infura) اخیرا دسترسی برخی از کاربران رمزنگاری را در حوزههای قضایی خاصی مانند ایران و ونزوئلا، مسدود کرده اند.
به نقل از صرافی ارز دیجیتال تبدیل، و به گزارش دی بلاک (the block)، در تازهترین اخبار منتشر شده درباره محدودیتهای دسترسی به خدمات رمزنگاری، گزارشهای متعددی مبنی بر عدم دسترسی کاربران به خدمات رمزنگاری، در اپلیکیشنهای متاماسک (MetaMask)، اینفورا (Infura) و اوپن سی (OpenSea)، در حوزههای قضایی خاص مانند ایران و ونزوئلا، گزارش شده است.
در تایید خبر محدودیت دسترسی به متاماسک می توان به صفحه پشتیبانی متاماسک اشاره مراجعه کرد؛ در راهنمای صفحه پشتیبانی این اپلیکیشن اعلام شده که اپلیکیشنهای متاماسک (MetaMask) و اینفورا (Infura) به دلایل انطباق با قوانین در برخی حوزههای قضایی در دسترس نیستند. محدودیت دسترسی در اینفورا به دسترسی متا ماسک تاثیر مستقیم دارد، زیرا متامسک به طور پیشفرض از Infura استفاده میکند. کیف پول متاماسک از اینفورا، یک زیرساخت نود (Node) بلاک چین برای اتصال به شبکه اتریوم استفاده می کند.
با این حال این یک اتفاق تازه نیست. صفحه پشتیبانی متا مسک در واقع این پیام را حداقل از آوریل ۲۰۲۱ داشته است. و این محدودیت دسترسی در آن زمان در یک پست Reddit به اشتراک گذاشته شده بود. با این حال اینفورا خاطر نشان کرد برخی از محدودیت های دسترسی بخاطر مشکلات پیکر بندی بوده است. این تیم گفت: «در تغییر برخی تنظیمات در نتیجهٔ دستورالعملهای تحریمهای جدید از سوی ایالات متحده و سایر حوزههای قضایی، ما به اشتباه تنظیمات را گستردهتر از آنچه لازم بود پیکربندی کردیم». از آن زمان این مشکل را برطرف کرده و دسترسی بسیاری از کاربران خود را بازیابی کرده است. با این حال، حتی اگر این یک خطا نیز باشد، سایت همچنان دسترسی به برخی کشورها را محدود کرده است.
اینفورا تغییرات برنامه های تحریمی ایالات متحده را که توسط دفتر کنترل دارایی های خارجی (OFAC) اعلام شده است، رصد می کند و کنترل های داخلی خود را به طور محدود مطابق با قانون تنظیم و اعمال می کند. در حال حاضر، مناطقی که بصورت مطلق شامل محدودیت دسترسی به خدمات هستند عبارتند از ایران، کره شمالی، کوبا، سوریه، و کریمه، دونتسک. یکی از سخنگویان اینفورا اضافه کرد: مناطق لوهانسک اوکراین نیز اخیزا به این مناطق افزوده شده است. اینفورا می گوید: «انطباق اینفورا با قانون مالی جهانی الزامی است و لزوماً منعکس کننده نظرات سرویس در مورد هیچ موضوع سیاست عمومی نبوده و برخاسته از نگاه شخصی نیست».
مسدودکردن حساب برخی ایرانیها در متاماسک
متاماسک نیز در توییتی نوشت: «متاماسک (MetaMask) یک کیف پول مشتری محور است که تلاش می کند تا بلاک چین را حداکثر در دسترس همه قرار دهد»؛ سخنگوی متاماسک در ادامه به The Block گفت: «متاماسک نرم افزار کاربر محوری است که روی دستگاه مشتری اجرا می شود و برای تعامل با بلاک چین استفاده می شود، مشابه نحوه تعامل مرورگر وب با یک وب سایت. در حالی که ما از تمام قوانین تحریمی قابل اجرا پیروی می کنیم، نرم افزارهای مشتری محور مانند مرورگرها و کیف پول ها قادر به تشخیص اینکه کاربر در چه کشوری واقع شده است، نیستند؛ زیرا نرم افزار عملکردی مانند سرویس میزبانی ابری ندارد و فقط روی دستگاه کاربر اجرا می شود». اخیراً گزارشهایی از مسدودشدن حساب برخی ایرانیها در متاماسک شدهاست. البته در نظر داشتهباشید کیف پول نمیتواند دارایی یک فرد را مسدود کند. افراد میتوانند با استفاده از Private Key، دارایی خود را بر روی کیف پول دیگری که همبستر با متاماسک است، Import کنند.
محدودیت دسترسی مشابه در اوپن سی (OpenSea)
محدودیت دسترسی در اوپن سی (OpenSea) نیز به خاطر الزام پیروی از قوانین بوده است. اوپن سی بزرگترین بازار NFT جهان است و از زمان آغاز به کار خود میزبان بیش از ۲۲ میلیارد دلار فروش بوده است. این محدودیت هر چند کمتر مورد توجه قرار گرفته است، با این حال برخی از کاربران بخاطر از دست دادن دسترسی به بازار NFT اوپن سی به شاکی هستند. یکی از خالقان NFT به نام Bornosor با توییتی اعلام کرد که حساب اوپن سی او بدون اطلاع قبلی یا غیرفعال یا حذف شده است. او افزود که اتفاقات مشابهی برای بسیاری از خالقان و مجموعه داران ایرانی روی داده است.
یک سخنگوی اوپن سی گفت: «اوپن سی کاربران و مناطق موجود در فهرست تحریم های ایالات متحده را در استفاده از تمام خدمات ما از جمله خرید، فروش یا انتقال NFT در اوپن سی مسدود می کند و شرایط خدمات ما نیز به صراحت محدودیت دسترسی کاربران مناطق تحریم شده را در استفاده از خدمات تایید می کند». این سخنگو افزود: «ما برای استفاده از خدمات خود توسط افراد یا نهادهای تحریم شده و افرادی که در کشورهای تحریم شده قرار دارند، یک خط مشی تحمل صفر (به شدت الزام آور) داریم. اگر متوجه شدیم افرادی از سیاست های تحریمی ما تخلف می کنند، سریعاً برای مسدود کردن حساب های مرتبط اقدام می کنیم».
سخن آخر
در پایان لازم به ذکر است، این اولین باری نیست که صنعت ارزهای دیجیتال درگیر آشفتگی پیرامون پیچیدگیهای تحریمهای بینالمللی میشود و صرافیهای ارزهای دیجیتال بارها اتباع کشورهای مشمول قوانین تحریم را از دسترسی به خدماتشان محروم کرده اند و هم اکنون درگیر بحث درباره مسدود کردن داراییهای رمزنگاری روسیه شدهاند. بایننس، بزرگترین صرافی جهان، اعلام کرد از مسدود کردن حسابهای مشتریان «بی گناه» روسی خودداری می کند، همچنین کراکن و کوین بیس نیز از انجام این درخواست امتناع کرده اند.
فهرستی از کشورهایی که تحت تحریم های ایالات متحده هستند را می توان در وب سایت وزارت خزانه داری آمریکا مشاهده کرد.
دیدگاهها