چرا بیتکوین ظرف دو روز ۱۰ درصد ریخت
در روزهای اخیر، بیتکوین با کاهش قیمت قابلتوجهی مواجه شده است، بهطوریکه قیمت آن از بالای ۶۴۰۰۰ دلار در روز دوشنبه به حدود ۵۸۰۰۰ دلار در روز گذشته رسید. این افت ۱۰ درصدی طی تنها دو روز، نگرانیهایی را در میان جامعه کریپتو ایجاد کرده و تحلیلهای گوناگونی را در مورد رفتار بازار به همراه داشته است. این کاهش چشمگیر، سوالاتی را در مورد علل و عوامل پشت پرده این نوسان قیمتی به وجود آورده است.
یکی از پلتفرمهای تحلیل دادههای زنجیرهای به نام کریپتوکوانت (CryptoQuant)، در گزارشی به بررسی پنج عامل کلیدی که ممکن است به این کاهش منجر شده باشد، پرداخته است. بر اساس تحلیلهای این پلتفرم، دو عامل اساسی که بازار بیتکوین را تحت تأثیر قرار دادهاند، شامل رفتار دارندگان یا همان هولدرهای کوتاهمدت و شکنندگی بازار است.
نقش هولدرهای کوتاهمدت و شکنندگی بازار
کریپتوکوانت در تحلیل خود به نقش دارندگان کوتاهمدت بهعنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد مقاومت در سطح قیمتی نقطه سر به سر (Break-Even) اشاره میکند. این پلتفرم توضیح میدهد که در اوایل ماه جاری، قیمت بیتکوین یک افت شدید دیگر را تجربه کرد که بسیاری از دارندگان کوتاهمدت را با ضرری متوسط ۱۷ درصدی مواجه کرد. زمانی که قیمت بیتکوین به نقطه سر به سر بازگشت، این دارندگان کوتاهمدت با فروش داراییهای خود، باعث ایجاد مقاومت در برابر افزایش بیشتر قیمت شدند.
علاوه بر رفتار دارندگان کوتاهمدت، این گزارش همچنین به محیط شکنندهای اشاره میکند که توسط معاملهگرانی که به دنبال افزایش قیمتها بودند، ایجاد شد. این شکنندگی به دلیل افزایش ۳۱ درصدی بهره باز یا همان اوپن اینترست (Open Interest) در معاملات آتی بیتکوین از ۱۳.۵ میلیارد دلار به ۱۷.۹ میلیارد دلار از تاریخ ۵ آگوست (۱۵ مرداد) شکل گرفت. نرخهای تأمین مالی مثبت، نشاندهنده حق بیمهای برای قراردادهای بدون سررسید بود که منعکسکننده انتظارات معاملهگران از افزایش قیمتهای بیشتر بود. اما، کریپتوکوانت بیان کرد که این خوشبینی، باعث ایجاد وضعیت مخاطرهآمیزی شده بود که هر حرکت منفی در قیمت میتوانست ناپایداری شدیدی را در موقعیتهای معاملهگران ایجاد کند.
ورودهای اسپات و تسویه حسابهای بازار
یکی دیگر از نکات مهم در گزارش، افزایش ورودهای اسپات (Spot Inflows) به بازار در زمان افت قیمت است. این امر نشان میدهد که دارندگان بزرگ (نهنگها) بیتکوین خود را به صرافیها احتمالاً برای فروش منتقل کردهاند. این فشار فروش اضافی، شرایط شکننده در بازار معاملات آتی را تشدید کرد. طبق دادههای کریپتوکوانت، با ادامه کاهش قیمت، موقعیتهای خرید در هر دو ارز بیتکوین و اتریوم با تسویههای بالا ۹۰ میلیون دلار برای بیتکوین و ۵۵ میلیون دلار برای اتریوم مواجه شدند.
این تسویهها که بالاترین میزان از ۵ آگوست به این سو بودند، منجر به کاهش ۲.۲ میلیارد دلاری بهره باز شد و باعث بیثباتی بیشتر بازار گردید. در نهایت، کریپتوکوانت نتیجه میگیرد که با افت اخیر قیمتها، بازار نیاز به زمان برای تثبیت دارد و باید در روزهای آینده دادههای زنجیرهای را به دقت رصد کرد.
در ۲۴ ساعت گذشته نیز بیتکوین به کاهش خود ادامه داده و با کاهش ۳.۲ درصدی، قیمت کنونی آن به ۵۹۸۴۱ دلار در زمان نگارش این مطلب رسیده است. این وضعیت نشان میدهد که بازار همچنان در وضعیت ناپایداری قرار دارد و برای خروج از این شرایط نیاز به تحلیل و بررسی بیشتر دارد.
دیدگاهها