Skip to content
نیترولیگ

مدیریت ریسک در صنعت ارزهای دیجیتال ؛ چطور از سرمایه خود مراقبت کنیم؟

در
خواندن در ۸ دقیقه

کلید تبدیل‌شدن به یک معامله‌گر موفق، مدیریت صحیح ریسک‌های موجود در دنیای کریپتوکارنسی است. افراد تازه‌کار و مبتدی معمولاً به دلیل مهارت‌های مدیریت ریسک ضعیف، سرمایه و دارایی خود را از دست می‌دهند؛ زیرا از روی احساسات و هیجانات تصمیم‌گیری می‌کنند. اگرچه در این بازار پرنوسان در برخی از مواقع ممکن است معامله‌گران حرفه‌ای هم در هنگام خرید ارز دیجیتال هر از چند گاهی ضربه‌ای بخورند، اما اگر استراتژی مدیریت ریسک مؤثری را داشته باشیم می‌توانیم برای مدت طولانی در بازار کریپتو بمانیم. مدیریت ریسک در صنعت ارزهای دیجیتال چگونه است؟ چطور می‌توانیم از سرمایه خود مراقبت کنیم؟

در این مقاله قصد داریم مدیریت ریسک را تعریف کنیم و به معرفی ریسک‌های موجود در بازار کریپتوکارنسی بپردازیم. پس در ادامه با تبدیل همراه شوید.

مدیریت ریسک در ارز دیجیتال

مدیریت ریسک در خصوص تهدیدهای مربوط به ارزهای دیجیتال است و سیستمی برای به ‌حداقل‌ رساندن ریسک در زمان معاملات ارز دیجیتال است. به‌طورکلی هیچ فردی نمی‌تواند ادعا کند که همیشه در بازارهای مالی یک برنده است. به همین دلیل معامله‌گران حرفه‌ای تلاش می‌کنند  ریسک معاملات خود را به‌خوبی مدیریت کنند.

به گفته مارک زاکربرگ، مدیر عامل متا: «بزرگ‌ترین ریسک، در حقیقت هیچ ریسکی نکردن است، در دنیایی که به‌سرعت در حال تغییر است، ریسک‌نکردن تنها استراتژی است که حتماً شکست می‌خورد.» به همین جهت اگر بخواهیم در معاملات ارزهای دیجیتال سودهای نجومی کسب کنیم، باید با ریسک‌های موجود در این بازار کنار بیاییم.

بدون قرعه‌کشی تا سقف ۱۰ هزار میلیارد بیبی دوج هدیه بگیرید!
بدون قرعه‌کشی تا سقف ۱۰ هزار میلیارد بیبی دوج هدیه بگیرید! با شرکت در جشنواره نیترولیگ، میلیاردها بیبی دوج و یک BMW X3 بدون قرعه‌کشی برنده شوید.
شروع

چرا باید مدیریت ریسک ارزهای دیجیتال را بلد باشیم؟

در حقیقت ذات بازارهای مالی با ریسک همراه است و تقریباً هیچ سرمایه‌گذاری بدون ریسک و مطمئنی نمی‌توانیم پیدا کنیم. اما می‌توانیم میزان ضررها و خطرات بالقوه در این مسیر سرمایه‌گذاری  که دارایی ما را تهدید می‌کند را به حداقل برسانیم. انتخاب گزینه‌های مطمئن‌تر برای سرمایه‌گذاری، یکی از راه‌های مدیریت ریسک در صنعت ارزهای دیجیتال است. برای این انتخاب نیز باید آگاهی و شناخت خوبی از ظرفیت بازار کریپتو داشته باشیم.

فرض می‌کنیم تمام پول خود را در یک ارز دیجیتال خاص مثلاً شیبا اینو (SHIB) سرمایه‌گذاری کرده‌ایم، زیرا در سال ۲۰۲۱ زمان رشد و عملکرد بسیار خوبی را ثبت کرد و خرید آن‌ را یکی از دوستانمان به ما پیشنهاد کرده است. اکنون پس از گذشت یک سال قیمت این ارز دیجیتال حدود ۹۰% پایین‌تر از آن زمان قرار دارد. اگرچه حتی افراد مبتدی هم دیگر تمام سرمایه خود را در یک دارایی خاص بدون تحقیق، اختصاص نمی‌دهند و دیگر چنین اشتباهی را مرتکب نمی‌شوند. اما هنوز هم شرایطی وجود دارد که با یک انتخاب اشتباه تقریباً تمام سرمایه خود را در یک معامله از دست بدهیم؛ بنابراین مهم است که مدیریت ریسک را در کریپتو یاد بگیریم و فقط بر اساس اخبار و شنیده‌های خود معامله نکنیم.

معرفی خطرات و ریسک های موجود در بازار کریپتو

مدیریت ریسک در بازار کریپتوکارنسی، همانند بازارهای بورس و فارکس نیست. با توجه به ویژگی‌های اختصاصی بازار کریپتو، خطرات و ریسک‌های بالقوه منحصربه‌فردی در این بازار وجود دارند که عبارت‌اند از:

  • ریسک نقدشوندگی (Liquidity Risk): ریسک نقدشوندگی در کریپتو به زمانی اشاره دارد که یک دارایی قابلیت نقدشوندگی کمی دارد و نمی‌توان به‌سادگی در قیمت دلخواه از پوزیشن خارج شد.
  • ریسک عملیاتی (Operational Risk): این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که معامله‌گر نتواند ترید کند یا دارایی خود را واریز یا برداشت کند.
  • ریسک سیستماتیک (Systematic risk) : به ریسک ذاتی کل بازار یا بخشی از بازار اشاره دارد. این ریسک بر کل بازار تأثیر می‌گذارد نه فقط یک ارز دیجیتال خاص و منعکس‌کننده تأثیر عوامل اقتصادی، سیاسی و مالی است.
  • ریسک اعتباری (Credit Risk): این ریسک در حقیقت احتمال ناکامی تیم توسعه‌دهنده یک پروژه در انجام تعهدات خود در زمان تعیین‌شده است. برای مثال می‌توان به هک صرافی بایننس در سال ۲۰۱۸ اشاره کرد که منجر به سرقت ۴۰ میلیون دلار شد.
  • ریسک حقوقی و قانونی (Legal Risk):این ریسک به وضع قوانین دولت‌ها برای استفاده از ارزهای دیجیتال اشاره دارد. برای مثال، ممنوعیت ترید ارز دیجیتال در چین جزو این دسته از ریسک کریپتو است.
  • ریسک بازار (Market Risk): این ریسک به معنای شانس افزایش و کاهش قیمت یک ارز برخلاف پوزیشن باز است.
  • ریسک لوریج (Leverage Risk): لوریج و اهرم ابزارهایی هستند که در مقایسه با اندازه حساب، قدرت خرید خیلی بیشتری را به معامله‌گرها می‌دهند. برای مثال، هنگام ترید با لوریج ۱۰۰ برابر می‌توانید سود خود را ۱۰۰ برابر افزایش دهید که در مقابل ریسک ازدست‌دادن سرمایه نیز به همین اندازه بالا است.
  • ریسک صرافی (Exchange Risk): بسته‌شدن حساب، قطعی سرور، دست‌کاری قیمت، سوق قیمت ارز دیجیتال به استاپ‌لاس و مشکل اتصال از جمله خطرات و ریسک‌های صرافی‌های ارز دیجیتال هستند.
  • ریسک حضانتی (Custody Risk): نگه‌داری از ارزهای دیجیتال توسط کیف پول‌های دیجیتالی انجام می‌شود که امکان هک و ازدست‌رفتن دسترسی به آنها وجود دارد.
  • ریسک امنیتی و فناوری (Technology and Security Risk):مصرف بالای انرژی توسط ماینرهای بیت کوین می‌تواند تهدیدی بر پذیرش گسترش معاملات کریپتو باشد.

استراتژی مدیریت ریسک در صنعت ارزهای دیجیتال

مدیریت ریسک در ارزهای دیجیتال به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که برای حفظ ارزش سرمایه و همچنین افزایش آن انجام می‌شود. نمی‌توان شیوه‌ای کلی برای مدیریت ریسک معرفی کرد؛ زیرا راهکارهای مدیریت ریسک رابطه تنگاتنگی با شخصیت سرمایه‌گذار، سن، میزان سرمایه، میزان ریسک‌پذیری و اهداف سرمایه‌گذاری دارد.

از بهترین استراتژی‌های مدیریت ریسک در ارز دیجیتال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از قانون یک درصد

اولین استراتژی مهم برای ورود به دنیای کریپتو، قانون یک درصد است. باید این قانون را برای خود تعیین کنیم که اگر بازار خلاف جهت انتظارات ما حرکت کرد، تحمل ازدست‌دادن چه میزان از سود خود را داریم. برخی از معامله‌گران از عدد یک درصد برای معاملات خود استفاده می‌کنند. بدین معنا که میزان حد ضرر خود را در هر معامله برابر با یک درصد از کل سرمایه در نظر می‌گیرند.

بهره گیری از تایم فریم‌های چندگانه

استفاده از تایم فریم‌های چندگانه به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا با دید جامع‌تری روندهای اصلی و بزرگ موجود در بازار را شناسایی کنند. معامله‌گران حرفه‌ای ابتدا روی تایم فریم‌های بزرگ‌تر تمرکز می‌کنند، سپس سیگنال‌های نهایی بازار را با جستجو دقیق‌تر در تایم فریم کوچک‌تر پیدا می‌کنند.

بهره گیری از روش های درآمد غیر فعال

در بازار کریپتو روش‌های مختلفی برای کسب سود غیرفعال وجود دارد که در این شرایط به‌جای منتقل‌کردن دارایی به والت، می‌توانیم آن را به جریان بیندازیم و درآمدزایی غیرفعال داشته باشیم. یکی از روش‌های کسب درآمد غیرفعال، کشت سود (Yield Farming) است که با استفاده از این روش می‌توانیم در صورت کاهش قیمت دارایی، بخشی از زیان خود را جبران کنیم.

پایبندی به حد سود و ضرر

بهتر است قبل از شروع معامله میزان حد ضرر و سود خود را به‌دقت تعیین کنیم. این موضوع نشان‌دهنده حرفه‌ای بودن رفتار سرمایه‌گذار و مدیریت ریسک او در بازار معاملاتی است. طمع‌کردن نیز مهم‌ترین مانع در جلوگیری از پایبندی افراد به حد سود و ضرر است و سرمایه‌گذار باید بتواند این خصلت رفتاری را در خود مدیریت کند.

خرید و فروش ارز به صورت پلکانی

در مواقعی موقعیتی در بازار به وجود می‌آید که بازار به حد کافی رشد کرده است، اما معامله‌گر بین دوراهی می‌ماند که سیو سود کند از بازار خارج شود و یا در معامله بماند و از سودهای بعدی جا نماند. در این شرایط بهتر است از استراتژی خریدوفروش پلکانی استفاده کنیم. به عبارتی به‌جای آنکه تمام دارایی خود را از معامله خارج کنیم، بخشی از آن را خارج می‌کنیم و با مابقی سرمایه به معامله ادامه می‌دهیم.

دوری از هیجانات و رفتار احساسی

روحیه معامله‌گران در شکست و موفقیت آنها بسیار تأثیرگذار است. در سرمایه‌گذاری نقاط بسیار حساسی وجود دارد که افراد باید بتوانند احساسات خود را کنترل کنند. برخی از افراد با کوچک‌ترین نوسان در بازار تصمیمات لحظه‌ای می‌گیرند و قطعاً نمی‌توانند تجربه موفقی را در سرمایه‌گذاری داشته باشند. سرمایه‌گذاران باید صبر خیلی زیادی داشته باشند. به‌طورکلی اجرای تمام روش‌های مدیریت ریسک در ارزهای دیجیتال در گرو پرهیز از رفتارهای هیجانی است.

ایجاد سبد سرمایه گذاری و به روز رسانی آن

سرمایه‌گذاران هوشمند به‌خوبی می‌دانند که نباید همه سرمایه خود را به خرید یک ارز دیجیتال اختصاص دهند و با ایجاد پرتفوی متنوع از مجموعه‌ای از دارایی‌ها، ضریب اطمینان سرمایه‌گذاری خود را تا حد زیادی بالا ببرند. به همین جهت، ریسک سرمایه‌گذاری کاهش پیدا می‌کند و امکان محافظت از دارایی و کسب سود بیشتر برای سرمایه‌گذاران مهیا می‌شود.

جمع بندی نهایی

در این مقاله به بررسی مفهوم مدیریت ریسک در صنعت ارزهای دیجیتال پرداختیم و استراتژی‌هایی را برای مقابله با آنها معرفی کردیم. اگر می‌خواهیم معاملات ارز دیجیتال را شروع کنیم، بهتر است این نکته را در نظر بگیریم که در مسیر پرفراز و نشیبی وارد شده‌ایم. برای ماندن و دوام‌آوردن در این بازار باید برنامه و نقشه‌ای در خصوص نوسانات و شرایط خاص بازار کریپتو داشته باشیم که  در این مواقع می‌خواهیم چه کاری انجام دهیم.

معاملات خود را برنامه‌ریزی کنیم و با تعیین مقدار سود و زیان خود، معاملات خود را مدیریت کنیم. مطالعه و مشورت با کارشناسان مالی نیز به ما کمک می‌کند که میزان ریسک و اشتباهات خود را به حداقل برسانیم.

شما از کدام استراتژی مدیریت ریسک استفاده می‌کنید؟ نظرات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

 

دیدگاه‌ها (2)

  1. سلام خسته نباشی، میخواستم پیشنهاد بدم ارز VITE رو داخل صرافی تبدیل موجود کنید، ممنون

    1. سلام روز بخیر. ممنون بابت پیشنهاد شما. حتما بررسی میشه و در صورت امکان این ارز رو به ارزهای مورد پشتیبانی صرافی تبدیل اضافه می‌کنیم.

;